Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava zdolala DAC a prenikla do hornej šestky. Čierny Peter pre Trenčín

Základná časť futbalovej Fortuna ligy 2019/2020 vyvrcholila v sobotu kompletným 22. kolom. S výnimkou duelu ŠKF iClinic Sereď - MŠK Žilina, v ktorom sa na ihrisku v Nitre presadili favorizovaní hostia v pomere 3:0, mohli ďalšie zápasy prehovoriť do rozlúštenia postupovej tajničky do skupiny o 1. - 6. miesto.

07.03.2020 17:39 , aktualizované: 19:50
Rafael Tavares, Danylo Beskorovajnyj Foto: ,
Futbalista Trnavy Rafael Tavares a Danylo Beskorovajnyj z Dunajskej Stredy.
debata

V hre boli ešte tri miestenky do „hornej šestky“, ktoré napokon získali hráči Spartaka Trnava, MFK Zemplín Michalovce, MFK Ružomberok a pridali sa k triu už s istotou Slovan Bratislava, MŠK Žilina a FC DAC 1904 Dunajská Streda.

Po základnej časti sa liga rozdelí na dve nadstavbové skupiny. Najlepšia šestica tímov bude bojovať o titul, zvyšné mužstvá budú súperiť o konečné umiestnenie či udržanie sa medzi slovenskou elitou.

Hrdinom Slovana Ratao

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v poslednom zápase 22. kola základnej časti nad Ružomberkom 1:0. O triumfe „belasých“ rozhodol v 88. minúte Rafael Ratao. Slovan má v tabuľke po základnej časti desaťbodový náskok pred druhou Žilinou, 1. kolo nadstavbovej časti je na programe o týždeň.

Slovan Bratislava – MFK Ružomberok 1:0 (0:0)
Gól: 88. Ratao. Rozhodovali: Ochotnický – Hrčka, Ádám, ŽK: Gerec (Ružomberok), 5040 divákov.
Slovan Bratislava: Greif – Abena, Božikov, De Marco, Lovat – de Kamps (61. Holman), Rabiu – Medveděv (61. Daniel), Lichý – Ratao, Ožbolt (79. Henty)
MFK Ružomberok: Krajčirík – Čurma, Maslo, Twardzik – Kojnok, Kostadinov, Zsigmund (75. Múdry), Takáč, Mojžiš – Bobček (88. Kmeť), Novotný (59. Gerec)

Slovan začal aktívne, akcie ťahal väčšinou po krídlach a mal aj prvé šance. Ružomberok sa však nebál niečo vymyslieť a po strele Kostadinova lopta minula bránku. Potom však už Slovan prebral opraty zápasu pevne do rúk a neustále hrozil. Pokusy Rataa, Lichého a De Marca vykryl Krajčirík, najviac sa však zapotil o niečo neskôr, keď ho opäť prinútil k ťažkému zákroku Ratao. Gól visel vo vzduchu, ale loptu do konca prvej 45-minútovky nedostal do siete ani Lovata a po ďalšom pokuse ani agilný Ratao.

Aj po prestávke bol Slovan lepší. V zakončení však jeho hráčom chýbala presnosť, alebo hroziace nebezpečenstvo odvrátila obrana Ružomberčanov. Tréner domácich Ján Kozák potom poslal na trávnik čerstvých hráčov, ale ani po tejto zmene sa jeho zverencom nedarilo dostať do vyloženej šance. V 75. minúte mal naopak po ojedinelom protiútoku veľkú šancu Kojnok, ale loptu napálil vysoko nad bránku. Slovan sa potom snažil strhnúť víťazstvo na svoju stranu a napokon sa mu to v 88. minúte aj podarilo. Rabiu vystreli spoza šestnástky a Ratao dorazil loptu za chrbát bezmocného Krajčiríka.

Ján Kozák ml, tréner Slovana: Teším sa z víťazstva. Ružomberok má veľmi organizované mužstvo, je to nepríjemný súper. Proti takým sa vždy hrá ťažko. V prvom polčase sme mali dostatok šancí, druhý bol z našej strany o niečo slabší, neboli sme až tak aktívni. Ale išli sme za víťazstvom a zaslúžene sme vyhrali. Ružomberku blahoželám, že sa dostal do prvej šestky, tréner Haspra tam odvádza výbornú prácu. Teším sa na náš ďalší vzájomný zápas."

