Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina uťala sériu Dunajskej štyrmi gólmi. Nitra vyhrala v Trnave a je tretia

Futbalisti MŠK Žilina pripravili DAC Dunajská Streda prvú ligovú prehru v sezóne, keď v sobotu pod Dubňom v 9. kole Fortuna ligy zvíťazili 4:1. DAC v predchádzajúcich ôsmich kolách vždy triumfoval a celkovo v lige ťahal 10-zápasovú víťaznú sériu.

03.10.2020 18:55 , aktualizované: 22:18
Žilina Foto: ,
Futbalisti Žiliny sa tešia z gólu v sieti Dunajskej Stredy.
debata

Musel ale kapitulovať pred „šošonmi“, s ktorými v predchádzajúcich dvanástich vzájomných ligových súbojoch ani raz neprehral.

MŠK Žilina – DAC Dunajská Streda 4:1 (3:1)
Góly: 10. Iľko, 23. Kurminowski, 34. Bičachčjan, 70. Kružliak (vlastný) – 33. Balič, ŽK: Iľko, Kiwior – Müller. Rozhodovali: Kráľovič – Hrčka, Pozor, bez divákov.
Žilina: Petráš – Anang, Minárik, Kiwior, Sluka – Gono, Fazlagič (68. Ďuriš), Bičachčjan (64. Myslovič) – Rusnák (64. Kopas), Kurminowski (78. Bernát), Iľko (78. Gamboš)
Dunajská Streda: Jedlička – Blackman, Müller (82. Beskorovaj­nyj), Kružliak, Davis – Fábry (46. Andzouana), Schäfer (82. Njie), Balič (75. Friede) – Divkovič (65. Nicolaescu), Ramirez, Kalmár

V šlágri kola sa hral pod Dubňom v prvom polčase excelentný ligový futbal plný gólových šancí. „Šošoni“ hrali rýchlo, kombinačne a agresívne a robili favoritovi nečakané problémy. V 3. minúte po centri hosťujúceho Kalmára Divkovič z dobrej pozícii minul, v 6. minúte sa dostal do zakončenia domáci Rusnák, jeho bombu z uhla Jedlička vyrazil na roh.

Potom hlavný rozhodca neposúdil ruku Iľka v domácej šestnástke ako penaltovú. Žilina otvorila skóre v 10. minúte, keď Sluka výborne vysunul Iľka, ten si zasekol obrancu Müllera a rutinérsky zakončil na vzdialenejšiu tyč. O desať minút dali domáci druhý gól, keď prihrávka hostí dozadu našla v brejku Kurminowského, ktorý urobil Jedličkovi kľučku a zvýšil náskok.

DAC pridal plyn, dve šance Divkoviča a Blackmana sa neujali, vzápätí ani veľká príležitosť aktívneho domáceho Iľka. Po polhodine zaujala aj nebezpečná bomba Kalmára a DAC napokon znížil v 33. minúte, keď biliardovú akciu s narážačkou vyšperkoval Balič umiestnenou strelou, na ktorú Petráš nemal nárok.

Domáci ale hneď o minútu gólovo odpovedali, keď Bičachčjan výbornou ľavačkou vystavil Jedličku do pozície štatistu. V závere rozhodca tiež prehliadol ruku Müllera v šestnástke a nebezpečné zakončenie Kurminowského v tej istej akcii Jedlička pokryl.

DAC vstúpil do druhého dejstva náporom, dominantne sa usadil na polovici domácich a uťahoval nad nimi slučku. Dve výborné strely Kalmára do siete neprešli, tú druhú v 59. minúte spod brvna skvele vytiahol Petráš. Hostia neskórovali ani v 63. minúte, keď Kalmár výborne vysunul Schäfera, ten ale tesne minul pravú tyč.

V 70. minúte domáci len druhýkrát nebezpečne zaútočili na bránu hostí a loptu po prudkom centri Sluku pri spracovaní prsiami poslal do vlastnej siete Kružliak. V 72. minúte striedajúci Andzouanu v drese DAC nebezpečne vystrelil, ale minul.

V záverečných fázach už plynulosť hry zabrzdili početné striedania a domáci uťali s DAC nepríjemnú sériu dvanástich zápasov bez víťazstva. Tiež dali šancu dotiahnuť sa majstrovskému Slovanu Bratislava na DAC na dva body v prípade jeho nedeľnej výhre na pôde Pohronia.

Pavol Staňo, tréner Žiliny: "Zápas sa vyvíjal v náš prospech a o našom víťazstve rozhodol prvý polčas. V druhom sme hrali ako skúsené mužstvo a stále sme boli nebezpeční v protiútokoch. Za prácu najmä bez lopty si chlapci zaslúžia uznanie.

Boli sme kolmí a vedeli sme sa dostať do efektívneho zakončenia. Cesta je dobrá, výhru si vysoko cením, takto chceme hrať. Ukázali sme, že môžeme vyhrať nad mužstvom, ktoré v lige nestratilo ani bod. Teším sa, ešte raz ďakujem chlapcom za výkon."

Bernd Storck, tréner Dunajskej Stredy: "Gratulujem Žiline, ktorá hrala dobre a agresívne. Vedeli sme, že musíme byť pripravení, ale rýchlo sme inkasovali po dvoch chybách dva góly. Žilina mala lepší deň a vyhrala zaslúžene.

Futbal bol pekný, ale my nemôžeme prehrať zápas, v ktorom máme také držanie lopty. Súper nás prevyšoval v súbojoch jeden na jedného a my sme urobili veľa chýb."

zdroj: RTVS

Ružomberok s víťazstvom

Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili nad FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:1.

MFK Ružomberok – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:1 (1:0)
Góly: 35. Almási, 47. Kmeť – 90.+ Čögley. Rozhodovali: Dohál – Somoláni, Straka, ŽK:: Madleňák, Čurma – Sloboda, Duga, Ďubek, Menich, ČK: 59. Sloboda (ViOn) po druhej žltej karte
Ružomberok: Macík – Čurma, J. Maslo, Mrva – Kmeť, Múdry (62. Filinský), Kochan (80. Kostadinov), Takáč, Madleňák (80. Kojnok) – Almási, Gerec (73. Regáli)
Zlaté Moravce: Chovan – Čögley, Moško, Menich, Chren – Sloboda, Duga – Hrnčár, Ďubek (90. Smatlák), Kovaľ (66. Kyziridis) – Balaj

Veľmi dlho sa pod Čebraťom nič nedialo. O niečo častejšie loptu pod kontrolou mali hostia, no len v medzišestnás­tkovom priestore. Tak to bolo do 35. minúte, keď Takáč „kolmičkou“ poslal za obranu ViOn – u Almásiho, ten obišiel aj brankára Chovana a s prehľadom otvoril skóre. Napokon to bolo aj do polčasu všetko.

Po zmene strán Liptáci expresne udreli. Almási po súboji s Menichom skvele našiel Kmeťa, ktorý rozprávkovo trafil šibenicu. V 59. minúte Sloboda nešetrne fauloval Múdreho, za čo bol „odmenený“ žltou kartou a keďže išlo už o druhú, musel ihrisko opustiť a Zlaté Moravce pokračovali len s desiatimi mužmi.

V 66. minúte mal Gerec na kopačke tretí gól, ale zblízka netrafil bránu. V 75. minúte sa po prihrávke Hrnčára striedajúci Kyziridis ocitol sám pred Macíkom, ale z tohto minisúboja so štítom vyšiel gólman MFK. Bola to najväčšia príležitosť hostí.

V 86. minúte zvnútra šestnástky strieľal na Chovana Kostadinov, ale bez väčšej razancie. Vzápätí sa do „gólovky“ dostal Regáli, ale vychytal ho Chovan. V nadstavenom čase ešte Čögley znížil na 1:2.

Ján Haspra, tréner Ružomberka: Na zápas sme sa tešili, Zlaté Moravce máme v Ružomberku všetci veľmi radi. Celý prvý polčas bol veľmi vyrovnaný, keď misky váh na našu stranu priklonil strelecky prebudený Laco Almási. Hneď na začiatku druhého polčasu sme zvýšili na 2:0 a stretnutie sa začalo vyvíjať v náš prospech.

Škoda, že sme vtedy zápas nezavreli tretím gólom. Boli na to situácie, ktoré sme nedotiahli v predfinálnej fáze, alebo zaváhali vo finálnej. V závere sme to ešte zdramatizovali. Celkove by som povedal, že sme vyhrala vďaka inteligentnému výkonu.“

Ľuboš Benkovský, tréner Zlatých Moraviec: „Na zápas sme boli pripravený. Prvý polčas sme hrali disciplinovane. Súpera sme zväčša držali na jeho ‚polke‘ a snažili sme sa o postupný útok, tak, aby sme sa dostali čo najčastejšie k bráne. Čo sa týka obrannej fázy, pokúšali sme sa hneď prerušovať protiútoky súper.

Potom prišla situácia, možno išlo o sled nejakých zlých rozhodnutí, keď sme dostali gól. Druhý polčas sme pripravili nejaké zmeny, aby sme boli úspešnejší smerom dopredu, okamžite sme prehrali dva súboje a dostali druhý gól. Od toho momentu to už bol viac – menej boj, súboje a výkon nie taký, ako sme si naplánovali.“

Nitra rabovala v Trnave

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v 9. kole Fortuna ligy s FC Nitra 0:2.

FC Spartak Trnava – FC Nitra 0:2 (0:1)
Góly: 45.+ Adamec, 66. Chobot. Rozhodovali: Sedlák – Ferenc, Košecký, ŽK: Turňa – Gatarič
Spartak: Rusov – Turňa (71. Tumma), Izuchukwu, Grič, Tsaousis – Yao (71. Konstanti­nidis), Bukata, Savvidis, Cabral Saymon (71. Olejník), Miković – Bamidele Isa (56. Vlasko)
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Kolčák – Franko (81. Vrábel), Záhumenský (90.+ Fabiš), Mustafič, Faško, Adamec – Gatarić (63. Chobot), Magda

Norbert Hrnčár poslal na úvodný výkop s Nitrou navlas rovnakú zostavu ako proti Senici, keďže odtiaľ si spartakovci priviezli výhru 2:0, ktorú chceli potvrdiť aj doma. Prvé ohrozenie Šípoša prišlo po desiatich minútach, keď Grič po rohu hlavičkoval nad nitriansku bránku. Pekná kombinácia sa zrodila v 19. min na pravej strane, no obrana Nitry najskôr zblokovala strelu Cabrala a potom aj Mikoviča.

Z následného rohu skúšal pohotovo zakončiť Grič, ale Šípoš jeho strelu vytesnil nad brvno. Na opačnej strane urobil ľahkú chybu Anthony a Faško sa dostal do pohodlného zakončenia na hranici šestnástky, ale prestrelil. V 32. min skúšal Bukata prekvapiť z uhla z priameho kopu Šípoša, Grič ešte tienil pred brankárom, ale nitriansky gólman bol pozorný. Vzápätí sa k zakončeniu dostal Záhumenský, ale jeho tvrdú strelu z diaľky vyrazil Rusov.

V 35. min pristál Cabralo roh presne na hlave Savvidisa, ale jeho hlavička tesne minula pravú tyč. Spartak v prvom polčase hral s loptou na kopačkách, presoval súpera hneď po strate lopty, ale nedokázal nájsť kľúč na obranu a vypracovať si čistú šancu.

Tú mu ponúkol v závere polčasu Podhorin, ktorý nechtiac namiesto svojmu brankárovi prihral Yusufovi, ale ten hlavou netrafil prázdnu bránku. V nadstavenom čase druhého polčasu zahrmelo pred druhou bránkou, keď si Adamec postavil po Turňovej ruke loptu na priamy kop z hranice šestnástky a tvrdou strelou otvoril skóre.

Do druhej polovice poslal tréner aj Vlaska, no skórovať mohla opäť Nitra, ale Franko v čistej šanci špekuloval a ani nezakončil. V 57. min Faško napriahol tesne za poliacou čiarou a Rusov mal šťastie, že strela letela vedľa bránky.

V 62. min zahrávala Trnava priamy kop z podobného miesta, z ktorého inkasovala, ale Grič slabou strelou netrafil ani bránku. Nitra sa paradoxne nestiahla brániť a mala viac z hry. Odmenou bol druhý gól Chobota, ktorý len chvíľku predtým prišiel na ihrisko. Hrnčár na to zareagoval trojnásobným striedaním, ktorým sa snažil privodiť zvrat v zápase.

Krátko nato mohol znížiť najskôr Savvidis, ale hlavičkoval slabo a potom Mikovičov volej tesne minul svoj cieľ. V 76. min sa Bukata konečne prekľučkoval až pred Šípoša, ale ten jeho bombu bravúrne vyrazil a o minútu neskôr skrotil aj jeho strelu z diaľky. Štyri minúty pred koncom neznížil ani Olejník, ktorý pohotovo zakončil Vlaskov center z ľavej strany, keďže Šípoš na dvakrát na čiare nepustil loptu ďalej, takže Nitra si z Trnavy vezie všetky body.

Norbert Hrnčár, tréner Trnavy: "Prvý polčas sme mali pod kontrolou až do toho nadstaveného času, keď sme inkasovali. Tam sa skôr pýtal náš gól a mali sme nakloniť zápas na našu stranu. Gól z priameho kopu bol zlomový moment celého zápasu. Druhý polčas sme sa príliš nervózne a s veľkým chcením snažili zlomiť zápas, ale bolo tam príliš veľa ľahkých strát a keď dal súper na 2:0, tak bolo náročné to otáčať. Pre mňa to bol veľmi poučný zápas do ďalších dní.“

Gergely Geri, tréner Nitry: "Prvý polčas sme prežili mierny tlak domácich a pomohol nám gól Adamca, ktorý nám dodal silu do druhého polčasu a v správny čas prišiel aj druhý gól Chobota. Som rád za chalanov, že odvádzajú dobrú robotu a tá Nitra je troška vyššie v lige. Naša spolupráca s trénerom Galádom prináša ovocie.“

Sereď remizovala s Michalovcami

Futbalisti ŠKF Sereď remizovali v 9. kole Fortuna ligy v Zlatých Moravciach s MFK Zemplín Michalovce 1:1.

ŠKF Sereď – MFK Zemplín Michalovce 1:1 (0:1)
Góly: 53. Iván (z 11 m) – 20. Žofčák (z 11 m). Rozhodoval: Mastiš, ŽK: Mendez, Phillips (obaja Michalovce), ČK: 52. Popovits za ruku, 69. Phillips (obaja Michalovce) po druhej ŽK.
ŠKF Sereď: Yakubu – Morong, Čelikovič, Ba (46. Slaninka), Hučko – Duranský (79. Mečiar) – Iván, Bušnja,, Šumský, Jureškin (72. Potoma) – Špehar (34. Pankaričan)
MFK Zemplín Michalovce: Markovič – Kolesár, Soler, Vaško, Mendez – Neofytidis – Phillips, Spoljarič, Žofčák (90. Kountouri­otis), Popovits – Trusa (77. Siopis)

V nepríjemnom veternom počasí sa hral od úvodu obojstranne bojovný futbal. V 11. min predviedli Seredčania šikovnú kombinačnú akciu, na ktorej konci bol Duranský, ale jeho strelu reflexívne vyrazil Markovič. Do vedenia išli hostia v 20. min. Ba fauloval v pokutovom území Kolesára a nariadený pokutový kop bezpečne premenil Žofčák.

Po polhodine hry mohli Michalovčania viesť už o dva góly. Žofčák šikovne priťukol Phillipsovi, ale ten z hranice päťky mieril tesne vedľa. Vzápätí vzplanuli vášne po nepeknom zákroku Phillipsa na Špehara, ktorý musel byť vystriedaný. V 38. min sa vyznamenal Markovič, ktorý skvele vytesnil strelu Bušnju. Už o minútu striedajúci Pankaričan zblízka mieril nad michalovskú bránku.

Tlak Serede narastal. V 42. min skúšal šťastie Šumský, ale z hranice šestnástky mieril tesne nad. Do druhého dejstva vstúpili domáci ofenzívne naladení. Vyrovnanie priniesla 53. min, keď po závare v šestnástke hral nedovolene rukou Popovits za čo videl červenú kartu a Sereď mala výhodu pokutového kopu.

Loptu si na biely bod postavil Iván a prudkou strelou prekonal Markoviča. Sereď hrala od tohto momentu v početnej prevahe a čoraz viac sa tlačila pred pokutové územie hostí. Od 70. min hrali domáci dvojnásobnú presilovku, keď po druhej žltej karte z ihriska musel odísť Phillips. Napriek tejto výhode hra Serede pôsobila komplikovane, bez akejkoľvek šance a tak sa body napokon delili.

Peter Léránt, tréner Serede: „Veľké sklamanie. V dobrom prvom polčase sme mali rozhodnúť zápas v náš prospech. Podľa mňa červené karty sedeli, akurát, že nám to viac uškodilo ako pomohlo. Ťažko sa mi hodnotí toto stretnutia. Súper vyťažil z minima maximum.“

Jozef Majoroš, tréner Michaloviec: „Musím chlapcov pochváliť za veľmi dobrý taktický výkon. Škoda, že sme nedokázali zvýšiť na 2:0, mohli sme brať aj tri body. Pokiaľ však nebudeme premieňať šance ťažko budeme naplno bodovať. Situácia pred penaltou bola ruka domáceho hráča. V oslabení sme už ťažko vpredu mohli niečo vymyslieť.“


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #DAC Dunajská Streda