Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po exportnom góle. Žilina prišla na ihrisku DAC-u o nezdolanosť aj prvé miesto

Futbalisti MŠK Žilina v desiatom kole utrpeli prvú prehru v sezóne a prišli o líderskú pozíciu vo Fortuna lige. Žilinčania prehrali v Dunajskej Strede 0:1 (0:1). Jediný gól zápasu strelil v 21. min exportnou delovkou do ľavého horného rohu panamský obranca Eric Davis.

28.09.2019 18:52 , aktualizované: 29.09.2019 20:52
Eric Davis Foto: ,
Eric Davis na archívnej snímke v drese Dunajskej Stredy.
debata

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MŠK Žilina 1:0 (1:0)
Gól: 22. Davis. Rozhodovali: Kružliak – Štrbo, Benko, ŽK: Beskorovajnyj, Jedlička – Sluka, 8504 divákov.
DAC: Jedlička – Koštrna, Kružliak, Beskorovainyi, Davis – M. Vida, Oravec – Fábry (72. Blackman), Ronan, K. Vida – Ramirez (90. Sharani)
Žilina: Holec – Kaša, Králik, Kiwior – Tomič (67. Vallo), Káčer, Demiri, Diaz (79. Bichakhchyan), Sluka – Bernát (46. Balaj) – Boženík

Prvá vážnejšia šanca prišla zo strany Dunajskej Stredy v 5. minúte, po rohovom kope Ronana skúšal z päťky prekonať súperovho brankára Oravec, ale Holec skvele zasiahol. V 9. minúte Boženík dostal výborný pas na hranici ofsajdu, postupoval sám na bránu, ale jeho strelecký pokus skončil tesne vedľa. O minútu neskôr to Ronan skúšal z 25 metrov, Holec jeho pokus zneškodnil. V 22. minúte sa DAC ujal vedenia, Davis získal loptu 23 metrov od brány a ľavačkou poslal loptu do siete – 1:0.

V 34. minúte dostal ideálnu prihrávku na ľavej strane K. Vida, ktorý sa dostal pred Holeca, prekonal aj brankára, ale Kiwior stihol loptu z čiary vykopnúť. V 36. minúte sa prezentoval ďalšou strelou K. Vida, ale lopta letela nad bránu. Obojstranne sa hral výborný futbal, hernú prevahu mala Dunajská Streda, ale Žilinčania sa srdnato bránili. V 44. minúte Demiri zahrával priamy kop z pravej strany, na centrovanú loptu však pozornú Jedlička vybehol.

V 49. minúte prišla veľká šanca pre Žilinu na vyrovnanie, center z ľavej strany Balaj sklepol Boženíkovi, ktorý z hranice pokutového územia z prvej poslal loptu nad. V 55. minúte centroval Koštrna z pravej strany, Ramirez hlavičkou poslal loptu do Holecových rúk. V 64. minúte Ronan vystrelil z ľavej strany pokutového územia, ale lopta mierila vedľa žrde. V 69. minúte to Oravec skúšal z hranice pokutového územia, Holec musel loptu vyraziť.

V 76. minúte prišlo malé nedorozumenie pred bránou Žiliny, Ramirez poslal prihrávku K. Vidovi, jeho strelu musel reflexne vyraziť Holec. V 89. minúte Ronan poslal center za obranu, lopta sa dostala ku Kružliakovi, ktorý z blízka nedokázal skórovať. V poslednej minúte nadstaveného času ešte Žilinčan Králik po centri hlavou trafil hornú tyč.

Peter Hyballa, tréner DAC-u: „Ozajstnú prvú šancu sme mali my, keď nepremenil príležitosť Oravec. Bola aj penaltová situácia na Beskorovajného. Ale dnes sme boli dominantní, lepší. Žilina je v ofenzíve dobrá, ale protipressing dnes fungoval tak, ako si to predstavujem. Som hrdý na hráčov. Pri góle sme mali aj trochu šťastia, ale Davis to trafil perfektne. Dnes to bol náš zápas. Po minulotýždňovom stretnutí vládlo trochu napätie, ale dnes to bolo lepšie.“

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Mali sme dobrý vstup do zápasu, vytvorili sme si stopercentnú šancu na začiatku, myslím teda šancu Boženíka. V prvom polčase sme strácali ľahké lopty pri prechode do útoku. Jedna strata bola aj pri góle Davisa a naštartovala Dunajskú Stredu. DAC mal prevahu do polčasu, v druhom sme sa snažili oživiť našu hru druhým útočníkom Balajom, mali sme aj možnosti na vyrovnanie. V druhom polčase to bolo z našej strany lepšie, nebolo toľko ľahkých strát. Snažili sme vytvoriť tlak na súpera, aj Králik mal na konci šancu, ale nevyužil ju, škoda. Súper bol dnes o gól lepší.“

Trnava zdolala a preskočila ViOn

V druhom zápase nedeľňajšieho programu Trnava zvíťazila na trávniku Zlatých Moraviec 3:1. O víťazstvo hostí sa postarali mladí legionári. Dva góly strelil 22-ročný Rakúšan Alex Sobczyk, tretí pridal iba 19-ročný Brazílčan Rafael Tavares. Trnava po piatom víťazstve v sezóne je v tabuľke štvrtá, o dva body preskočila práve Zlaté Moravce.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – FC Spartak Trnava 1:3 (0:3)
Góly: 86. Rodrigues – 5. a 18. Sobczyk, 35. Tavares. Rozhodoval: Očenáš – Ádám, Jekkel, ŽK: Čögley, Brašeň, Sloboda, Rodrigues – Mitrea, ČK: 77. Mitrea (Trnava) po druhej ŽK, 3384 divákov.
FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble: Pindroch – Čögley, Asanovič, Pintér, Brašeň – Švec (46. Gustavo), Sloboda, Duga (33. Richtárech), Kovaľ (79. Rodrigues) – Ďubek – Jarovič
FC Spartak Trnava: Bolek – Turňa, Mitrea, Mesík – Diogo (72. Yilmaz), Gamboš, Tešija, Lovat (67. Oršula) – Dangubič (67. Menich) – Sobczyk, Tavares

Stretnutie tabuľkových susedov začalo pre domácich nešťastne. Už v 5. min využil hrubú chybu Pintéra Sobczyk, ktorý obišiel aj brankára Pindrocha a do prázdnej brány otvoril gólový účet zápasu. V 15. min rozohral štandardnú situáciu Ďubek, ale Asanovičova hlavička len tesne minula pravý horný roh trnavskej brány.

Skóre sa opäť menilo v 18. minúte. Vydarenú akciu Spartaka rozbehol Tavares, posunul loptu na Lovata, ten z bránkovej čiary spätnou prihrávkou našiel Sobczyka, ktorý zblízka zvýšil vedenie hostí na 2:0. V 35. min prišiel ďalší gólový úder Trnavčanov. Dangubič vybojoval loptu v strede poľa, vysunul Tavaresa, ktorý prudkou strelou z hranice šestnástky prekonal Pindrocha. V závere prvého polčasu mohol skorigovať výsledok Ďubek, ale trnavský brankár bol proti.

Po zmene strán to boli domáci, ktorí sa tlačili pred trnavskú bránu. V 49. min predviedol parádne kúsky striedajúci Gustavo, ktorý šikovne uvoľnil Jaroviča, ten však z 10 m Boleka neprekvapil. V 52. min vystrelil Richtárech, Mitrea jeho strelu zblokoval a následný Kovaľov pokus Bolek vykryl. V 64. min sa v dobrej pozícii objavil Ďubek, ale zo 6 m trafil len trnavského brankára. V 77. min sa po druhej žltej karte porúčal z ihriska kapitán hostí Mitrea.

