Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slabučká liga? Slovenským kráľom strelcov v cudzine vlhne pušný prach

Napínajú siete za brankármi súperov. Takmer každý víkend. Keď však majú svoj status potvrdiť na lepšej futbalovej adrese, už to nefunguje. Za poslednú dekádu sa na streleckom tróne v slovenskej lige vystriedalo jedenásť mien. Žiadne z nich v zahraničí dieru do sveta neurobilo. Pozreli sme sa, ako sa im po odchode zo Slovenska darilo.

05.04.2022 06:22
pjimage  2 Foto:
Medzi ligovými strelcami sa presadzujú skôr cudzinci. Na snímke zľava: Andraž Šporar, David Depetris, Seydouba Soumah,
debata
Sezóna Meno Klub Vek Góly Nové pôsobisko
2020/2021 Dawid Kurminowski Žilina 20 19 Aarhus
2019/2020 Andraž Šporar Slovan 26 11 Sporting Lisabon
2018/2019 Andraž Šporar Slovan 25 29 Sporting Lisabon
2017/2018 Samuel Mráz Žilina 20 19 Empoli
2016/2017 Filip Hlohovský Žilina 28 20 Seongnam
  Seydouba Soumah Slovan 25 20 Partizan Belehrad
2015/2016 Gino van Kessel Trenčín 23 17 Slavia Praha
2014/2015 Jan Kalabiška Senica 28 19 Mladá Boleslav
  Matej Jelič Žilina 24 19 Rapid Viedeň
2013/2014 Tomáš Malec Trenčín 21 14 Rosenborg Trondheim
2012/2013 David Depetris Trenčín 24 16 Rizespor

David Depetris

Do Trenčína prišiel ako 17-ročný z argentínskeho Atlética de Rafaela. Na Sihoti sa rýchlo udomácnil, v sezóne 2010/2011 nasúkal v druhej lige 31 gólov a pomohol klubu postúpiť medzi elitu. O dva roky sa stal so šestnástimi presnými zásahmi kráľom strelcov aj v najvyššej súťaži. Za Trenčín dovedna nastrieľal v 166 zápasoch 88 gólov.

Útočník, ktorý získal slovenské občianstvo a nastúpil na dva reprezentačné zápasy, si vyskúšal aj tureckú, mexickú, argentínsku a naposledy aj štvrtú taliansku súťaž. Nikde sa mu však nedarilo tak, ako na Slovensku, kde sa s rodinou napokon aj usadil. V sezóne 2015/2016 dal za Spartak Trnava pätnásť gólov.

Pred aktuálnou sezónou sa upísal druholigovej Banskej Bystrici.

David Depetris. Foto: SITA
David Depetris David Depetris.

Tomáš Malec

AS Trenčín mal za uplynulú dekádu až troch kráľov ligových strelcov. Po Depetrisovi bol ďalším Tomáš Malec. Dobre stavaný, bez jedného centimetra dvojmetrový útočník, dal v ročníku 2013/2014 štrnásť gólov. Sezónu predtým pritom strávil na hosťovaní v druholigovom Liptovskom Mikuláši.

Vysokého kanoniera si ihneď všimli kluby v zahraničí. O pár mesiacov už legionárčil v Rosenborgu Trondheim. Ako v jeho rodnom Trenčíne to však už nebolo. Po hosťovaní v Trondheime sa vrátil na chvíľu domov a šťastie potom skúšal aj v Olomouci, Linzi, Lilleströme, v Žalgirise Vilnius či lotyšskom RFS.

Vlani hral za Senicu a presadil sa osemkrát. Aj v jeho prípade sa potvrdilo, že mu to „lepí“ predovšetkým doma. Aktuálne hrá za poľský druholigový GKS Tychy.

Jan Kalabiška a Matej Jelič

Český útočník Jan Kalabiška strávil prakticky celú kariéru na domácej ligovej scéne. Okrem necelých piatich sezón, ktoré odohral za Senicu. Jeho bilancia na Záhorí je 134 zápasov a 32 gólov.

V sezóne 2014/2015 doslova vystrelil. Napriek tomu, že v nej nastupoval neraz aj v obrane, nastrieľal fantastických devätnásť gólov a okrem trofeje pre najlepšieho ligového kanoniera vytvoril aj nový klubový rekord.

Zľava: Matúš Bero ešte v drese Trenčína... Foto: SITA, Tomáš Somr
bero, trenčín, senica, kalabiška Zľava: Matúš Bero ešte v drese Trenčína prenasledovaný Seničanom Janom Kalabiškom.

Chorvát Matej Jelič bol v Žiline dva roky a presadil sa 29-krát. Najmä ten druhý bol mimoriadne vydarený a všimli si ho aj futbaloví skauti. Medzi inými aj Carsten Jancker, bývalý útočník Bayernu Mníchov, ktorý pracoval pre Rapid Viedeň.

Jelič po sezóne odmietol predĺžiť zmluvu so Žilinou a odišiel do Rakúska. Podľa portálu transfermarkt.com bola vtedy jeho trhová hodnota 550-tisíc eur, na Slovensko prišiel za desatinu tejto sumy.

V Rapide sa dlho neohrial. Jeho kariéra postupne strácala lesk a následne striedal prevažne chorvátske kluby. Viac ako šesť gólov za sezónu však odvtedy nedal. Dnes hráva za Cibaliu.

Gino van Kessel

Rýchlonohý Holanďan, ktorý vie hrať aj na krídle, prišiel do Trenčína z juniorky Ajaxu Amsterdam. Bol súčasťou filozofie Tschena La Linga, trenčianskeho futbalového mecenáša, ktorý dával priestor vo svojom klube talentovaným cudzincom. Van Kessel bol zásah do čierneho.

V sezóne 2015/2016 dal rodák z Alkmaaru sedemnásť ligových gólov a zaujal silnejšie kluby. Ozvala sa Slavia Praha a prišla a neodolateľnou ponukou – 1,2 milióna eur. Od Van Kessela si v Prahe veľa sľubovali.

Nádeje však nenaplnil. „Namiesto veľkej posily to bol drahý úlet,“ takto zhodnotil jeho prestup český bulvárny denník Blesk. Van Kessel sa vôbec nepresadil, fanúšikovia mu vyčítali, že je lenivý. Zo Slavie odišiel do Oxfordu, potom do Belgicka, obnoviť zašlú slávu sa mu nepodarilo ani po návrate na Slovensko.

Dnes má 29 rokov a hráva za maďarský Gyirmót.

Gino van Kessel. Foto: SITA, Tomáš Somr
Gino van Kessel Gino van Kessel.

Filip Hlohovský a Seydouba Soumah

Futbalovo vyrástol v Trenčíne, presadiť sa chcel v Slovane, kde získal dva zo svojich troch titulov, no naplno zažiaril až v Žiline. Filip Hlohovský mal 28 rokov, keď v sezóne 2016/2017 strelil dvadsať gólov. Z ničoho nič, lebo dovtedy gólovo taký potentný nebol.

V Žiline mu to jednoducho sadlo, sám vravel, že hoci sú v Slovane najlepšie platy, „šošoni“ sú po každej stránke vpredu. Aj jeho góly prispeli k suverénnemu a zatiaľ poslednému žilinskému ligovému triumfu.

Po ňom si ho vyhliadol juhokórejský Seongnam FC. Počas dvoch sezón na opačnej strane sveta však mal aj zdravotné problémy a jeho kariéra sa postupne utlmila.

Guinejčan Seydouba Soumah bol jedným z najtalentova­nejších hráčov, akí kedy behali po slovenských ligových trávnikoch. Vyhliadla si ho Nitra, no zanedlho bol už v Slovane. Spoluhráčov zásoboval nevšednými prihrávkami, brankárov prekonával exportnými gólmi. V jeho podaní všetko vyzeralo akosi ľahko. Problémom však bola jeho povaha, neraz sa nechal zbytočne vylúčiť. Často ho riešila aj disciplinárka.

Do Slovana prišiel za 150-tisíc eur, odišiel za 1,65 milióna. Do Partizanu Belehrad. Je jedným z mála kráľov ligových strelcov, ktorý sa presadil aj v cudzine. Za Belehrad odohral 78 duelov a strelil 19 gólov. Hoci väčšinou hrával iba na krídle. V súčasnosti nemá žiadny klub.

