Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príjmy vo Fortuna lige rastú. Žilina dosiahla rekord, zosadila Slovan

Futbalový klub MŠK Žilina dosiahol z klubov v najvyššej slovenskej súťaži najvyššie výnosy v roku 2018. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Deloitte. Žilinčania sa v tomto hodnotení dostali pred Slovan Bratislava, ktorý rebríček vyhral za rok 2017. Výnosy z hospodárskej činnosti MŠK Žilina v sezóne 2018/19 dosiahli 12 318 842 eur, tesne druhý skončil ŠK Slovan Bratislava. Ten mal výnosy nižšie o viac ako 25-tisíc eur.

10.02.2020 10:09
Belaník Foto: ,
Manažér MŠK Žilina Karol Belaník.
debata

"V sledovanom období od roku 2013 dosiahol futbalový klub MŠK Žilina najvyššie príjmy medzi účastníkmi Fortuna ligy prvýkrát. Víťazstvo Žilinčanov je o to cennejšie, že výnosy v hodnote 12 318 842 eur predstavujú rekord v celkových výnosoch jedného klubu od roku 2014.

Okrem toho bol rok 2018 rekordný aj v spoločných výnosoch všetkých klubov Fortuna ligy v porovnávanej sezóne 2018/2019. Oproti predošlému ročníku s výnosmi 41 miliónov eur narástli spoločné výnosy o takmer 17 miliónov a prekročili 58 miliónov eur," uvádza sa v správe.

Za vedúcim duom je s odstupom viac ako 500-tisíc eur AS Trenčín, nasledujú FC Spartak Trnava, FC DAC 1904 Dunajská Streda, Železiarne Podbrezová (teraz už v II. lige, pozn.), FC Nitra, MFK Zemplín Michalovce, FC ViOn Zlaté Moravce, MFK Ružomberok, FK Senica a ŠKF iClinic Sereď.

"Významný podnikateľský úspech v podobe medziročného zdvojnásobenia celkových a výnosov z hospodárskej činnosti zaznamenali AS Trenčín (129 % nárast) a FC Spartak Trnava (122 % nárast). Pri oboch tímoch sledujeme rozdielny dôvod výrazného navýšenia príjmov.

Štruktúra výnosov trnavského klubu v tomto ročníku síce nie je k dispozícii, ale podľa medializovaných informácií možno predpokladať, že účasť Spartaka v skupinovej fáze Európskej ligy 2018/19 priniesla do pokladnice 4,25 milióna eur, čo takmer pokrýva hodnotu navýšenia výnosov.

Pri trenčianskom klube sledujeme najväčší nárast v položke „Predaj a hosťovanie hráčov“," referuje Deloitte.

Podľa zverejnenej analýzy je za celkovým zvyšovaním výnosov aj lepšia infraštruktúra jednotlivých klubov.

"Boli ukončené rekonštrukcie troch štadiónov – v Bratislave, Dunajskej Strede a v Nitre. Rozbehla sa tiež rekonštrukcia futbalového štadióna v Trenčíne. Investície do modernizácie infraštruktúry majú v konečnom dôsledku pozitívny vplyv na zvyšovanie celkových klubových výnosov.

Aj v sledovanom roku sme už zaznamenali navýšenie priemernej diváckej návštevnosti na týchto štadiónoch, ktoré je spojené nielen s rastom výnosov zo zápasov," uvádza sa v správe.

Aj podľa výkonného riaditeľa Únie ligových klubov (ÚLK) Michala Mertinyáka je zlepšovanie infraštruktúry dôvodom zvyšovania výnosov.

"Moderná infraštruktúra je dôležitým faktorom zvyšovania počtu fanúšikov na fortunaligových štadiónoch, ale aj počtu televíznych divákov. V oboch týchto sledovaných parametroch sme v poslednom roku zaznamenali zaujímavý nárast.

Okrem vyšších výnosov z predaja lístkov a iných tovarov a služieb v deň zápasu je početnejšia divácka návštevnosť či televízna sledovanosť, následne zaujímavá aj pre sponzorov a partnerov klubov, čím sa zvýšia práve výnosy plynúce z centrálneho marketingu a predaja vysielacích práv, z klubových sponzorských zmlúv, predaja suvenírov a z iných komerčných zdrojov.

Vďaka vzniku novej marketingovej obchodnej spoločnosti ÚLK a jej aktívnemu pôsobeniu na trhu sa podarilo zvýšiť príjmy z centrálneho marketingu a vysielacích práv. Medziročne tieto výnosy vzrástli o viac ako 30 percent, pričom na základe platných zmluvných vzťahov sa očakáva výraznejší rast príjmov aj v nasledujúcom ro­ku.

Teší nás, že sa neustále zvyšuje atraktivita Fortuna ligy a spoločne s narastajúcou kvalitou zápasov sa zvyšuje úroveň a popularita najvyššej slovenskej futbalovej súťaže,“ povedal Mertinyák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga