Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan sa v Trnave nepresadil, Žilina zaostáva už len o osem bodov

V nedeľnom 155. ligovom derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava sa v rámci 19. kola futbalovej Fortuna ligy zrodila bezgólová remíza.

16.02.2020 17:10
SR Futbal FL 19. kolo Trnava Slovan TTX Foto: ,
Marko Tešija (Trnava) a José Antonio Villar (Slovan) v zápase 19. kola Fortuna ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava.
debata

Obhajca titulu z Bratislavy tak má po prvom jarnom kole na poste lídra náskok pred druhou Žilinou osem bodov. Zverenci hosťujúceho trénera Jána Kozáka ml. v tejto sezóne v lige prehrali len raz, ešte 1. septembra v 7. kole v Dunajskej Strede (2:5).

Fortuna liga – 19. kolo

Spartak Trnava – Slovan Bratislava 0:0
ŽK: Yao, Grendel – de Kamps, De Marco, rozhodovali: Glova – Benko, D. Hrčka, 11.128 divákov.
Trnava: Rusov – Izuchukwu, Mitrea, Moenza – Pereira, Tzandaris, Grendel, Tešija, Yao (61. Tavares) – Sobczyk (80. Vukojevič), Orlandič
Slovan: Greif – Pauschek, Abena, Bajrič, De Marco – de Kamps, Nono – Holman (85. Dražič) – Daniel (75. Ratao), Henty, Moha

Ján Kozák ml., tréner Slovana: „V Trnave sme čakali ťažký derby zápas, čo sa aj potvrdilo. Hralo sa fyzicky, bol to taktický zápas. Musíme si dnes priznať, že súper bol bližšie k víťazstvu. My určite chceme a vieme hrať lepšie. Verím, že v ďalších kolách to ukážeme aj na ihrisku. Trnave prajem, aby postúpila do šestky a odohrali sme spolu takéto ťažké zápasy. V takejto atmosfére, ktorá k tomu patrí.“

Ricardo Cheu, tréner Trnavy: „Videli sme krásny zápas, na ihrisku aj mimo neho. V takejto atmosfére chce hrať každý. Prispeli k tomu oba tábory fanúšikov. Ďakujem tiež, že sa hralo fair play. Bolo to ťažké, chceli sme vyhrať, lebo my ideme do každého zápasu s cieľom vyhrať. Dnes to vyšlo len na bod, ale ďakujem hráčom. Zápas sme zvládli taktickejšie ako súper, boli sme na Slovan dobre pripravení. Ak mal niekto dnes vyhrať, mal to byť Spartak. NA tento výkon musíme nadviazať v ďalších zápasoch.“

Krátko pred zápasom organizátori zagratulovali domácim legendám Jozefovi Štibrányimu k 80-ke, resp. Igorovi Bališovi k 50-ke. Potom sa vo výbornej kulise mohlo ísť hrať. Na úplne novom trávnatom koberci na ŠAM sa už po pár sekundách objavil pred Greifom s loptou na nohe domáci útočník Orlandič, ale zakončil viac ako chabo.

Obaja aktéri začali opatrne, hralo sa najmä medzi šestnástkami a domáci vyzerali ostrejší v osobných súbojoch. V prvej dvadsaťminútovke absentovali zaujímavé situácie, chýbala streľba či aspoň náznak finálnej prihrávky. V 24. minúte domáci Moenza odcentroval z bránkovej čiary a našiel Yaoa, ten bol sám v pozícii, ale spracoval slabšie a ešte horšie z otočky a záklonu vystrelil ľavačkou nad.

Solídne tempo hry ani v ďalšom priebehu neprinieslo čisté šance. Trnava, ktorej cez zimu odišlo 11 hráčov a 9 prišlo, vyzerala celkom zohrane a vyrovnala sa kvalite súpera aj v držaní lopty. V úplnom závere prvého dejstva si Moha naviedol na ľavej strane loptu do pozície, jeho technický a zarotovaný pokus ale išiel nad.

Hneď na začiatku druhého polčasu dostali domáci príležitosť kopať penaltu, keď podľa názoru hlavného rozhodcu Glovu stiahol stopér Abena v šestnástke hostí protihráča. Zodpovednosť zobral na seba Mitrea, jedenástku však kopol lajdácky a hrdinom bol brankár „belasých“ Greif, ktorý mu ju zlikvidoval. V 55. minúte hlavný rozhodca duel na chvíľu prerušil, keďže hraciu plochu zahmlil dym zo svetlíc z trnavského kotla.

Hralo sa intenzívne a pre derby s typickým nasadením, stále ale platilo, že chýbalo viac väčších šancí. No v 72. minúte si vybrala slabšiu chvíľu obrana Slovana, do šance sa dostal striedajúci Tavares, ktorý si obhodil vo vzduchu vybiehajúceho Greifa, ale už nedokázal presne namieriť do priestoru brány. Následne sa v domácom pokutovom území nedohodli Rusov a Mitrea, ale Slovan zmätky súpera nedokázal využiť. Hostia neskórovali ani po bombe Nona z priameho kopu v 80. minúte a ani z následnej šance Hentyho o pár okamihov neskôr.

Rozhodnúť mohol v 84. minúte domáci Tešija, ktorý tvrdo a presne vystrelil k pravej tyčke, ale extrazákrokom zachránil spoluhráčov Greif a vyrazil na roh. „Andeli“ Slovan v závere trochu pritlačili, Orlandič sa ale v zakončení nepresadil a tak sa body napokon delili.

Žilinu potiahol dvojgólový Jánošík

MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 3:0 (1:0)
Góly: 27., 60. Jánošík, 87. Kurminowski. Rozhodovali: Smolák – Ferenc, Poláček, ŽK: 90.+ Kaša – 39. Tóth, 53. Hrnčár, 2155 divákov.
Žilina: Holec – Kaša, Králik, Kiwior – Anang, Káčer ©, Fazlagić, Paur (64. Bernát), Demiri – Jánošík (79. Ďuriš), Balaj (70. Kurminowski)
Zlaté Moravce – Vráble: Pindroch – Brašeň, Asanovič, Pintér, Chren – Hrnčár (66. Švec), Ďubek (79. Grozdanovski), Tóth(46. Richtá­rech), Sloboda, Kovaľ – Mészároš

Pavol Staňo, tréner Žiliny: „Ja si myslím, že prvý polčas bol dosť prerušovaný a to tempo nebolo také vysoké ako v druhom polčase. V druhom polčase sa na obidvoch stranách jazdilo hore-dole. Aj súper aj my sme chceli streliť gól, nehrali sme na udržanie výsledku, ale chceli sme dominovať súpera. Na jeho chválu ide to, že sa snažil o vyrovnanie a tým pádom bol zápas atraktívny. Do zápasu sme išli s plným rešpektom, videli sme nejaké zápasy ViOnu. Je to nepríjemný súper a myslím si, že ešte bude zbierať body. Na druhej strane treba pochváliť našich chlapcov, že v druhom polčase ukázali kvalitu, ochotu behať, aj za výsledku 2:0 a 3:0 tam bola ochota ísť do zakončenia a zvýšiť náskok. Bol to prvý krok, nehovorím, že bolo všetko ideálne, ale chlapcom záleží na tom, aby sme sa dobre prezentovali, aby sme hrali dobrý futbal a k tomu chceme smerovať aj ďalšie kroky.“

Karol Praženica, tréner Zlatých Moraviec: „Prvý polčas sme mali trošku problém v strede poľa. Súper nás prehrával, bol dôraznejší v súbojoch. Paradoxne, prvé dve šance sme mali my, ale Mészárosom sme nevyužili ani jednu, súper nám dal gól. Do druhého polčasu sme chceli ísť s tým, že zápas sa budeme snažiť otočiť. Ten vstup do 2. polčasu bol dobrý, mali sme väčšiu aktivitu, dostávali sme sa pred bránu, boli aj náznaky šancí. Keď to vyzeralo z môjho pohľadu na možné vyrovnanie, dal Jánošík krásny gól a hru sme ešte viac otvorili a inkasovali sme ešte raz po našej chybe. Som spokojný s tým, ako sme sa prezentovali v 2. polčase, ale takéto góly by sme nemali dostávať. Máme ešte 3 zápasy, aby sme sa pobili o prvú šestku, takže urobíme všetko pre to, aby sme boli úspešnejší už v ďalšom zápase doma so Sereďou.“

