Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liga utrpela straty. Je bez top strelca i reprezentanta

Andraž Šporar, Róbert Boženík, Frank Castaneda, Matej Oravec, Emir Halilovič, Viktor Pečovský... Zo slovenskej najvyššej súťaže odišli v zimnej prestávke viaceré známe mená, lídri tímov a tiež futbalisti, ktorí patrili k najvýraznejším postavám súťaže. Môže to mať negatívny dopad nielen na hru mužstiev ale i na atraktívnosť ligy.

13.02.2020 14:31
Andraž Šporar Foto: ,
Andraž Šporar zdraví fanúšikov Slovana Bratislava.
debata

Skúsený futbalový expert a bývalý tréner Milan Lešický zdôrazňuje rozhodujúci význam osobností pre každú súťaž. „Fanúšikovia chodia na zápasy najmä kvôli úspechom svojho klubu a tie zabezpečujú hráčske osobnosti. Má ich každý stabilizovaný klub,“ pripomína.

Zdôrazňuje skutočnosť, že najvyššiu trhovú cenu majú strelci. „Strelci s priemerom 0,7–0,8 gólu a viac na zápas sú pre kluby diamantom. Góly sú korením futbalu. Znamenajú víťazstvá, body, radosť divákov.“

Domáca súťaž prišla o jediného hráča, ktorý ju zastupoval v minulom roku v základnej zostave národného tímu. Boženíkovi sa síce v žilinskom drese na jeseň strelecky príliš nedarilo (skóroval len tri razy), ale v minulom ročníku sa stal najúspešnejším slovenským kanonierom – trinásť presných zásahov mu stačilo na druhé miesto hneď za rekordérom Šporarom.

Diváci neuvidia na slovenských trávnikoch na jar ani Kolumbijčana Castanedu, ktorý v senickom tíme dal na jeseň osem gólov a patrilo mu druhé miesto v tabuľke strelcov – za dvanásťgólovým Slovincom Šporarom.

"Najmä odchody Šporara, Castanedu a Boženíka pocítia nielen ich kluby ale aj liga. Odišlo dokopy 23 jesenných gólov. Špeciálne máme problém so slovenskými strelcami, to je už dlhodobá kríza. Jednoducho ich nevieme vychovať. Liga je finančne podvyživená, žije z predaja hráčov.

Preto lepší a vyzretí futbalisti pravidelne odchádzajú a nie naopak. V prvom rade strelci. Nahrádzajú ich naši mladí perspektívni hráči a veľká skupina legionárov, ktorí blúdia po Európe, lebo sa v bohatších ligách neuplatnili. Po zimných a letných prípravách to naša liga vždy cíti," tvrdí Lešický.

Nič nové pod slovenským ligovým slnkom. Raritou je, že už osem sezón, od roku 2012, nedostal ani jeden z desiatich kráľov strelcov šancu obhajovať svoj titul v rovnakom drese.

V roku 2012 si Pavol Masaryk vystrieľal streleckú korunu v ružomberskom tíme, ale po sezóne ako všetci ďalší kanonieri prestúpil. Zostal na Slovensku, stal sa hráčom Senice a mal šancu opäť vyhrať streleckú súťaž.

V novom prostredí sa mu však už nedarilo. Na dlhší čas ho vyradilo zranenie, nastúpil len na osem zápasov a pripísal si iba dva góly.

Všetci nasledujúci streleckí králi – Depetris (2013), Malec (2014), Jelič a Kalabiška (2015), Van Kessel (2016), Hlohovský a Soumah (2017), Mráz (2018) a naposledy aj Šporar (2019) – zamierili v ďalšej sezóne do zahraničia.

Argentínčan Depetris, ktorý neskôr získal slovenské občianstvo, opustil Trenčín dokonca už v zimnej prestávke. Viedol streleckú tabuľku so 16 gólmi a na jar ho už nik nepreskočil.

Holanďan Rangelo Janga opustil Trenčín už v zime ročníka 2017/18, keď bol lídrom so 14 gólmi. Tomu však na prvenstvo nestačili, na jar ho zdolal Samuel Mráz. Mimochodom, vtedy bola podobná situácia ako teraz. Slovan po zimnej pauze pustil k vode českého útočníka Jakuba Mareša, ktorému patrilo s 12 gólmi druhé miesto v tabuľke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga #Milan Lešický