Domáci sa predsa len v presilovke dočkali gólu. V 83. min Ďubek rozohral štandardnú situáciu, na jeho center si vyskočil Rodrigues a prudkou hlavičkou nedal Bolekovi šancu. V nadstavenom čase vykopol loptu z bránkovej čiary jeden z obrancov hostí a následnú tvrdú strelu Čögleya vytesnil Bolek na roh. V závere si hostia už víťazstvo ustrážili a odnášajú si zo Zlatých Moraviec tri body.

Karol Praženica, tréner ViOn-u: „Celý zápas ovplyvnil začiatok, keď sme po chybe inkasovali. Veľmi ťažko sa nám na to reagovalo a o chvíľu sme inkasovali aj druhý gól. V druhom polčase sme zmenili rozostavenie a vytvorili sme si tlak. Potrebovali sme však gól streliť skôr ako len v závere. Súper vyhral zaslúžene.“

Ricardo Cheu, tréner Trnavy: „Zápas sme zvládli hlavne v strede poľa, mali sme dobrý pressing a vychádzali nám brejky. V druhom polčase sme zápas kontrolovali, aj keď domáci sa snažili a v závere predsa len skórovali. Myslií si, že sme vyhrali zaslúžene.“

Slovan sa víťazne naladil na Bragu

V sobotňajšom zápase 10. kola zdolali hráči majstrovského ŠK Slovan Bratislava na domácom ihrisku FC Nitra 5:0.

Na triumfe zverencov Jána Kozáka sa najvýraznejšie podieľal autor hetriku Dávid Holman. Ďalšie góly pridali Dávid Strelec a Nono.

Slovan Bratislava – FC Nitra 5:0 (2:0)
Góly: 39., 40. a 53. Holman, 67. Strelec, 86. Nono. Rozhodovali: Ziemba – Bobko, Poláček, ŽK: Gatarič (Nitra), bez divákov.
Slovan: Greif – Apau, Bajrič, De Marco, Suchockij – Ljubičič, Rabiu – Holman (61. Nono) – Daniel, Strelec, Dražič (71. Moha)
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Dubeň, Magda – Šimončič (56. Fabiš), Vrábel (62. Bilovský) – Šefčík, Gatarič, Chobot (88. Šurnovský) – Ristovski

Slovan pred prázdnymi tribúnami, na ktoré mali povolený vstup len deti 15 rokov (na tribúnach ich bolo iba niekoľko desiatok), začal lepšie, mal loptu neustále na kopačkách, Nitra sa na útočnú polovicu dostávala iba sporadicky. Prvú veľkú šancu mal Ljubičič, sám v pokutovom území poslal loptu tesne vedľa.

Výborne vyzerala aj delovka Rabiua, ktorá však tesne minula ľavý horný roh. Blízko ku gólu bol v 1. polčase Holman, ale loptu z jeho hlavy Šípoš výborne zneškodnil. Stredopoliar „belasých“ si však vzápätí dvakrát napravil chuť. V 40. minúte po individuálnej akcii poslal loptu po zemi k pravej žrdi a otvoril skóre. Už o pár sekúnd neskôr sa maďarský reprezentant dostal k lopte opäť a Šípoša prekonal po druhý raz.

Po prestávke sa obraz hry nezmenil. Slovan naďalej dominoval, súperovi de facto nič nedovolil a v 54. minúte strelil tretí gól. Po faule Nitranov v šestnástke si loptu na biely bod postavil faulovaný Holman a Šípoša na dvakrát prekonal. Autor hetriku bol pri chuti, v 60. minúte chcel z priameho kopu skórovať opäť, ale v dobrej pozícii trafil iba do múru.

Pre režiséra triumfu domácich to bol zároveň posledný dotyk s loptou, vzápätí prepustil miesto na ihrisku Nonovi. V 67. minúte sa po centri z rohového kopu presadil Dávid Strelec a zaslúžené víťazstvo Slovana pečatil v 86. minúte Nono.

Marián Süttö, tréner Nitry: „Mrzí ma, že sme Slovanu darovali prvé dva góly po našich chybách. Ale bohužiaľ, my sa musíme naučiť hrať proti takýmto mužstvám aké má Slovan. Vedeli sme, že súper bude dominantný, ale v strede poľa sme nič neurobili. Slovan uhral tri body v absolútnom pokoji. V tejto chvíli na Slovan nemáme.“

Ján Kozák, tréner Slovana: „Zápas sa mi samozrejme hodnotí dobre. Hrali sme organizovane v prvom polčase, chceli sme ukázať kvalitu. Dali sme rýchle dva góly, čím sme súperovi dali facku. V druhom polčase sme už hrali veľmi dobre, boli tam pekné akcie a góly. Zvládli sme to, teraz sa musíme dobre pripraviť na Bragu.“

Dávid Holman, autor hetriku: „Bol to môj prvý hetrik v profesionálnej kariére, som veľmi rád, že sa mi ho podarilo dosiahnuť. Ďakujem spoluhráčom, že mi umožnili kopnúť penaltu, aj keď som ju premenil na dvakrát. Bez divákov sa nehrá ľahko, som rád, že sme potešili aspoň tých pár detí.“

Piata remíza Serede za sebou

V úvodnom zápase remizovala Sereď s Trenčínom 1:1 (0:1).

Sereď dosiahla piatu remízu v neprerušenej sérii, v tabuľke zostala na 8. mieste o bod za Trenčínom. Ten čaká na víťazstvo v ligovej súťaži od 24. augusta.

ŠKF iClinic Sereď – AS Trenčín 1:1 (0:1)
Góly: 69. Ba – 45. Keston. Rozhodovali: Chmura Galo, Jánošík, ŽK: Ligeon, Zubairu (obaja Trenčín), 250 divákov.
Sereď: Iliev – Dabó, Ba, Hučko, Slaninka – Ventúra, Rorič (67. Louka) – Morong (87. Nascimento), Pankaričan, Iván – Špehar (79. Jureškin)
Trenčín: Šemrinec – Ligeon, Kleščík, Skovajsa, Keston – Roguljič, Koolwijk, Zubairu (65. Lamine), Bukari (75. Kadák) – Čatakovič, Corryn (46. van Kessel)

V prechodnom domove Serede v Myjave sa v prvom polčase nehral mimoriadne kvalitný duel. Chýbala plynulejšia kombinácia a najmä nebezpečné situácie vedúce ku gólovým šanciam. Keď sa už zdalo, že sa prvé dejsto skončí bez gólov, v 45. minúte udreli hostia. Po rohu hlavička Skovajsu ešte trafila iba tyč, ale dorážka Kestona sa už zatrepotala v sieti.

Do druhého polčasu prišiel v drese AS van Kessel a hneď mal dve dobré šance. V 46. minúte mieril nepresne, o dve minútky mu pokus výborne vyrazil brankár Iliev. Po hodine hry sa dostala do šance aj Sereď, rybička Špehara však Šemrincovu bránu minula.

V 68. minúte ešte Ventúra tesne minul, ale o minútu po priamom kope najvyššie vyskočil Ba a razantnou hlavičkou vyrovnal. V 74. minúte skvelým spôsobom zmaril Iliev šancu Roguljiča, ktorý pálil z voleja. Skóre sa už nezmenilo a Sereď po zlepšenom výkone v druhom polčase zaknihovala piatu remízu za sebou.

Roman Marčok, tréner AS Trenčín: „Sme málo efektívni. Van Kessel mal dva dobré strelecké pokusy. Je taká fráza, že futbal sa rozhoduje v šestnástkach, ale my v tej súperovej nie sme dostatočne dôrazní. Roguljičova šanca tiež musí byť premenená.“

Slavče Vojneski, tréner ŠKF Sereď: „Nie som spokojný s bodom. je to už naša piata remíza v sérii. Chlapci ale zo seba vyžmýkali všetko. Celý týždeň sme tvrdo pracovali. Štandardné situácie sú našou slabinou, opäť sme inkasovali po jednej z nich.“

(zdroj: RTVS)

Ružomberok zdolal Michalovce gólom v závere

V zápase Michalovce – Ružomberok sa o troch bodoch rozhodlo až v samom závere. V nadstavenom čase sa presadil Alexander Mojžiš, ktorý dal víťazný gól aj pred týždňom v Dunajskej Strede. Ružomberčania po treťom víťazstve v sezóne preskočili v tabuľke o jeden bod práve Michalovčanov na 7. mieste.

MFK Zemplín Michalovce – MFK Ružomberok 0:1 (0:0)
Gól: 90+ Mojžiš. Rozhodovali: Glova – Borsányi, Perát, ŽK: Carrillo – Maslo, Gerec, 1179 divákov.
MFK Zemplín Michalovce: Kira – Rota, Carrillo (90. Grič), Soler Pino, Žofčák – Savvidis – Povovits, Turík, Martinez, P. Kolesár (77. Kvocera) – Sidibé
MFK Ružomberok: Macík – Čurma, Maslo, Twardzik – Kojnok, Mojžiš, Kostadinov, Zsigmund, Qose (81. Takáč) – Gerec (89. Regáli), Novotný (54. Bobček)

Prvý polčas herne patril domácim hráčom, bezgólové skóre však nezmenili ani tri sľubné šance Kolesára. Ten prvýkrát pohrozil brankárovi Macíkovi už v 6. minúte, no po Sidibého prihrávke zblízka nenamieril presne. Po polhodine hry už mieril presnejšie, jeho sľubnú strelu zmaril efektným zákrokom brankár Macík. Aj o tretiu sľubnú šancu prvého polčasu sa postaral Kolesár, Macík však zlikvidoval aj jeho hlavičkový pokus.

Väčšiu streleckú aktivitu domácich potvrdil krátko po zmene strán aj Popovits, no Macík bol na jeho strelu spoza šestnástky pripravený. Aj druhé dejstvo bolo najmä o snahe domácich prelomiť defenzívnu hrádzu hostí, tí však boli v obrannej hre pozorní.

Bezgólové skóre sa nezmenilo ani v 87. minúte, keď si Maslo takmer tečoval loptu do vlastnej bránky, Macík výborne zareagoval. V nadstavenom čase mohol domácich najskôr šokovať Takáč, ktorý zblízka nenamieril presne. Po následnom rohovom kope sa však hlavičkou presadil Mojžiš, ktorý rozhodol o víťazstve Ružomberčanov.

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: „Vedeli sme, s čím príde Ružomberok. Čakali sme dobrú organizáciu ich defenzívy. Naši hráči podali dobrý výkon, nemám im čo vyčítať. Snáď iba finálnu fázu, v ktorej nám Macík pochytal viaceré šance. Futbal sa hrá na góly, hostia nám ho dali v nadstavenom čase. Myslím si však, že môžeme mať hlavy hore. Naša kvalita stúpa, výkon bol dobrý, už zostáva iba pretaviť to do výsledkov.“

Ján Haspra, tréner MFK Ružomberok: „Po dvoch víťazných zápasoch v Dunajskej Strede a Kalši sme túžili pokračovať v úspešných výsledkoch. Úvod zápasu bol z našej strany veľmi rozpačitý. Michalovčania sa síce dostali do tlaku, naši hráči však zodpovedne pristupovali k defenzíve. V druhom polčase postupne rástol tlak domácich, no veľké šance si nevytvárali. Veľmi nám pomohol brankár Macík, ktorý sa vrátil do bránky. Napokon sa k nám priklonilo aj šťastie. Musím chlapsky priznať, že sme dnes neboli lepšie mužstvo.“

Hrdinom Senice Tanzánijčan

V súboji tímov zo spodnej časti tabuľky získali 3 body Seničania. Na domácom trávniku zdolali nováčika Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 1:0. Druhé víťazstvo Senice v tomto ročníku zariadil v 86. min iba 19-ročný Tanzánijčan Akinyoola Samson.