Ján Haspra, tréner Ružomberka: „Chceli sme čo najdlhšie udržať nulu. S týmto cieľom sme aj prišli do Bratislavy. Ale Slovan bol lepší tím a napokon rozhodol v závere. My sme mali niekoľko protiútokov, ale nepodarilo sa nám skórovať. Ale sme spokojní a šťastní, že sme sa dostali do prvej šestky.“

Žilina si poradila so Sereďou

Druhý tím Fortuna ligy MŠK Žilina zvíťazil nad Sereďou 3:0. Duel sa hral na štadióne Nitry.

ŠKF iClinic Sereď – MŠK Žilina 0:3 (0:2)
Góly: 38. Ďuriš, 44. Kurminowski, 60. Vallo. Rozhodovali: Smolák – Galo, T. Straka, ŽK: Michalík – Minárik, ČK: 88. Michalík (Sereď) po druhej ŽK.
ŠKF iClinic Sereď: Kanurič – Hučko, Ba, Michalík, Morong – Jarovič (74. Pankaričan), Vuk, Potoma (64. Vucenovič), Špehar – Adekuoroye, Iván (53. Rorič)
MŠK Žilina: Holec – Kaša, Králik, Minárik – Vallo, Káčer, Fazlagič (69. Gono), Ďuriš, Demiri – Jánošík (64. Bičakčian), Kurminowski (75. Balaj)

Sereď nastúpila na domáci duel na ihrisku v Nitre s vedomím, že už s určitosťou bude hrať v skupine o záchranu. Žilina sa naopak ešte snažila prenasledovať Slovan na čele tabuľky. Úvod duelu napriek tomu patril Seredi, brankár Dominik Holec musel v úvodnej polhodine dvakrát predviesť svoje umenie. Najprv vychytal Dina Špehara, ktorý zakončoval zblízka a potom zneškodnil aj strelu Alexa Ivána.

Brankár Serede Adnan Kanurič prvýkrát zasahoval až v 31. minúte po pokuse Lukáša Jánošíka, no Žilina ihneď na to prevzala opraty zápasu do svojich rúk. Skóre otvoril v 38. minúte Dávid Ďuriš presnou strelou k žrdi a minútu pred zmenou strán pridal druhý gól aj Dawid Kurminowski.

Po prestávke „žlto-zelení“ nedopustili žiadne komplikácie. Po hodine hry zvýšil na trojgólový rozdiel Kristián Vallo po individuálnej akcii a Žilina v záverečných minútach dotiahla duel do víťazného konca.

Trenčínu dôležitý zápas nevyšiel

Trenčín nevyužil ponúknutú šancu, aby predstihol Ružomberok. Na pôde FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble podľahol 0:2 a klesol na prvú nepostupovú 7. pozíciu.

ViOn Zlaté Moravce-Vráble – AS Trenčín 2:0 (1:0)
Góly: 22. Sloboda, 51. Švec. Rozhodovali: Kružliak – Vorel, Roszbeck, ŽK: – El Madoui, Križan, 1116 divákov.
Zlaté Moravce: Pindroch – Hrnčár, Pintér, Aasanovič, Brašeň – Švec (84. Gustavo), Duga, Sloboda, Kovaľ – Ďubek (86. Richtárech) – Mészáros (73. Kelemen)
Trenčín: Bergsen – Šulek, Križan, Kapuadi, Ligeon (61. Comvalius) – El Mahdioui – Roguljič, Zubairu (55. Kadák) – Bukari, van Kessel, Čatakovič (46, Depetris)

Domáci po pohárovom úspechu vstúpili do stretnutia pozitívne naladení. Už v 1. minúte skúšal šťastie Ďubek a jeho nie prudká strela skončila v náručí hosťujúceho brankára. Na opačnej strane podobne odpovedal Roguljič. Do vedenia išiel ViOn v 22. minúte. Švec vybojoval loptu hlavou, priťukol Mészárosovi, ktorý z prvej poslal do koncovky Ďubeka.

Toho stihol ešte Bergsen vychytať, vyrazenú loptu však nemal problém upratať do prázdnej brány Sloboda. Po polhodine hry Švec šikovne zbehol po pravej strane, na hranici šestnástky našiel Brašeňa a jeho dobre mierenú strelu vytesnil brankár hostí na roh.

Aj do 2. polčasu vstúpili lepšie hráči ViOnu. V 50. minúte Švec vyhral súboj s Ligeonom, rútil sa sám na brankára, ale pozorný Bergsen na dvakrát jeho strelu skrotil. Už o minútu sa agilný Švec dostal k lopte po zmätkoch v obrane Trenčanov a do prázdnej brány zvýšil na 2:0.

V 75. minúte to bol opäť Švec, ktorý sa pretlačil do koncovky, ale z uhla mieril iba do bočnej siete. V 78. minúte sa do prvej vážnejšej šance dostali aj hostia, ale Depetrisa pozorný Pindroch vychytal. Záverečná snaha Trenčanov ku gólu neviedla a tak sa zo zaslúženého víťazstva radovali domáci.

Karol Praženica, tréner Zlatých Moraviec: „Sme radi, že po troch úvodných zápasoch sa nám podarilo naplno bodovať. Nula na konci inkasovaných gólov je pokrok. Dnes sme urobili viac na ihrisku ako hostia, a preto si myslím, že víťazstvo je zaslúžené. Za dnešný výkon si chalani zaslúžia absolutórium.“

Norbert Hrnčár, asistent trénera Trenčína: „Z našej strany nezvládnutý zápas. Chceli sme hrať pohodlný futbal, čo sa nevypláca. Moravce vyhrali zaslúžene. Chýbala nám emócia i nasadenie. Dnes sme sa sami vybili z prvej šestky. So synom sme dnes boli súperi, zajtra si dáme spoločný obed a život ide ďalej.“

Trnava do skupiny o titul

Futbalisti Spartaka Trnava si zabezpečili účasť v skupine o titul. Na ihrisku druhej Dunajskej Stredy zvíťazili 1:0 a obsadili 5. miesto v tabuľke.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – FC Spartak Trnava 0:1 (0:1)
Gól: 15. Sobczyk. Rozhodovali: Pavlík – Somoláni, Benko, ŽK: Blackman – Turňa, Tešija, ČK: 60. Turňa (Trnava) po druhej ŽK, 8619 divákov
FC DAC: Száraz – Blackman, Kružliak, Beskorovainyi, Lalatović (42. Kalmár) – Vida (80. Phillips) – Schäfer, Balić (57. Németh) – Fábry, Ramirez, Divković
Trnava: Rusov – Turňa, Anthony, Mitrea, Moenza – Yao (62. Pereira), Gamboš, Tzandaris, Dos Santos – Tešija – Sobczyk (67. Grendel)

Domáci museli urobiť až tri vynútené zmeny v zostave. Kalmár kvôli zraneniu bol len na lavičke, pre trest chýbal Davis. Prvá nebezpečná šanca prišla zo strany Trnavy, keď v 4. minúte vyskúšal strelu Gamboš, ale trafil nad. V 15. minúte sa Spartak dostal do vedenia, Turňa poslal center z pravej strany, loptu poslal Yao pred bránu, kde Sobczyk zakončil – 0:1. V 20. minúte sa po rohovom kope dostala lopta ku Gambošovi, ktorý z ľavej strany netrafil bránu.

V 36. minúte mala Dunajská dovtedy najväčšiu šancu na skórovanie, Fábry zahral priamy kop z 30-metrov, ale Rusov strelu bezpečne chytil. V 37. minúte po prihrávke za obranou sa Sobczyk rútil sám na bránu z pravej strany, jeho strelu Száraz bravúrne chytil. Zmenu hry svojho mužstva spravil Hélder Cristovao ešte v prvom polčase, keď Lalatovića vystriedal Kalmár.

Druhý polčas začali lepšie hostia, v 48. minúte po výbornej prihrávke išiel na bránu Tavares, jeho krížnu strelu Száraz vyrazil na roh. O ďalšiu strelu sa postaral v 52. minúte Moenza, ale Száraz bol opäť úspešný. V 60. minúte dostal Matúš Turňa druhú žltú kartu, tým pádom aj červenú. Po vylúčení sa dostala Trnava pod väčší tlak, ale DAC bránu Rusova neohrozil.

V 76. minúte po Fábryho centri hlavičkoval Németh tesne vedľa. V 82. minúte mohlo byť vyrovnané, center Kalmára hlavičkoval na bránu Ramirez, ale Rusov loptu bravúrne vyrazil. V záverečných minútach potreboval ošetrenie Orlandič.

Hélder Cristóvao, tréner Dunajskej Stredy: „Futbal sa nehrá na 70, ale na 90 minút. Trnava bola lepšia v prvom polčase. U nás sa prejavilo to, že to bol už nás tretí zápas za týždeň. V tomto stave je to pre naše mužstvo veľa. Dostali sme gól, ale v druhom polčase sme dobre zareagovali. Narážali sme na kompaktnú obranu Trnavy. Snažili sme vsadiť všetko na ofenzívu, hostia na kontry. Nakoniec to takto dopadlo, sme sklamaní.“

Ricardo Chéru, tréner Trnavy: „Boli sme lepší počas prvých 70 minút. Potom už s desiatimi hráčmi bol zápas v prospech DAC, kontrolovali loptu. Do vylúčenia sme však mohli rozhodnúť zápas, ktorý sme mali pod kontrolou, mali sme aj šance. Do druhého polčasu sme vstúpili s rovnakou stratégiou. Vo vypätom závere sa podarilo ubrániť domácich, ktorí dávali centre pred bránu. Hrdinom pre všetkých bude Rusov, ktorý nepustil gól, ale všetci hráči si zaslúžia uznanie, dokázali siahnuť na dno svojich síl. Od začiatku štiepime do hráčov, aby bojovali v každom zápase o víťazstvo, vďaka tomu sme sa dostali do prvej šestky.“

Senica prvýkrát na jar padla

Senicu, ktorá mala tiež teoretickú šancu na prienik medzi šesť najlepších mužstiev, pripravila o jarnú nezdolanosť Nitra. Tím spod Zobora vyhral na Záhorí s prehľadom 3:0 a získal dôležité tri body do bojov o záchranu.

FK Senica – FC Nitra 0:3 (0:0)
Góly: 46. Vrábel, 50. Ristovski, 90.+3 Chobot. Rozhodovali: Sedlák – Borsányi, Poláček, ŽK: Eneji, Didiba, Cascardo, Totka, Akinyoola – Faško, Magda, Augusto, ČK: 82. Addo (Senica), 783 divákov
Senica: Vorel – Mihal, Didiba, Addo – Yenne, Eneji, Totka, Baumgartner, Cascardo – Akinyoola, Meliš (78. Lukáčik)
Nitra: Šípoš – Němčaninov, Podhorin, Augusto, Magda – Faško (90.+ Fabiš), De Jesus, Muleme (76. Kuník), Gatarić, Vrábel (55. Chobot) – Ristovski

Na striedačkách oboch tímov sa objavili nové tváre. Na senickej tréner Bíreš, na hosťujúcej tréner Nemec. Dôležité stretnutie v prvom polčase prinieslo priemerný futbal, ktorému chýbalo väčšie nasadenie a aktivita. Domáci mali loptu častejšie na svojich kopačkách, Nitrania sa zameriavali na defenzívu, z ktorej vyrážali do rýchlych protiútokov. Domáci sa snažili o časté zakončenie a v niektorých fázach boli blízko ku gólu.

Už v 2. minúte strelu Baumgartnera vyrazil brankár Šipoš a rovnako tak si poradil aj s dorážkou Akinyoolu. V 11. minúte vystrašil brankára Šipoša nepríjemnou strelou Cascardo. V 23. minúte to skúšal technicky Yenne, tentokrát nitriansky brankár loptu vyrazil spod brvna na rohový kop. O dve minúty vyprášil Šipošove rukavice Akinyoola, ale nitriansky gólman si v prvom polčase udržal čisté konto. Hostia sa snažili hroziť po štandardkách, ale brankára Vorela v prvom dejstve neohrozili.

Seničania zostali hlavami asi v kabíne, keď už po niekoľkých sekundách po Němčaninovej nevydarenej strele loptu usmernil za chrbát brankára Vorela Vrábel. O dve minúty mohol vyrovnať Yenne strelou z roku 16-ky, no našiel pripraveného brankára. Ďalšia rana do domácej defenzívy nastala v 50. minúte, keď sa Ristovski presadil pomedzi stopérov a zo 16-ky prekonal Vorela. Seničania sa trápili, nevedeli sa dostať cez prehustenú obranu Nitry. Senica prišla v 82. minúte o vylúčeného Adda.

Ťažko sa dostávali do šancí. Jedinú vážnejšiu možnosť mal v 83. minúte Akinyoola, keď jeho tvrdú strelu z otočky zneškodnil výborný brankár Šipoš. V samom závere sa dostali Nitrania do dvoch zakončení, Gataričovu strelu ešte Vorel kryl, no v nadstavenom čase po brejkovej situácii strelu Ristovského brankár Vorel vyrazil a Chobot ju poslal do opustenej brány.

Ján Bíreš, tréner Senice: „Súper sa naozaj veľmi dobre takticky pripravil na tento zápas, bol organizovaný, hral v bloku, cez ktorý sa nám ťažko presadzovalo. Na začiatku druhého polčasu v podstate za päť minút rozhodli zápas.“

Miroslav Nemec, tréner Nitry: „V týchto ťažkých dňoch, ktoré máme za sebou, sme sa sústredili na to, aby sme sa takticky dobre pripravili na zápas, čo sa nám aj podarilo. Mali sme jasný zápasový plán, ktorý nám vyšiel. Dali sme pekné góly, i keď musím priznať, že súper mal naozaj dobrú individuálnu kvalitu.“

Gólovým hrdinom Michaloviec Sidibé

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce si zabezpečili účasť v skupine o titul. FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa zdolali 1:0 a obsadili 4. priečku tabuľky. O jediný gól sa postaral v 56. minúte Modibo Sidibé.

MFK Zemplín Michalovce – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 1:0 (0:0)
Gól: 56. Sidibé. Rozhodoval: Očenáš, ŽK: Begala, P. Kolesár, Kountouriotis – Mazan, 1127 divákov.
MFK Zeplín Michalovce: Kira – Konstantinidis, Grič, Pino Soler, Vojtko – Savvidis – P. Kolesár (79. Diarra), Begala (71. Neofytidis), Danko, Popovic (68. Kountouri­otis) – Sidibé
FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa: Jenčo – Hatok, Pavlík, Chríbik, Abrahám – Mazan, Obročník (37. Župa), Gerebenits (60. Mikuš), Blahút (79. Pelegríni) – Badolo, Tandir

V prvom polčase sa domáci hráči snažili diktovať hru, mali loptu častejšie na kopačkách, ale brankára hostí Jenča zamestnali iba minimálne. Ten si v 13. minúte poradil s pokusom Begalu, na opačnej strane Badolo v 27. minúte hlavou tesne minul bránku. Skóre sa nezmenilo ani v 38. minúte, keď po Dankovej strele nedosiahol na loptu Sidibé.

Ten si však všetko vynahradil jedenásť minút po zmene strán. Na prihrávku Danka si nabehol ideálne a prekonal Jenča – 1:0. V 78. minúte mal vyrovnanie na kopačke Mazan, ktorý sa osamotený ocitol za obranou domácich, jeho strela z voleja však letela vysoko nad bránku. Hostia sa snažili o vyrovnanie, ale nedarilo sa im prekvapiť michalovskú defenzívu. V závere mohol Diarra pridať druhý gól domácich, ale so svojou šancou nenaložil ideálne.

Jozef Majoroš, tréner MFK Zemplín Michalovce: „Ďakujem hráčom nielen za dnešný výkon, ale aj za to, že sa dostali do prvej šestky. Vedeli sme, že Pohronie hrá inak ako hralo na jeseň, v defenzíve pracuje veľmi dobre. Ťažko sme sa presadzovali, zápas bol skôr taktický a medzišestnástkový. Nikto nechcel spraviť zbytočnú chybu. Po strelenom góle sa nám ľahšie dýchalo. Neskôr sme sa dostali pod tlak, súper hrozil dlhými loptami. Som rád za víťazstvo a verím, že postupom do prvej šestky padne z hráčov tlak a výkony budú ešte lepšie.“

Mikuláš Radványi, tréner FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa: „Keď nedáme gól, tak nemôžeme vyhrať. Je to asi štvrtý zápas, v ktorom sme mali šance alebo náznaky šancí, ale chýbal dôraz v šestnástke. Hráčom nemám čo vyčítať, pracovali poctivo, ale iba to nestačí. Ani väčšie držanie lopty v druhom polčase alebo optická prevaha nám ešte góly nezaručí. Gratulujem súperovi k postupu do prvej šestky.“

Slovan v 1. kole proti Ružomberku

Prvé kolo nadstavbovej časti je na programe budúci víkend. Podľa dopredu stanoveného kľúča sa líder súťaže Slovan Bratislava stretne opäť s Ružomberkom, tentokrát na jeho trávniku. Dunajská Streda privíta Michalovce a Žilina Trnavu.

V skupine o udržanie nastúpia na úvod dva najslabšie tímy proti sebe, Pohronie hostí Nitru. Zvyšné zápasy tvoria Senica – Zlaté Moravce a Sereď – Trenčín. O dvojiciach informoval facebooku Fortuna ligy, kompletný program úvodného kola vrátane časov výkopov bude známy v nedeľu 8. marca.

Program 1. kola nadstavby (14./15. marca):

Skupina o titul:
Ružomberok – Slovan
Dunajská Streda – Michalovce
Žilina – Trnava

Skupina o udržanie:
Senica – Zlaté Moravce
Pohronie – Nitra
Sereď – Trenčín

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #AS Trenčín