Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitra sfúkla Trenčín, no nestačilo jej to. Zabojuje o zotrvanie vo Fortuna lige

Futbalisti FC Nitra si zahrajú baráž o udržanie sa vo Fortuna lige.

11.07.2020 20:06 , aktualizované: 21:22
Ivan Galád Foto: ,
Tréner Nitry Ivan Galád.
debata (2)

V sobotu v záverečnom 5. kole nadstavby ročníka 2019/2020 síce zvíťazili v Senici nad „domácim“ AS Trenčín vysoko 3:0, ale keďže v súbežne hranom stretnutí FK Pohronie doma zdolalo Senicu 1:0, Nitra zabojuje o príslušnosť medzi elitou aj pre budúcu sezónu s víťazom 2. ligy FK Dubnica nad Váhom.

Nitra sa v utorok 14. júla predstaví v prvom súboji v Dubnici, odveta je na programe v piatok 17. júla v Nitre.

AS Trenčín – FC Nitra 0:3 (0:0)
Gól: 67. Faško, 74. Ristovski, 78. Podhorin. Rozhodovali: Očenáš – Roszbeck, Poláček, ŽK: Nielson, Mazanovský (obaja Trenčín), 253 divákov.
Trenčín: Šemrinec – Slávik, Mazanovský, Nielson, Comvalius – Roguljič (60. Kadák), El Mahdioui, Corryn (81. Zubairu) – van Kessel, Čatakovič (67. Depetris), Ghali
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Němčaninov, Magda – De Jesus Nascimento, Kóša (78. Hambálek) – Fabiš (67. Šefčík), Faško (88. Danek), Chobot – Ristovski

V upršanej Senici sa hral zaujímavý futbal od prvých minút. Nitra sa na „domácich“ Trenčanov pokúsila vyvinúť tlak, tí ho ale bez problémov ustáli. Útoky sa potom prelievali z jednej na druhú stranu, obaja súperi sa dostávali aj do početného zakončenia. Na oboch stranách ale bolo množstvo chýb, ktoré zrážali snahu o trvalejšiu prevahu.

V 17. minúte sa Nitran Fabuš po chybe obrancu AS dostal do nábehu na Šemrinca, ale vystrelil vysoko nad. O dve minúty takmer udrel Trenčín, po rýchlej akcii najprv nebezpečne zakončil Roguljič, vzápätí po odraze aj Čatakovič, brankár Šípoš ale spoluhráčov podržal. V 23. minúte mal veľkú šancu útočník Nitry Ristovski, ale po slabšom prvom dotyku už nemal pokoj v zakončení a Šemrinec mu obetavým zákrokom pokus zmaril.

O minútu to opäť skúsil Ristovski, ale Šemrinec opäť odolal. Na druhej strane mal v 33. minúte šancu Roguljič, ale loptu po spätnej prihrávke mu jemne tečoval protihráč a zakončenie už nebolo také kvalitné. Potom sa hra upokojila a väčšia šanca v prvom polčase už neprišla.

Aj druhý polčas sa hral v daždi, obraz hry sa tiež nemenil, útoky sa striedali na oboch stranách. V 54. minúte mala Nitra obrovskú šancu otvoriť skóre. Fabiš sa dostal po šikovnej prihrávke do brejku, ale skvelého Šemrinca neprekonal. Lopta sa k nemu opäť odrazila a druhú strelu z bránkovej čiary vyrazil po obetavom zákroku len 16-ročný ligový debutant stopér Mazanovský.

V 61. minúte po centri Fabiša v dobrej pozícii hlavičkoval Ristovkski, ale iba nad. Ale Nitra sa dočkala v 67. minúte, keď exportnou strelou ľavačkou vymietol šibenicu trenčianskej brány Faško. Povzbudená Nitra zvýšila vedenie v 74. minúte, keď Ristovski prízemnú strelu tiež ľavačkou umiestnil presne k tyči. O tri minúty brankár Šípoš skvele vyrazil hlavičku Corryna. V 78. minúte udrela opäť Nitra, po rohu sa hlavou presadil Podhorin a stanovil konečný a zaslúžený rezultát.

