Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráči nemajú veľa peňazí. Nič im nesľubujú, ale dostanú všetko

Futbalisti Tatrana Liptovský Mikuláš sa postupom do najvyššej súťaže postarali o senzáciu. Pred sezónou klub trápili finančné problémy a uvažoval, či sa do druhej ligy vôbec prihlási.

18.05.2021 11:01
Liptovský Mikuláš Foto:
Radosť futbalistov Liptovského Mikuláša v šatni po postupe do ligy.
debata (1)

Urobil tak v posledný možný deň. K nečakanému triumfu ho priviedol z pozície trénera Prešovčan Marek Petruš (45).

Raz už ste bojovali o postup do ligy. Pred dvoma rokmi s Popradom. Dajú sa tieto dve situácie porovnať?

Áno, v tom, že o ligu bojovali dve malé mestá. Pre Liptovský Mikuláš je víťazstvo v druhej lige a pre Poprad baráž historickým úspechom. Aj Poprad bol krôčik od postupu, osem minút pred koncom sme dostali gól, ktorý rozhodol v prospech Trenčína.

Do Liptovského Mikuláša ste prišli v zime, nahradili ste trénera Zaťka. Tušili ste, aký potenciál sa skrýva v tíme?

Intenzívne sledujem slovenský futbal, pôsobil som v druhej lige, poznal som kvality Liptovského Mikuláša. Ako tréner Popradu, som mal záujem o niektorých jeho hráčov, ale vtedy nám to nevyšlo. Mal som veľa informácií o tíme, vedel som, do čoho idem.

Hovorili ste si, že môžete súťaž aj vyhrať?

To by som preháňal, keby som čosi také tvrdil. Mali sme reálnu predstavu, že môžeme byť štvrtí-piati. Konkurencia Banskej Bystrice, Podbrezovej, Skalice, Košíc bola veľká, pohybujú sa v iných číslach, mali vysoké ambície. My sme chceli hrať najmä dobrý futbal.

Čo môžeme čakať v lige od vášho mužstva?

Vyžrebovanie nováčika býva náročné, v úvode sa stretáva s najsilnejšími mužstvami, po týchto zápasoch budeme múdrejší. Chceme sa prezentovať dobrou hrou, uvidíme, na čo bude stačiť. Veľké oči nemáme, ale radi by sme zostali v súťaži dlhšie ako len rok.

Aké sú tromfy Tatrana?

Fantastická kabína, ľudskosť, krásne vzťahy. Tímovosť je skvelá, bola radosť tam pracovať, tešil som sa na každý tréning. Žijeme v skromných podmienkach, ale zázemie máme pekné, malý, ale nový štadión na úrovni.

Kto sú lídri tímu?

Máme zopár zaujímavých hráčov aj s ligovými skúsenosťami – Kotora, Bartoš, Janec… Dopĺňajú ich mladí šikovní futbalisti, ktorí počúvajú, rešpektujú starších, učia sa.

Tromfom nováčika najvyššej súťaže je veľká... Foto: MFKTATRAN.SK
Liptovský Mikuláš Tromfom nováčika najvyššej súťaže je veľká súdržnosť a tímovosť.

Liptovský Mikuláš váhal, či pôsobiť v druhej lige. Aké sú jeho finančné možnosti?

Liptovský Mikuláš mal s nimi problémy, to netaja ani funkcionári. Ale klub funguje. Hráči nemajú veľa peňazí, aj keď porovnávam s Popradom či inými klubmi. U nás je to na inej báze, nič sa nesľubuje, hráči sa dohodnú na menšej sume, ale dostanú ju. To si vážia viac ako prázdne sľuby.

Čo ďalej? Rátate s posilnením kádra?

Bol by som najmä veľmi rád, keby káder, aspoň jeho základná kostra zostala pokope. Ak sa toto funkcionárom podarí, bude to dobré. Pretože o viacerých našich hráčov je záujem, uvidíme, či ich udržíme. Na druhej strane by sme potrebovali posilniť zopár postov a zvýšiť konkurenciu. Niektorí náhradníci, ktorí dostávali menej príležitostí, si musia aj sami uvedomiť, že na ligu to nestačí.

Budete hrávať domáce zápasy v Poprade?

Na 95 percent, funkcionári už o tejto možnosti rokovali. Ale aj my máme pekný štadión. Boli by sme radi, keby sa najmä v letných mesiacoch hralo v Liptovskom Mikuláši. Nový štadión nie je veľký, zmestí sa tam dvetisíc divákov, solídne by sa zaplnil.

Nemáme vyhrievaný trávnik a umelé osvetlenie. Vyhrievaný trávnik v lete nie je potrebný a v júli, auguste, septembri by sme mohli hrávať aj o 18. hodine. Futbal hráme pre ľudí, do Mikuláša ich príde určite viac ako do Popradu. Ešte v čase pandémie.

slovan spartak, trávnik, terén, dážď, fortuna liga Čítajte viac Dole v hokeji, hore vo futbale. Liptovský Mikuláš bude hrať Fortuna ligu

Hráči už majú dovolenky?

Majú voľno, ale je to komplikovanejšie, lebo čakáme na ceremoniál, na ktorom nám odovzdajú pohár a medaily. Trošku ma to mrzí, mohli sme si trofej prevziať už v sobotu v Púchove. S tým však nik nerátal, víťazom mala byť Banská Bystrica…

Aké šance jej dávate v baráži?

Zatiaľ nepozná súpera, sám som zvedavý, ako to zvládne. Bude to asi 50 na 50, možno pár percent v prospech prvoligistu. Dukla má svoju kvalitu, ale rozhodne aktuálne mentálne postavenie mužstva. Sklamanie je určite veľké. Niečo podobné som zažil pred dvoma rokmi v Poprade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Tatran Liptovský Mikuláš #Marek Petruš