Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karhan o Trnave: Tréner urobil, čo povedal čašník. Tomu som požičal na výplaty

Odohral 107 reprezentačných zápasov, pôsobil v špičkových európskych ligách. Záver hráčskej kariéry strávil v Trnave, svojom materskom klube. No inak, ako si predstavoval.

06.08.2020 20:12
debata (1)
Miroslav Karhan na lavičke Trnavy v roku 2017. Foto: SITA, Tomáš Somr
Spartak Trnava, Miroslav Karhan Miroslav Karhan na lavičke Trnavy v roku 2017.

Miroslav Karhan, legenda slovenského futbalu, poskytol veľký rozhovor pre Hlas Západnej Tribúny o rôznych témach.

„Koniec (Karhanovej) kariéry bol jednou z najhanebnejších udalostí v modernej éry trnavského Spartaka,“ píše spomínaná stránka. Vybrali sme najzaujímavejšie pasáže z rozhovoru.

To, ako sme hrali, bola zásluha hráčov

Momentálne tréner druholigového Komárna tvrdí, že už keď odchádzal do zahraničia, vedel, že sa do Trnavy chce vrátiť.

Hneď po jeho príchode dosiahol klub veľký úspech, keď vyradil Levski Sofia a postúpili do play off Európskej ligy. Bolo to pred 9 rokmi, 4. augusta 2011:

„Pred odvetou s nami nikto nepočítal, že by sme mohli ten dvojzápas otočiť. Výborná atmosféra, podali sme veľmi dobrý výkon. Zavŕšili sme to famóznymi jedenástkami, kde sme všetci piati strelci premenili a postúpili sme ďalej,“ uviedol Karhan.

Ďalším súperom bol Lokomotiv Moskva. „Porovnávať sa s ním, bohužiaľ, nešlo. Patril medzi najkvalitnejšie kluby v ruskej lige a tá ma svoju kvalitu. Kvalita zahraničných hráčov a rozpočty boli neporovnateľné,“ pokračoval. Ruský tím trnavskú jazdu ukončil – Trnava vonku prehrala 0:2, doma remizovala 1:1.

Na trnavskej lavičke bol Pavel Hoftych.

"Keby sme mali v tej sezóne normálneho trénera, tak sme mohli byť majstri. Tento poskok nevedel z futbalu absolútne nič.

To, ako sme hrali, bola zásluha hráčov a nie jeho. Niečo podobné som zažil aj v Mainzi, keď všetci rozprávali, že sme postúpili aj napriek tomu, že nás vedie Andersen. Rovnaké to bolo aj s týmto poskokom," stojí sa za svojím Karhan.

Miroslav Karhan. Foto: SITA, Marek Mrviš
Miroslav Karhan Miroslav Karhan.

Porozprával aj o ďalšej sezóne, v ktorej sa Spartak zachránil v poslednom kole v Prešove.

„Oslabili sme sa. Neprišlo žiadne posilnenie. Prišli akurát nejakí chlapci, ktorí odohrali dve minúty. Vzali plat za polrok a odcestovali o dom ďalej. Možno to bola aj najväčšia chyba, že sme sa vtedy udržali. Spartak by sa mohol vybrať iným smerom a mohol sa začať robiť futbal tak, ako sa má robiť,“ myslí si.

O nás bez nás

Do mužstva prišiel tréner Juraj Jarábek. Karhan opísal koniec hráčskej kariéry. Písal sa august 2013.

"Bolo rozhodnuté o nás bez nás. Tak to vyzeralo, keď tréner robil to, čo povedal čašník, v tej dobe majiteľ klubu. Juraj Jarábek mi zavolal deň dopredu, že čašník si nepraje, aby som ďalej hrával a čakala ma vymyslená funkcia, aby boli za pekných pred fanúšikmi.

V normálne fungujúcom klube by funkcia športového riaditeľa znamenala možno niečo viac, ale v Trnave to tak nefungovalo. Bola to len zásterka pre fanúšikov.

Ja som sa najlepšie cítil na ihrisku. Či už keď si ma zavolal robiť asistenta k U19 Vojto Žitný, alebo ako som robil asistenta Pavlovi Bartošovi pri juniorke," priznal Karhan.

Miroslav Karhan v trnavskom drese. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Miroslav Karhan Miroslav Karhan v trnavskom drese.

Z ihriska odišiel bez dôstojnej rozlúčky organizovanej klubom.

„Tak to tu už chodí. Čašníkov charakter odzrkadľuje aj rozlúčka s Marekom Ujlakym. Dozvedel sa, že sa organizuje rozlúčka v Zelenči, tak sa tam prikmotril na poslednú chvíľu,“ uviedol.

O jedinú rozlúčku sa postarali fanúšikovia. Pred zaplnenou západnou tribúnou neskrýval dojatie:

„Prebehlo mi myšlienkami viac vecí. Dodnes si to vážim. Aspoň fanúšikovia si spomenuli, že existujem.“

Po Austrii to šlo z kopca

Následne ho oslovil Ivan Hucko, aby sa vrátil do prvého mužstva Spartaka:

„Tam bolo viacero problémov. Zase si to podľa môjho názoru zbytočne odniesol tréner. Vo futbalovom klube musí fungovať všetko inak ako fungovalo v Trnave 25 rokov.“

Po Huckovom konci sa stal trénerom A-tímu Trnavy. Tento krok považuje za najväčší omyl kariéry:

"Aj napriek novému štadiónu sa tréningové podmienky ešte zhoršili. Absentujúca kvalitná umelá tráva, o jedno tréningové ihrisko menej, v lete neustále presuny… Dúfal som, že majiteľ si dá povedať, ale to nastalo až po tej známej tlačovke.

Miroslav Karhan na tlačovej konferencii. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Miroslav Karhan Miroslav Karhan na tlačovej konferencii.

Napriek tomu sme aj v tej sezóne zažili pekný zážitok. Výhra na Austrii bola úžasná, len veľká škoda, že sme to doma nedotiahli. Neskôr to už išlo z kopca.

Manažér Hoftych počas sezóny ani nechodil do kabíny, lebo jediná otázka, ktorá by ho tam čakala, sa týkala chýbajúcich výplat.

V tej sezóne mysleli hráči viac ako na futbal na to, aby mali peniaze na základné potreby. To sa potom ťažko robí futbal."

Mládežnícky tréner?

Hovorilo sa o tom, že futbalisti na jeden zápas nastúpili vďaka Karhanovi, ktorý im prispel na výplaty.

„Čašník mal málo, tak som mu požičal. Spravil som to kvôli chlapcom,“ tvrdí.

Na otázku, či si vie predstaviť návrat do Trnavy, momentálne nevie odpovedať:

„Ľudia si musia uvedomiť, že keď sa niečo neviedlo dobre 25 rokov, tak sa to nenapraví okamžite. Viem si predstaviť rolu možno mládežníckeho trénera, ale teraz je to zbytočné to riešiť.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Miroslav Karhan