Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Údery v závere. Liptáci umlčali Žilinu, Trnava poslala Trenčín na chvost

Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili v 11. kole Fortuna ligy nad MŠK Žilina 2:1.

24.10.2020 19:18 , aktualizované: 20:18
Nitra, Michalovce Foto: ,
Futbalisti Nitry sa tešia z gólu v zápase proti Michalovciam.
debata

MFK Ružomberok – MŠK Žilina 2:1 (0:1)
Góly: 82. Kochan, 90.+ Regáli – 20. Kurminowski, Rozhodovali: Glova – Bednár, Jekkel, bez kariet
Ružomberok: Macík – Čurma, Mrva, Mojžiš – Kmeť, Kostadinov, Kochan, Múdry (57. Ďungrel), Madleňák (76. Takáč) – Almási (57. Regáli), Gerec
Žilina: Petráš – Kopas, Minárik, Nemčík – Gono, Gamboš – Rusnák (86. Kaprálik), Bačachčjan (51. Ďuriš), Bernát (67. Myslovič), Sluka (86. Javorček) – Kuriminowski (86. Jibril)

V 12. minúte Gerec vnikol do šestnástky hostí, ale v poslednej chvíli ho zblokoval stíhajúci Minárik. V 19. minúte Almásiho hlavička len tesne minula cieľ. Potom z rýchleho brejku mal gól na kopačke Kurminowski, keď prešiel aj cez brankára MFK Macíka, ale Mrva mu radosť prekazil.

Po následnom rohovom kope bol to práve Kuminovski, ktorý hlavou nezadržateľne otvoril zápasový účet. Po polhodine hry Gerec hlavou len vystrašil „šošonov“, keď o kúsok nenašla pravý dolný kút ich svätyne. V 37. minúte Sluka pred „obdĺžnikom“ Liptákov našiel Kurminovského a ten zblízka prestrelil bránku. O dve minúty na Petráš reflexívne nohou zneškodnil Gerecovi „gólovku“.

V 48. minúte zaujímavý pokus Kmeťa o prekvapenie Petríáša, jemne lízol brvno hostí. V 58. minúte Ďungle, len čo prišiel na ihrisko, mieril k ľavej žrdi, nie však dáko razantne a Petráš loptu vytesnal na roh. V 65. minúte Ďungel peknou „kolmičkou“ oslovil nabiehajúceho Gerec, tomu však koncovka absolútne nesadla.

V 73. minúte Regáli Gereca poslal pred Petráša, ale žilinský gólman umným vybehnutím mu zatvoril strelecký priestor. Ružomberčania s blížiacim sa záverom si vytvorili veľký tlak a všemožne snažili dotlačiť loptu do žilinskej siete. V 82. minúte sa im to po priamom kope Kostadinova aj podarilo, keď loptu do siete doklepol Kochan.

V 89. minúte Kmeť v sľubnej pozícii z prvej nenamieril presne. V prvej minúte nadstaveného času Regáli parádnou ranou do šibenice sa postaral o dokonalý obrat.

Ján Haspra, tréner Ružomberka: „Vedeli sme, že príde veľmi mladý, behavý tím, so srdcom na správnom mieste.

Predpokladali sme, že to ich bude zdobiť celý zápas, no rátali sme aj s tým, že vďaka mladosti a neskúsenosti prídu aj chyby, ktoré sme chceli využívať. V prvom polčase sa hra mužstiev podobala, keď vzruchy pred bránami prelievali. My sme mali trochu viac gólových šancí, no žiadnu sme nepremenili.

Súper za stavu 0:1 mal veľkú tutovku na 0:2, našťastie pre nás ju nevyužil. V druhom polčase mi naše mužstvo pripomínalo stroj, ktorý sa rozbieha, postupne až do takého tempa, že na Žilinu sa to valilo z jednej i z druhej strany. Napokon vďaka túžbe a fyzickým schopnostiam hráčov sa nám podarilo zápas zvládnuť a doviesť do víťazného konca.“

Pavol Staňo, tréner Žiliny: „Ťažko sa mi hodnotí tento zápas. Plán, ktorý sme mali, mužstvo v prvom polčase i na začiatku druhého plnili a boli sme pre Ružomberok nepríjemným súperom. Od šance, keď sme mohli zvýšiť na 2:0 sa stretnutie nejako zvrtlo, čo sme nedokázali zastaviť. Vstupovali sme do toho aj striedaniami.

Ružomberok bol nebezpečný. V posledných minútach, vlastne sekundách sme zápas prehrali. Musíme sa k tomu postaviť čelom a pracovať ďalej. Štandardné situácie sú veľmi nepríjemné a bolo ich strašne veľa. Určite mali vplyv na výsledok a na celkový prejav. Dostali sme sa pod tlak a Ružomberok v závere mal dosť šancí, aby s výsledkom niečo spravil a napokon sa mu to aj podarilo.“

Trnava si poradila s Trenčínom

Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili nad AS Trenčín 2:0.

FC Spartak Trnava – AS Trenčín 2:0 (0:0)
Góly: 79. Pačinda (z 11 m), 89. Kóša. Rozhodovali: Ziemba – Somoláni, Košecký, ŽK: Jónsson, Hrnčár (tréner) – Ikoba, Zubairu, Križan, Ligeon
Trnava: Rusov – Jónsson (46. Turňa), Grič, Anthony, Tsaousis – Savvidis – Cabral (65. Kolesár), Bukata (54. Tumma), Yusuf (86. Kóša), Yao – Vlasko (65. Pačinda)
Trenčín: Šemrinec – Ligeon, Križan, Kapuadi, Pirinen – El Mahdioui, Zubairu (86. Depetris) – Roguljić, Kadak, Ahmad (60. Comvalius) – Ikoba (60. Čatakovič)

Prvá nebezpečná situácia vznikla v 7. minúte po centri domáceho Tsaousisa, ktorú odvrátili Trenčania na roh. V ďalšom priebehu sa na trnavskom štadióne odohrával skôr boj s množstvom nepresných prihrávok na oboch stranách a bez streleckých pokusov.

V 31. minúte po rýchlej kontre Vlasko napálil loptu s s pomocou brankára Šemrinca do bočnej siete. Za zmienku stojí ešte situácia zo 42. minúty, keď centrovanú loptu Vlaska odvrátila obrana Trenčína na jeden z ďalších rohových kopov.

V druhom polčase v prvej 10-minútovke mali Trenčania výhodu dvoch priamych kopov, z ktorých však nič nevyťažili. Domáci mali dobrú príležitosť v 53. minúte, keď po centri Yoa hlavičkoval Vlasko vedľa brány. Trnavčania sa snažili rozhodnúť zápas vo svoj prospech, no katastrofálne zakončenie im v tom dlho bránilo.

O výsledku stretnutia sa rozhodlo v poslednej štvrťhodine, keď najskôr v 78. minúte fauloval Ligeon Yoa v 16-ke a z nariadenej penalty Pačinda strelou k ľavej žrdi otvoril skóre stretnutia. O desať minút neskôr v 89. minúte striedajúci Kóša, ktorý bol na ihrisku tri minúty, sa dostal k lopte po rýchlej kontre domácich a pohotovou strelou spoza 16-ky definitívne rozhodol o troch bodoch pre Trnavu.

Norbert Hrnčár, tréner Trnavy: „Naša príprava bola ovplyvnená tým, že COVID sa nevyhol ani nám. Mali sme pozitívneho jedného hráča, ostatní sú v poriadku a verím, že to tak aj ostane. Zápas dnes rozhodla omnoho väčšia túžba po víťazstve a trnavské srdce. V tomto bol najväčší rozdiel.

V druhom polčase mali Trenčania fázu, kedy boli lepší, no bolo to v zóne, kde neboli pre nás nebezpeční. Nespomínam si, že nejako ohrozili bránku a toto považujem za dôležité. Trenčín je známy tým, že bol ofenzívnym mužstvom, no my sme ich držali pod kontrolou. Na svoju šancu sme si počkali a naše víťazstvo je zaslúžené.“

Stijn Vreven, tréner Trenčína: „Blahoželám kolegovi k víťazstvu. V prvom polčase sme nehrali dobre, boli sme nervózni na lopte, nemali sme odrazené lopty. V prestávke sme trocha zmenili systém a bolo to v druhej polovici o čosi lepšie.

Nemyslel som si v týchto okamihoch, že dnes prehráme. Boli sme lepší na lopte, viac agresívni, no medzi 60. a 75. minútou sme urobili niekoľko chýb a vyrobili sme penaltu. Po góle bolo veľmi ťažké niečo urobiť so zápasom, dostali sme druhý gól, no to už nebolo dôležité. V ofenzíve sme nič neukázali.“

Sereď napriek snahe nevyrovnala

Futbalisti ŠKF Sereď prehrali s FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:2. Duel sa hral v Zlatých Moravciach.

ŠKF Sereď – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:2 (1:1) – hralo sa v Zlatých Moravciach
Góly: 28. Šumský – 8. Kyziridis, 71. Duga. Rozhodovali: Sedlák, Weiss, Galo, ŽK: Čelikovič, Jarovič, Ba, Šumský – Duga, Moško, Grozdanovski,
Sereď: Yakubu – Čelikovič, Michalík, Ba, Hučko (83. Pereira) – Morong – Iván, Potoma (83. Ibarguen), Šumský, Bušnja (58. Pankaričan) – Jarovič (71. Jureškin)
Zlaté Moravce-Vráble: Chovan – Čögley, Tóth, Moško, Chren – Hrnčár (77. Kovaľ), Grozdanovski, Duga, Kyziridis – Ďubek – Balaj

Do stretnutia lepšie vstúpili hráči Vionu. Prebiehala 8. minúta, Hrnčár z pravej strany posadil výborný center na hlavu Kyziridisa, ktorý prudkou hlavičkou z piatich metrov otvoril gólový účet stretnutia – 0:1.

V 13. minúte skúšal šťastie Duga, z hranice šestnástky mieril tesne mimo. Vyrovnanie priniesla 28. minúta, po závare v pokutovom území hostí sa k lopte dostal Šumský, ktorý prudkou prízemnou strelou k ľavej žrdi prekonal Chovana. V 32. minúte sa v obrovskej šanci ocitol Jarovič, ktorého z troch krokov vychytal Chovan, následnú dorážku na bránkovej čiare odvrátil Tóth. V závere prvého dejstva pálil nepresne z hranice šestnástky Jarovič.

Aj do druhého polčasu vstúpili aktívnejšie hráči Vionu. V 49. minúte si na Čögleyov center vyskočil Balaj, jeho dobre mierenú hlavičku pod brvno Yakubu vytesnil na rohový kop. Ten rozohral Ďubek, ale Duga zblízka prestrelil. V 55. minúte prišla vydarená kombinácia po ose Duga – Kyziridis s koncovkou Balaja, ktorého strelu Yakubu na dvakrát skrotil.

Skóre sa opäť menilo v 71. minúte, Ďubek odohral štandardku z pravej strany, k lopte sa na hranici malého vápna dostal Duga a presnou hlavičkou poslal hostí opäť do vedenia – 1:2. Záverečná snaha Serede k vyrovnaniu neviedla.

Peter Lérant, tréner Serede: „Dnešný zápas sme nezvládli. Urobili sme individuálne chyby. Zlaté Moravce mohli bez žltých kariet prerušovať hru. Rozhodca neodpískal jasnú penaltu po faule na Jaroviča. Mali sme čistú šancu na 2:1, bohužiaľ, gól z toho nebol. Teraz nás čaká ťažký zápas s Dunajskou Stredou, ktorej máme čo vracať.“

Ľuboš Benkovský, tréner Zlatých Moraviec: „Zápas sme zvládli herne i výsledkovo. Obaja súperi chceli vyhrať tento špecifický zápas. Verím hráčom, že ich výkonnosť bude ešte rásť. Som rád, že sa pohybujeme na hranici hornej šestky.“

Pohronie nestačilo na Senicu

Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa prehrali s FK Senica 1:2.

FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa – FK Senica 1:2 (1:0)
Góly: 32. Špiriak – 61. Fotr, 71. Malec. Rozhodovali: Kružliak – Ferenc, Borsányi, ŽK: Jacko, Mazan – Šimčák, Gallovič, Fryšták, ČK: 88. Jacko (Pohronie) po druhej ŽK
Pohronie: Jenčo – Jacko, P. Pavlík, Špiriak – Badolo, Obročník (74. Chríbik), Weir, Župa – Blahút (63. Audino), Bimenyimana (70. Fadera), Mazan
Senica: Fryšták – Addo, Asanović, J. Nemec – Gallovič (90+2 Mašulovič) – Kopečný, Piroska, Totka (46. Fotr, 90.+ Eneji), Šimčák – Berisha (46. Yenne), Malec

Oba tímy od začiatku predvádzali skôr bojovný futbal s minimom šancí, hostia sa nedostali v prvom polčase do žiadnej, nebezpečné lopty v ich podaní pred bránkou dobre riešila obrana Pohronia. Gólový moment prišiel po dvadsiatich minútach hry a tešili sa domáci. Župa hodil dlhý aut až do malého vápna, kde lopta nadskočila a Fryšták sa musel poriadne natiahnuť, po jeho zákroku však ešte Špiriak dokázal zakončiť a dostal loptu tesne za čiaru – 1:0.

O minútu na to sa dobrou strelou prezentoval spoza šestnástky útočník Pohronia Bimenyiman, ale brankár Senice dobre zasiahol. V 39. minúte dostal peknú loptu od Badola do šestnástky Blahút, no vo finálnej fáze mu to pred Fryštákom smolne nevyšlo. Veľkú príležitosť mal v nadstavenom čase úvodného dejstva Bimenyimana, pekne sa prepracoval do pokutového územia, vystrelil z asi 15 metrov, no tesne vedľa žrde.

V druhom polčase Senica zvýšila aktivitu, ale šancu mali futbalisti od Hrona. Po akcii Župu sa ocitol v šestnástke voľný Pavlík, strieľal medzi žrde, avšak zaskvel sa Fryšták. Záhoráci napokon vyrovnali po štandardke Pirosku, keď hlavičkoval pred bránkou Asanovič, loptu poslal k vzdialenejšej žrdi, kde ju doklepol striedajúci Fotr – 1:1.

V 71. minúte pretavili hostia aj druhú šancu v zápase do druhého gólu. Piroska z priameho kopu centroval do pokutového územia, kde mal veľa priestoru Malec a odrazenú loptu poslal nekompromisne k žrdi – 1:2. Seničania sa nakopli a mali dobrú možnosť po prieniku Yenneho, hoci mu nevyšiel, dostala sa ešte k nemu odrazená lopta, no mieril nad brvno. V závere vrhli domáci sily do útoku, ale Župa sa v nadstavenom čase pred Fryštákom nepresadil.

Jan Kameník, tréner Pohronia: „Zápas mal pre nás horkú príchuť. V prvom polčase sme hrali dobre, mali sme tam veľa situácií, ktoré sme mohli úspešne dotiahnuť do konca. Chýbal nám o krok viac. V druhom polčase sme nadviazali na výkon z prvého, hoci súper sa zdvihol.

Mohli sme zvýšiť vedenie na 2:0. Presadzovali sme sa cez krídelné priestory, ale finálna prihrávka nebola presná. Tým, že sme nezvýšili skóre, tak nás súper potrestal po dvoch štandardkách.

Trápi ma, že sme to nezlomili na svoju stranu druhým gólom. Z výsledku som sklamaný, doma nám velí víťaziť, no z výkonu až tak sklamaný nie som.“

Anton Šoltis, tréner Senice: „Prvý polčas bol z našej strany zlý, nevedeli sme sa vyrovnať s agresivitou súpera. Domáci išli do vedenia po dlhom aute, čo nás trošku prekvapilo, bola to ľahká chyba, nemala by sa nám stávať.

V druhom polčase sme zvýšili pohyb aj agresivitu a prišla odmena v podobe dvoch gólov. Verím, že výkon z prvého polčasu sa už nebude opakovať, za ten druhý musím zverencov pochváliť.“

Tomáš Malec, autor víťazného gólu Senice: „Myslím si, že to bol zápas dvoch rozdielnych polčasov. V tom prvom sme do toho nedali nič, preto sme aj prehrávali. Museli sme si niečo povedať cez prestávku, spravili sme zmeny a bolo to v druhom polčase z našej strany oveľa lepšie.

Išli sme bodom naproti, príkladne bojovali a konečne dali góly po štandardkách. Bol to dobrý súboj, víťazstvo nás teší. Verím, že nás nakopne do ďalších duelov.“

Nitra remizovala s Michalovcami

Futbalisti FC Nitra remizovali s MFK Michalovce 1:1.

FC Nitra – MFK Zemplín Michalovce 1:1 (1:1) Góly: 10. Gatarić – 43. Tandir (11 m). ŽK: Adamec, Kolčák – Soler, Rozhodcovia: Smolák – Pozor, Čajka. bez divákov.
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Kolčák, Magda – Gatarić, Adamec, Mustafič, Chobot (81. Danek) – Faško, Vrábel (70. Franko)
Michalovce: Marković – Kolesár, Soler, Vaško, Vojtko – Taiwo (73. Popovits), Neofytidis, Bednár, Phillips, – Tandir, Trusa (86. Ivanov)

Do zápasu lepšie vstúpila domáca Nitra, ktorá sa už v 10. minúte dostala do vedenia. Po nádhernej akcii Faška sa z vnútra pokutového územia presadil strelecky disponovaný Gatarić. Hostia z východu mohli odpovedať v 21. minúte, avšak Taiwo po krásnom uvoľnení na hranici šestnástky následne pálil iba do brankára Šípoša.

Nitrania pohrozili aj v 28. minúte, keď Gatarić zoči-voči Markovičovi neskóroval. Brankárovi Michaloviec výrazne vypomohol obranca Vojtko, ktorý ho zastúpil na brankovej čiare. Po polhodine hry sa domáci Chobot výborne zbavil brániaceho Kolesára, ale následné zakončenie mu vôbec nevyšlo a jeho tvrdá strela z dobrej pozície smerovala vysoko nad. Keď sa už zdalo, že na prestávku pôjde spokojnejšia Nitra, hostia nečakane udreli.

Po chybe Podhorina sa dostal za nitriansku obranu Trusa, ktorý bol však v gólovej šanci v šestnástke faulovaný a tak hlavný rozhodca okamžite ukázal na biely bod. Dávid Šípoš síce vystihol smer Tandirovej strely, no gólu nezabránil a bolo 1:1. Na začiatku druhého polčasu sa nádejnou technickou strelou z vnútra šestnástky prezentoval Gatarič. Tá však zmenu skóre nepriniesla. V ďalšom priebehu sa už hra odvíjala väčšinou medzi šestnástkami.

Oba tímy kládli dôraz na poctivú defenzívu a tak aj šance sa rodili pomenej. V 74. minúte zaujala krásna strela striedajúceho Popovitsa, ale aj bravúrna robinsonáda reprezentačného gólmana Slovenska do 21 rokov Dávida Šípoša.

Súboj medzi Nitrou a Michalovcami spel do patového konca. V závere sa oba tímy zvýšenou ofenzívnou aktivitou ešte snažili strhnúť víťazstvo na svoju stranu, no v koncovke na oboch stranách chýbala väčšia kvalita. Po remíze 1:1 sa tak body pod Zoborom spravodlivo delili.

Gergely Geri, tréner Nitry: "Nie sme spokojní. Druhýkrát sa nám stalo, že sme dobre vstúpili do zápasu a dali gól. Potom sme ale ustúpili od našej aktivity a v podstate sa opakuje scenár zo Zlatých Moraviec.

Súpera sme do ničoho vážnejšieho nepustili a mal len jednu šancu. Veľa sa bojovalo a možno sme takýto zápas mali zahrať viac takticky. Bohužiaľ sme sa vlastnou chybou pripravili o víťazstvo. Mrzia nás straty bodov v Moravciach aj dnes a verím, že nám tieto body nebudú v konečnom dôsledku chýbať."


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava #AS Trenčín #MFK Ružomberok