Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môže byť liga bez Žiliny? Právnik to pripúšťa

Žilinský futbalový klub, ktorý je aktuálne v likvidácii, sa stará vo svojej akadémii o 340 mladých futbalistov a futbalistiek.

01.04.2020 19:25
Miroslav Káčer Foto: ,
Už bývalý kapitán Žiliny Miroslav Káčer pred brankárom Trnavy Dobrivojom Rusovom.
debata (8)

Od 11. marca netrénujú, ale napriek ťažkostiam, ktoré momentálne MŠK prežíva, by zložitá situácia nemala v budúcnosti negatívne ovplyvniť činnosť akadémie.

Komplikovanejšia je v prvom mužstve, ktoré je aktuálne na druhom mieste tabuľky najvyššej súťaže. Klub už vyhlásil, že garantuje jeho pokračovanie v lige. Pravda, sedemnásť najdrahších hráčov MŠK dostalo výpovede, čo znamená, že ak súťaž bude pokračovať v máji alebo aj neskôr, Žilinčania budú musieť dať dokopy nový tím. Otázne je, v akej kvalite.

Právny zástupca Únie profesionálnych futbalistov Peter Lukášek informoval, že o situáciu sa už zaujímali aj zástupcovia FIFPRO, čo je svetová organizácia profesionálnych futbalistov.

„Dozvedeli sa o nej v médiách. O tom, čo sa udialo v MŠK, informovali napríklad v Nemecku. Žilinskú situáciu nevnímajú pozitívne a vyjadrili obavy, aby nespustila lavínu,“ uviedol Lukášek.

Zároveň spochybňuje, či je správne, aby žilinský tím v tejto situácii pokračoval v súťaži. „Z môjho pohľadu je problematické, aby MŠK dostal licenciu na novú sezónu. Klub vstúpil do likvidácie a účelom likvidácie je predaj spoločnosti a jeho majetku a smeruje k zániku spoločnosti. Tento proces by sa nemal účelovo naťahovať, dokončovať súťaž, uzatvárať nové zmluvy,“ vysvetlil právnik.

Upozorňuje však na skutočnosť, že právne prostredie v západných krajinách nepozná rozdiel medzi likvidáciou, bankrotom a insolvenciou.

„Všetky tieto tri pojmy sú prepojené. Spájajú sa s tým, že klub nemá majetok a preto vstupuje do takéhoto konania. Musí ukončiť činnosť. V slovenskom práve je to trochu inak. U nás má akákoľvek spoločnosť právo dobrovoľne vstúpiť do likvidácie. Nemyslím si, že toto bolo účelom smernice o licenčných podmienkach. Je prebratá z UEFA a počíta s tým, že subjekt, ktorý je v bankrote, nevie splniť záväzky alebo je v likvidácii, nemá predpoklady na dlhodobé súťaženie. Licenčná komisia by to mala preveriť. Podľa mňa taký klub by licenciu dostať nemal,“ vysvetlil Lukášek.

Futbalisti MŠK Žilina. Foto: TASR, Erika Ďurčová
MŠK Žilina. Futbalisti MŠK Žilina.

Registruje vyjadrenie Únie ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu súťaž a pre ktorú je podstatné, aby sa liga dohrala.

„ÚLK by mala mať záujem najmä zvyšovať kvalitu svojho produktu a ak v čase sezóny opustí senický tím pätnásť hráčov a žilinský sedemnásť, ako sa má zvyšovať úroveň týchto tímov a ligy, ktorú chcú ponúkať divákom a televíziám?“ pýta sa Lukášek.

Zástupcovia Únie profesionálnych futbalistov už vyhlásili, že výpoveď a ukončenie zmluvy futbalistom MŠK bolo podľa nich bez oprávnených dôvodov a budú žiadať kompenzáciu pre hráčov. Tá spočíva v zostávajúcej hodnote ich doterajších zmlúv. O tom by mala rozhodnúť Komora SFZ pre riešenie sporov, čo je inými slovami futbalový súd.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina