Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitky, zranenia, pokuty i kontumácia. Aj také boli derby

Derby medzi Trnavou a Slovanom prinášali často výborný futbal, rekordné návštevy, ale aj napätie, nervozitu, nešportové prejavy.

18.10.2021 21:00
SR Bratislava futbal Slovan Spartak Trnava BAX Foto: ,
Na snímke Karol Pavelka, Miroslav Karhan (obaja Trnava) a Kristián Kolčák (Slovan) v derby Slovan - Trnava v apríli 2012.
debata (2)

Sprevádzali ich bitky fanúšikov, strety s políciou, rozbité zariadenia na štadiónoch, mnohotisícové škody a aj mastné pokuty a tresty.

Len druhý raz sa však v nedeľu stalo, že sa derby nedohralo. A iba jediný zápas sa skončil kontumáciou.

Trnava Slovan Čítajte viac Vždy nad vami! Mastenicu spustili ultras zo strechy

Na jar 1968 na ceste za prvým trnavským titulom praskali bariéry. Pamätným sa stal 17. marec 1968. Trnavčania zimovali druhí za Trenčínom a hneď v úvodom jarnom kole hostili Slovan.

V 25. minúte sa Jarábek na polovici ihriska pošmykol, Móder získal loptu a po šprinte obišiel aj Geryka a belasí viedli 1:0.

Štadión bol nabitý na prasknutie a aj – praskol. Betónová bariéra nevydržala nápor a slovanistickú radosť v hľadisku. Na ihrisko sa navalili stovky divákov.

Kapacita štadióna nestačila (25-tisíc), pred ním stáli tisíce záujemcov, zhodili najprv železnú bránu a potom sa bez vstupeniek natlačili do hľadiska. Rozhodca Sláma dlho čakal, no divákov sa už nepodarilo zvládnuť a musel ukončiť stretnutie.

Výtržnosti počas zápasu Spartak - Slovan Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas...

Trnava vyvíjala úsilie, aby sa opakovalo, no vedenie zväzu ho kontumovalo v prospech Slovana. Mimochodom, Spartak si v sezóne pripísal kontumáciu aj vo svoj prospech. Na pôde Dukly Praha, za ktorú nastupovali také hviezdy ako Viktor či Masopust…

Päť minút pred koncom Novák zrazil pred bránkou Kunu a rozhodca Mitrič nariadil penaltu. Vojaci sa cítili poškodení a na protest odmietli dohrať zápas…

Trnavský kronikár Mikuláš Rožňák, ktorý oslávil sedemdesiatku a pred nedeľňajším zápasom si prevzal na ploche symbolický dres, videl od roku 1964 takmer všetky derby.

SLovan fans Čítajte viac V Trnave bol aj Gáborík: Oslava chrapúnstva a zbabelosti

"Bol som v hľadisku aj v marci 1968, keď nevydržala bariéra. Ale asi najviac mi utkvel v pamäti súboj v Trnave v roku 1971, keď vo výbornom zápase vyhral Spartak Adamcovým gólom 1:0 a práve v ňom potvrdil zisk tretieho titulu.

A výborný bol aj zápas v nasledujúcom roku na Tehelnom poli, hostia dva razy viedli Kabátovým a Adamcovým gólom, Ľudo Zlocha prvý vyrovnal a remízu v závere zariadil Jokl. V hľadisku bolo 45-tisíc divákov, čo je najvyššia návšteva v histórii derby," zaspomínal si jubilant Rožňák.

Výber zo zlomových derby Trnava – Slovan

21. 4. 1940 Zápas pred tritisíc divákmi bol plný nešportových prejavov a faulov. Prvý raz museli povolať policajnú pohotovosť, ktorá nastolila poriadok. Bratislavčania vyhrali 4:1.

17. 3. 1968 Po tom, čo sa zlomila betónová bariéra na štadóne, sa na ploche ocitli stovky ľudí. Rozhodca zápas ukončil a Slovan vyhral 3:0, čo je jediná kontumácia v derby.

17. 5. 2009 Prvýkrát sa hralo pred prázdnymi tribúnami. Trnava si odpykávala dvojzápasový trest bez divákov po výtržnostiach a hádzaní pyrotechniky v Nitre, kde zápas nedohrali. Fanúšikovia povzbudzovali za bránami štadióna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #derby