Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská liga odštartuje anglickým týždňom

Nikdy doteraz sa v ére samostatnosti nestalo, aby sa nový ročník najvyššej futbalovej súťaže začínal tak neskoro a jesenná časť finišovala v takom pokročilom čase - v polovici decembra.

06.08.2020 16:10
Zsolt Kalmár, Ibrahim Rabiu Foto: ,
Zsolt Kalmár z Dunajskej Stredy a akrobacia Ibrahima Rabiua zo Slovana.
debata

Pred rokom sa v tomto období mužstvá chystali už na zápasy štvrtého kola. V sobotu sa uskutočnia úvodné zápasy aktuálnej sezóny.

Termínovú revolúciu a veľa zmien za pochodu, ktoré neboli prijímané len pozitívne, priniesla pandémia koronavírusu. Po nečakanej dlhej jarnej pauze finišovali v uplynulej sezóne mužstvá, ktoré absolvovali baráž, len pred troma týždňami.

Termínový sklz bude liga dobiehať hneď v úvode. Čaká ju takzvaný anglický týždeň. To znamená, že každé mužstvo odohrá za týždeň po tri zápasy. Záverečné jesenné kolo, v poradí osemnáste, naplánovali netradične na utorok a až na 15. decembra.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Štart súťaže sprevádza stále aj neistota, či sa podarí naplniť kompletný program podľa vyžrebovania. Pandémia môže ovplyvniť aj nasledujúci ročník. Nevylučuje to ani Ivan Kozák, šéf Únie ligových klubov, ktorá súťaž riadi.

„Sotva niekto môže tvrdiť, že všetko bude už v poriadku. Otvárajú sa hranice, futbal bude opäť európsky, ale rastú aj čísla chorých. Musíme sa naučiť s koronou žiť, možno nás bude sprevádzať zopár rokov a aj trápiť,“ zdôrazňuje.

Verí však, že únia i kluby budú na prípadné problémy lepšie nachystané.

„Musíme sa správať zodpovedne, dodržiavať sprísnený režim. Verím, že budeme pripravenejší. Musí byť jasné, kedy a či vôbec môžeme zasahovať do súťaží. Pokúsime sa predísť niektorým problémom, ktoré sme museli na jar riešiť. Dúfam však, že tentoraz už nebudeme musieť robiť zmeny v hracom systéme,“ vyhlásil Kozák v rozhovore pre Pravdu.

Majstrovské oslavy Slovana Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Choreografia fanúšikov Slovana pred zápasom s...

Náročná úloha čaká najmä štyroch zástupov slovenského futbalu v európskych pohároch. Nastúpia už v prvom predkole, Slovan sa v Lige majstrov predstaví desať dní po štarte domácej súťaže a Dunajská Streda, Žilina a Ružomberok v Európskej lige na konci tohto mesiaca. UEFA rozhodla, že postupujúcich určí len jeden zápas, nebude sa hrať tradične na odvety.

Novinkou v lige bude možnosť až piatich striedaní. Túto zmenu v pravidlách povolila i odporučila FIFA už po vypuknutí koronakrízy a výnimku predĺžila na celý nasledujúci ročník.

Slovenské tímy ju na jar nezaviedli, ale teraz sa k nej takisto priklonili podobne ako väčšina ďalších súťaží na starom kontinente.

Štadión AS Trenčín (júl 2020) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Výstavba štadióna AS Trenčín.

Prvý raz v 28-ročnej histórii najvyššej súťaže bude zoznam jej účastníkov rovnaký ako v minulom ročníku. Premiérovo sa stalo, že nik z nej nezostúpil (výnimkou bol len ročník 1995/96, keď sa rozširovala z 12 na 16 tímov, ale posledná Prievidza musela hrať baráž s 5. tímom 2. ligy) a nemá ani nováčika.

V minulosti na konci sezóny zostupovali často aj dva posledné tímy a pri reorganizácii ich bolo aj viac.

Fakty pred štartom futbalovej ligy

  • Mužstvá odohrajú na jeseň 18 kôl, uzavrú ju až 15. decembra.
  • Každý tím môže v zápase využiť až päť striedaní.
  • V každom kole uvidia dva zápasy aj televízni diváci (RTVS a Orange Sport).
  • Dva tímy nebudú hrávať na svojich štadiónoch. Trenčín bude doma v Žiline a Sereď v Zlatých Moravciach.
  • Prvý raz v 28-ročnej histórii ligy sa menoslov tímov nezmenil. Nik z nej nezostúpil a v súťaži nie je nováčik.
debata chyba