Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riadne ukončenie súťaže? Názory v slovenských kluboch sa líšia

Šíriaci sa koronavírus v marci pozastavil takmer všetky európske futbalové súťaže. Aj osud slovenskej Fortuna ligy je otázny. Podľa výkonného riaditeľa Únie ligových klubov Michala Mertinyáka platí, že európske kluby chcú ukončiť súťaže za každú cenu.

18.04.2020 07:00
Slovan - Trnava Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

"No všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať situácia s koronavírusom. Európske inštitúcie a súťaže zvolili koordinovaný prístup riešenia tohto problému. Plán je dohrať všetky ligy, aby spôsob nasadzovania do európskych pohárov bol čo najštandardnejší. Nemáme to ale úplne vo svojich rukách a musíme k tejto téme pristupovať v súlade s opatreniami národných autorít,” povedal Mertinyák v rozhovore pre denník Šport.

Hovorí sa len o tom, ako dohrať

Predstavitelia európskych súťaží budú o päť dní riešiť témy vyplývajúce zo scenára riadne ukončiť ligy.

"Napríklad konkrétne návrhy termínov reštartu súťaží, ich následné ukončenia, predĺženia končiacich hráčskych kontraktov, posun prestupového obdobia a ďalšie veci, ktoré idú ruka v ruke s touto témou,” pokračuje Mertinyák.

O scenároch v prípade, že sa ligy nepodarí riadne ukončiť, sa podľa neho aktuálne vôbec nediskutuje: „Sú to predčasné informácie. Hovorí sa len o tom, akým spôsobom dohrať jednotlivé súťaže.”

Riadne ukončenie ligovej sezóny je predmetom interných debát UEFA. "Pracuje sa s rôznymi termínmi. Cieľom je ukončiť súťaže v priebehu leta, aby sme na to mohli nadviazať predkolami európskych pohárov. Pokiaľ bude v tejto téme niečo nové, určite budeme informovať verejnosť,” pokračuje Mertinyák.

Ako sme informovali, všetky tímy Premier League vyjadrili odhodlanie dohrať aktuálny ligový ročník. Je zhoda aj v slovenských kluboch? „Priznávam, že názory v kluboch na riadne ukončenie súťaže sa vzhľadom na situáciu líšia. Prebieha živá diskusia. My zástupcov našich tímov informujeme o všetkých konkrétnych výstupoch, ktoré ku nám prichádzajú z európskeho prostredia. Platí scenár, že spoločne hľadáme cestu, ako súťaže ukončiť. Pre nás je dôležitá súčinnosť s európskymi asociáciami,” objasňuje riaditeľ ÚLK.

Belgičania už súťaž predčasne ukončili a vyhlásili majstra, no napríklad v nemeckej Bundeslige plánujú pokračovať v polovici mája.

„Prípad Belgicka nie je uzavretý, pretože kluby ešte budú hlasovať o tomto rozhodnutí. Samozrejme, názorové rozdiely sú, vyplývajú zo špecifického prostredia v každej súťaži. Ťažko dnes čokoľvek predpokladať. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia okolo ochorenia COVID-19 v Európe. Sme pripravení flexibilne reagovať. Uvidíme, čo nám ukážu najbližšie týždne,” dodal Mertinýák.

Výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. Foto: SITA, Diana Černáková
Michal Mertinyák Výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

Pozastavenie športových podujatí na Slovensku stále platí. ÚLK je v kontakte s krízovým štábom: "Inak by sme nemali relevantné informácie z národnej úrovne. Tie sú pre nás absolútne kľúčové pri určovaní ďalšieho postupu.”

Mertinák sa tiež vyjadril k ekonomickej situácii v súťaži, respektíve kluboch: „Čo sa týka platov hráčov, túto tému si kluby riešia samostatne. Je to absolútne relevantné, keďže hráči a kluby sú prirodzení partneri. Čo sa týka ekonomického dosahu, situáciu monitorujeme, no zber dát ešte nemáme ukončený.

Musíme si počkať na informácie zo všetkých klubov, ktoré od nás dostali dotazník finančných dosahov. Sme s nimi v úzkom každodennom kontakte. Pre nás je dôležité zvládnuť túto krízu čo najlepšie a s čo najmenším dosahom. Naším spoločným cieľom je urobiť všetko pre to, aby všetky kluby túto náročnú situáciu zvládli.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLK #koronavírus #Michal Mertinyák