Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan v premiére Milaniča zdolal Trnavu, DAC stačilo šesť minút na tri góly

Futbalisti majstrovského ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v sobotňajšom stretnutí 6. kola Fortuna ligy nad FC Spartak Trnava 2:0. Skóre 157. derby otvoril v 13. minúte Žan Medved, druhý gól domácich pridal v 22. minúte Nono. Víťaznú premiéru na lavičke Slovana absolvoval nový slovinský tréner Darko Milanič.

12.09.2020 20:27 , aktualizované: 22:28
Darko Milanič Foto: ,
Nový tréner Slovana Darko Milanič počas derby s Trnavou.
debata (3)

Na Tehelnom poli sa pre opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu hralo bez divákov, klub pred výkopom protestoval proti obmedzeniam transparentom a prvých 30 sekúnd stáli hráči na mieste.

Bratislavčania dosiahli štvrté víťazstvo v tejto sezóne FL, na konte majú dvanásť bodov a k dobru odložený domáci zápas 4. kola proti FK Senica. Trnavčania nazbierali sedem bodov s bilanciou dve víťazstvá, jedna remíza a tri prehry.

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 2:0 (2:0)
Góly: 13. Medved, 22. Nono. Rozhodovali: Glova – Hrčka, Hrmo, ŽK: De Marco, Nono – Mikovič, Grič, bez divákov Slovan: Greif – Pauschek, Abena, Božikov, De Marco (84. Lovat) – Nono, De Kamps – Čavrič (72. Moha), Strelec (46. Dražič), Ratao (72. Daniel) – Medved (84. Ožbolt)
Trnava: Rusov – Turňa, Tumma, Izuchukwu, Mikovič – Bukata, Grič (72. Savvidis) – Bamidele Isa (59. Saymon Cabral), Vlasko, Yao (82. Godinho Allecks) – Pačinda

Slovan si úvodnú príležitosť vypracoval hneď po niekoľkých desiatkach sekúnd od výkopu, po Strelcovej prihrávke zakončil Ratao a trnavský brankár Rusov vyrazil na roh. Oba tímy sa snažili kombinovať v 13. minúte zafungovala na domácej strane aj finálna fáza.

Ratao odcentroval z pravého krídla, hosťujúci obrancovia neustrážili nabiehajúceho Medveda a ten z bezprostrednej blízkosti prekonal Rusova, ktorý sa najprv pohol smerom k lopte, no potom začal opäť cúvať k bránkovej čiare. V 22. minúte viedol Slovan už o dva góly, po faule Mikoviča na Čavriča v blízkosti šestnástky sa z priameho kopu presadil Nono.

Rusov si síce siahol na loptu, ale tá zapadla do pravého horného rohu jeho bránky. Trnava výraznejšie zahrozila až po takmer polhodine hry z rohového kopu, Vlasko odcentroval na bližšiu žrď, Bamidele Isa sa však nepresadil pred Greifom. Pred prestávkou Mikovič ľavačkou tesne minul domácu bránku, na opačnom konci vytiahol dôležitý zákrok Rusov po strele Rataa z prvej.

Milanič prvýkrát striedal už cez polčas, z trávnika stiahol Strelca a na jeho miesto poslal Dražiča. Po zmene strán bola hra rozkúskovaná viacerými faulmi, Slovan pozorne bránil dvojgólový náskok a nepúšťal hostí do pozícií, z ktorých by mohli ohroziť Greifa.

Až v 71. minúte vletel do šestnástky „belasých“ vysoký center z pravého krídla, Pačinda hlavou nedokázal usmerniť loptu medzi tri žrde. Vlasko sa snažil zásobovať spoluhráčov centrami do šestnástky, ináč však Spartak v druhom polčase príliš neprinútil domácich strachovať sa o triumf v najslávnejšom slovenskom derby.

Naopak, Slovan mohol pridať tretí zásah zásluhou dvoch striedajúcich hráčov, Moha predviedol individuálne schopnosti a vysunul voľného Daniela, jeho pokus vyrazil Rusov na roh. V závere riadneho hracieho času mal možnosť dať svoj druhý gól v zápase Medved, ale po centri Daniela nehlavičkoval osamotený v šestnástke efektívne a stav sa už nezmenil.

Darko Milanič, tréner Slovana: „Bolo to derby s veľmi kvalitným súperom. Boli sme veľmi motivovaní najmä v úvode stretnutia, čo vyústilo do dvoch strelených gólov. Druhá polovica prvého polčasu však nebola úplne podľa mojich predstáv, boli sme pasívni, aj preto som cez polčas pristúpil k zmene, keď Dražič nahradil Strelca. Myslím si, že po prestávke to bolo v našom strede o čosi lepšie. Mali sme aj viacero brejkov, ale efektivita bola nízka, na druhej strane nás teší nula v počte inkasovaných gólov. Sme radi, že sme vyhrali derby.“

Marián Šarmír, tréner Spartaka: "My sme prišli na Slovan s istým zámerom, s istým rozostavením. Išli sme 4–2–3–1, chceli sme byť aktívni v krajných vertikálach. Žiaľ, vo finálnej fáze nám chýbal pokoj na kopačkách.

Po šestnástku to bolo v poriadku, slušne sme kombinovali, ale vo finálnej fáze to bolo z našej strany slabé, mali sme málo zakončení, aj keď sme hrali na Slovane. Prvý gól sme dostali po školáckej chybe, zlé prebratie hráča v šestnástke, to sa nemôže stať na ligovej scéne. V druhom polčase sme chceli byť aktívni, chceli sme so zápasom niečo urobiť, žiaľ, nepodarilo sa nám to. Slovan dal dva góly, takže zaslúžené víťazstvo domácich."

DAC zostal stopercentný

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda zvíťazili v sobotňajšom zápase 6. kola Fortuna ligy nad MFK Ružomberok 3:2 a v šiestich dueloch sezóny nazbierali plný počet 18 bodov.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MFK Ružomberok 3:2 (0:1)
Góly: 53. Kalmár, 57. Ramirez, 59. Kalmár – 20. Almási, 62. Kmeť. Rozhodovali: Sedlák – Ádám, Perát, ŽK: Müller, Balić, Malý – Kochan, Takáč, Boďa, ČK: 34. Müller – 90. Boďa (obaja po druhej ŽK), 819 divákov
DAC: Jedlička – Blackman, Müller, Kružliak, Davis – Schäfer – Friede (40. Malý), Balić (88. Bednár) – Divković (79. Fábry), Ramirez (88. Njie), Kalmár
Ružomberok: Macík – Čurma, Maslo, Mrva – Kmeť, Zsigmund (82. Múdry), Kochan (70. Brenkus), Takáč (82. Dopater), Ďungel (86. Filinský) – Gerec, Almási (70. Boďa)

Kvôli opatreniam, ktoré sú v platnosti od 1. septembra, mohlo byť na štadióne Dunajskej Stredy maximálne 1000 osôb. Búrlivá atmosféra tentokrát chýbala. V zápase sa stretli mužstvá, ktoré doteraz prežívali opačnú sezónu, stopercentný DAC hostil remízového kráľa z Ružomberka.

Prvá šanca prišla zo strany Ružomberka v 6. minúte, strelu Kmeťa však Jedlička kryl. O dve minúty neskôr pri Ďungelovej strele opäť zachytal brankár DAC-u. V útoku boli aktívnejší domáci, snažili sa presadiť pri dobre organizovanej obrane hostí.

V 12. minúte centroval z ľavej strany Balič, ale Divkovič poslal loptu priamo do rúk Macíka. V 15. minúte mal gól na kopačkách Ramirez, útočník Dunajskej Stredy bol vysunutý po dobrej prihrávke, mohol postupovať sám na bránu z pravej strany, ale trafil tesne vedľa.

O minútu neskôr sa prepracoval do pokutového územia Takáč, strelu z ostrého uhla z ľavej strany musel Jedlička vyraziť na roh. V 20. minúte sa Ružomberok ujal vedenia, centrovanú loptu z ľavej strany Kmeť doklepol Almásimu, ktorý ju z desiatich metrov poslal do siete – 0:1.

Po góle sa domáci snažili vyrovnať, ale do vyloženej šance sa nedostali. V 34. minúte po dlhej lopte mohol ísť Gerec sám na bránu, Müller ho zastavil nedovoleným zákrokom, po ktorom dostal druhú žltú kartu a išiel pod sprchy. V 38. minúte strelu Gereca chytil bravúrne Jedlička, odrazenú loptu vyrazil Schäfer z bránkovej čiary. V 44. minúte po centri Davisa poslal Divkovič loptu z prvej do rúk Macíka.

Druhý polčas začali lepšie domáci, v 53. minúte prišlo aj vyrovnanie. Davis odcentroval z ľavej strany a Kalmár poslal loptu hlavou z päťky do siete – 1:1. Remízový stav netrval dlho, v 57. minúte sa presadil parádnou strelou z 30-tich metrov Ramirez – 2:1.

O dve minúty prišiel tretí gól Dunajskej Stredy, z priameho kopu z dobrých 30 metrov strelil gól Zsolt Kalmár – 3:1. V 62. minúte znížil stav Ružomberok. Najprv Gerecovu hlavičku vyrazil Jedlička, odrazenú loptu poslal Kmeť do siete – 3:2. V 69. minúte musel Kalmárovu strelu z priameho kopu zneškodniť Macík. V 72. minúte mal gól na kopačkách aj Kružliak, ale v pokutovom území netrafil bránu.

V 80. minúte po rohovom kope pohrozil hlavou Gerec, ale mieril vedľa. V 82. minúte striedajúci Fábry vyskúšal pozornosť Macíka, ale ružomberský brankár bol na mieste. V 88. minúte pohrozil Filinský, jeho strela letela vedľa. V 90. minúte fauloval Boďa Njieho, videl druhú žltú kartu a následne červenú. Stav sa už do konca zápasu nezmenil, Dunajská Streda zvíťazila aj v šiestom zápase po sebe.

Bernd Storck, tréner DAC-u: "Ako sme očakávali, bol to náročný zápas. Hrali sme proti Ružomberku už štvrtýkrát. Mali sme dobrý úvod, aj veľké šance, ktoré Ramirez a Divkovič mali premeniť.

Potom sme stratili kvalitu v prihrávkach. V dezorientácii sme dostali gól a červenú kartu. V polčase sme spravili zmeny v taktike, do druhého polčasu sme išli zlepšiť defenzívu. Podarilo sa nám streliť pekný gól na 1:1, potom prišiel neuveriteľný gól Ramireza a gól Kalmára. Hráči urobili všetko, aby zvíťazili, išli aj za štvrtým gólom. Je to výborný výsledok, aj pre našich fanúšikov. Škoda, že ich tu dnes nemohlo byť viac."

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "To, prečo sme prišli do Dunajskej Stredy, sme splnili do bodky. V prvom polčase sme sa ujali aj vedenia, súper prišiel o jedného hráča. Prvý polčas bol vynikajúci. Do druhého sme išli s cieľom udržať súpera na dištanc a dať ďalší gól.

Päť minút druhého polčasu sme zaspali, súper to kvalitným hráčom využil a ujal sa vedenia. Bola to pre nás veľká facka. Do konca sme sa snažili výsledok zvrátiť, pre diváka to bol perfektný zápas."

Sereď si poradila so Žilinou

Futbalisti ŠKF Sereď zvíťazili nad MŠK Žilina 3:2.

ŠKF Sereď – MŠK Žilina 3:2 (2:0)
Góly: 28. Pankaričan, 42., 55. Špehar.- 76. Vallo, 90.+ Kurminowski. Rozhodoval: Marhefka, ŽK: Morong, Pankaričan. Mehič – Fazlagič, Paur. 349 divákov.
ŠKF Sereď: Yakubu – Morong, Ba, Michalík, Hučko – Podoma (76. Jarovič), Duranski – Iván (88. Slaninka), Pankaričan (69. Šumský), Bušnja (76. Jureškin) – Špehar (69. Mehič)
MŠK Žilina: Petráš – Vallo, Minárik, Kiwior, Sluka – Myslovič (61. Gono), Fazlagič (46. Rusnák), Bičachčjan (72. Bernát), Ďuriš (72. Kaprálik) – Kurminowski, Paur

Od úvodu zápasu bola väčšia aktivita na kopačkách hráčov Serede. Už v 4. minúte zakončil peknú akciu Morong strelou z uhla tesne mimo. O dve minúty zneškodnil individuálnu akciu Ivána žilinský gólman. V 25. minúte skúšal šťastie opäť Iván, ktorého strelu k pravej žrdi s námahou vytesnil Petráš. Prebiehala 28. minúta, Bušnja vystrelil zvnútra šestnástky, Petráš loptu len vyrazil a nekrytý Pankaričan pohodlne otvoril gólový účet zápasu.

V 37. minúte mohlo byť vyrovnané, keď Vallo posadil loptu na hlavu Kurminowského, ktorého pokus Yakubu zázračne vyrazil. Skóre sa opäť menilo v 42. minúte, aktívny Iván potiahol akciu, posunul loptu na Moronga, ktorý videl na päťke Špehara a ten z otočky zvýšil na 2:0. V závere prvého polčasu vyriešil závar v pokutovom území domácich Yakubu.

Po zmene strán to boli hostia, ktorí sa snažili vrátiť do hry. V 53. minúte bol blízko ku gólu Bičachčjan, ale pozorný Yakubu jeho strelu kryl. V 55. minúte po rýchlom brejku Serede išiel Bušnja sám na Petráša, ten jeho strelu stihol vyraziť, ale nabiehajúci Špehar zvýšil na 3:0. Žilinská ofenzívna snaha bola odmenená v 76. minúte.

Vallo napriahol spoza šestnástky a Yakubu uvidel loptu už len v sieti. V nadstavenom čase znížil Kurminowski na rozdiel jediného gólu, ale hosťom na vyrovnanie už nezostal čas.

Peter Léránt, tréner Serede: „Myslím, že sme dnes videli zaujímavý zápas aj s gólovým korením. Škoda našich nevyužitých šancí, pretože Žilina sa vrátila dvoma gólmi do hry. Víťazstvo sme si zaslúžili.“

Pavol Staňo, tréner Žiliny: „Sereď dnes hrala dobre, agresívne. Taktický plán, ktorý sme mali, nám nevychádzal. Dnes sme boli slabší ako domáci. Škoda že naše góly prišli až v závere zápasu.“

Trenčín neudržal vedenie v Michalovciach

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce remizovali s AS Trenčín 1:1. Hostí poslal v prvom polčase do vedenia Hamza Čatakovič, v 83. minúte vyrovnal Ricardo Phillips.

MFK Zemplín Michalovce – AS Trenčín 1:1 (0:1)
Góly: 83. Phillips – 40. Čatakovič. Rozhodovali: Gemzický – Vorel, Tomčík, ŽK: Spoljarič, Mendez – Čatakovič.
MFK Zemplín Michalovce: Markovič – M. Kolesár, Pino Soler, Vaško, Mendez – Neofytidis – Begala (53. Phillips), Ivanov, Spoljarič – Trusa (83. Gríger), Žofčák (79. Kountouriotis)
AS Trenčín: Šemrinec – Yem (15. Ligeon), Šulek, Kapuadi, El Mahdioui – Corryn (26. Kadák), Pirinen – Ghali, Roguljič, Azango (15. Comvalius) – Čatakovič (56. Ikoba)

Zápas sa začal vo svižnom tempe, gólové príležitosti však pribúdali iba pomaly. V 9. minúte domáci Ivanov v nádejnej situácii neprekonal Šemrinca. Najväčšiu šancu domácich v prvom polčase mal v 22. minúte Spojlarič, ktorý si ideálne nabehol na Žofčákovu prihrávku, no loptu nasmeroval iba do žŕdky.

Trenčania sa už v prvom polčase snažili oživiť hru viacerými striedaniami a v 40. minúte sa dočkali. Obrana domácich nechala priveľa priestoru Čatakovičovi, ktorého prvú strelu brankár Markovič vyrazil, no Vaško neodkopol loptu a trenčiansky útočník ju pohodlne dopravil do bránky – 0:1. Roguljič mohol v závere prvého polčasu zvýšiť náskok hostí, ale jeho prudkú strelu zmaril Markovič.

Druhý polčas bol najmä o snahe domácich o vyrovnanie. Tí sa snažili diktovať hru, ale obrana Trenčína ich držala v bezpečnej vzdialenosti od Šemrincovej bránky. V 72. minúte nevyužil sľubnú príležitosť Spojarič, no v 83. sa domáci dočkali.

Po závare v pokutovom území sa k lopte dostal Phillips a z hranice šestnástky zamieril k ľavej žrdi – 1:1. V zostávajúcich minútach sa ešte domáci pokúšali aj o druhý gól, viacero centrovnaých lôpt pred Šemrinca však neprinieslo vážnejšiu šancu.

Jozef Majoroš, tréner MFK Zemplín Michalovce: „Sme sklamaní z výsledku. Väčšiu časť zápasu sme boli dominantní. Hostí sme vysoko napádali, nechceli sme ich nechať hrať. Vypracovali sme si dostatok príležitostí ešte v prvom polčase, nastrelili sme aj žŕdku, no napokon sme inkasovali. Po štvrťhodine hry v druhom polčase išli hráči za víťazstvom, chceli s výsledkom niečo urobiť. Dali sme gól, no mali sme možno aj desať ďalších šancí. Chlapcov musím pochváliť za dnešný výkon.“

Stijn Vreven, tréner AS Trenčín: „Z našej strany to bolo zlé, nespoznával som svoje mužstvo. Hrali sme zle po taktickej stránke, náš výkon nebol dobrý. Boli sme zlí v prihrávkach, na lopte. V druhom polčase sme s tým chceli niečo urobiť a hoci sme ukázali aj niečo pozitívne, tak prevažovali tie horšie momenty. Myslím si, že si víťazstvo zaslúžil domáci tím. My si berieme jeden bod a to je viac, než sme si zaslúžili.“

Nitra zvíťazila nad Pohroním

Futbalisti FC Nitra zvíťazili v sobotňajšom zápase 6. kola Fortuna ligy nad FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 3:1.

FC Nitra – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 3:1 (1:0)
Góly: 22. Kolčák, 88. Weir vl., 90.+ Danek – 65. Mazan. Rozhodovali: Očenáš – Hancko, Borsányi, ŽK: Fabiš – Župa, Fadera, Chríbik
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Kolčák – Fabiš, Vrábel (68. Adamec), Mustafič, Faško, Chobot – Šefčík (86. Danek), Gatarić (79. Franko)
Pohronie: Jenčo – Badolo, Pavlík, Špiriak, Župa – Chríbik, Weir, Petrák (46. Mazan) – Blahút (63. Matić), Fadera, Bimenyimana (79. Abrahám)

Súboj dvoch najhoršie postavených tímov z minulej sezóny začala pod Zoborom lepšie domáca Nitra. V úvodnej štvrťhodine však jej náznaky gólových príležitostí ešte zmenu skóre neprivodili. Zahrmelo až v 22. minúte, keď Šefčíkovu strelu z priameho kopu brankár Jenčo parádnou robinsonádou vyrazil, no z pokračujúcej akcie sa po centri Fabiša z pravej strany dostal k lopte na zadnej tyči Kolčák a pohodlne ju doklepol do siete – 1:0.

V ďalšom priebehu prvého polčasu sa dostali k slovu aj hostia. Najväčšiu šancu zverencov trénera M. Radványiho mal v prvom polčase Bimenyimana, ktorý po polhodine hry síce unikol nitrianskej obrane, no zoči-voči reprezentačnému brankárovi Slovenska do 21 rokov Šípošovi ťahal za kratší koniec.

Druhý polčas začalo Pohronie aktívnejšie. V 54. minúte vypálil nebezpečne spoza šestnástky pod brvno Bahút, no Šípoš loptu bravúrne vyrazil do bezpečia. O dve minúty neskôr pohrozila aj Nitra, keď Šefčík z hranice pokutového územia v ideálnej pozícii zakončil len do brankára Jenča. Pohronie sa dočkalo vyrovnania v 65. minúte, keď Fadera vnikol do šestnástky a strieľaným centrom pred bránou našiel hlavu voľného Mazana, ktorý v stopercentnej šanci nezaváhal – 1:1.

Oba tímy po tomto góle sprísnili svoje bránenie a vzruch v šestnástkach doslova ustal. V 88. minúte však nečakane udreli domáci, keď si center Daneka z pravej strany na zadnú týč nešťastne sklepol do vlastnej brány Weir a bolo 2:1. Hostia potom vrhli všetky sily do útoku, no bola to Nitra, ktorej sa podarilo v samom závere vniknúť do rozhodnej obrany súpera a definitívne rozhodnúť zápas.

Chobotov gól pre ofsajd síce ešte neplatil, no v tretej minúte nadstaveného času sa do streleckej listiny po prihrávke Franka zapísal striedajúci Danek. Nitra napokon zdolala Pohronie 3:1 a do tabuľky si pripísala druhé víťazstvo v tejto sezóne.

Mikuláš Radványi, tréner Pohronia: "Vstup do zápasu sme nemali dobrý. Dostali sme gól, no potom sme vyrovnali hru a mali sme aj stopercentnú šancu, keď Bon išiel sám na brankára a nedal. Moji hráči si myslia, že sú inde ako sú a druhý polčas nebol absolútne adekvátny, teda taký, aký som od nich očakával.

V prestávke som ich nabádal hrať agresívnejšie. Do druhého dejstva sme vstúpili dobre a vyrovnali sme. Tam sa lámal chlieb a mali sme viac z hry. V závere sme však inkasovali vlastný gól, ktorý nás mrzí. Som smutný z výkonu niektorých hráčov a to by sa v lige nemalo stávať."

Gergely Geri, tréner Nitry: "Do pre nás dôležitého zápasu sme vstúpili aktívne. Prvých 20 – 25 minút bolo z našej strany slušných, ale po strelenom góle sme už boli pasívni. Pokračovalo to aj druhý polčas.

Asi sme sa obávali o výsledok. Súper nás vytrestal a vyrovnal. V závere nám vyšli striedania. Veľmi ma teší, že chlapci z našej akadémie priniesli oživenie na ihrisko, hlavne Maťo Franko a Paťo Danek. Sme radi za tri body."


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
3 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda