Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Balaj pripravil DAC o náskok. Boj o hornú šestku sa vyhrotil

Futbalisti domácej Žiliny remizovali v nedeľu v 21. kole Fortuna ligy s DAC Dunajská Streda 2:2.

01.03.2020 17:34 , aktualizované: 19:26
Balaj Foto: ,
Filip Balaj (v popredí) dvoma gólmi stiahol náskok Dunajskej Stredy. Žilina získala remízu.
debata (1)

Vo vybičovanej atmosfére sa v predposlednom kole základnej časti Fortuna ligy stretol druhý tím s tretím. V úvode boli aktívnejší hostia. Vedenia sa Dunajská Streda ujala na konci 16. minúty. Po Divkovićovej prihrávke z krídla skóroval z tesnej blízkosti Ramirez.

V 24. minúte fauloval pre šestnástkou Davis. Sám faulovaný Káčer sa ujal rozohrávky priameho kopu, na jeho center naskočil Králik a jeho hlavičkovému pokusu chýbali len centimetre. Tridsiataprvá minúta priniesla vzruch pred bránou hostí, Anangov center z pravej strany však Kurminowski hlavou umiestnil vysoko nad bránu.

V 32. minúte už to bolo 0:2, po rýchlom protiútoku sa ocitol zoči-voči Holecovi Ramirez. Po kľučke mal pred sebou už len prázdnu bránu a z uhla nezaváhal. V ďalšej veľkej šanci sa ocitol Kalmár, z uhla vypálil na Holeca, jeho pokusu však chýbala presnosť.

Druhý polčas otvorilo striedanie a aktivita na domácich kopačkách. Po prihrávke do pokutového územia sa ešte Kurminowski nepresadil, jeho pokus však dorazil hlavou do brány Balaj.

V 58. minúte sa po zlom odkope Jedličku dostali k lopte domáci, prihrávka Demiriho na Kurminowskeho do pokutového územia bola presná, jeho strelu vychytal gólman hostí, dorážku Balaja pod brvno však už nie. 2:2.

V 68. minúte mohlo byť na domácich tribúnach ešte veselšie, Šimić si takmer zrazil Vallov center do vlastnej brány. V 87. minúte hrozili hostia, Davisov strieľaný center neumiestnil presne Ramirez. V 82. minúte si na Káčerov rozh výborne nabehol Králik, loptu však umiestnil vedľa brány. Napokon sa tak oba tímy rozišli po remíze 2:2.

MŠK Žilina – FK DAC 1904 Dunajská Streda 2:2 (0:2)
Góly: 50. a 58 Balaj – 17. a 32. Ramirez. Rozhodovali: Kráľovič – Somoláni, Hrčka, ŽK: Davis (DAC), 2797 divákov.

Žilina: Holec – Kaša, Králik, Minárik – Anang (46.Vallo), Káčer, Fazlagić, Ďuriš (90. Bičachčian), Demiri – Bala (80.Iľko), Kurminowski
Dunajská Streda: Jedlička – Blackman, Kružliak, Šimić, Davis – Balić(90. Lala­tović), Vida M.(56. Phillips, 82.Bednár)), Kalmár – Fábry, Ramirez, Divković

Hlasy po zápase

Pavol Staňo, tréner Žiliny: „Ja mám z toho zmiešané pocity. Neviem či jeden alebo druhý tím si zaslúžil vyhrať. V prvom polčase sme sa snažili hrať svoju hru, súperovi sa podarilo nás prekvapiť, dokonca dvakrát, čo im uľahčilo prácu. Myslím si, že prvý polčas z našej strany nebol ideálny a bolo to aj vinou toho výsledku, keď sme prehrávali 0:2, Dunajská Streda má kvalitu na to, aby držala loptu, čím trochu robila problémy, hlavne na konci prvého polčasu. V druhom polčase sme zmenili agresivitu a napádanie a dovolím si povedať, že sme v druhom dejstve boli lepším mužstvom, aj keď celý čas DAC hrozil protiútokmi. Tá remíza je podľa mňa spravodlivá, nediskutoval by som o tom, ktoré mužstvo bolo lepšie, jednoducho, boli dva rozdielne polčasy, v tom druhom sme boli lepší my.“

Helder Cristovao, tréner Dunajskej Stredy: „Myslím, že sme dnes videli veľmi dobrý futbal. Proti sebe hrali veľmi dobré mužstva. Snažili sa hrať futbal, nemysleli na body. Z našej strany veľmi dobrý prvý polčas, veľmi dobre sme zorganizovali mužstvo. Hráči hrali naozaj fantasticky. Po polčase sme im povedali, aby si dávali pozor, že ešte nie je koniec, že 2:0 ešte neznamená, že sme vyhrali. Žilina dala gól, veľmi dobre reagovala a keď domáci dajú gól, v takomto prostredí je to aj s pomocou fanúšikov vždy ťažké. Celkovo by som povedal, že sme si nezaslúžili remizovať, mali sme vyhrať, boli sme lepší tím. Ešte raz opakujem, domáci ukázali dobrú reakciu po tom strelenom góle, ale mali sme dnes vyhrať my.“

Slovan vykúpil Moha

Slovan Bratislava zvíťazil v Nitre 1:0 a potvrdil post lídra. O slávnostný úvodný výkop sa postarali legendárni Antonín Panenka a Karol Dobiaš a mohlo sa ísť hrať. Prvú šancu pripravil v 10. minúte hosťujúci Daniel Hentymu, ten ale ani netrafil priestor brány.

V 20. minúte sa zapotil brankár hostí Greif, ale nepríjemnú situáciu zvládol na dvakrát. V 35. minúte zachránil spoluhráčov domáci gólman Šípoš, ktorý skvele vyrazil Mohov priamy kop spoza šestnástky. V závere prvého dejstva ešte Moha napálil v nádejnej pozícii nad nitriansku bránu.

Čo sa Maročanovi nepodarilo v prvom dejstve, to mu už vyšlo v 56. minúte. Technickou strelou po zemi trafil presne k ľavej žrdi a Šípoš nemal šancu. Nitra mohla vyrovnať v 62. minúte, ale po dobrom centre Vrábel hlavičkoval len do rúk Greifa, aj tak sa ale pískal ofsajd.

Slovan mohol definitívne rozhodnúť v 84. minúte, ale striedajúci Holman išiel z pravej strany sám na brankára. Neprekonal ho ale ani na dvakrát. V poslednej minúte riadneho hracieho času sa neujala ani strela Daniela, Slovan pod Zoborom nezaváhal a získal ďalšie tri body.

FC Nitra – Slovan Bratislava 0:1 (0:0)
Gól: 56. Moha. Rozhodovali: Gemzický – Benko, E. Weiss, ŽK: Gatarič (Nitra)

Nitra: Šípoš – Šurnovský, Podhorin, Augusto, Magda – Javorčič (83. Štefanec) – Chobot, De Jesus Nascimento (88. Faško), Vrábel (77. Danek) – Gatarič, Ristovski
Slovan: Greif – Lovat, Božikov, Bajrič, Medveděv – Rabiu (81. Nono), Lichý – Moha, Henty (72. Holman), Daniel – Ratao (78. Ožbolt)

Hlasy po zápase

Ján Kozák ml., tréner Slovana: „Nitra má vyššiu kvalitu ako ukazuje tabuľka, čo sa aj potvrdilo. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. V úvodných 25–30 minútach Nitra dobre bránila a bola aj aktívna. Nám chvíľu trvalo, kým sme si zvykli aj na podmienky a prostredie, nebolo ľahké sa vpredu presadiť. Od tridsiatej minúty sme postupne viac ukazovali našu kvalitu a prišli aj šance. V druhom polčase sme predviedli pekné akcie a vytvorili sme si viac príležitostí, škoda, že sme nepridali druhý, prípadne tretí gól, bolo by to krajšie. Verím, že v ďalších zápasoch už príde aj viac gólov."

Anatolij Demjanenko, tréner Nitry: „Slovan je najlepšie mužstvo v lige a dnes potvrdil svoju vysokú kvalitu, bol veľmi dobre organizovaný. Hráčov som pochválil za obetavosť a snahu. Najviac nás hnevá, že nedokážeme skórovať a nedávame góly. Na tréningoch nám to ide, v zápasoch nám však stále niečo chýba. Ideme ďalej pracovať, aby sme sa zachránili v súťaži.“

ViOn v závere prišiel o top 6

Zlaté Moravce prehrali v Trnave 1:2 gólom z 95. minúty. Prišli o možnosť hrať medzi najlepšou šestkou.

Ako prvý ohrozil domácu bránu Kovaľ, no brankár Rusov jeho loptu kryl. V 11. minúte po priamom kole domácich prešla lopta cez päťku ViOn-u. Domáci sa od začiatku snažili získať územnú prevahu, ale utápali sa v množstve nepresností. V 27. minúte išla hlavička Sobczyka nad hornú žrď hostí.

Potom dvakrát ohrozili brankára Rusova hráči ViON-u, no trnavský brankár si poradil najprv so strelou Hrnčára a vzápätí so strelou Richtárecha. V 36. minúte po centri Turňu nezakončil Sobczyk a tak v prvom polčase diváci gól nevideli.

V 57. minúte Rusov kryl nebezpečnú strelu Kovaľa. Domáci mali od začiatku druhého polčasu viac z hry, no k zakončeniu sa nedostávali. Všetko podstatné sa udialo v poslednej 20-minútovke. Najkôr v 72. minúte mal ViOn výhodu priameho kopu a Ďubek strelou do pravého rohu dostal hostí do vedenia.

O štyri minúty bolo vyrovnané, keď po centri Yaoa brankár Chovan vybehol a domáci Orlandič prehlavičkoval Asanoviča. Bol to trnavský gól po 373 minútach. V 82. minúte strela Ďubeka išla tesne vedľa ľavej žrde.

V 84. minúte brankár Rusov v páde zneškodnil loptu Brašeňa. Už v nadstavenom čase z centrovanej lopty do päťky a následnej skrumáže rozhodol o konečnom výsledku strelou pod brvno Sobczyk.

Spartak Trnava – ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:1 (0:0)
Góly: 76. Orlandič, 90.+ Sobczyk – 72. Ďubek. Rozhodovali: Kružliak – Hancko, Hrmo, ŽK: Gamboš, Turňa, Yusuf, Orlandič – Richtárech, Asanovič, 2266 divákov.

Trnava: Rusov – Turňa, Anthony, Mitrea, Krč (75. Yao) – Yusuf (73. Vukojevič), Gamboš, Tešija, Moenza (58. Tavares) – Sobczyk, Orlandič
ViOn: Chovan – Tóth, Pintér, Asanovič, Brašeň – Hrnčár, Richtárech (64. Duga), Sloboda, Kovaľ (87. Švec) – Ďubek, Cmiljanič (77. Mészáros)

Hlasy po zápase

Ricardo Chéu, tréner Spartaka: „Toto víťazstvo by som chcel venovať všetkým, ktorí nám neverili. Vypočul som si v posledných dňoch, aj počas zápasu, veľa zlého na svoju adresu, ale som profesionál. Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas dvoch súperov, ktorí bojujú o prvú šestku. Možno mnohí povedia, že sme mali šťastie, ale dnes sme si to víťazstvo zaslúžili, lebo sme sa oň viac usilovali a bojovali sme až do posledného hvizdu. Pričinili sa oňho aj dvaja striedajúci hráči Yao a Vukojevič, ktorí boli takým plánom B. Tieto situácie cez týždeň na tréningoch nacvičujeme a som rád, že tentoraz nám vyšli. Verím, že po poslednom zápase základnej časti budeme v lepšej šestke.“

Karol Praženica, tréner ViOn-u: „Dnes sme neboli horším mužstvom, ale najväčší rozdiel bol v oboch šestnástkach. Kým my sme naše situácie riešili nedôraznými strelami a nedonútili sme domáceho brankára k ťažkým zákrokom, Trnava sa presadila v našej šestnástke agresívnejšie. Tešili sme sa po peknom priamom kope, ale ďalšie príležitosti sme nedotiahli a po dvoch veľkých chybách sme pykali. Futbal sa hrá na góly, dostali sme o jeden viac a Spartak zaslúžene vyhral.“

Ružomberok zostal pod pódiom

Ružomberok remizoval doma s Michalovcami 1:1 a udržal sa na štvrtom mieste. Liptáci stretnutie otvorili s ofenzívnou gurážou a stále sa tlačili pred súperovu bránu, kým ich súper myslel predovšetkým na obranu.

K zakončeniu z bezprostrednej blízkosti sa však Ruža nedostávala, keďže si netykala s presnosťou vo finálnej fáze a tiež narážala na dobre sformovanú obranu Zemplínčanov. Prvá lopta smerovala medzi žrde v 12. minúte, keď tečovanú strelu Zsigmunda spoza šestnástky nad vytlačil Kira.

V 18. minúte si T. Bobček na hranici „veľkého vápna“ šikovne zasekol Kostantinidisa, ale minul cieľ. V 35. minúte T. Bobček spätnou prihrávkou pripravil sľubnú pozíciu Regálimu, no ten nevydarene loptu trafil.

V 43. minúte sa do šance rútil T. Bobček, lenže Kiara včasným vybehnutím mu ju zmaril. O chvíľu na to centroval Takáč a Kojnok hlavou tesne minul ľavý dolná kút michalovskej brány.

Po zmene strán sa dlho nič nedialo, až do 64. minúty, keď Michalovce z ničoho nič išla do vedenia. Po dlhom odkope sa šprintujúci Danko dostal za domácu obranu, obišiel Macíka a stihol aj loptu zasunúť do siete.

V 79. minúte rozhodca Perešinský nariadil proti hosťom penaltu za ruku v pokutovom území a Kira ju Twardzikovi vystihol, takže skóre sa nemenilo. V 84. minúte už Kiara kapituloval, keď z 20 m z prvej vypálil striedajúci Kmeť.

MFK Ružomberok – MFK Zemplín Michalovce 1:1 (0:0)
Góly: 84. Kmeť – 64. Danko, ŽK: Almási – Carrrilo, Kostantinidis, Danko. Rozhodovali: Perešinský – Ferenc, Žákech, 1064 divákov.

Ružomberok: Macák – Čurma, Mrva, Twardzik – Zsigmund – Kojnok (84. Kmeť), Kostadinov, Takáč (75. Gerec), Mojžiš – T. Bobček, Regáli (57. Almási)
Michalovce: Kira – Kostantinidis, Grič, Carrilo, Soler, Vojtko – Begala – Žofčák, (82. Diarra), Turík (75. Neofytidis), Danko – Kvocera (67. Hovhannisyan)

Hlasy po zápase

Ján Haspra, tréner Ružomberka: „Nám bod nič nerieši, preto sme sa snažili stretnutie zvládnuť trojbodovo. O zápase rozhodla jedna dôležitá vec. Nervozita na kopačkách našich chlapcov bola taká enormná, že si nevedeli presne prihrať, dostať sa do tempa, bolo tam veľa nepresností i chaosu v niektorých chvíľach. Súper rozumne bránil, prehustil svoju defenzívu. Vedeli sme, že Michalovce budú nebezpečné v brejkových situáciách, čo sa aj potvrdilo, pri góle na 0:1. Potom nastalo vzopätie všetkých síl, no ďalšia rana do našich radov prišla, keď sme nepremenili pokutový kop. Krásnym gólom Matúša Kmeťa sme napokon vyrovnali.“

Jozef Majoroš, tréner Michaloviec: „Čakali sme ťažký zápas, čo sa aj potvrdilo. Prišli sme s nejakým zámerom, ktorý sa nám, hlavne v obrannej fáze darilo napĺňať do 80. minúty, potom to už nebolo ono. Súper síce mal počas zápasu prevahu, ale nejaké vyložené šance si nedokázal vypracovať. My sme sa spoliehali na brejkové situácie a jedna nám aj vyšla. Samozrejme mrzí ma, že sme dostali vyrovnávajúci gól, ale taký je futbal. Takže o hornej šestke sa rozhodne až v poslednom kole.“

Trenčín otočil proti Seredi

Trenčín zvíťazil v Zlatých Moravciach nad Sereďou 2:1. Do zápasu vstúpili lepšie hráči Serede. Problémy robil Trenčanom najmä aktívny Morong. Už v 2. minúte jeho center poslal Jarovič tesne vedľa trenčianskej brány. V 5. minúte Morong posadil ideálny center na hlavu Vuka, ktorý presne trafil ľavý dolný roh Bergsenovej brány.

V 13. minúte prišla pekná akcia hostí, keď Potoma vysunul Vuka a jeho prudkú strelu Bergson s námahou vyrazil. Vyrovnanie mal na kopačke v 23. minúte van Kessel, ktorý však sám zoči-voči sereďskému brankárovi trafil len do neho.

Vyrovnanie priniesla 25. minúta. Van Kessel našiel spätnou prihrávkou Čatakoviča, ktorý z hranice päťky poslal loptu do siete. Potom mal gól na kopačke Čatakovič, ktorého strela sa od brvna odrazila na bránkovú čiaru, odkiaľ ju odkopol jeden z obrancov Serede.

Do upršaného druhého polčasu vstúpili lepšie Trenčania. Obrat v skóre priniesla 57. minúta. Van Kessel sa rútil sám na Kanuriča, ten jeho strelu vyrazil, ale na opakovanú už sereďský gólman nemal nárok. Už o minútu sa po rohovom kope presadil striedajúci Špehar, ale gól pre tesný ofsajd neplatil.

V 71. minúte peknú akciu van Kessela gólovo nezakončil Čatakovič. Gólovú poistku mal na kopačke v 73. minúte Roguljič, ale v čistej šanci minul bránku. Na opačnej strane sa vyznamenal Bergsen, ktorý dobre mierenú strelu Vučenoviča vytesnil na roh.

Vyrovnávajúci gól mal na hlave v 82. minúte Špehar, ale lopta po jeho hlavičke skončila na brvne. V závere ešte po nešetrnom zákroku videl Dabó červenú kartu a Trenčania už potom doviedli zápas do víťazného konca.

AS Trenčín – ŠKF iClinic Sereď 2:1 (1:1)
Góly: 25. Čatakovič, 57. van Kessel – 5. Vuk. Rozhodovali: Pavlík – Štrbo, Poláček, ŽK: Kapuiadi, Šulek – Hučko, ČK: 87. Dabó (Sereď), 293 divákov.

AS Trenčín: Bergsen – Šulek, Križan, Kapuadi, Julien (36. Ligeon) – El Mahdioui – Bukari, Roguljič, Zubairu (62. Koolwijk), van Kessel – Čatakovič (80. Depetris)
ŠKF iClinic Sereď: Kanurič – Dabó, Michalík, Ba (70. Slaninka), Hučko – Duranský, Šumský (53. Špehar) – Morong, Vuk, Potoma – Jarovič (62. Vučenovič)

Hlasy trénerov

Norbert Hrnčár, tréner Trenčína: „Súhlasím s tým, že zápas bol otvorený, nesúhlasím s tým, že si súper strelil dva vlastné góly. Mali sme veľa ďalších šancí, aby sme zápas uzatvorili. Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene. V stredu hráme Pohár so Slovanom, chceme postúpiť.“

Peter Léránt, tréner Serede: „Úvod zápasu sme odohrali kvalitný, súpera sme nepustili do žiadnej príležitosti. Dali sme gól a kontrolovali sme hru až do inkasovaného gólu, keď sme urobili hrubú chybu. Druhý polčas bol otvorený, hralo sa v dobrom tempe. Zase sme si dali v podstate vlastný gól. Zápas bol otvorený až do konca, nastrelili sme brvno. V závere nás pribrzdilo vylúčenie.“

Pohronie sa dotiahlo na Nitru

S problémami bojujúci klub zo Senice remizoval na ihrisku Pohronia 0:0. Dôležitosť duelu obidvom mužstvám zväzovala ruky aj nohy a najmä v úvode sa hralo mimoriadne opatrne.

Väčšiu motiváciu zvíťaziť malo Pohronie, ktoré túžilo odpútať sa z dna tabuľky a v prvom polčase bolo aktívnejšie. Hostia v prvej štyridsaťpäťmi­nútovke ani raz netrafili priestor medzi žrďami.

Žlto-modtí po prestávke zvýšili svoju snahu a zahrozili hlavne po rohových kopoch. Pätnásť minút pred koncom zachránil bod pre Záhorákov brankár Vorel. Pohronie sa bodovo dotiahlo na predposlednú Nitru. Senica v kalendárnom roku 2020 stále neprehrala a je ôsma.

FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa – FK Senica 0:0
Rozhodovali: Glova – T. Vorel, Jánošík, ŽK: Obročník, Tandir, Pavlík, Chribík – Akinyoola, 1117 divákov.

Pohronie: Jenčo – Župa, Chríbik, Pavlík, Dzurík – Pellegrini, Obročník – Abrahám (56. Badolo), Gerebenits (66. Mikuš), Mazan (8č. Blahut) – Tandir
Senica: V. Vorel – Mihal, Addo, Lukáčik – de Assis, Eneji, Totka, Baumgartner, Buchel (89. Černák) – Akinyoola, Meliš

Hlasy po zápase

Mikuláš Radványi, tréner Pohronia: „Mali sme dobrý vstup do zápasu. Vedeli sme ako bude ihrisko po dvadsiatich minútach vyzerať, že sa na tom bude hrať ťažko nejaký kvalitný futbal. Chceli sme dať hneď gól, no bohužiaľ sa nám to nepodarilo. I napriek tom, že sme si vytvorili šance či pološance. Potom to už bolo o bojovnosti. Hráčom nemám čo vyčítať, celých 90 minút išli na doraz, siahli na dno svojich síl., Terén im žiaľ nepomohol, mali tam situácie, keď nevedeli loptu dokopnúť do bránky. Zápas sa teda skončil remízou, ale chlapcom som povedal, aby pozdvihli hlavy, že keď budú lepšie terény, tak budú môcť predviesť lepší futbal, dať aj góly a dosiahnuť lepšie výsledky.“

Patrik Durkáč, tréner Senice: „Čo sa týka výsledku, s ním sme spokojní, keďže sme sem prišli v oklieštenej zostave a to ešte viac než po minulé týždne. Škoda toho terénu. Ak by bol lepší, mohli predviesť oba tímy kvalitnejší futbal. Museli sme sa teda prispôsobiť podmienkam, ktoré panovali. Zápas mal však náboj z oboch strán. A aj keď gól nepadol, neustálo panovalo napätie, že niekto môže skórovať.“

Tomáš Jenčo, brankár Pohronia: „Bol to ťažký zápas. Chlapci nechali na ihrisku maximum. Rovnako tak aj súper. Góly nepadli, ale diváci sa mali na čo pozerať. Škoda, že sme sa dnes nepresadili, mali sme tam možnosti. Máme bod, no chceli sme vyhrať, čo sa nepodarilo. Pôjdeme do ďalších zápasov s cieľom vyhrať a streliť hlavne nejaké góly.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga