Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cudzinci v Slovane? Toľko som ich nezažil v Sparte ani Bohemke

Slovák v zostave Slovana je rarita. Lukáš Pauschek, ktorý si pripísal aj päť štartov v reprezentácii, na Tehelnom poli vyrastal.

25.11.2019 15:28
Lukáš Pauschek Foto:
Lukáš Pauschek (vľavo) bráni útočníka Serede Adama Moronga.
debata (3)

S belasým dresom sa rozlúčil 26. mája 2013 prehrou v Banskej Bystrici (0:1). Proti Dukle s ním v tíme nastúpili Niňaj, Žofčák, Grendel, Halenár… Prestúpil do Sparty Praha, na Letnej si však nezahral, čoskoro odišiel na hosťovanie do Bohemiansu a potom zakotvil v Mladej Boleslavi.

Toto leto sa po skončení zmluvy objavil ako voľný hráč v známom prostredí a trénoval so slovanistickým béčkom. Nedávno si proti Senici zahral sedem minút a uplynulú sobotu sa po vyše šiestich rokoch objavil v základnej zostave belasých v ligovom súboji so Sereďou.

Čo pre vás znamená vrátiť sa do slovanistického základu po takom dlhom čase?

Perfektný pocit. Teším sa, že mi dal tréner dôveru. Proti Senici a Seredi som si prvý raz zahral na Tehelnom poli. Pred odchodom som stihol ešte na starom štadióne nejaký zápas len ako dorastenec. Teraz som odohral osemdesiat minút a v závere som mal toho po dlhej hernej pauze dosť. Bol som dohodnutý s trénerom, že keď budem potrebovať striedať, len zdvihnem ruku.

Proti Seredi sa mužstvo dosť trápilo…

Bol to ťažký zápas, taký náročný som nečakal. Mali sme nejaké šance, ale nedokázali sme loptu dotlačiť do bránky. Až keď nastúpil Andraž Šporar, potvrdil, v čom je silný. Je to šestnástkový zabijak, ktorý nám vystrieľal tri body.

Slovan získal na čele už výrazný náskok. Bude ešte liga zaujímavá?

Nebudem predbiehať. Treba zostať pri zemi. Dôležité je dobre sa pripraviť vždy na najbližší zápas a podať maximálny výkon. Potom nemám nijaké obavy, že by Slovan neobhájil titul.

Rozohrávali ste sa najprv v béčku. Rátali ste s tým, že dostanete aj túto šancu?

Nejaká dohoda s vedením klubu existovala. Vedel som, že raz táto možnosť príde. Ale nevedel som kedy. Prišiel som po zranení, musel som sa dať dokopy. Mojou úlohou bolo, aby som bol stopercentne nachystaný. Teším sa, že som ju dostal pomerne skoro.

Kedy ste sa dozvedeli, že nastúpite?

Na piatkovom predzápasovom tréningu sme nacvičovali nejaké štandardky, myslel som si, že by som v sobotu mohol nastúpiť. Potom si ma zavolal aj tréner a potvrdil, že budem hrať.

V Slovane nastupujú v podstate len cudzinci, s výnimkou brankára. To je zásadný rozdiel v porovnaní so situáciou, keď ste Slovan opúšťali. Ako vnímate súčasný stav?

Musím povedať, že som nebol na niečo podobné zvyknutý. Ani keď som pôsobil v Sparte, Bohemke a Mladej Boleslavi. Toľko cudzincov nikde nebolo. Ale problém to pre mňa nebol. Je to o súčinnosti, súhre, musím si na mužstvo zvykať, mám pocit, že je to už výrazne lepšie, ako keď som prišiel do tímu.

Je váš návrat signálom, že by mohlo prísť do Slovana viac Slovákov a možno aj odchovancov?

To neviem, to je otázka na vedenie, na majiteľa…

Vás by potešilo, keby ste po rokoch zakotvili na dlhší čas na Tehelnom poli?

Prvý raz sa hovorilo o mojom možnom návrate ešte pred rokom v zime, ale z toho zišlo. Pre mňa je teraz prvoradé, odohrať čo najviac, koľko sa bude ešte do zimnej prestávky dať. Potom sa uvidí, čo ďalej. Nejaká dohoda medzi mnou a klubom existuje, ale nechcem predbiehať. Všetko je zatiaľ otvorené.

Obranca Lukáš Pauschek začínal s kariérou v... Foto: SITA, Diana Černáková
Lukáš Pauschek Obranca Lukáš Pauschek začínal s kariérou v Slovane.

Nepovažujete návrat do slovenskej ligy za krok späť?

Nie. Mladá Boleslav sa ku mne zachovala tak, ako sa zachovala a potreboval som nový reštart kariéry. Som rád, že som dostal šancu práve v Slovane, kde som doma.

V Mladej Boleslavi ste strávili tri roky, ale rozlúčka bola dosť dramatická. V čom bol problém?

Keby som bol hlúpy, poviem všetko na rovinu. Ale táto kapitola je za mnou, nechcem už otvárať tento problém. Bolo to najhoršie obdobie v mojom živote. Pre mňa i pre moju rodinu. Rád by som to hodil za hlavu. Ak to zhrniem, problém bol jediný: nechcel som predĺžiť zmluvu. To bolo jediné moje previnenie.

Cestujete s mužstvom aj v stredu do Istanbulu?

Nie, zostávam doma. Nie som na súpiske na zápasy Európskej ligy, takže budem chlapcom držať palce pred televízorom.

Pred odchodom zo Slovana ste si zahrali v skupine Európskej ligy, so súpermi Paríž St. Germain, Bilbao a Salzburg. Ako vidíte šance teraz? Môže súčasný tím bodovať na pôde Besiktasu?

Zápasy v Európskej lige boli pre mňa asi najkrajšie v doterajšej kariére. Verím, že teraz budeme úspešní. Besiktas je favorit, ale Slovan ho doma zdolal. Zvládol zápas aj v Brage a aj s Wolverhamptonom odohral dve veľmi dobré stretnutia. Keď sa priblížime k týmto výkonom, nepredpokladám, že sa spoluhráči vrátia s prázdnymi rukami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava #Lukáš Pauschek