Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trnave nezabral ani Škrtel. Ale derby bude vypredané

O atmosfére na trnavskom štadióne sa dlho vravelo ako o najlepšej u nás a do jeho hľadiska roky chodili najvyššie návštevy.

15.10.2021 15:45
Martin Škrtel Foto: ,
Martin Škrtel v drese Trnavy a Roman Haša zo Serede.
debata

Pred pandémiou 11 126 divákov

Zlaté časy zažil trnavský futbal v polovici deväťdesiatych rokov, keď Spartak tri roky siahal na titul. Nedočkal sa ho, ale v ročníku 1996/97 priemerná návšteva vyskočila na 14 673 divákov.

Toto číslo už nik neprekonal. A na jar 1995 sledovalo derby Trnava – Slovan rekordných 24 850 divákov.

Trnavčania strácali divácku prevahu skôr, ako pandémia zavrela brány štadiónov. Preskočili ich v Dunajskej Strede i na Tehelnom poli.

Ale v minulosti platila priama úmera: keď Spartak stúpal v tabuľke a začal hrať atraktívnejší futbal, leteli hore aj počty divákov.

Poslednú návštevu nad desaťtisícovú hranicu zažil Štadión Antona Malatinského 16. februára 2020, keď na súboj so Slovanom, o ktorý bol tradične vždy najvyšší záujem, prišlo 11 126 divákov. Vzápätí prepukla prvá vlna pandémie…

V Trnave sa diváci do hľadiska vo vyšších počtoch už nevrátili. V tomto ročníku bol najvyšší záujem o zápas so Žilinou (3428) a ani priemerná návšteva nestojí za reč (2552), nepomáha ani fakt, že Spartaku sa nečakane darí a so Slovanom sa drží na čele tabuľky.

"Situáciu komplikuje covid a s ním spojené opatrenia. Dlhý čas bol štadión zatvorený, Trnavčania si odvykli chodiť na futbal.

Zistili, že si cez víkend vedia urobiť aj iný program, ako je návšteva ligového zápasu," tvrdí znalec miestnych pomerov, novinár Ján Kráľ.

SR Futbal FL 8.kolo Trnava Sereď TTX škrtel kóša Čítajte viac Supertalent Kóša: Na derby budem naladený ako rodený Trnavčan

V tomto ročníku padali návštevy aj na iných štadiónoch, zväčša nedosahujú priemer ani tisíc divákov na zápas.

Najviac ich zavítalo do Mol Arény v Dunajskej Strede – dovedna 26 179, priemer 5235. Na druhý Slovan bolo zvedavých 14 834 ľudí, priemer 2966.

Jeden lístok – jedno euro

Trnavský klub angažoval v lete bývalého kapitána reprezentácie Martina Škrtela. Po 17 rokoch v zahraničí sa rozhodol pokračovať v kariére v slovenskom Ríme. Spartak tým sledoval nielen posilnenie kádra, ale bol to aj marketingový ťah.

Škrtelovu premiéru avizoval niekoľko dní dopredu, ale ani štart legendy nezabral – na súboj so Sereďou dorazilo len 3427 priaznivcov.

Martin Škrtel Čítajte viac Kukla na hlave, bengálsky oheň v ruke. Škrtel si zahral vo videoklipe

„Čakali sme, že ich príde viac,“ priznáva mediálny manažér Patrik Velšic. Porovnáva s obdobím pred štvrťstoročím, keď vypukol v meste futbalový boom.

"Kedysi sme mali v Trnave len futbal. Fanúšikovia robili všetko, aby sa na zápas dostali, mohlo sa hrať v stredu predpoludním, zobrali by si aj dovolenky.

Teraz majú tisíc dôvodov, prečo zostanú doma. Raz sa hrá v zlom dni, inokedy v nevhodnom čase, potom je na vine počasie… Samozrejme, majú tiež obavy z pandémie, ale to je problém aj inde."

O tom, že obrat v návštevnosti by mal priniesť aj Škrtel, svedčí tiež informácia z klubového zákulisia.

Bývalý kapitán reprezentácie má sľúbené euro z každého predaného lístka. Nad istú hranicu – mala by sa pohybovať nad tritisíc divákov.

V nedeľu by teda mohol Škrtel na špeciálnej prémii niečo zarobiť. Aktuálne pravidlá povoľujú zaplniť polovicu kapacity, čo predstavuje 9-tisíc miest.

„V nedeľu budú všetky vypredané. Tento zápas však vnímam ako výnimku. Mám obavy, že už nasledujúci sa vrátime do starých koľají,“ domnieva sa Velšic.

Najvyššie návštevy v aktuálnom ročníku
7144 DAC – Slovan 1:1 7. kolo
7030 DAC – Trnava 0:3 9. kolo
4542 DAC – Trenčín 1:1 5. kolo
4017 DAC – ViOn 4:2 10. kolo
3812 Slovan – Žilina 2:2 8. kolo
Najvyššie návštevy v slovenskej lige
24 850 Trnava – Slovan 0:0 8. 4. 1995
22 500 Slovan – Trnava 2:0 3. 3. 2019
22 354 Slovan – Trnava 3:1 16. 11. 1996
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava