Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartuje futbalová liga. Slovan siaha na historickú métu

Najkratšia prestávka, najskorší štart a najtesnejší náskok za uplynulých sedem rokov. Dnes sa vrátia futbalisti na prvoligové trávniky.

11.02.2022 05:27
SR Futbal FL 5. kolo nadstavba titul Slovan Trnava Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

V súlade s trendom

Liga sa hrala naposledy 19. decembra, zimná prestávka trvala len 53 dní. Tímy mali v porovnaní s minulými rokmi najmenej času na prípravu i na zápasy, ktorých počet bol menší.

V niektorých prípadoch k tomu prispela aj pandémia, pretože viaceré plánované stretnutia sa neuskutočnili.

Skracovanie obdobia, v ktorom mužstvá nehrajú o body, je proces v súlade s európskym trendom.

Aj v stredoeurópskom regióne sa najvyššie súťaže začali v tomto roku skôr ako u nás (Česko, Maďarsko, Poľsko), v Rakúsku sa rozbehne liga takisto tento víkend a na budúci týždeň sa uskutočnia už aj zápasy v európskych pohároch.

SR Futbal FL Ružomberok Zraz Príprava Zimná ZAX Čítajte rozhovor Proti Slovanu som chcel hrať. Na jar to bude mať ťažké

"Z pohľadu trénerov i hráčov je zimné obdobie často najkrajším v roku. Pracujú bez verejnej kontroly, bez divákov, bez tlaku na výsledok. Majú vcelku pokojný život.

Príprava je obdobie, v ktorom tímy zaťažujú kluby vysokými nákladmi a nič neprodukujú. Pre náš futbal je vo všeobecnosti typické, že návratnosť investovaných financií do príprav sa ani v dlhodobom období neprejavuje vo vyššej kvalite hry," domnieva sa skúsený odborník Milan Lešický, ktorý zažil desiatky nekonečných zimných príprav.

V slovenských podmienkach sa musia tomuto trendu prispôsobiť aj tréneri. Trnavčania začali hneď v úvode januára po dovolenkách zápasmi v rámci Tipsport ligy.

„Každý tréner chce najprv s tímom viac trénovať, pracovať na jeho kondícii. Prípravu sme museli viac individualizovať, pracovať skupinovo, rozdeliť si sily na zápasy i na tréningy,“ pripomínal trnavský tréner Michal Gašparík.

SR futbal FL MŠK Žilina zima príprava ZAX Čítajte aj Preplakal som každý deň. Ale už sa len smejem

Čo ukáže február

Jeho tím bol spolu s tretím Ružomberkom príjemným prekvapením jesene. Slovan síce štvrtý raz zimoval na čele, ale s najmenším náskokom. Trnava zaostáva o štyri body.

Naposledy bol menší rozdiel medzi prvými dvoma pred siedmimi rokmi. Na jarnom štarte 2015 mala Žilina trojbodovú výhodu pred Trenčínom. Nestačilo jej to, titul nezískala.

V tomto ročníku sa Trnava ešte so Slovanom nestretla, ich zápas na jeseň sa skončil po štvrťhodine, Spartak ho po vyčíňaní fanúšikov prehral kontumačne.

Program 20. kola

Dnes: 17.00 Michalovce – Sereď (Nova Sport), sobota: 15.00 Slovan – Senica, Ružomberok – Žilina, Trenčín – Pohronie, Liptovský Mikuláš – Zlaté Moravce-Vráble, nedeľa: 17.00 Trnava – Dunajská Streda (Dajto).

Ešte pred delením tabuľky môžu byť kandidáti na titul na tom skoro rovnako. Narazia na seba na Tehelnom poli a ak by hostia dokázali, čo naposledy, keď v Bratislave vyhrali (2:1), dotiahnu sa na lídra.

"Bude ťažké obrať Slovan o titul. Pokúsime sa mu sťažiť cestu za obhajobou, urobiť ligu napínavejšou ako v minulých sezónach.

Kľúčový nebude len náš súboj, ale všetky tri februárové zápasy. Ukáže sa, či môžeme Slovan ešte naháňať, alebo nám odskočí a bude o titule v podstate rozhodnuté," pripomína Gašparík.

Rumunsko SR futbal odveta EKL Spartak Trnava Sepsi Čítajte viac V Bratislave rozbili sklo na autobuse Trnavy. Spartak reagoval

Spartak čaká ťažká úloha už v nedeľu, privíta Dunajskú Stredu, ktorá má tiež vysoké ambície, ale jeseň jej nevyšla podľa predstáv.

Výhodou Slovana je fakt, že aktuálne je jeho jediným reálnym súperom v boji o titul len Trnava. Tretí Ružomberok zaostáva o 11, štvrtý DAC o 14 bodov. Aj vzhľadom na to, že na jar sa uskutoční už iba 13 kôl, je táto strata priveľká.

Slovanisti môžu vybojovať historický výsledok a získať titul štvrtý raz za sebou, čo sa doteraz nikomu nepodarilo. Majstrovský hetrik získali aj v rokoch 1994 – 1996 a Žilina v rokoch 2002 – 2004.

Ivan Šaponjič Čítajte aj Slovan má náhradu za Hentyho. Z Atlética Madrid!

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava