Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V slovenskom futbale sa bojuje o moc. Výsledkom je chaos

Bol oporou Ružomberka i Myjavy. Dva roky hral v Poľsku, rok a pol v Jihlave. Vladimír Kukoľ (34) zažil vo futbale kadečo, ale posledné dni ho predsa prekvapili.

07.06.2020 13:30
Vladimír Kukoľ Foto: ,
Vladimír Kukoľ (vľavo).
debata

Po prvotnom návrhu Únie ligových klubov a Komisie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) pre riadenie II. ligy ukončiť druhú najvyššiu futbalovú súťaž prišiel zvrat.

Výkonný výbor SFZ rozhodol, že ročník reštartuje. V skrátenom 5-kolovom formáte o postup do baráže zabojuje poltucet tímov. „Som z toho rozčarovaný,“ vraví kapitán futbalistov Popradu.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Ako to momentálne vyzerá v klube?

Vo štvrtok sme sa po pauze vrátili do tréningového procesu. V piatok sme absolvovali testy a po nich druhý tréning.

Ako fungoval Poprad v čase, keď sa rozhodovalo o pokračovaní či zrušení druhej ligy?

Na začiatku sme dostali od kondičného trénera individuálne plány. Boli kombináciou behov aj silových cvičení. K tomu si každý mohol pridať doplnkové športy.

Najskôr to vyzeralo, že sa hrať nebude. Nakoniec prišlo rozhodnutie o skrátenom dokončení súťaže. Ako ste ho prijali?

Stále sme boli v kontakte s klubom a sledovali sme aj výstupy ÚLK a SFZ. Bolo to zmätočné, prichádzali samé zvraty. Mám pocit, ako by obe inštitúcie bojovali o moc, čo nepomáha slovenskému futbalu. My, Popradčania, sme z toho nevyťažili nič. Klub zbytočne príde o ďalšie financie, nakoľko už nie je o čo hrať. Je to však dobrý signál pre mladých chlapcov, ktorí sa môžu ukázať. Pre Banskú Bystricu a Dubnicu je pozitívne, že dostanú šancu zabojovať o prvú ligu. Rozhodnutie je správne, ale nemalo k nemu dôjsť po takom chaose.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

V profesionálnom futbale sa pohybujete už 15 rokov. Ako vnímate celú situáciu?

Som z toho rozčarovaný. Nie je avizovaná žiadna pomoc od vlády či zväzu aspoň na nejaké prevádzkové náklady. V Česku dostal zväz okolo 37 miliónov eur a tie poskytne klubom. Neviem presné čísla, ale v Poľsku sú to tiež milióny zlotých. O Maďarsku sa ani nemusíme baviť, tam sú v podpore športu úplne niekde inde. Chceme sa s krajinami V4 porovnávať a pritom sú od nás na kilometre ďaleko vpredu. Vidím to tak, že ich tak skoro nedobehneme… Hráči sa však musia k tejto situácii postaviť ako profesionáli. Nemôžeme s tým nič urobiť.

Viacerí vaši bývalí či súčasní spoluhráči mali problémy s meškajúcimi výplatami. Niektorých údajne vyhadzovali z bytov. Je to pravda?

Áno, tieto problémy tu boli, ale klub sa stará o to, aby sme podlžnosti dohnali. Koronakríza nikomu nepomohla, preto vznikli problémy s meškajúcimi platbami. Čo sa týka platov – január a február máme vyplatený. Dostali sme aj prísľub, že sa pracuje aj na doplatení ďalších miezd. Dúfam, že sa vedeniu podarí resty dohnať a klub zachránia. Kvôli mládeži sa to oplatí.

Budú kluby, ktoré dohrávajú druhú ligu v nevýhode oproti tým, ktoré skončili v druhej polovici a majú po sezóne?

Samozrejme. Všetky mali navrhnutý nejaký rozpočet a teraz šesť mužstiev, ktoré pokračujú, minie tisíce eur na náklady počas piatich dohrávaných kôl.

Nezvažujete, že by ste na zápasy nenastúpili?

Pozitívom je, že sme sa celá partia stretli a zatrénovali sme si. Máme chuť hrať, hoci za prísnych hygienických pravidiel. My sa musíme riadiť tým, čo povie vedenie klubu. Keď nám povedia, že nejdeme, tak sa hrať nebude. Netuším, či zápasy odohráme. Radi by sme hrali. Avšak budeme rešpektovať aj rozhodnutie klubu, že zápasy odignorujeme. Klub uvažuje aj nad takouto možnosťou. Ja však verím, že dohráme so cťou.

Ako vidíte budúcnosť popradského futbalu?

Boli tu problémy aj pred koronakrízou. Stále pretrvávajú. Je tu však skvelá akadémia. Máme viacero 16, 17 či 18-ročných chlapcov, ktorí makajú s nami. Tréneri sa im poctivo venujú, majú dobré podmienky. Kvôli nim sa to oplatí robiť. Nie je to iba o Poprade. Ide však o to, aby štát aj zväz takéto kluby podporili. Ak to nebudú robiť, ľudia, ktorí investujú do futbalu, sa na to postupne vykašľú. Buď im dôjdu peniaze alebo trpezlivosť.

Nerozmýšľali ste nad tým, že z klubu odídete?

Kapitán loď neopúšťa (úsmev). Mám zmluvu ešte aj na budúci rok. Z Popradu sa nikam nechystám. Vidíte, čo sa za necelý rok stalo s celým svetom. Ktovie, čo sa bude diať na ten budúci… Budem svoje kroky riešiť až potom. Predpokladám, že klub bude musieť skresať rozpočet. Je to zrejme šanca pre mladších hráčov, legionárov pravdepodobne ubudne.

Rád by ste v klube zostali?

Klub to nemá ľahké, ale napriek podmienkam, ktoré futbal na Slovensku má, funguje solídne. Páči sa mi tu. Viem si predstaviť, že pod Tatrami ešte potiahnem. Ide však o to, či o mňa bude záujem. Ak áno, iste nájdeme zhodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Kukoľ #II. liga #FK Poprad