Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf AS Trenčín sa bojí konca profesionálneho futbalu na Slovensku

Koronavírus zasiahol aj fungovanie slovenského športu. Je otázka, v akej podobe sa vráti po ústupe pandémie. Majitelia popredných futbalových klubov Jozef Antošík (Žilina) a Oszkár Világi (Dunajská Streda) načrtli čierne scenáre. Pridal sa k nim generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.

21.04.2020 08:58
Róbert Rybníček. Foto: ,
Generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.
debata (12)

Funkcionár sa okrem iného obáva dlhodobej zmeny charakteru najvyššej súťaže. Vážnosť následkov podľa Rybníčka závisí od najbližších reakcií na momentálne problémy. Hlavným podľa neho nie je obnovenie aktuálneho ročníka, no plánovanie toho nasledujúceho.

„Vnútorne je pre nás už súťažný ročník uzavretý. V rámci slovenskej reality je nemožné riadne ukončiť aktuálnu sezónu a okamžite naskočiť aj do novej. Uvažovať nad spôsobmi ako dohrať súťaž je iracionálne,“ povedal Rybníček pre Denník Šport:

"Mnohé naše kluby majú dnes existenčné problémy a riešia, či a za akých okolností budú pokračovať. Otázne je, ako sa pandémia podpíše na druhej lige. Je možné, že tri-štyri tímy už nevstúpia do súťaže.

Musíme myslieť aj na zdravotné hľadisko. Veď čo sa stane, keď reštartujeme ligu a niektorého z hráčov alebo trénerov budú pozitívne testovať na COVID-19? Celé tímy skončia v karanténe. Práve toto môže byť obrovské riziko, ktoré je dnes bezpochyby veľmi reálne. To sú vážne veci, ktoré môžu narušiť už aj tak rozbitú integritu súťaže.

Argumentov je veľmi veľa a ak by sa liga dohrávala, znehodnotí sa tým celý produkt. Dáme zbraň do rúk tým, ktorí dlhodobo spochybňujú slovenský futbal ako taký. Radšej si utvorme čas na prípravu ďalšieho ročníka, čo tiež nebude jednoduché. Stále nevieme, za akých okolností sa začne nová sezóna."

Rybníček priznal, že v klube pristúpili k znižovaniu platov. Zatiaľ len zamestnancom, no už rokujú aj s hráčmi a trénermi. Mzdy šli dole o 20–55 %. Generálny manažér verí, že klub môže vyjsť z krízy ešte silnejší a vykročiť za sľubnou budúcnosťou na novom štadióne.

Na Slovensku však pôsobia aj kluby, ktoré mali finančné problémy už pred koronakrízou. Rybníček sa obáva dopadu na ne a status futbalu na Slovensku po obnovení súťaží. Nevylučuje, že Fortuna liga sa vráti ako poloprofesionál­na súťaž:

"Myslím si, že je to veľmi reálne. Možno nastane realita, že budeme musieť urýchlene riešiť zníženie počtu účastníkov a vymyslieť nový model. Všetko závisí od kritérií. Budeme trvať na profesionálnom charaktere? Môžeme. Ale nebudeme mať potom iba desať, prípadne dokonca osem tímov?

To sú otázky, na ktorých vyriešenie potrebujeme čas. Všetkými týmito témami sa musíme vážne zaoberať. Nemôže byť naša hlavná otázka to, či dohrať sezónu, alebo nie. Aj štyri mesiace nám môžu byť málo.“

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Fortuna liga #Róbert Rybniček #koronavírus