Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Väčšina hráčov chce dohrať ligu. V otázke znižovania platov prejavili solidaritu

Väčšina slovenských futbalistov chce dohrať sezónu 2019/2020 vo Fortuna lige. Vyplýva to z elektronického prieskumu Únie futbalových profesionálov (ÚFP), ktorý zisťoval názor hráčov na dohratie, prípadne predčasné ukončenie aktuálneho ročníka.

15.05.2020 12:21
SR Futbal FL Trnava DAC 11. kolo TTX Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Aktuálne platí, že najskorší možný termín reštartu najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku je 6. jún 2020. O odklade minimálne do 31. mája rozhodlo „online“ hlasovaním Prezídium Únie ligových klubov.

Na prieskume ÚFP sa zúčastnilo viac ako 120 respondentov. V úvodnej otázke "Ste za pokračovanie súťaže, ak by sa mala liga dohrávať od začiatku júna?“ hlasovalo 65 percent hráčov za dohratie sezóny. Ukončiť by ju chcelo 35 % respondentov.

Individuálne vs. kolektívne tréningy

Tento pomer sa však zmenil pri druhej otázke "Ste za pokračovanie súťaže, ak by sa mala liga dohrávať počas júla alebo augusta?“. V letných mesiacoch by sezónu chcelo dohrať 52 percent opýtaných, čiže iba tesná nadpolovičná väčšina. V júli a auguste by nechcelo pokračovať v aktuálnej sezóne 48 % účastníkov prieskumu.

ÚFP v prieskume tiež zisťovala, aké percento klubov už začalo s kolektívnym tréningovým procesom v rámci súčasných prísnych hygienických opatrení. V čase konania prieskumu len 34 percent hráčov začalo vo svojich kluboch s tréningovým procesom, až 66 percent sa naďalej pripravovalo iba individuálne.

Tréning futbalistov Slovana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Každému hráčovi Slovana meral klubový lekár...

Viaceré kluby deklarujú, že sa v súčasnej situácii spôsobenej pandémiou koronavírusu dostali do ekonomických problémov a žiadajú hráčov o prejav solidárnosti v podobne zníženia základných platov.

Ochota pristúpiť na zníženie

Pri otázke "Ak sa rozhodne o zrušení ligy, ste ochotný vzdať sa časti mzdy?“ sa viac ako 80 percent hráčov vyjadrilo, že by bolo ochotných pristúpiť na zníženie mzdy (väčšina v rozpätí od 20 do 40 percent) a prejaviť tak solidaritu so svojím klubom. Iba menej ako 20 % respondentov by so znížením mzdy nesúhlasilo.

Pri otázke "Ak sa rozhodne o dohratí ligy, ste ochotný vzdať sa časti mzdy?“ sa viac ako polovica opýtaných (57 percent) vyjadrila, že by nebola ochotná vzdať sa časti mzdy. Až 43 % hráčov by aj v takomto prípade bolo ochotných pristúpiť na čiastočné krátenie mzdy, zväčša v rozpätí od 20 do 40 percent.

Informácie pochádzajú z tlačovej správy ÚFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga #koronavírus #Únia futbalových profesionálov