FK Senica – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 1:0 (0:0)
Gól: 86. Akinyoola. Rozhodovali: Pavlík – Vorel, Súkeníková, 565 divákov. Senica: Vorel – Favaro Amaral, Dias, Didiba – Cvek – de Assis, El Moudane (65. Akinyoola), Klapan, Yenne (85. Baumgartner) – Sulley (65. Ramirez), Castaňeda
Pohronie: Vantruba – Mainge, Nosko, Bartoš, Župa – Dzurík (87. Meda) – Hrnčár, Klec (81. Sedláček), Pellegrini, Blahút (76. Mészáros) – Abrahám

Prvý polčas veľa futbalovej krásy nepriniesol, bolo vidieť, že ide o dôležitý súboj dvoch posledných mužstiev tabuľky. Nervozita bola hlavne na senickej strane, keď sa domáci nevedeli v ofenzíve presadiť. Jedinú strelu do priestoru Vantrubovej brány poslal v 10. minúte Sulley, ale hosťujúci brankár ju kryl. Boli to hostia, ktorí sa pri troche šťastia mohli dostať do vedenia.

V 24. minúte sa dostal po dlhom aute k lopte Blahút, no lopta ho prekvapila a mieril vedľa. Potom sa v priebehu troch minút dostal do dvoch hlavičkových zakončení Abrahám,, no našťastie pre Seničanov vždy trafil brankára Vorela. Na ihrisku bolo veľa súbojov a polčas sa tak skončil bez gólov.

Po prestávke Seničania pridali smerom dopredu a boli aktívnejší. Hostia za celý druhý polčas neohrozili senického brankára Vorela. Hneď na začiatku polčasu nevyužil zaváhanie obrany El Moudane, ten istý hráč sa snažil zakončiť nožničkami v 52. minúte, ale Vantruba bol na svojom mietse. Poslených 20-minút Seničania zavreli hostí na svoju polovicu, v 78. minúte strelu z priameho kopu z 20 metrov brankár vyrazil na roh, po jeho zahratí strieľal z rohu šestnástky Yenne, lopta skončila na ľavej žrdi.

Seničania sa gólu dočkali v 86. minúte, keď striedajúci Akynyoola vystrelil z otočky zo šestnástky a lopta sa odrazila od ľavej žrde za chrbát Vantrubu. Seničanom sa konečne podarilo streliť po troch zápasoch gól a odsunuli súpera na posledné miesto.

Ján Rosinský, tréner FK Pohronie: Bolo vidieť, že hrajú mužstvá z konca tabuľky. Zamerali sme sa na defenzívu s tým, aby sme vychádzali do rýchlych protiútokov, najmä v prvom polčase sa nám to darilo. Smerom dopredu sme však súperovu bránu ohrozili veľmi málo. Domáci sa snažili prekonávať našu obranu hlavne krídelnou hrou, ktorú sme celkom dobre eliminovali. V druhom polčase sme išli za svojim cieľom do 70.minúty, potom sme začali robiť individuálne chyby. Súpera sme dostali na koňa, začal mať prevahu v hre čoho bol výsledkom ich víťazný gól.

Michal Ščasný, tréner FK Senica: Súhlasím s trénerom hostí, kvalitu zápasu nebol vysoká, najmä v prvom polčase. Pohronie veľmi dobre bránilo, ako aj v poslednom zápase proti Žiline, ktorej narobili problémy. My sme nevyužili náš potenciál v prvom polčase, bez pohybu hráčov, chýbali tam nábehy za obranu, málo pohybu od hrotových útočníkov a takisto aj zlý pohyb stredových hráčov – hrali sme pomaly. Zápas v prvom polčase nemal ligové parametre. V druhom polčase sme zlepšili hru a pohyb, snažili sme sa hrať po krídlach, vyloženú šancu sme si ale nevypracovali. Zápas rozhodla individuálna akcia, teší nás zisk troch bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #AS Trenčín #FC Nitra #DAC Dunajská Streda #ŠKF Sereď