Seydouba Soumah v šatni Slovana. Foto: TASR
Seydouba Soumah Seydouba Soumah v šatni Slovana.

Samuel Mráz

Tridsaťdva zápasov. Devätnásť gólov. A viacero zaujímavých ponúk, ktorým sa nedalo odolať. Gólostroj z ročníka 2017/2018 sa rozbiehal postupne. Samuel Mráz však nakoniec chytil šancu v žilinskom áčku za správny koniec. Dvadsaťročnému mladíkovi to poriadne sypalo, potenciál ukazoval už predtým v Senici.

„Nečakal som to. Je to moja prvá vážnejšia sezóna medzi seniormi,“ vravel v závere sezóny. Mráz sa stal jej najlepším strelcom. Rýchle nohy, presná streľba a skorý dátum narodenia (13. mája 1997) zaujali viaceré kluby. Opäť raz pod Dubňom vychovali talentovaného mladíka a znova ho za – na slovenské pomery – veľké peniaze pustili preč.

Mráz prestúpil za 1,5 milióna do Empoli. Odvtedy si zahral aj v Crotone, Bröndby, Zaglebie Lubin či Spezii. Z nej sa vrátil do slovenskej ligy, kde oblieka dres Slovana. V Bratislave to nie je taká oslnivá sezóna ako pred štyrmi rokmi, veď v 15 stretnutiach skóroval päťkrát.

Andraž Šporar

Útočník, o ktorom môžeme smelo povedať, že bol najlepším zo všetkých, ktorí v uplynulej dekáde behali po slovenských trávnikoch. Slovan si ho vyhliadol v Bazileji. Slovinec bol po dlhodobom zranení, vedenie bratislavského tímu tvrdilo, že napriek tomu bola o neho veľká bitka. Zaplatilo zaňho údajne dva milióny eur a mesačne mu dávalo ďalších 60-tisíc.

Šporar potvrdil nos na góly, napokon, za Slovan odohral dovedna 53 zápasov a presadil sa až 44-krát. Do čoho v sezóne 2018/2019 kopol, z toho bol gól. V lige ich dal 29 a vyrovnal bradatý rekord Róberta Semeníka z ročníka 1995/96.

Andraž Šporar. Foto: TASR, Michal Svítok
Andraž Šporar Andraž Šporar.

Na Tehelné pole ihneď začali chodiť miliónové ponuky, Slovan si ho však ešte kvôli európskym súťažiam pol roka podržal. Na ďalší titul pre najlepšieho strelca mu stačila polsezóna a jedenásť gólov.

Následne odišiel za rekordných šesť miliónov do Sportingu Lisabon. Zdá sa však, že portugalský gigant je aj pre Šporara „priveľkým sústom“, po hosťovaní v Brage teraz skúša šťastie v Middlesbroughu.

Dawid Kurminowski

Aj nateraz posledný najlepších strelec si po sezóne pod Tatrami rýchlo zbalil kufre a zdúchol do zahraničia. Dawid Kurminowski tvrdo bojuje o post jednotky na hrote útoku dánskeho prvoligistu z Aarhusu. V osemnástich dueloch sa presadil len raz.

V Žiline to bola v predošlej sezóne iná pesnička. Vtedy 22-ročný Poliak dal dovedna 19 gólov. Odchovanec Poznane a niekdajší poľský reprezentant do 21 rokov zaujal rýchlosťou i skvelou orientáciou pred bránkou.

Zaujímavosťou je, že v januári 2018 išiel na hosťovanie do Michaloviec. Na Zemplíne sa rozohral a dúfal, že sa naplno presadí v Lechu Poznaň. Nestalo sa, ale Žilina si Kurminowského meno zapísala a o dva roky neskôr ho priviedla za štvrť milióna eur. V júli tohto roka na ňom zarobila 750-tisíc. A štvrtýkrát za ostatnú dekádu dala slovenskej lige najlepšieho strelca.

Na snímke Dawid Kurminowski  (Žilina) a Joeri... Foto: SITA/AP, Erika Ďurčová
SR Žilina šport futbal FL 7. kolo Slovan ZAX Na snímke Dawid Kurminowski (Žilina) a Joeri De Kamps (Slovan).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Depetris #Seydouba Soumah #Andraž Šporar #Dawid Kurminowski