Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Supertalent Kóša: Na derby budem naladený ako rodený Trnavčan

Na ihrisku ho ťažko prehliadnuť. Meria 191 cm a považujú ho v súčasnosti za jeden z najväčších talentov slovenského futbalu.

14.10.2021 14:50
SR Futbal FL 8.kolo Trnava Sereď TTX škrtel kóša Foto: ,
Stopérska dvojica Spartaka Trnava - Martin Škrtel a Sebastián Kóša.
debata (4)

Sebastian Kóša pravidelne nastupuje v základnej zostave Spartaka Trnava. Pred mesiacom oslávil 18 rokov. Má ich presnú polovicu, ako jeho úspešný spoluhráč v strede trnavskej obrany Martin Škrtel (36).

V dobrej nálade ste sa vrátili po desiatich dňoch do klubu. Prispeli k nej aj dva kvalitné zápasy v Španielsku a s Maltou v drese dvadsaťjednotky?

Som spokojný. Ale bol by som ešte viac, keby sme úspešne dotiahli súboj v Seville, kde sme podali dobrý výkon, dva razy sme viedli, ale prehrali sme v závere po dvoch penaltách. Zanechali sme dobrý dojem, škoda, že sme neuhrali aspoň bod.

Pochválili vás aj v klube?

Jasné, moje účinkovanie si všimli, ale v Trnave sa už všetka pozornosť teraz upiera na nedeľňajšie derby.

Martin Škrtel Čítajte viac Víťazný návrat. Trnava so Škrtelom zdolala Sereď

Súboje so Slovanom ste zažili už dva razy. Najmä na druhý, v ktorom ste hrali v základnej zostave, si asi dobre spomínate…

Ten si zapamätám navždy. Naši fanúšikovia nás pred ním vyprevádzali, po ňom doma emotívne vítali. To bolo úžasné. Vyhrali sme v dobrom derby na Tehelnom poli 2:1, predtým sme tam tri body veľmi dlho nezískali. Taký výsledok by som bral určite aj teraz. Ale nenahnevám sa, ak bude aj lepší… (smiech)

Už teraz patríte k lídrom v mužstve, napriek nevysokému veku. Čím ste si takú pozíciu vydobyli?

Som rád, že sa prezentujem takým dojmom. Možno to mám trochu aj v povahe, ale akiste je to najmä tým, že som celú doterajšiu kariéru hrával vždy vo vyšších vekových kategóriách, bol som pravidelne vo výberoch so staršími spoluhráčmi a v každom kolektíve najmladší. Zvykol som si v tomto prostredí, cítim sa v ňom prirodzene.

Ani v lige už nepatríte medzi začiatočníkov, premiéru ste zažili v Nitre ako šestnásťročný…

Stále nemám na konte veľa zápasov, začínam, potrebujem zbierať skúsenosti…

Máte nejaký vzor?

Ani nie, ale vždy si rád pozriem dobrý futbal špičkových tímov. Najviac uznávam Segia Ramosa, hoci v lete opustil Real, ktorý je môj obľúbený klub. V Paríži prišli zadarmo k skvelému hráčovi, ale v Madride ho celkom dobre nahradili, hoci taký obranca vždy chýba.

Martin Škrtel Čítajte viac Víťazný návrat. Trnava so Škrtelom zdolala Sereď

Vraví sa, že sa v slovenskej lige dlho nezohrejete. Kam by ste najradšej zamierili, keby ste si mohli vyberať?

Tým sa nezaoberám. Nechávam to na osud, na to, čo život prinesie. Som skôr zástanca postupných krokov. Najprv musím ešte niečo odohrať v slovenskej lige a potom by bolo skvelé, keby som si zahral v jednej z piatich top líg.

Teraz máte aj doma spoluhráča zvučného mena… Dá sa od Škrtela niečo naučiť?

Otázka by mohla aj znieť, či existuje niečo, čo sa od neho naučiť nedá… Môžem od neho odpozorovať všetko. Je to veľký profík, trénujeme spolu, v zápasoch ma koučuje, potom rozoberáme, čo som mohol urobiť inak a lepšie.

Čo ste si u neho špeciálne všimli, čo ste predtým nerobili?

Napríklad inak vnímam kontrolu obrannej línie, kedy vystupovať, kedy ustupovať. Vie presne, v ktorý moment čo urobiť. Tam vidím jeho skúsenosti a mením aj môj doterajší spôsob hry. Je dobré, keď taký mladý hráč ako ja má po svojom boku osobnosť, ktorá ho diriguje, usmerňuje. To je pre mňa Škrťo.

Vnímali ste ho už ako dieťa, keď ste začínali s futbalom?

Samozrejme, keď sa hovorilo o slovenskom futbale, vždy každému napadli najmä mená Hamšík a Škrtel.

slovan Čítajte viac Ľudia na Slovan nechodia. Hokej i očkovanie, hľadá dôvody Weiss

Teraz vás spolu čaká prvé derby so Slovanom, najslávnejšom u nás. Vy ste rodák z Nových Zámkov, začínali ste v Nitre. Vnímate ho aj vy ako mimoriadne prestížny zápas?

Aj keď som hrával v Nitre, uvedomoval som si jeho význam. A nemusíte byť v Trnave dlho, aby ste cítili jeho náboj. Jeho atmosféra vás hneď pohltí. Vidíte, ako ním žije šatňa, ako sú všetci nabudení… Na derby budem naladený ako rodený Trnavčan.

Na derby príde asi najvyššia možná návšteva. Pred takou kulisou ste ešte v lige nehrali…

Určite nie, veľmi sa na to teším. Verím, že nás fanúšikovia budú hnať dopredu a uvidia výborný zápas.

Čaká vás súboj o prvé miesto. Bude Trnava v tejto sezóne bojovať so Slovanom o titul?

Verím tomu. Máme najvyššie ambície, v nedeľu chceme podať kvalitný výkon a vyhrať. Nebudem mať však veľké vyhlásenia, ani tvrdiť, že vybojujeme titul. Chceme hrať náš futbal a uvidíme, na čo to bude stačiť. Mňa bavia dramatické vyrovnané súťaže, v ktorých ak prehrá prvý tím, pokojne môže padnúť aj na tretie-štvrté miesto. Vtedy je liga zaujímavá. Nerád by som zažil, čo v uplynulých rokoch, keď už desať kôl pred koncom bolo v podstate všetko jasné.

Prvým gólom prekonal Adamca
Kóša má na konte jeden ligový gól. Dal ho Trenčínu takmer pred rokom – 24. októbra. Vtedy mal 17 rokov, 1 mesiac a 11 dní. Stal sa najmladším trnavským strelcom, prekonal klubový ligový rekord najslávnejšieho Trnavčana a vychýreného kanoniera Jozefa Adamca.


Standings provided by SofaScore LiveScore
4 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Martin Škrtel #derby #Sebastian Kóša