Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liga už nebude regulárna, tvrdí šéf Trenčína

Už čoskoro by sa mala opäť rozbehnúť najvyššia futbalová súťaž. Jeden z tých, ktorý s jej reštartom nesúhlasí, je generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček. "Liga už nebude regulárna," tvrdí skúsený funkcionár, ktorého aktuálne zamestnáva aj pokračujúca výstavba štadióna na Sihoti.

15.05.2020 15:41
Róbert Rybníček Foto: ,
Róbert Rybníček.
debata (2)

Pôvodne sa hovorilo, že štadión bude hotový do konca roka. Je to reálne?

Do konca roka bude stavba stáť, ale na hlavnej tribúne sa budú dokončovať ešte potrebné práce. Štadión by mal byť kompletne odovzdaný s plným využitím do leta budúceho roka.

Už v septembri by však mali byť dokončené nové tribúny za bránkami. To platí?

Áno, ideme v podstate podľa plánu, máme teraz síce malý časový sklz, ale ten dobehneme.

Chcete hrávať na štadióne už v novej sezóne, ako to bolo v prípade Dunajskej Stredy, ktorá za plnej futbalovej prevádzky dobudovala svoj stánok?

Máme rovnakú predstavu. Malo by to byť podobné ako v Trnave či v Dunajskej Strede.

Aká bude kapacita štadióna?

V prvej etape budovania nového štadióna budú stáť tri tribúny, hlavná a dve za bránkami, na ktorých bude dovedna 8400 miest. Na tribúnach za bránkami, v čase, keď chceme na štadióne už hrávať, bude k dispozícii 4400 miest.

Váš tím dlhšie kočuje po iných štadiónoch. Teraz máte domáce prostredie v Žiline. Je to drahý špás?

Veľmi drahý. Uvidíme, či sa dohrá tento ročník, od toho sa budú odvíjať i naše ďalšie náklady. Ale dva uplynulé ročníky nás prenájom stál 400-tisíc eur.

Štadión AS Trenčín - apríl 2020 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Štadión AS Trenčín - apríl 2020.

Od čoho bude závisieť, či sa vám včas podarí dokončiť prestavbu štadióna? Rátate s príjmami za predaj hráčov?

To spolu súvisí. Pre nás je to dôležitá položka. Aby sme mohli dať štadión do septembra do prevádzky, potrebujeme ešte šesť až sedem miliónov eur. Štyri máme pokryté, o tri budeme ešte bojovať.

Futbal sa však zastavil, súťaže sa nehrajú. Bude fungovať v lete hráčsky trh?

Kým je nádej, treba tomu veriť. O našich futbalistov bol aj v minulých mesiacoch záujem. Veríme, že nejakého predáme a peniaze investujeme do štadióna.

O ktorých vašich hráčov je najväčší záujem?

Na slovenskom i zahraničnom trhu sa hovorí najmä o Bukarim, ktorý je naozaj veľký talent, je typologicky veľmi zaujímavý. Ale máme aj ďalšie dobré typy, ktoré sú dlhšie sledované – Zubairu, El Mahdioui, Čatakovič, Šulek, do budúcnosti mladý Letenay. Netvrdím, že všetci odídu, ale verím, že aspoň jeden-dvaja prestúpia. Intenzívne na tom pracujeme.

O vás je známe, že nie ste zástanca myšlienky, aby sa súťaž dohrala…

Som proti, slovenskému futbalu to uškodí. Ak by sme prerušenú súťaž aj obnovili, už nebude regulárna. Ak niekto teraz tvrdí, že ju treba dohrať, aby sa rozhodlo spravodlivo na ihrisku, žiaľ, nemá pravdu.

Aké sú vaše argumenty?

Nemôžeme sa baviť len o prvej lige, ale aj o druhej. Mandát postupujúceho z druhej ligy je vážne ohrozený. Ak sa rozbehnú súťaže, nie je vôbec isté, či štyri tímy druhej ligy nastúpia. Netrénujú, nefungujú. Počúvam, že veľké problémy má aj Poprad, Trebišov… Nik nevypadne, tretie ligy predčasne ukončili. Športové normy a pravidlá, ktoré boli stanovené pred štartom súťaže, už nedodržíme. V tejto výnimočnej situácii by nemal nik postúpiť, ani vypadnúť. Na tom by sme sa vedeli dohodnúť. Zatiaľ som nepočul jediný rozumný argument, ktorý by ma presvedčil, prečo máme súťaž dohrať.

O akú sumu prídu kluby, ak sa súťaž predčasne ukončí?

Za televízne a reklamné práva by dostal každý klub asi 25-tisíc eur. Aká je to položka v 2,4-miliónovom rozpočte Trenčína? Tá nás nezachráni, ani nepoloží.

Trenčín by musel hrať naďalej na prenajatom štadióne a nepokračoval by v prvej šestke a druhá je nezaujímavá. Nie je aj toto dôvod vašej neochoty pokračovať v súťaži?

Poznám tieto argumenty. Toto nie je naša priorita. Verím, že s majiteľom MŠK Žilina sa budem vedieť dohodnúť na nižšom prenájme, lebo sa bude hrať bez divákov. My trénujeme najdlhšie zo všetkých tímov a sme pripravení na sto percent hrať. Veríme, že skončíme na siedmom mieste a keď Slovan získa double, môžeme ešte bojovať aj o Európu. My nie sme mimo hru a bez motivácie. Nesúhlasím s pokračovaním súťaže, ale sme na ňu nachystaní.

Generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček. Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Róbert Rybníček. Generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.

Čoho sa najviac obávate?

Je veľa otvorených otázok. Výrazne by sa posunul kalendár, nový ročník by sa začal 23. augusta, skôr určite nie. Nemáme na testovanie hráčov, kto to bude zabezpečovať a kto platiť? Mali by sme dať šancu a čas Nitre a Senici, aby si vyriešili svoje akcionárske štruktúry, majetkovo-právne vzťahy. V Nitre nie je teraz jasné, či bude pokračovať. Podľa mňa môžu mať problémy aj ďalšie kluby.

Kto by reprezentoval slovenský futbal v pohároch?

Vychádzajme z aktuálnej tabuľky. Postavenie Slovana je nespochybniteľné, má výrazný náskok. Mal by reprezentovať v Lige majstrov, hoci by titul v nedohratej súťaži nezískal. Žilina a Dunajská Streda za ním si zaslúžia miesto v Európskej lige. Ak by sme chceli určiť štvrtého, nebránil by som sa dohrať Slovenský pohár, ide už len o zopár zápasov. Máme veľa špecifických problémov, aké nemá nik iný okolo nás. My nie sme Nemci, ktorí vedia, že v ďalšom ročníku zinkasuje klub z televíznych a reklamných práv 15 miliónov eur. Ideme si vyrábať obrovské a zbytočné problémy namiesto toho, aby sme sa dôkladne pripravili na nový ročník.

Myslíte si, že by sa mal počet tímov v najvyššej súťaži znížiť?

V tejto situácii, ktorá bude mať brutálne ekonomické dopady najmenej dva-tri roky, je namieste sa o tom baviť. Diskutovať, aký počet tímov a akú štruktúru by mala mať súťaž. Je dôležité zistiť, kto na to bude reálne mať a kto nie. Podľa toho by sme určili model na ďalší ročník. To považujem za racionálne. Možno sa pomaličky vyrovnávame s koronavírusom, ale ekonomické dopady sa len otvárajú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Róbert Rybniček