„Bohužiaľ, realita je taká, že ideme hrať baráž. Nič iné nám nezostáva. Myslím si, že sme sa rozlúčili so súťažou dobrým výkonom a musíme v tom pokračovať. V baráži máme Dubnicu, sú to dva zápasy o prežitie. Ak budeme hrať takto, tak sa toho nebojím,“ povedal Michal Faško.

„Netreba tento výkon preceňovať, mali sme dobré pasáže aj v lige, ale tabuľka ukázala, kde sme skončili. Stále budem hovoriť, že sme dobré mužstvo a nepatríme tam kde sme. Hráme o prežitie v lige a urobíme všetko pre záchranu. V baráži som čakal Banskú Bystricu, pre mňa by to bolo pikantné. Dubnica má dobré mužstvo,“ dodal.

Pohronie sa udržalo medzi elitou

Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa budú účinkovať aj v budúcej sezóne v najvyššej slovenskej súťaži. Fortunaligovú príslušnosť si nováčik definitívne zabezpečil domácim víťazstvom nad FK Senica 1:0 a obsadil predposlednú priečku. Do baráže s víťazom druhej ligy putuje posledný tím tabuľky FC Nitra.

FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa – FK Senica 1:0 (1:0)
Gól: 42. Abrahám. Rozhodovali: Glova – Bednár, Jánošík. ŽK: Weir – Akinyoola, Duda, Didiba, Yenne, Addo, Eneji, Vorel, diváci neuvedení
Pohronie: Jenčo – Hatok, Dzurík, Chríbik, Župa – Blahút (83. Pellegrini), P. Mazan, Weir, Badolo – Matić, Abrahám (64. M. Mikuš) Senica: Vorel – Buchel, Lukáčik, Didiba, L. Kučera – Yenne (87. Buchel), Addo, Totka, Eneji – Akinyoola (66. F. Černák), Duda

V Žiari nad Hronom sa v prvej polhodine nič významní nedialo. Oba tímy sa snažili hrať dopredu, viac boli na lopte domáci, ale šance neprichádzali. Prvá sa naskytla domácim až v 36. minúte.

Po centri z pravej strany lopta putovala na hlavu Abraháma, ten mieril pod brvno, no skvelý zákrok vytiahol Vorel. A ten sa o niekoľko desiatok sekúnd zaskvel opäť. Tentoraz vyslal dlhý center Mazan, pred bránkou v ťažkej situácii operoval Badolo a zakončil cez Enejiho, no neradoval sa z gólu.

Príliš ho to mrzieť nemuselo, pretože Pohronie predsa len išlo do vedenia v 42. minúte. Z rohového kopu poslal Mazan loptu na bližšiu žrď, kde najvyššie vyskočil Abrahám a otvoril skóre duelu – 1:0. Nováčik Fortuna liugy mohol viesť aj vyšším rozdielom, keď sa po peknej akcii tešil po strele Hatoka, avšak rozhodca odmával tesný ofsajd.

Druhé dejstvo začali aktívnejšie Seničania, vytvorili si niekoľko závarov pred bránkou, ale ich strely výborne blokovali obetaví domáci hráči. Tí sa postupne tiež dostávali do hry a po hodine mali možnosť po akcii Matiča s Badolom, proti bol v päťke pohotovejší pred posledne menovaným Vorel. V 73. minúte z rohu centroval Weir a na hranici malého vápna hlavičkoval Dzurík, no opäť predviedol výborný zákrok brankár hostí.

S pribúdajúcim záverom Pohronie nechcelo pripustiť drámu, snažilo sa útočiť, byť s loptou na polovici súpera a vytvorilo si niekoľko štandardných situácií. Z nich však gól nepadol, no v konečnom zúčtovaní to neprekážalo, pretože aj výsledok 1:0 stačil nováčikovi k definitívnej záchrane v najvyššej súťaži.

ViOn zdolal Sereď

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble vyhrali v skupine o udržanie sa nad ŠKF iClinic Sereď 1:0.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – ŠKF iClinic Sereď 1:0 (1:0)
Gól: 13. Mészáros. Rozhodovali: Straka – Ádám, Mihalík, ŽK: Grozdanovski, Mihálik, Sloboda – Morong, Rorič, Špehar, Ba, Mečiar, Dabó, 1100 divákov
ViOn: Pindroch – Hrnčár, Haspra, Tóth, Orávik – Henrique, Grozdanovski, Sloboda, Kovaľ (55. Švec) – Ďubek (65. Mihálik) – Mészáros (77. Cmiljanič)
Sereď: Yakubu – Morong, Michalík, Ba, Dabó – Rorič, Adekuoroye (68. Jarovič) – Iván (78. Mečiar), Pankaričan (64. Potoma), Vuk – Špehar

Do stretnutia tabuľkových susedov úspešnejšie vstúpili domáci. V 11. minúte prudký projektil Orávika len tesne minul pravú šibenicu hosťujúcej brány. Skóre sa menilo v 13. minúte. Najskôr strelu Henrigua vychytal Yakubu, k vyrazenej lopte sa dostal Mészáros, ktorý aj s prispením Michalíkovho teču otvoril gólový účet stretnutia.

V 38. minúte rýchlu akciu ViOn-u po osy Kovaľ-Mészáros Henrigue zvnútra pokutového územia namieril medzi žrde. Už o minútu Ďubek rozohral štandardnú situáciu, ale Sloboda z hranice 16-ky prestrelil. V prvej vážnejšej situácii hostí sa v úvodnom dejstve ocitol v 42. minúte Rorič, z 12 metrov tesne minul bránu.

Do druhého dejstva vstúpili ofenzívnejšie naladení hostia, ich snaha však končila iba na hranici veľkého vápna. V 58. minúte Ivána v dobrej pozícii vychytal Pindroch. Po hodine hry sa Iván zbavil dvoch brániacich hráčov ViOn-u, aby následnú strelu zo 16-ky poslal vysoko nad. V rozpätí 65.-66. minúty mali domáci výhodu troch rohových kopov v sérii, z ktorých však nič nevyťažili.

V 72. minúte poslal Iván lopti na hlavu striedajúceho Jaroviča, ten z 8 metrov mieril vedľa. Už o minútu vyslall štipľavý projektil z 20 metrov Potoma, pozorný Pindroch na dvakrát kryl. V 80. minúte mohlo byť vymaľované. Švec ideálne vysunul Cmiljaniča, ten sa rútil sám na bránu, čistú šancu však trestuhodne spálil. Na opačnej strane Mečiarovu prudkú strelu do ľavého horného roku Pindroch kryl. V zbytočne nervóznom závare sa už viac „žltilo“ ako hralo.

Branislav Mráz, tréner ViOn-u: „Do stretnutia sme išli s cieľom zvíťazit, čo sa nám aj podarilo. Chceli sme podať dobrý výkon, do polčasu to bolo dobré, po zmene strán nás hostia trošku pritlačili. Ôsme miesto je nakoniec dobré. Celkovo vládne spokojnosť.“

Peter Lérant, tréner Serede: „Dnes sme mohli hrať uvoľnene, nebolo ani teplo, dostali sme však rýchly gól a chalani znervózneli. Chýbala nám kvalita, hlavný cieľ pre tento rok bola záchrana, to sme splnili. S 9. miestom nie sme spokojní, keby sme boli dnes vyhrali, mohli sme ViOn predstihnúť.“

Aktualizujeme…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #FC Nitra