Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desaťčlenná liga by nám viac pasovala, tvrdí jej šéf

Slovenský futbal má za sebou najkomplikovanejší ročník od rozdelenia Československa. "Bol neštandardný, som rád, že sa rozhodlo napokon na ihrisku," tvrdí Ivan Kozák, prezident Únie ligových klubov, ktorá najvyššiu súťaž riadi. Bývalý úspešný reprezentant oslávil minulý mesiac päťdesiatku.

21.07.2020 08:00
Ivan Kozák Foto: ,
Ivan Kozák počas galavečera odovzdávania cien Jedenástka sezóny 2019/2020.
debata (1)

Vydýchli ste si, že máte súťaž za sebou?

Hrozilo, že ju vôbec nedohráme. Vydýchol som si, lebo sme to zvládli. Spolu s klubmi sme našli riešenie.

Okolnosti si vynútili závažné zmeny za pochodu a vyvolali pochybnosti o regulárnosti ligy. Ako to vnímate?

Teší ma, že sa rozhodlo na trávniku. Súťaž bola regulárna. Mali sme výhodu, že sme stihli ukončiť základnú časť a spravodlivo sa rozhodlo o rozdelení do skupín. Nadstavba bola v podstate nová súťaž, nebola rozohratá.

Nešlo o rozhodnutie jedného človeka, dlho sme diskutovali a kluby si to odsúhlasili, hoci všetky nemali rovnaký názor na nový formát. Podstatné bolo – aj UEFA to odporúčala – dohrať súťaže, aj za cenu skrátenej verzie.

Práve toto rozhodnutie vyvolalo najviac polemík. Stále si myslíte, že to bolo optimálne?

Inú možnosť sme nemali. Urobili sme zodpovedné rozhodnutie. V čase, keď sme sa rozhodovali, platilo, že musíme ukončiť súťaže do 20. júla a nahlásiť účastníkov do predkôl európskych súťaží. Až neskôr sa termín posunul.

Prezident ÚLK Ivan Kozák. Foto: SITA, Diana Černáková
Ivan Kozák Prezident ÚLK Ivan Kozák.

A bol tu aj iný problém: zo štátnych orgánov sme nemali potvrdené, či budeme môcť ligu vôbec odohrať. V tej situácii, s tými informáciami a termínmi som bol rád, že sa súťaž 13. júna spustila. Išli sme aj do rizika.

Situácia sa vyvíjala a menila každý deň. Museli sme počítať aj s tým, čo teraz riešili v Česku. Skupina o záchranu sa skomplikovala po tom, čo v Karvinej odhalili pozitívne testy na koronavírus.

Neskôr výkonný výbor SFZ rozhodol aj o pokračovaní druhej ligy a baráže o záchranu, s ktorou ste nepočítali…

Mali sme informáciu, že druholigové kluby už hrať nechcú. Dovtedy sme hľadali spoločné riešenie aj s ich zástupcami. O tom sa popísalo dosť. V nižších, regionálnych súťažiach sa už na konci marca rozhodli, že ich anulujú, nik nevypadne a ani nepostúpi, čím narušili aj druhú ligu. Padlo dosť verdiktov, ktoré sme si všetci mohli ušetriť.

Narušilo to vzťahy v koalícii SFZ – ÚLK?

Pohľad amatérskeho a profesionálneho futbalu na viaceré otázky je dlhodobo trochu rozdielny. V čase, keď ešte mala ÚLK iné vedenie, vzájomná komunikácia dosť viazla. Myslím si, že sa situácia zlepšila. Sme autonómni, nezávislí v našich rozhodnutiach, ale ak ovplyvňujú aj súťaže, ktoré neriadime, nad nami je ešte výkonný výbor a konferencia, čo vnímam ako normálnu vec.

Majstrovské oslavy Slovana Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Choreografia fanúšikov Slovana pred zápasom s...

Prečo ste rozhodli, že z ligy nik nezostúpi?

Nerozhodli sme o tom, len sme dali odporúčania výkonnému výboru SFZ. Náš návrh neprijal, nesúhlasil ani s návrhom vedenia druhej ligy, aby z nej jeden tím postúpil a jeden zostúpil. My sme vychádzali z toho, že po skrátení nadstavby by tímy nebojovali o 30, ale len o 15 bodov, čo je výrazný rozdiel.

Preto sme sa zhodli, že by nemal nik zostúpiť. V druhej lige bola zložitá situácia, viacero tímov už netrénovalo. Výkonný výbor rozhodol, že súťaž dohrá prvých šesť a víťaz bude hrať baráž s posledným z prvej ligy.

Súhlasili ste s touto alternatívou?

Bolo to obdobie nesmierne ťažkých rozhodnutí. Všetci asi nebudú nikdy spokojní. Môžeme sa baviť, čo je spravodlivé a čo nie. Niektoré popredné zahraničné súťaže nedohrali na základe rozhodnutia vlády.

Liga majstrov vyvrcholí turnajovým spôsobom. Predkolá v novom ročníku sa budú hrať na jeden zápas a bez divákov… Vznikla absolútne neštandardná situácia. Nik na ňu nebol pripravený. Nerátali s ňou stanovy a súťažné poriadky.

Hrozba koronavírusu stále trvá. Nemáte obavy z novej sezóny?

Sotva niekto môže tvrdiť, že všetko bude už v poriadku. Otvárajú sa hranice, futbal bude opäť európsky, ale rastú aj čísla chorých. Musíme sa naučiť s koronou žiť, možno nás bude sprevádzať zopár rokov a aj trápiť, kým sa neobjavia nejaké lieky, vakcíny.

Musíme sa správať zodpovedne, dodržiavať sprísnený režim. Verím, že budeme pripravenejší. Aj tento týždeň budú rokovať pracovné skupiny a zvažovať aj zmeny v rozpisoch súťaží.

Testovanie rozhodcov Fortuna ligy na futbalovom... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Rozhodca, testovanie Testovanie rozhodcov Fortuna ligy na futbalovom štadióne v Dubnici nad Váhom koncom mája.

Majú sa kluby pripraviť na radikálnejšie opatrenia?

o netvrdím. Ale budeme reagovať na novú situáciu. Musí byť jasné, kedy a či vôbec zasahovať do súťaží, či ju môžeme anulovať a za akých podmienok. O tom musíme diskutovať. Pokúsime sa predísť niektorým problémom, ktoré sme museli na jar riešiť.

Opäť sa objavili aj debaty o prípadnom zúžení ligy. Ste za?

Mali by sme o tom uvažovať. Desaťčlenná liga by asi viac pasovala na naše podmienky. Ale je to najmä o kluboch a ich rozhodnutí. Taká zmena musí byť prijatá v ročnom predstihu. Je to téma, ale nie horúca.

Boli ste špičkový futbalista, teraz ste popredný funkcionár. Kedy sa vám dýchalo lepšie?

To je jasné – ako hráč som to mal jednoduchšie. Aj keď som bol kapitán a mal som aj istú zodpovedať za mužstvo, staral som sa najmä sám o seba. Hráč má svoj deň zväčša nalinajkovaný, vie, čo má robiť, je to trochu stereotyp. Funkcionár rieši každý deň niečo nové a nie vždy to môže ovplyvniť.

Päťdesiatka, ktorú ste nedávno oslávili, je vždy aj šancou na malé bilancovanie. Ste spokojný s doterajším futbalovým životom?

Mal som peknú kariéru, reprezentoval som svoju vlasť, získal dva tituly, zahral som si v skupine Ligy majstrov proti špičkovým klubom a zažil aj legionársky chlebík, hoci len v druhej lige. Vyskúšal som si tiež funkcionársku prácu na klubovej úrovni, aktuálne stojím na čele ligy. Usilujem sa teraz zúročiť bohaté skúsenosti.

Prezident ÚLK Ivan Kozák. Foto: SITA, Diana Černáková
Ivan Kozák, Prezident ÚLK Ivan Kozák.

Najväčšie úspechy ste zažili v ére 1. FC Košice, kde ste pôsobili ako kapitán. Klub mal výborné podmienky, bol finančne zabezpečený. Sú po vyše dvadsiatich rokoch v lige podobné kluby?

Profesionálny futbal je vždy aj o peniazoch. Slovenský trh je veľmi malý, marketing a tok peňazí tomu zodpovedajú. V našom období bolo výhodou, že v lige bolo bratislavské i košické derby, že sme mali viacero silných bášt, aj v Prešove, aj v Banskej Bystrici. Ale v lige sú aj teraz silné kluby podobné 1. FC.

Určite Slovan, ale aj Dunajská Streda, verím, že v špičke sa udrží Trnava, ktorá má obrovský potenciál. Všade tu už majú krásne štadióny. Svojou cestou sa uberá Žilina, dáva šancu mladým hráčom a ukazuje, že aj klubový futbal na Slovensku môže byť plusový.

Žijete pestrý a úspešný futbalový život. Čo si v ňom doteraz najviac ceníte?

Futbal ma naučil najmä veľkej disciplíne. A umožnil mi spoznať svet a množstvo dobrých a obetavých ľudí. Mnohí veľa dokázali a zostali normálni. Som vďačný osudu, že mám šancu stále v tomto prostredí pracovať.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLK #Ivan Kozák