Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Padali trénerské hlavy. V Žiline skončil Staňo, v Pohroní Zaťko

Španiel Pablo Villar sa v pondelok stal novým trénerom futbalistov FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa.

04.10.2021 16:19
Pohronie Foto: ,
Zápas so Slovanom bol pre Štefana Zaťka na lavičke Pohronia posledným.
debata

Doterajšieho dočasného kouča a športového riaditeľa Štefana Zaťka nahradil vo funkcii po nedeľnej fortunaligovej prehre na štadióne ŠK Slovan Bratislava 1:5, po ktorej je Pohronie v tabuľke na poslednej priečke.

Tridsaťpäťročného Villara, ktorý získal najvyššiu medzinárodnú trénerskú licenciu UEFA PRO vo veku 23 rokov ako najmladší v histórii Španielska, vybral spoluvlastník a partner klubu Loic Favré.

Ten na seba prevzal kompetencie športového riaditeľa a ako člen vedenia prevzal aj zodpovednosť za riadenie A-mužstva a jeho skladbu. Zaťko bude naďalej pracovať v štruktúrach FK Pohronie.

SR Futbal FL 10.kolo Slovan De MArco Čítajte viac Slovan naložil Pohroniu. Trnava nezaváhala a drží sa v závese

"Po odchode Bohumila Glezgu a Jozefa Urblíka z manažmentu klubu bolo jasné, že manažment A-tímu prevezme Loic Favré.

Má skúsenosti z futbalového prostredia a počas 2,5-ročnej vzájomnej spolupráce preukázal svoje kompetencie a vzťah ku klubu.

Pán Favré má našu dôveru a spoliehame sa, že pod jeho vedením znova zachránime Fortuna ligu v Žiari nad Hronom a v budúcich sezónach posunieme klub dopredu.

Tým pádom Štefan Zaťko nebude ďalej pôsobiť ako športový riaditeľ, no v klube ostáva ako športový manažér. Úloha zástupcov mesta Žiar nad Hronom a obce Dolná Ždaňa sa tiež nemení.

Zabezpečovať potrebnú infraštruktúru, hospodársky chod, komunikáciu a ďalšie činnosti, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mládežníckeho a seniorského futbalu," uviedol predseda predstavenstva Igor Rozenberg na oficiálnej klubovej stránke.

Villar zbieral skúsenosti v nižších španielskych súťažiach, v ukrajinskej lige ako asistent trénera v tíme Karpaty Ľvov či v Číne: "Som veľmi rád, že som dostal príležitosť byť súčasťou FK Pohronie.

Získala si ma vízia klubu, ktorú treba začať tvoriť a napĺňať. Viem, ma čaká veľká výzva, ale som si istý, že cieľ zachrániť a stabilizovať klub dosiahneme. Od prvého momentu sa všetci v klube snažia, aby som sa tu cítil ako doma.

slovan Čítajte viac Zápas Slovan - Pohronie sme sledovali online

Som si istý, že budeme schopní vytvoriť pozitívnu atmosféru a dobré pracovné prostredie. Aby sme klub posunuli dopredu, čaká nás tvrdá práca a musíme byť trpezliví.

Využijeme aktuálnu reprezentačnú prestávku, aby sme nastavili základ nového herného modelu, ktorý vyžaduje zmenu myslenia hráčov.

Podľa mňa má tento tím dostatok talentovaných hráčov, treba vytvoriť lepšie prepojenie medzi mladými a skúsenými hráčmi. Tento proces bude dlhý a náročný, ale ak ho zvládneme, bude to stáť za to."

Pohronie má vo FL na konte iba päť bodov a na víťazstvo čaká už osem duelov. "Je potrebné vytvoriť tímové sebavedomie a pracovať na koncentrácii.

Päť lacných gólov od Slovana je dôsledkom toho, že nám tieto atribúty aktuálne chýbajú. Taktiež musíme vytvoriť novú tímovú dynamiku. Situáciu nevieme vyriešiť príchodom nových hráčov, pretože transferové okno je aktuálne zatvorené.

Musíme sa vrátiť k pokore, tvrdo pracovať a zobudiť hráčov a všetkých v klube. Verím, že nový tréner s jeho mladým realizačným tímom to podnietia a dokážu. Teším sa, že Pablo prinesie novú energiu, novú stratégiu a nový systém. Verím v nové, reštartované Pohronie," dodal Favré.

Staňo končí po prehre v Michalovciach

Vedenie slovenského futbalového klubu MŠK Žilina odvolalo po predchádzajúcich nepresvedčivých výsledkoch trénera Pavla Staňa.

Fortunaligistu dočasne povedie doterajší asistent Peter Černák. Žilina prehrala v sobotňajšom zápase 10. kola Fortuna ligy na ihrisku MFK Zemplín Michalovce 0:1.

"Pavol Staňo prišiel do tímu ako mladý tréner bez výrazných skúseností a dostal veľkú šancu. Veľmi dobre sa toho zhostil napriek tomu, že nešlo o jednoduchú situáciu – pandémia, likvidácia klubu, reštart ligy…

Už od stretnutia proti Liptovskému Mikulášu však pociťujeme, že mužstvo nemalo potrebnú šťavu, potrebnú energiu. Zvlášť domáce zápasy s Ružomberkom, Trenčínom či pohárové stretnutia ukázali, že nám chýba dravosť, živelnosť, behavosť.

Pavol Staňo. Foto: TASR, Roman Hanc
Pavol Staňo Pavol Staňo.

Spravili sme si dôkladnú analýzu a dospeli sme k záveru, že chceme spraviť zmenu a do mužstva vniesť nový impulz, oživiť ho," citovala internetová stránka klubu slová športového manažéra Karola Belaníka.

Štyridsaťštyriročný bývalý obranca pracoval v MŠK od sezóny 2018/2019 najskôr ako asistent pri B-tíme a začiatkom roka 2020 dostal po odchode trénera Jaroslava Kentoša možnosť viesť A-tím. Na lavičke sedel v 69 stretnutiach s bilanciou 37 výhier, 11 remíz a 21 prehier.

Podľa slov Belaníka musia cítiť spoluzodpovednosť za nepresvedčivé výkony z uplynulého obdobia aj hráči: "Musíme sa vrátiť k tomu, čo nás zdobilo, čím sme boli úspešní a čím aj odborná verejnosť hodnotila naše zápasy veľmi vysoko.

Futbalová kariéra nie je iba o pozitívnych výsledkoch, oslavách a glorifikovaní. Prichádzajú aj takéto situácie a my veríme, že to všetkým pomôže do budúcnosti a bude to na prospech veci."


Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa #Pablo Villar