Na Slnkom zaliatom trávniku pod Dubňom sa do seba v 19. kole Fortuna ligy pustil 2. a 6. tím tabuľky. V 12. minúte mohli zahrmieť hostia. Z tesnej blízkosti strieľal z otočky Meszároš, Holec však bol pozorný a išiel na zem dostatočne rýchlo. Na začiatku 17. minúty našla prekvapivá prihrávka v pokutovom území Jánošíka. Ten skúšal brankára hostí obhodiť, jeho zámer mu však nevyšiel, Pindroch bol pozorný.

Prvý gól padol po osi Paur – Káčer – Jánošík. Na kraji pokutového územia si žilinský útočník najskôr ľavačkou prebral loptu a z uhla vypálil pravou nohou do horného roku Pindrochovej brány. V 27. minúte tak bolo 1:0. Hostia mohli vyrovnať v 38. minúte. Po zmätku v pokutovom území v páde zakončoval Mészáros. Jeho pokus však bol slabý a nepresný. Štyridsiata minúta priniesla šancu na strane domácich.

Prekvapený Balaj na kraji pokutového územia prebral loptu, brankár hostí však zasiahol včas. Dorážku poslal veľkým oblúkom na bránu Jánošík, lenže jeho padáčik skončil tesne vedľa. O minútu neskôr vybojoval na kraji ihriska loptu Anang, prihral Jánošíkovi, ten centrom hľadal Balaja na vzdialenejšej žrdi, ale žilinskému útočníkovi chýbali centimetre k zakončeniu. V 43. minúte nasledovala podobná akcia, tentokrát zo stredu prihrával Jánošík Anagovi a ten nacentroval na vzdialenejšiu žrď. Balaj loptu trafil, ale namieriť ju do siete už nevedel.

Prvú výraznejšiu šancu 2. polčasu mali hostia. Hrnčárovu hlavičku po centri zľava však Holec zneškodnil. V 51. minúte sa rútil Paur sám na bránu hostí, obranca hostí Pintér ho však dobehol a loptu mu vypichol na roh. Na konci 60. minúty jasali opäť domáce tribúny. Jánošík rýchlo prebral loptu po centri na súperovej polovici a pred ustupujúcimi obrancami a spoza pokutového územia vypálil do šibenice.

Od brvna lopta zapadla do siete. 2:0. V 63. minúte Káčerov center z priameho kopu nezužitkoval hlavičkou Králik, keď pálil tesne vedľa. Po nápaditej akcii v 66. minúte mohlo byť 3:0, Demiriho prihrávku z krídla však Fazlagić napálil bez spracovania nad bránu hostí. V 78. minúte Falzlagić krásnou prihrávkou vysunul Kurminowskeho a ten z uhla vypálil tesne vedľa. Na konci 85. minúty vyskúšal Pindrochovu pozornosť spoza pokutového územia Kaša. Brankár hostí jeho delovku vyrazil na roh.

Dlhý center Demiriho od vlastnej šestnástky spracoval Káčer a zoči-voči brankárovi ešte prihral Kurminowskemu. Ten pred prázdnou bránou nezaváhal. V 89. minúte sa z protiútoku pokúsili o korigovanie výsledku hostia, Kovaľovu prihrávku z krídla však Chren nezužitkoval. V minútovom nadstavenom čase sa už skóre nemenilo, Žilinčania vyhrali po dobrom výkone pred 2155 divákmi 3:0.

Senica vybojovala cenný bod

FC DAC 1904 Dunajská Streda – FK Senica 0:0
Rozhodovali: Pavlík – Hancko, Žákech, ŽK: Kružliak, Šimič, Schäfer – Meliš, Yenne, Didiba, Totka, Baumgartner, 7056 divákov.
Dunajská Streda: Száraz – Kružliak, Šimič, Beskorovanyj, Davis – M. Vida – Kalmár, Fábry – Divkovič, Phillips (56. Schäfer), K. Vida (82. Ramirez)
Senica: Vorel – Addo, Didiba, Mihal – Cascardo, Totka, Baumgartner, Yenne – Eneji – Meliš (90. Buchel), Akinyoola

Hélder Cristóvao, tréner DAC: „Bol to náš prvý súťažný zápas po zimnej príprave. Vedeli sme, že to nebude jednoduché. V kádri Senice nenastalo veľa zmien. Prvý polčas nebol dobrý, nehrali sme podľa toho, ako sme to plánovali. Druhý polčas bol lepší, prešli sme na iné rozostavenie, vypracovali sme si aj šance. Napriek tomu sa Senica opäť vrátila do zápasu. Mali sme väčšie držanie lopty, snažili sme sa skórovať. Hostia nám robili problémy v defenzíve. Výsledok 0:0 je zaslúžený, nikto si nezaslúžil prehrať alebo vyhrať. Chápeme fanúšikov, ale treba pochopiť, že prišiel nový tréner, priniesol nové predstavy. Potrebujeme viac zápasov a bude to lepšie. Žiaľ, dnes to nevyšlo.“

Eduard Pagáč, tréner Senice: „Budem stručný. Pre nás sú títo hráči hrdinovia, ako odohrali zápas. Viac to netreba komentovať.“

Obe mužstvá prešli počas zimnej prestávky výraznou zmenou. Hostia prišli do Dunajskej Stredy s mladým mužstvom, v prvom polčase však prekvapili. Prvý strelecký pokus prišiel zo strany Senice, v 4. minúte Baumgartner mieril vedľa. V 9. minúte sa DAC dostali k nebezpečnému priamemu kopu, Davisova strela z 23 m však skončila v rukách Vorela. V 18. minúte sa dostal do šance Moses Eneji, ktorý sa medzi dvoma obrancami dostal k zakončeniu, Száraz však bravúrne chytil.

V 25. minúte TO skúšal domáci Fábry strelu z hranice pokutového územia, ale Vorel bol na mieste. V 26. minúte boli Seničania blízko ku gólu, keď Baumgartnerovu strelu musel Száraz poslať na roh. O 3 minúty neskôr Totka minul tesne bránu DAC-u. V 39. minúte Olanrewaju prešiel po ľavej strane, center však Meliš poslal len do rúk Száraza. V 41. minúte Olanrewaju spravil sólový koncert, keď prešiel až okolo troch hráčov domácich. Jeho strelecký pokus však letel nad. V 44. minúte Meliš poslal strelu z 25 metrov, ale aj táto lopta letela nad.

Druhý polčas začali lepšie DAC, už od úvodných minút zatlačili Senicu do pokutového územia. V 51. minúte Fábry nastrelil pravú žrď, na druhej strane Totkova strela skončila na ľavej žrdi. Obrovskú šancu spálil v 63. minúte Moses Eneji. Po rýchlej kontre mohol postupovať sám na bránu, ale popri vybiehajúcom Szárazovi ju netrafil. V 74. minúte po centri Davisa zakončil hlavou Šimič, loptu však poslal priamo na Vorela. O minútu neskôr Olanrewaju prešiel po ľavej strane a jeho strelu zblízka Száraz bravúrne chytil. V 79. minúte Baumgartner poslal strelu vedľa ľavej žrde.

V 80. minúte Divković prešiel po pravej strane, po jeho spätnej prihrávke z prvej vystrelil Fábry, ale Vorel opäť bravúrne chytil. V 87. minúte centroval do pokutového územia Davis a loptu Fábry hlavičkoval nad. V nadstavenom čase po Fábryho rohovom kope ešte Šimič poslal loptu nad.

debata chyba