Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sprísnení je viac. Aké zmeny by mohli nastať pri rizikových zápasoch?

Vstupenky na rizikové športové podujatia by sa mohli predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor by mal byť povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti osoby uvedenej na vstupenke.

16.03.2022 12:08
FUTBAL-FL: Trnava - Bratislava Foto: ,
Fanúšikovia Slovana počas prerušeného zápasu v Trnave.
debata

Vyplýva to z novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Divákom by sa mohlo zakázať nosiť a používať na športovom podujatí kuklu, zvýšiť by sa mali i pokuty za priestupky diváckeho násilia.

Doteraz platila povinnosť predávať vstupenky na meno a priezvisko na rizikové podujatie len pre fanúšikov hostí, po novom by to mohlo byť pre všetkých návštevníkov rizikového podujatia.

Výtržnosti počas zápasu Spartak - Slovan Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas...

„Organizátor podujatia bude zároveň povinný viesť a uchovávať najmenej 30 dní odo dňa skončenia podujatia zoznam divákov, ktorým boli vstupenky vystavené na meno a priezvisko diváka, a rovnako v prípade potreby ho má bezodkladne poskytnúť polícii,“ vysvetlilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Novelou by sa mal rozšíriť zoznam zakázaných vecí na podujatí, okrem pyrotechniky alebo zbraní aj na kukly.

V prípade postihovania priestupkov diváckeho násilia by sa mohla možná pokuta v blokovom konaní zvýšiť zo 100 na 500 eur.

V rozkaznom konaní by to mohlo byť od 500 do 1000 eur. Sprísniť by sa mohol i postih za recidívu v prípade, ak dôjde k opakovanému priestupku diváckeho násilia v lehote dvoch rokov, zákaz vstupu na športové podujatie sa predĺži na jeden rok (doteraz to bolo šesť mesiacov, k opakovanému priestupku muselo dôjsť počas jedného roka).

Dynamo Záhreb Čítajte aj Krvavá predohra. Keď futbaloví chuligáni zmenili svet

Presunúť by sa mala agenda informačného systému o bezpečnosti na športových podujatiach identifikujúceho napríklad tých, ktorí sa dopustili výtržnosti na štadiónoch.

Systém by už nemal byť v gescii Slovenského futbalového zväzu a Slovenského zväzu ľadového hokeja, ale Ministerstva vnútra SR.

Zmeny by sa mali týkať aj osôb, ktorých účasť sa vyžaduje na porade organizátora rizikového podujatia. Po novom sa na nej majú zúčastniť aj zástupcovia fanúšikov domáceho i hosťujúceho tímu.

SR Trnava šport futbal FL 11. kolo Slovan TTX Čítajte aj Kvôli derby obvinili jedenásť mužov, hrozí im trojročné väzenie

Organizátor rizikového podujatia by mal mať aj povinnosť poskytnúť priestory v športovom zariadení na nasadenie policajných síl.

Zvýšiť by sa mal i počet členov usporiadateľskej služby pri rizikových podujatiach, ktorých má byť 25 na 300 divákov. Percento členov, ktorých tvoria odborní zamestnanci strážnej služby alebo obecnej polície, by sa malo zvýšiť na 60 percent.

Zmeny by mohli nadobudnúť účinnosť od júna 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #chuligáni #rizikové zápasy