Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Luxus aj domáce podmienky. Aká príprava čaká tímy Fortuna ligy?

Na slovenské pomery luxusnú zimnú prípravu zažijú futbalisti Slovana Bratislava. Uplynulú sobotu odleteli do Beleku a v Turecku strávia celý mesiac. Návrat domov naplánovali až na 8. februára.

13.01.2020 15:45
Dávid Strelec Foto: ,
Dávid Strelec (uprostred) sa na jar vráti po dlhom výpadku spôsobenom zranením.
debata

Nijaké iné slovenské mužstvo nebude mať také podmienky na prípravu v dobrých klimatických podmienkach. Aj najväčší konkurenti obhajcu titulu strávia v zahraničí polovicu a menej z tohto času.

Belasí navyše odohrajú v Turecku osem prípravných zápasov a výlučne so súpermi zo zahraničných líg. Stretnú sa s mužstvami zo šiestich krajín.

Jána Kozáka ml. čaká prvá príprava na lavičke... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Ján Kozák, Jána Kozáka ml. čaká prvá príprava na lavičke prvého tímu Slovana Bratislava.

Najbližšiu sobotu začínajú sériu prípravných súbojov s ruským prvoligovým tímom z Orenburgu. O dva týždne ich čaká súboj s aktuálnym bieloruským majstrom Brestom, potom s vedúcim tímom slovinskej ligy Olympiou Ľubľana a na záver dva zápasy s najlepšími bulharskými mužstvami.

Generálku na jarnú časť ligy si odkrútia so šampiónom Ludogorcom Razgrad, ktorý v decembri postúpil zo skupiny Európskej ligy do vyraďovacích bojov a na budúci mesiac ho čaká Škriniarov Inter Miláno.

Vo výprave belasých je navyše až 28 hráčov, sú v nej zatiaľ nielen všetky opory z jesene, ale aj nová posila, Slovinec Alen Ožbolt. Šancu na prípravu s prvým mužstvom dostali tiež štyria hráči z akadémie.

Až tretina tímov najvyššej súťaže (Pohronie, Nitra, Senica, Zlaté Moravce), čo je viac ako v posledných rokoch, sa rozhodla pre prípravu doma. Súvisí to najmä s finančnými možnosťami, ale aj so zlepšujúcimi sa podmienkami na Slovensku.

Väčšina tímov zvolila za miesto zimného sústredenia osvedčené Turecko. Trenčín po siedmich rokoch vymenil turecké prostredie za dvanásťdňový pobyt na Cypre, kam odletí na začiatku budúceho týždňa.

Žilinčania aj tento rok naplánovali sústredenie v Spojených arabských emirátoch. Odlietajú tam o týždeň a počas jedenástich dní odohrajú v ideálnych podmienkach štyri prípravné stretnutia so zahraničnými súpermi. Najvážnejšou previerkou bude zápas s majstrom Lotyšska – FC Riga.

Futbalisti Dunajskej Stredy už zaberajú pod... Foto: TASR, Martin Baumann
Hélder Futbalisti Dunajskej Stredy už zaberajú pod novým trénerom Hélderom Cristóvaom.

Dunajskostredský DAC, ktorý podobne ako MŠK stráca na vedúci Slovan po jesennej časti desať bodov, sa ako jediný bude okrem domáceho prostredia pripravovať vo dvoch krajinách.

Najskôr strávi týždeň na Malte, kde sa stretne v turnaji s dvoma českými tímami – najskôr s Mladou Boleslavou a potom podľa výsledku s jedným z dvojice Baník Ostrava alebo Zbrojovka Brno.

Na začiatku februára sa presunie do Turecka, kde nastúpi na dva záverečné zimné súboje so silnými mužstvami – CZ Belehrad a NK Maribor.

Najvyššia futbalová súťaž pokračuje už o mesiac. Devätnáste kolo je naplánované na sobotu 15. a nedeľu 16. februára. Po štyroch kolách, na začiatku marca, sa mužstvá rozdelia na dve výkonnostné skupiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga