Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Termíny nadstavby sú známe, liga sa môže začať. Väčšina zápasov bude v TV

Únia ligových klubov (ÚLK) ako riadiaci orgán slovenskej Fortuna ligy (FL) už má v rukách schválený manuál organizácie zápasov od Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Ten však ešte potrebuje úpravu.

03.06.2020 10:20 , aktualizované: 14:13
Filip Lichý, Marek Zsigmund Foto: ,
Filip Lichý zo Slovana pred Ružomberčanom Marekom Zsigmundom.
debata (1)

"Od ÚVZ SR sme dostali odpoveď, že nami vypracovaný manuál je v poriadku. Keďže sme ho poslali príslušným orgánom pred troma týždňami a situácia s uvoľňovaním opatrení sa medzitým výrazne zmenila, momentálne ho prispôsobujeme súčasným podmienkam. Podstatné v tejto chvíli je, že liga sa môže začať,“ uviedol prezident súťaže Ivan Kozák na webe ÚLK.

Znamená to, že už nič nestojí v ceste reštartu najvyššej slovenskej futbalovej súťaže od soboty 13. júna. Na Slovensku absolvujú vo FL päť kôl nadstavby, dohrať by sa mal aj národný pohár. Už vo štvrtok sa začne plošné testovanie hráčov a realizačných tímov jednotlivých klubov.

ÚLK sa aktuálne zaoberá aj témou účasti fanúšikov na tribúnach po reštarte Fortuna ligy. Od 10. júna je totiž možné organizovať hromadné podujatie pre maximálne 500 osôb, od 1. júla by mal limit stúpnuť na 1000 osôb.

„V tejto veci už vyvíjame aktivitu. Budeme iniciovať oficiálne stretnutie a tému aktívne riešiť. Futbalové štadióny sú otvorené priestranstvá a vieme zabezpečiť bezpečnostný komfort aj pri podstatne vyššom počte divákov ako pri návšteve 500 alebo 1000 ľudí. Verím, že ako sa bude situácia zlepšovať, aj toto číslo sa bude zvyšovať. Máme maximálnu podporu klubov a budeme to riešiť na všetkých úrovniach,“ doplnil Ivan Kozák.

Na oficiálnom webe už zverejnili aj detailný rozpis jednotlivých kôl oboch nadstavieb FL. Reštart súťaže obstarajú v sobotu 13. júna od 17.00 h tri súboje skupiny o udržanie sa medzi Zlatými Moravcami a Nitrou, Trenčínom a Pohroním, resp. Senicou a Sereďou.

V skupine o titul sa v sobotu 13.6. od 18.00 h uskutoční zápas Slovan Bratislava – Ružomberok, o 20.00 h nastúpia Michalovce v Dunajskej Strede a v nedeľu 14.6. sa o 18.00 h začne duel Žilina – Trnava.

V tabuľke je lídrom Slovan s desaťbodovým náskokom pred Žilinou, tretia Dunajská Streda zaostáva za prvým miestom o 17 bodov. Keďže na základe rozhodnutia výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu posledný tím FL odohrá baráž proti prvému klubu z II. ligy, najviac ohrozené je aktuálne FK Pohronie na 12. mieste so 16 bodmi. Len o čosi lepšie je na tom FC Nitra na 11. priečke s 19 bodmi.

Prenosy častejšie ako doteraz

Dobrou správou pre futbalového fanúšika je aj to, že najvyššia súťaž sa bude objavovať na televíznych obrazovkách častejšie ako doteraz. Verejnoprávna RTVS odvysiela z prvých troch kôl dva vybrané prenosy.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Orange Šport takisto pokryje dva zápasy z kola s výnimkou prvého a posledného kola nadstavby. V prípade play off o UEFA Európsku ligu by boli televíznymi partnermi pokryté oba semifinále a finále.

"Je pozitívne, že sa nám podarilo dostať futbal na televízne obrazovky vo vyššej miere ako doteraz. Chcel by som sa poďakovať vysielateľom, ktorí ukázali, že im na našom futbale záleží a súhlasili s našim návrhom o zvýšení počtu TV prenosov v jednotlivých kolách nadstavby.

Naďalej platí, že všetky zápasy nadstavby odvysiela online aj partner Huste.tv, s ktorým pripravujeme spoločný projekt #spoluzafutbal pre virtuálnych fanúšikov, ktorých však čo najskôr chceme mať priamo na štadiónoch," uviedol pre web ÚLK výkonný riaditeľ Michal Mertinyák.

Program nadstavbovej časti Fortuna ligy:

1. kolo
skupina o titul
sobota 13. júna: 18.00 ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok (priamy prenos RTVS), 20.00 DAC 1904 Dunajská Streda – MFK Zemplín Michalovce (Orange Sport) nedeľa 14. júna: 18.00 MŠK Žilina – FC Spartak Trnava
skupina o udržanie sobota 13. júna: 17.00 h AS Trenčín – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (hrá sa v Žiline), FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – FC Nitra, FK Senica – ŠKF iClinic Sereď

2. kolo
skupina o titul
sobota 20. júna: 18.00 Žilina – Slovan (RTVS)
nedeľa 21. júna: 18.00 Michalovce – Ružomberok (RTVS), 20.00 Trnava – Dunajská Streda (Orange Sport)
skupina o udržanie:
sobota 20. júna: 17.00 Nitra – Senica, 20.00 Zlaté Moravce – Trenčín (Orange Sport)
nedeľa 21. júna: 17.00 Sereď – Pohronie (hrá sa v Zlatých Moravciach)

3. kolo
skupina o titul
sobota 27. júna: 18.00 Michalovce – Trnava (RTVS)
nedeľa 28. júna: 18.00 Ružomberok – Žilina (RTVS), 20.00 Dunajská Streda – Slovan (Orange Sport)
skupina o udržanie
sobota 27. júna: 17.00 Sereď – Nitra (hrá sa v Zlatých Moravciach), Pohronie – Zlaté Moravce, 20.00 Senica – Trenčín (Orange Sport)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLK #Fortuna liga