Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Portugalčan chce v Dunajskej novinky. Ligu opúšťa Pečovský

Ako posledný z tímov najvyššej súťaže začali s prípravou na jarnú časť futbalisti DAC Dunajská Streda. Už pod vedením nového trénera - Portugalčana Héldera Cristovaa.

10.01.2020 22:00
Pečovský, Foto: ,
Viktora Pečovského (vľavo) ani Emira Haliloviča už na jar vo Fortuna lige neuvidíme.
debata

Portugalčan chce priniesť novinky

Na Žitnom ostrove chcú pripravovať tím, ktorý by bol úspešnejší v európskych súťažiach. Aj preto sa DAC pokúsi udržať káder, v ktorom by mali nastať v zime len minimálne zmeny.

O novom angažmáne rokuje Oravec a hosťovanie z Wolverhamptonu sa končí Ronanovi. Káder doplnia najmä mladí hráči z akadémie.

Zatiaľ chýba kapitán Kalmár, ktorý si doliečuje zranenie členka. Tréner Cristovao tvrdí, že mužstvo a ani prostredie v Dunajskej Strede nie je pre neho úplne neznáme, pretože so zástupcami klubu bol prvý raz v kontakte pred dvoma rokmi.

"DAC je veľmi ambiciózny klub, ktorý disponuje neuveriteľnou infraštruktúrou. Nový štadión, nová akadémia, fantastickí fanúšikovia. Teší ma, že môžem byť súčasťou toho všetkého.

Rád by som do života klubu priniesol niekoľko nových vecí, ktoré môžu prispieť k jeho ďalšiemu rozvoju. Jednou z kľúčových úloh bude práca s mladými hráčmi,“ vyhlásil na klubovej stránke 48-ročný bývalý portugalský reprezentačný obranca, ktorý sa v Dunajskej Strede dohodol na spolupráci na dva a pol roka.

Prenasledovatelia Slovana s novými trénermi

Až v štyroch kluboch došlo v zime k zmenám trénerov. K tomuto kroku pristúpili nielen na Žitnom ostrove, ale aj v druhom tíme, ktorý by mal popri DAC skomplikovať cestu Slovanu k obhajobe titulu.

V Žiline museli hľadať trénera, pretože Jaroslav Kentoš sa posunul na lavičku reprezentácie do 21 rokov. Šancu – zatiaľ na jarnú časť sezóny – dostal 42-ročný Pavol Staňo, ktorý predtým pôsobil v MŠK ako asistent a videoanalytik v juniorke.

Pavol Staňo. Foto: facebook.com/mskzilina
Pavol Staňo. Pavol Staňo.

„Definitívne angažovanie trénera, schopného napĺňať strategické ciele klubu, odložím až na letné obdobie,“ vyjadril sa majiteľ MŠK Jozef Antošík.

Od začiatku aktuálneho ročníka si udržali miesto už len štyria tréneri prvoligových mužstiev – v Senici, Zlatých Moravciach-Vrábľoch, Trnave a Ružomberku. A Karol Praženica v Zlatých Moravciach je jediný, kto viedol súčasných zverencov aj v minulej sezóne – vlani na jar.

Najväčšie zemetrasenie zažil v zimnej prestávke nitriansky klub, kde nielenže nastúpil tréner, legendárny Ukrajinec Anatolij Demjanenko, ale prevzali ho aj noví ukrajinskí majitelia.

V klube za niekoľko hodín nastali radikálne zmeny na všetkých postoch a v realizačnom tíme zostali len tréner brankárov Miroslav König a lekár Milan Michalčín.

Kmotrík: Nechceme rozpredať káder

Líder Slovan Bratislava, ktorý vedie súťaž s desaťbodovým náskokom, odlieta v sobotu na sústredenie do tureckého Beleku, kde strávi takmer mesiac. Odohrá tam aj všetkých osem prípravných stretnutí, návrat slovanisti naplánovali na 8. februára.

K avizovaným odchodom kľúčových hráčov zatiaľ neprišlo. S tímom sa pripravujú strelec Andraž Šporar i brankár Dominik Greif.

O slovinského útočníka je záujem z viacerých klubov. Ale generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík ml. nevylučuje, že zostane naďalej na Tehelnom poli. Aj on má letenku do Turecka na kemp belasých.

"Ešte je priskoro povedať, či a kde Andraž prestúpi. Obdržali sme ponuky z rôznych krajín, blížia sa k úrovni, ktoré sú pre klub akceptovateľné.

Pokračujeme v rokovaniach, nerád by som konkretizoval sumu predtým, ako sa prípadný transfer zrealizuje, no môžem potvrdiť, že by to bol najdrahší prestup v histórii smerom zo Slovenska,“ vyhlásil Kmotrík, ktorý verí, že ak Šporar zostane, bude mať naďalej motiváciu sa zlepšovať a strieľať góly.

Zároveň potvrdil, že interes je aj o iných. „Evidujeme seriózny záujem o Jurija Medveděva z Anglicka, zahraničné kluby sa zaujímajú aj o Mohu, Dávida Holmana či Myentyho Abenu. V našom záujme však nie je rozpredávať káder,“ zdôraznil.

Z ligy odchádza rekordér Pečovský

Pohyb vo väčšine kádrov nie je zatiaľ výrazný, ale prestupové obdobie sa iba rozbieha. Prípravu s MŠK začal aj aktuálne jediný hráč základnej zostavy reprezentácie z domácej ligy Róbert Boženík, o ktorého odchode sa vravelo už v decembri.

V tíme však už nefiguruje legenda a rekordér v počte štartov v slovenskej lige (417 zápasov) Viktor Pečovský. Stal sa jedným z hrajúcich trénerov žilinského béčka.

Slovenskú scénu už opustil priebežne druhý najúspešnejší strelec aktuálneho ročníka. Po dvoch rokoch odišiel zo Senice do Šeriffu Tiraspoľ kolumbijský útočník Frank Castaňeda, ktorý skóroval na jeseň osemkrát.

Najväčšie zmeny nastali zatiaľ v tíme nováčika, ktorému patrí posledné miesto tabuľky. V drese Pohronia sa už nepredstaví najmenej desať hráčov doterajšieho kádra. Medzi nimi je aj bývalý reprezentant Lukáš Tesák, ktorý ukončil kariéru a stal sa v klube kondičným trénerom.

Zo známych hráčov nebude v súťaži pokračovať Peter Kleščík, ktorý rozlúčku s Trenčínom oznámil už v závere jesene.

S odchodom troch legionárov, ktorí patrili k oporám, sa musia vyrovnať v Trnave. V tíme už nie sú Emir Halilovič a Kubilay Yilmaz. Brazílčan Lucas Lovat by mal posilniť Slovan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga