Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnave chýbajú góly i body. Silná trojka jej ušla

Futbalisti Spartaka Trnava podľahli Žiline (0:1) a pripísali si tretiu prehru po sebe. Spolu s Nitrou sú najneúspešnejším mužstvom práve končiaceho mesiaca.

28.10.2019 13:35
Trnava, Žilina Foto: ,
Momentka zo súboja Trnavy so Žilinou. Domáci Erik Grendel v súboji so Žilinčanom Dawidom Kurminowskim.
debata

Jedna výhra za dva mesiace

Ale Trnava mala zlý nielen október, ale aj september. Za dva mesiace vyhrala v lige jediný raz. O náhode teda nemôže byť reč. Tréner Ricardo Chéu tvrdí, že problém je len v premieňaní šancí.

„Boli sme lepší, ale nedávame góly. Zakončenie stále trénujeme, napriek tomu nedokážeme skórovať,“ tvrdil portugalský tréner Spartaka po prehre so Žilinou (0:1).

Pravda, využívanie či nevyužívanie šancí je takisto prejavom kvality hry. Najmä ak ide o dlhodobý jav. Trnava strelila i dostala 17 gólov a získala 17 bodov. Pred rokom bola na tom ešte o niečo horšie, po trinástich zápasoch mala na konte len 15 gólov a 15 bodov. Už to nedotiahla ani do prvej šestky.

Hoci súťaž nie je ani v polovici, je pravdepodobné, že Trnavčania sa do boja o medailové priečky v tomto ročníku nezapoja. Silná trojka im bodovo ušla, s tímami z nej prehrali všetky štyri doterajšie vzájomné zápasy so skóre 3:9.

Spartak by chcel slovenský tím

V lete prevzali klub noví majitelia. Športový riaditeľ Spartaka Andrej Kostolanský v rozhovore na klubovej stránke tiež zdôraznil, že rozhodujúca je doterajšia menšia produktivita tímu.

Fanúšikovia Trnavy počas ligového zápasu so... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Trnava, Žilina Fanúšikovia Trnavy počas ligového zápasu so Žilinou, ktorá zvíťazila 1:0.

„Produktivita v šestnástkach rozdeľuje tímy na úspešné a neúspešné. My vidíme problém práve v slabšej útočnej efektivite ale aj v chybovosti v obrannej fáze hry, špeciálne obrannej formácie. Práve počet inkasovaných gólov a spôsob, akým ich dostávame, je kľúčovým pre naše postavenie v tabuľke. Dôležité je, že o týchto problémoch vieme, pracujeme na ich odstránení,“ zdôraznil Kostolanský a doplnil, že mužstvu chýba top zakončovateľ a strelec, ktorý je schopný dať v sezóne desať a viac gólov.

Podľa neho zámerom klubu je „mať kvalitný tím so slovenským, ideálne však trnavským rukopisom, doplnený konkurencieschop­nými legionármi, ktorí dodajú potrebnú nadstavbu a skúsenosti. Popri týchto hráčoch by mali vyrastať naši odchovanci“.

Posily z dorastu nečakajú

Realita je však aktuálne iná. Kým v nedávnej minulosti mali v trnavskej zostave prevahu slovenskí futbalisti, teraz dominujú cudzinci. Proti Žiline boli v základe siedmi. Na porovnanie, súper ich mal dvoch.

Kostolanský zdôraznil, že klub sa bude prikrývať len takou perinou, na akú má. „Čím viac hráčov sme kontaktovali, tým viac sa ukazoval fakt, že nebude jednoduché zložiť slovenské mužstvo. To však ani nie je naším cieľom. Je celosvetovým trendom, že kluby na rôznej úrovni angažujú zahraničných hráčov,“ vysvetlil.

Kvalitných mladých hráčov si môžu dovoliť len bohaté kluby. „Drvivá väčšina kvalitných mladých hráčov vo veku od 18 do 23 rokov je už zazmluvnená. Podľa počínania našej devätnástky v dorasteneckej lige, asi ťažko prídu z tejto kategórie hráči, ktorí by aktuálne mútili trénerovi hlavu v skladaní základnej zostavy,“ vyjadril negatívnu prognózu.

Naznačil, že v zimnej prestávke nastanú v kádri zmeny. „Sme v kontakte s viacerými hráčmi. V každom prípade pribudne do tímu nejaká nová tvár a zvažujeme taktiež isté odchody a hosťovania smerom von,“ naznačil športový riaditeľ Spartaka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava