Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina vychováva a predáva. Je bez titulov a pohárov, ale zarába

Vychovávať a predávať. Majiteľ MŠK Žilina Jozef Antošík považuje tieto dve úlohy za rozhodujúce v činnosti klubu. "Aj v budúcnosti chceme investovať do mládeže, vychovávať talenty a predávať ich, čo bude jediný významnejší zdroj príjmov," vyhlásil v rozhovore pre Pravdu.

13.02.2020 18:39
Jozef Antošík Foto: ,
Šéf žilinského futbalu Jozef Antošík odovzdáva trofej pre víťaza Fortuna ligy.
debata

Za päť rokov 20 miliónov

V MŠK začali pred bezmála pätnástimi rokmi budovať systém výchovy talentov a prejavili sa prvé výsledky. Na Slovensku síce v dlhodobejšom časovom horizonte platí, že vo futbale sa nedá zbohatnúť, ale v posledných sezónach nemusí byť žilinský klub mínusový.

MŠK je úplne iný ako pred desaťročím. Najmä preto, lebo sa už dlhšie venuje mládežníckemu futbalu s minimálne rovnakou vážnosťou ako dospelému.

Za necelých päť rokov predal viacerých Slovákov do zahraničia, do pokladnice natieklo asi 20 miliónov eur. Ročný rozpočet sa pohybuje zvyčajne vo výške troch miliónov eur. Predajom talentov si teda zarobil na svoju existenciu.

V lete 2003 prestúpil žilinský klenot Marek Mintál do druholigového Norimbergu a klub za neho zinkasoval „bagateľ“ – 500-tisíc eur. Elitný strelec mal 25 rokov, zažiaril najprv v druhej bundeslige a o dva roky aj v najvyššej súťaži – stal sa kráľom strelcov.

Mintálov prestup a spôsob, akým sa presadil v silnej súťaži, Žilinčanom veľmi pomohol. "Stúpla reputácia nášho klubu v Nemecku. Šesták išiel do Bochumu, Pekarík do Wolfsburgu, v Bundeslige skončili aj Nemec, Zabavník, Bénes. Pekarík sa stal za pol roka majstrom Nemecka.

Trénerovi Magathovi som vravel, aby neplakal za Lahmom, ktorého viedol predtým v Bayerne, že Pekarík mu urobí rovnakú robotu… To ešte nik z nás netušil, že mužstvo získa titul, po ňom nám Wolfsburg vyplatil veľký bonus," približoval Antošík.

Dlho bol najdrahším žilinským hráčom Tomáš Hubočan. Odišiel pred dvanástimi rokmi do Petrohradu za 120 miliónov korún, čo by už čoskoro boli štyri milióny eur.

Róbert Boženík vo Feyenoorde Rotterdam. Foto: Facebook Feyenoordu
14. Róbert Boženík Róbert Boženík vo Feyenoorde Rotterdam.

Tento rekord prekonal až 18-ročný Bénes, ktorý stál Mönchengladbach 5,5-milióna eur. Teraz sa k nemu približuje 20-ročný Boženík, za ktorého Feyenoord vysolí necelých päť miliónov eur.

Klub opúšťajú najmä mladí

Zo Žiliny môže odísť talentovaný futbalista hneď, ako sa nájde klub, ktorý o neho prejaví záujem a predloží ponuku, ktorá presvedčí majiteľa.

Hráči, ktorí prestúpili v uplynulých piatich rokoch, mali len dvadsať a menej, Vavro a Mráz boli o rok starší. Až na Špaleka ani jeden už nehrá v klube, do ktorého odchádzal. MŠK profituje aj z ďalších predajov. Vo Vavrovom prípade, ktorý sa vlani v lete presťahoval z Kodane do Ríma, sa spomínala suma bezmála dvoch miliónov eur.

Mladí futbalisti MŠK Žilina. Foto: SITA, Milo Fabian
MŠK Žilina Mladí futbalisti MŠK Žilina.

Majiteľ klubu netají, že práve peniaze za prestupy sú pre klub kľúčové. Uvoľnenie hráčov vníma ako ekonomickú nevyhnutnosť. A nielen z pohľadu toho, kto vlastní klub.

"Aj hráči majú svoje sny, ambície. Každý sa cíti dobre, keď je plný štadión. To sa nám nedarí. Možno keby bol väčší spoločenský záujem, udržali by sme aspoň o rok-dva dlhšie aj najlepších futbalistov a aj čosi dosiahli na medzinárodnej scé­ne.

Teraz je každý úspech príležitosťou, aby sme zrevitalizovali financie a umožnili hráčom, aby sa posunuli vyššie, zahrali si v kvalitnejšej súťaži," vysvetľuje princíp.

Táto filozofia priniesla Žiline aj jeden negatívny jav. Už nie je výsledkovo taká úspešná ako donedávna. Získala sedem slovenských titulov a zahrala si aj v skupine Ligy majstrov.

Lenže rýchle uvoľňovanie hráčov oslabuje silu tímu. Za uplynulých sedem rokov vybojovali Žilinčania jediný titul a len tri razy si zahrali v európskej súťaži. Vlani i predvlani im patrila štvrtá priečka.

V ročníku 2013/14 dokonca až deviata, čo bolo najhoršie umiestnenie za vyše dvadsať rokov. A keď oslavovali v Žiline naposledy titul a nastúpili v predkole Ligy majstrov, vyleteli s prvým súperom.

Najlukratívnejšie odchody zo Žiliny za uplynulých päť rokov

2016 László Bénes (Mönchengladbach) 5,5
2016 Milan Škriniar (Sampdoria Janov) 1
2017 Denis Vavro (FC Kodaň) 1
2018 Róbert Mazáň (Celta Vigo) 1
2018 David Hancko (Fiorentina) 4
2018 Samuel Mráz (Empoli) 1,5
2018 Nikolas Špalek (Brescia) 1,5
2020 Róbert Boženík (Feyenoord) 5

Sumy sú v miliónoch eur a väčšina nie je oficiálne potvrdená

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Fortuna liga #Jozef Antošík