Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trenčín i Ruža majú prvú výhru. Úspešná premiéra Hrnčára

Futbalisti Spartaka Trnava zdolali v domácom dueli 7. kola Fortuna ligy FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:0.

19.09.2020 20:53
SR futbal FL Spartak Trnava nový tréner TTX Foto: ,
Nový tréner FC Spartak Trnava Norbert Hrnčár.
debata

Úspešnú ligovú premiéru na lavičke Spartaka tak absolvoval tréner Norbert Hrnčár, ktorý na začiatku týždňa nahradil Mariána Šarmíra.

Trnava v predchádzajúcich troch ligových dueloch prehrala a naplno bodovala po štyroch stretnutiach. O triumfe domácich rozhodol Erik Pačinda v 62. minúte z penalty.

Fortuna liga – 7. kolo

Spartak Trnava – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:0 (0:0)
Gól: 62. Pačinda (z 11 m). Rozhodovali: Smolák – Bednár, Jekkel, ŽK: Bukata – Menich, Ďubek, Čonka, 783 divákov
Spartak: Rusov – Turňa, Grič, Anthony, Miković – Bukata (75. Kóša), Savvidis – Pačinda (70. Cabral), Vlasko (83. Tumma), Yao – Yusuf
ViOn: Chovan – Čögley, Menich, Moško, Čonka – Hrnčár, Duga (83. Orávik), Sloboda, Kovaľ (69. Kyziridis) – Ďubek (89. Šmatlák) – Balaj

Norbert Hrnčár, tréner Spartaka: „Po našom príchode sme sa snažili pre krátkosť času určité veci v našej hre zmeniť. Hlavne prvý polčas sa nám to darilo, ukázali sme trošku iné prvky v hre Trnavy a spôsob, akým by sme sa chceli aj v ďalších zápasoch prezentovať. Vedeli sme, že to bude vyrovnaný a ťažký zápas. To bolo jasné. Pre nás je to dôležité víťazstvo, pre mňa fantastický poznatok, že toto mužstvo bolo naozaj tímové. Bola tam obrovská vôľa po víťazstve.“

Ľubomír Benkovský, tréner ViOn-u: „Dnes to boli dva rozdielne polčasy. V tom prvom sme sa ťažko dostávali do hry, mysleli sme, že Trnava bude dlhšie držať loptu. Na to sme sa pripravovali, čakali sme na našu príležitosť, ktorú si vypracujeme. Vedeli sme, že ich nebude veľa a čakali sme na ten správny moment. V druhom polčase prišli dva momenty. Mali sme ich dať, no nedali sme. Na druhej strane prišiel pokutový kop a tým pádom sme prehrali.“

Domáci sa od začiatku snažili získať územnú prevahu, no dobre naladení a organizovaní hostia udržiavali celý polčas vyrovnanú partiu. Divákov trikrát na seba upozornila dvojica Pačinda – Chovan, keď najskôr brankár Chovan kryl v páde center Pačindu a o chvíľu vyrážal strelu trnavského útočníka a aj do tretice to bol duel Pačinda – Chovan.

V 23. minúte mali hostia výhodu priameho kopu, po ktorom nasledovala rýchla kontra domácich, no bez gólového zakončenia. Po polhodine hry domáci Vlasko z priameho kopu prestrelil bránku. V poslednej minúte polčasu sa znovu vyznamenal brankár Chovan, keď zneškodnil strelu domácich spoza 16-ky.

Druhý polčas začal veľkou šancou ViOn-u, ktorú mal Kovaľ, ktorý preloboval brankára Rusova a loptu smerujúcu do trnavskej brány vykopol Anthony. Domáci odpovedali priamym kopom Vlaska, po ktorom nasledoval iba rohový kop.

O osude zápasu sa rozhodlo v 62. minúte, keď Menich fauloval vo vlastnej 16-ke a nariadenú penaltu bezpečne premenil Pačinda. O desať minút prestrelil bránu ViOn-u Yusuf po prihrávke Cabrala.

Veľkú šancu mali hostia ešte v 76. minúte, keď po rohovom kope hlavičkoval Balaj priamo do rúk Rusova. Tri minúty pred koncom riadneho hraciaheo času sa dostal s loptou do 16-ky Cabral, ale trafil len brankára Chovana.

Sereď predĺžila sériu bez prehry

Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa remizovali v zápase 7. kola Fortuna ligy s ŠKF Sereď 2:2.

Hostia neudržali dvojgólový náskok, no sériu bez prehry v lige natiahli na päť zápasov.

FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa– ŠKF Sereď 2:2 (2:2)
Góly: 19. P. Pavlík, 27. Bimenyimana – 5. Špehar, 16. Pankarićan. Rozhodovali: Dohál – Štrbo, Straka. ŽK: Špiriak, Chríbik, P. Pavlík – Duranski, Slaninka, 1000 divákov (maximálny počet)
Pohronie: Jenčo – Badolo, P. Pavlík, Špiriak, Župa – Blahút, Chríbik, Weir – Fadera, Bimenyimana (83. Abrahám), Mazan (74. Petrák)
Sereď: Yakubu – Morong, Djiby Ba, Ľ. Michalík (59. Slaninka), Hučko – Duranski, Potoma (78. Šumský) – Bušnja (89. Jureškin), Pankarićan (78. Čelikovič), Iván – Špehar (89. Jarović)

Mikuláš Radványi, tréner Pohronia: „Bola to dobrá reklama pre futbal. Hlavne prvý polčas, v ktorom padli štyri góly. Hra mala výborné tempo, hralo sa hore – dole. Mal som z tohto zápasu obavy, pretože som videl mužstvo Serede v predchádzajúcich stretnutiach, má dobre poskladaný tím, výbornú prechodovú fázu, potvrdili to. Som zvedavý na náš prvý inkasovaný gól, moji zverenci tvrdili, že to bol ofsajd. Potom sme dostali druhý gól, museli sme zmeniť taktiku. Klobúk dole pred hráčmi, že sa za stavu 0:2 vrátili do zápasu, ešte do polčasu sme vyrovnali. V druhom dejstve išli obe mužstvá za víťazstvom. Na našej strane Fadera mal stopercentnú šancu, hlavou z päťky netrafil do priestoru bránky. Súper mal takisto gólové príležitosti a nevyužil ich. Je to zaslúžená remíza.“

Peter Lérant, tréner Serede: „Videli sme veľmi zaujímavé stretnutie, bojovné a agresívne. Vskutku asi zaslúžená remíza. Mali sme však okrem gólov ešte ďalšie štyri vyložené šance. Žiaľ tretí presný zásah sme nepridali. Oba tímy však predviedli atraktívny futbal, zaujímavý aj pre divákov. Tí, ktorí tu mohli byť na štadióne v Žiari nad Hronom, tak si tento duel mohli užiť.“

Úvod stretnutia patril hosťom. Do vedenia išli už v piatej minúte, keď Pankaričan našiel na ofsajdovej línii Špehara, ten šiel sám na brankára Jenča, obišiel ho a pohodlne skóroval. Domáci s reklamáciou ofsajdu neuspeli.

V pätnástej minúte však mohli vyrovnať, lenže Bimenyimana z dobrej pozície pálil vysoko nad brvno. Ujala sa akcia na opačnej strane, dlhý center z ľavej strany našiel na vzdialenejšej žrdi Špehara, ten hlavou poslal loptu do stredu šestnástky a tam operoval Pankaričan – 0:2.

Pohronie odpovedalo do troch minút z brejku. Rýchleho Bimenyimana zastavil síce Duranski, no lopta sa dostala k Pavlíkovi, ten pokračoval k šestnástke a z jej hranici vystrelil presne k žrdi – 1:2. A to nebolo všetko, pretože v 27. minúte po priamom kope Weira Yakubu centrovanú loptu iba vyrazil, následne ho preloboval Pavlík a z metra hlavičkoval úspešne Bimenyimana – 2:2.

Do prestávky potom mohli ísť do vedenia opäť hostia, avšak Pankaričan pálil voľný v šestnástke do bočnej siete a po rohu hlavičkoval Hučko presne pod brvno, no zaskvel sa gólman Jenčo.

V druhom polčase mali prvú šancu domáci. V 51. minúte po priamom kope Weira hlavičkoval na päťke Fadera a len tesne minul ľavú žrď. Sereď sa nevedela vymaniť spod tlaku, ktorý vyvíjali futbalisti spod Šibeničného vrchu, no i napriek tomu mohla ísť do vedenia po hodine hry z brejku.

Potoma zakončoval akciu, ale z 15 metrov mieril vedľa bránky. Neskôr zaujal prienik Pankaričana, z uhla Jenča nepokoril. Aktívnejší hráč Pohronia neustále ‚búšili‘ do súpera, najmä po štandardkách si vytvárali nebezpečné situácie, v závere ich mali niekoľko, no nevyťažili z nich gól.

A mohli za to pykať, pretože v poslednej minúte po priamom kope hostí hlavičkoval Djiby Ba a Jenčo len s námahou zasiahol loptu na bránkovej čiare.

Trenčín má prvú výhru

Futbalisti AS Trenčín si pripísali prvé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne Fortuna ligy.

V sobotňajšom stretnutí 7. kola vyhrali doma nad FC Nitra 3:2.

AS Trenčín – FC Nitra 3:2 (2:1)
Góly: 11. Ligeon, 22. Ghali, 56. Čataković (z 11 m) – 32. Podhorin, 76. Faško. Rozhodovali: Ziemba – Somoláni, Košecký, ŽK: Mustafič, Kuník – Šulek, 129 divákov
Trenčín: Šemrinec – Ligeon, Šulek, Kapuadi, Pirinen – El Mahdioui, Zubairu – Roguljić © (77. Comvalius), Kadák (87. Corryn), Ghali – Čataković (69. Ikoba) (87. Depetris)
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin ©, Kolčák – Mustafič – Fabiš (65. Hovhannisyan), Gatarić (46. Magda), Faško, Chobot – Šefčík (72. Franko), Danek. (46. Adamec)

Stijn Vrenen, tréner Trenčína: „Sme skutočne šťastní, že sa nám podarilo zvíťaziť v ligovej súťaži prvýkrát v sezóne. Myslím si, že to bolo zaslúžené víťazstvo, špeciálne za výborný prvý polčas. Hrali sme to, čo sme chceli, využívali sme strany ihriska, často sme strieľali, dali sme dva góly, všetko bolo v poriadku. Hrali sme dobre, aj vstup do druhého polčasu bol v poriadku, podarilo sa nám opäť zvýšiť na rozdiel dvoch gólov. Mali sme pokoj na lopte, v druhom polčase však chlapci poľavili, trošku si to zľahčovali, prihrávky neboli tak sústredené, toto sa nám nesmie stávať. Musíme udržať kontrolu nad zápasom. Keď sa však na to pozriem z celkového pohľadu, tak musím vyjadriť spokojnosť. Vyhrali sme druhý zápas v poradí, vrátane toho pohárového, chceme takto pokračovať.“

Gergely Geri, tréner Nitry: „Nám sa, bohužiaľ, nepodarilo nadviazať na výkon z predošlého zápasu. V úvode nám chýbala agresivita, k tej sme sa dostali v druhom polčase, ale to už bolo neskoro. Teší ma, že sme dali dva góly, škoda tých inkasovaných troch. Chýba nám agresivita a bez toho sa ťažko získavajú body aj doma, nielen vonku.“

Do prvej veľkej šance sa dostal Roguljić, keď išiel sám na brankára. Domáca obrana však na poslednú chvíľu zabránila priamej strele na Šípoša. Skóre sa menilo prvýkrát v 11. minúte, keď Ligeon unikol po pravej strane a trafil prekvapivo k bližšej žrdi.

Šípoš si svoju stranu dobre nepokryl, na loptu si siahol, vyraziť ju však nedokázal. Trenčanov gól nabudil, nasledovalo viacero pokusov a pološancí, ktoré však väčšinou obrana Nitry na poslednú chvíľu odrazila. Trenčania skúšali akcie zo všetkých strán a jedna im vyšla v 22. minúte.

Krásny pas za obranu vyslal Zubairu na Ghaliho a ten nedal Šípošovi šancu. V 26. minúte sa pripomenula aj Nitra, Gatarić bol vysunutý do dobrej šance, lenže skvelým zákrokom Šemrinec vyrazil obrovskú šancu na roh. V permanencii bol na druhej strane aj Šípoš, ten vyrážal strelu Roguljića z azda 30 metrov.

Dobrý pas skúsil v 29. minúte Pirinen, keď vysunul Kadáka. Loptu prebral v pokutovom území, strela z voleja však letela na tribúnu. Nitra skúšala protiútoky, jeden jej vyšiel. Po faule rozhohrával priamy kop Šefčík, jeho strieľaný center našiel Podhorina a kapitán Nitry nedal gólmanovi Trenčína šancu – 2:1.

Dvojgólové vedenie mohol vrátiť Trenčanom Roguljić, technickú strelu mu však gólman hostí zvládol vyraziť v 38. minúte. O minútu neskôr prišiel ďalší pekný moment, El Mahdiouiho bombu spoza šestnástky zvládol Šípoš vyraziť na žrď.

Lopta skákala pred čiarou, do brány však nezapadla. Tlak domáceho tímu pokračoval aj do konca polčasu, v 44. minúte mohli zvýšiť zásluhou Ghaliho. Ten sa po peknom pase opäť dostal k pokusu Ghali, Šípoš však zvládol vyraziť.

Druhý polčas znamenal opäť aktivitu Trenčína. Zaujímavú akciu vymyslel po prieniku zľava Ghali, Roguljić jeho prihrávku v 52. minúte na gól nezúžitkoval, trafil tesne veľa pravej žrde. V 55. minúte sa pískala penalta. Kadák prenikal v šestnástke, Magda ho fauloval a na biely bod si loptu postavil Čataković.

Svoj pokus premenil, Šípoša poslal do opačnej strany a vrátil tak Trenčínu dvojgólové vedenie. Nitra sa nevzdávala, po protiútoku sa dostala k dvom dobrým pokusom, v oboch prípadoch však Šemrinec vyrazil. Len pár sekúnd po góle tak mohli hostia opäť znížiť. Dobrú šancu mali hostia aj v 65. minúte, Magda potiahol protiútok po ľavom krídle, jeho strelu však zblokoval Šulek.

Magda mohol ešte prihrávať jednému z dvoch spoluhráčov, napokon si vybral strelu. V 68. minúte sa aktívny Ghali mohol dočkať ďalšieho gólu, napokon ho však Šípoš vychytal. Po faule Šuleka v 75. minúte sa kopal priamy kop z veľkej diaľky. Faško prekonal Šemrinca po tom, čo lopta pred gólmanom skočila a ten si ju následne nešťastne zrazil do brány. Hostí strelený gól a striedania nakopli, viac útočili a prenikali pred pokutové územie súpera.

Trenčín sa dostal do zaujímavého útoku v 85. minúte, Comvalius unikol po pravej strane, neprihral však a z uhla napálil do bočnej siete. Nitra sa pokúšala o vyrovnanie, protiútoky Trenčínu nevychádzali. V trojminútovom nadstavenom čase už gól nepadol, pred 129 divákmi Trenčania vyhrali 3:2.

Hetrik Almásiho

Futbalisti MFK Ružomberok dosiahli svoj premiérový triumf v novom ročníku Fortuna ligy. V dueli 7. kola zdolali doma MFK Michalovce 4:0.

Hetrikom sa pod to podpísal útočník Ladislav Almási.

MFK Ružomberok – MFK Zemplín Michalovce 4:0 (2:0)
Góly: 13., 56., 63. Almási, 39. Ďungel. Rozhodovali: Kružliak – Pozor, Galo, ŽK: Mrva, Zsigmund, Múdry, Kojnok – Neofytidis, Phillips, Soler, 869 divákov
Ružomberok: Macík – Čurma, J. Maslo, Mrva (86. Holub) – Kmeť, Takáč (79. Madleňák), Kochan, Zsigmund (66. Múdry), Ďungel (79. Kojnok) – Gerec (66. Regáli), Almási
Michalovce: Markovič – Siopis, Vaško, Soler, Vovkun (46. M. Begala, 62. M. Kolesár), Méndes – Špoljarič, Neofytidis, Ivanov (81. Popovits) – Phillips, Trusa (81. Hirnyi)

V 6. minúte po ľavej strane ľahko prenikol Trusa, dostal sa až pred Macíka, ktorý strelecký pokus Michalovčana vyrazil na roh. V 13. minúte Takáč zahrával priamy kop do „ohňa“ hostí a Almási hlavou otvoril skóre.

V 34. minúte Zsigmund zo sľubnej parkety, spoza tesne spoza šestnástky prekopol bránu hostí. V 39. minúte Kochan poslal ideálny pas na bežiaceho Ďungela, ktorý chladnokrvne prekonal Markoviča – 2:0.

V 56. minúte Macík dlhým výkonom oslovil Almásiho, ktorý sa dostal až zoči – voči Markovičovi a druhýkrát sa zapísal do streleckej listiny. V 63. minúte Almási zavŕšil svoj hetrik, keď využil obrovské zaváhanie obrany hostí.

V 73. minúte opäť na bránu Michaloviec pálil Almási, tentoraz ho ale vychytal Markovič, ktorý vzápätí kryl aj štipľavú ranu Takáča. Ružomberok potom dohrával zápas vo veľkej pohode.


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #Fortuna liga