Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Po penalte v závere a rozdielom triedy. O Európsku ligu zabojujú Liptáci s Trnavou

Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili v utorňajšom zápase semifinále baráže o účasť v Európskej lige UEFA 2020/2021 nad AS Trenčín 3:0. Vo finále sa Trnavčania stretnú v piatok 17. júla o 18.00 h s MFK Ružomberok, ktorý si v semifinále poradil doma so Zemplínom Michalovce 1:0.

14.07.2020 20:03 , aktualizované: 23:26
Dijan Vukojevič Foto: ,
Gólová radosť Dijana Vukojeviča z Trnavy v zápase proti Trenčínu.
debata

Hrať sa bude na Štadióne Antona Malatinského v Trnave, keďže Spartak po nadstavbe Fortuna ligy skončil v tabuľke vyššie ako „Ruža“.

Spartak Trnava – AS Trenčín 3:0 (1:0)
Góly: 42. Vukojevič, 83. Saymon, 87. Sobczyk, ŽK: Sobczyk – Roguljič. Rozhodovali: Kružliak – Hancko, Pozor, 2737 divákov.
Trnava: Rusov – Turňa, Izuchukwu, Moenza – Tzandaris, Benovič (79. Horvát) – Saymon, Gamboš, Vukojevič (66. Sobczyk), Yao – Bamidele Isa (69. Tešija)
Trenčín: Šemrinec – Šulek, Kapuadi, Križan, Ligeon – Roguljič (83. Depetris), El Mahdioui, Kadák (64. Zubairu) – Bukari, Čatakovič, van Kessel (72. Ghali) – Trnava postúpila do finále play off

Na trnavskom štadióne sa hral od začiatku obojstranne útočný futbal s viacerými nebezpečnými strelami. Už v 3. minúte zakončenie Vukojeviča zneškodnil pekne Šemrinec. V prvej štvrťhodine stojí za zmienku ešte strela Roguljiča, ktorú kryl Rusov a na opačnej strane vyrazil strelu Gamboša trenčiansky brankár na roh.

Nebezpečný moment sa odohral v 20. minúte, keď Bukari z diaľky prekvapil Rusova, ten na poslednú chvíľu zabránil lopte vniknúť do trnavskej brány a vzápätí van Kessel opečiatkoval z uhla pravú žrď. Ďalšiu príležitosť mali hostia v 28. minúte, keď po zaváhaní trnavskej obrany Čatakovič zblízka netrafil v stopercentnej šanci bránu.

Potom mali dve dobré príležitosti domáci, keď najskôr bombu Yaa vyboxoval Šemrinec a o chvíľu po rohu Benovič prestrelil. V 42. minúte vyšla domácim ukážková akcia, loptu z pravej strany poslal do šestnástky Saymon a nabiehajúci Vukojevič nezadržateľne skóroval.

Druhý polčas sa Trenčania snažili uzavrieť domácich na ich polovicu, čo sa im v niektorých fázach aj darilo. No centrované lopty do šestnástky s prehľadom likvidoval Rusov. Domáci mali dve šance do 60. minúty, keď najskôr Yao z diaľky natiahol Šemrinca a neskôr na prihrávku Yaa nedočiahol Vukojevič.

Trenčania mali ideálnu príležitosť na vyrovnanie v 72. minúte, ale striedajúci Zubairu zblízka prestrelil trnavskú bránu. V záverečnej desaťminútovke sa domáci diváci dočkali ešte dvoch pekných gólov, keď najskôr dostal ideálnu prihrávku do šestnástky Saymon a prízemnou strelou k ľavej tyčke nedal Šemrincovi šancu.

O štyri minúte neskôr po vypracovanej akcii domácich Sobczyk uzavrel na konečných 3:0 a spečatil postup „andelov“ do piatkového finále play off proti Ružomberku.

Juraj Ančic, tréner Trenčína: „Do zápasu sme vstúpili aktívne, dobre sme presovali a boli sme nebezpeční na súperovej polovici. Vypracovali sme si aj šance, ale nedokázali sme ich premeniť. Postupom času sme našu hru spomalili, dlho sme rozohrávali akcie zo strany na stranu, súper sa stačil dotláčať. Neboli sme už takí nebezpeční, a preto sme aj prehrali.“

Marián Šarmír, tréner Trnavy: "Po ťažkom zápase v derby na Slovane, ktorý nás stál veľa síl sme museli všetko prispôsobiť taktike Trenčína, ktorý je dobrý na lopte. Majú veľké individuality, a preto naša taktika bola pozmenená.

Vychádzali sme v strede do agresívneho bloku, snažili sme sa ísť do protiútokov, čo sa nám darilo. Niektoré finálne fázy neboli dotiahnuté do konca tak ako sme si predstavovali. Za obetavú a tímovú hru musím chlapcov pochváliť, ukázali sme srdiečko a za bojovnosť sme si postup zaslúžili."

Haspra: Zaslúžené víťazstvo

O postupe zverencov trénera Jána Haspru rozhodol gólom z penalty v 82. minúte český obranca Filip Twardzik.

MFK Ružomberok – MFK Zemplín Michalovce 1:0 (0:0)
Gól: 82. Twardzik (z 11 m), ŽK: Twardzik, Reagáli, Mojžiš – Kvocera. Rozhodovali: Kráľovič – P. Kováč, Štrba, 1045 divákov.
Ružomberok: Macík – Čurma, Maslo, Twardzik – Ďungel (84. Mrva), Brenkus (77. Madleňák), Múdry, Takáč (87. Zsigmund), Mojžiš – Gerec, Regáli Michalovce: Kira – Kvocera, Kolesár, Grič, Vojtko – Neofytidis – Popovits (74. Hovhannisjan), Begala, Žofčák, Mendez – Diarra – Ružomberok postúpil do finále play off

V prvom polčase boli o niečo aktívnejší Liptáci, ale aj mužstvo zo Zemplína využilo každú možnosť na ofenzívny atak. „Ruža“ si vytvorila územnú prevahu, v 10. minúte Brenkus ideálne položil druhý domáci rohový kop na hlavu Mojžiša a Kira reflexívne vytesnil loptu spod brvna.

Potom sa čisté šance dlho nerodili, hoci domáci trávili väčšinu času na polovici Michaloviec. Tie ale boli v defenzíve veľmi pozorné. Až v 36. minúte si Regáli šikovne v michalovskej šestnástke zasekol Kvoceru, no jeho „obaľovačka“ skončila len na ľavej žrdi a dorážku Takáča zlikvidoval brankár Zemplína.

O tri minúty neskôr hostia podnikli rýchly protiútok a Žofčáka v dobrej pozícii vychytal Macík. Potom ešte domáci podnikli viacero útokov, ale so strelou Gereca si opäť poradil Kira.

Po zmene strán domáce mužstvo ešte zvýšilo obrátky a Michalovce dostalo pod značný tlak, ktorý priniesol niekoľko štandardných situácií. V 54. minúte po Takáčovom rohovom kope krásne hlavičkoval kapitán Maslo, ale radosť mu pokazil ďalší fantastický zákrok Kiru. Obranný val hostí, ktorý stál na pevných nohách, dlho odolával.

„Ruža“ nevedela nájsť recept ako preľstiť kompaktnú defenzívu súpera. V 81. minúte spravil Regáli v šestnástke hostí kľučku na Kolesára, ten ho poslal na zem a rozhodca Kráľovič ukázal na biely bod. Twardzik nariadenú penaltu s prehľadom premenil.

Vzápätí bol v šanci Regáli, no včasným vybehnutím mu ju zmaril Kira. V závere sa Michalovce ešte snažili s výsledkom niečo urobiť, ale Hasprovci si tesné a zaslúžené víťazstvo ustrážili.

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Hrali sme proti výborne organizovanému súperovi, ktorý robil presne to, čo mal, zatvoril nám všetky priestory, s čím my máme značný problém.

Napriek tomu naše mužstvo malo celozápasovú dominanciu, chalani si vytvorili množstvo streleckých príležitostí a veľa situácií, ktoré mohli skončiť šancou, alebo gólom, ale neboli dotiahnuté do úspešného konca.

Je to problém, ktorý nás sprevádza celou sezónou. A bola z toho veľká dráma, hoci to mohlo byť rozhodnuté skôr. Napokon sa ale zrodilo zaslúžené naše víťazstvo."

Jozef Majoroš, tréner Michaloviec: "Prvý polčas sme hrali dobre, mali sme aj veľkú šancu Žofčákom. Takisto Ružomberok zase nastrelil žrď. Celkove prvá polovica z našej strany bola celkom slušná.

V druhom polčase sme chceli pokračovať v našej aktivite, ale asi od 50. minúty nás súper začal trochu prehrávať v strede, my sme čiastočne zmenili rozostavenie. Domáci hrozili najmä po štandardných situáciách, takto si vypracovali aj dve možnosti na skórovanie.

My sme už neboli tak nebezpeční v útočnej fáze, chýbala nám organizácia hry po zisku lopty, mali sme veľa ľahkých strát.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #AS Trenčín #MFK Ružomberok #Zemplín Michalovce