Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súdili nás ako v päťdesiatych rokoch, zúril šéf Spartaka

Inzultácie, kontumácie, bitky, násilie, zavreté štadióny, nezvládnuté emócie. To všetko zažila aj najvyššia slovenská futbalová súťaž.

19.09.2019 13:19
debata (1)
Jaroslav Hrabal (na archívnej snímke vpravo) a... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Jaroslav Hrabal, Ján Gabriel Jaroslav Hrabal (na archívnej snímke vpravo) a Ján Gabriel v marci 1996 napadli humenského brankára a asistenta trénera.

Čo sa dialo uplynulú nedeľu na Tehelnom poli v slávnom derby Slovan – Spartak si zaslúži absolútne odsúdenie. Ale je to len odvar toho, čo sa stalo pred vyše 23 rokmi v Trnave.

Humenčanov zmlátili pred šatňami

Dátum 30. marca 1996 môžeme označiť ako historický. Došlo k prvej inzultácii i kontumácii v slovenskej lige.

V súboji Trnava – Humenné vyše desaťtisíc divákov góly nevidelo. Po záverečnom hvizde Vladimíra Mušáka preskočil bariéru fanúšik, prebehol ihrisko až do jeho stredu a napadol rozhodcu zozadu úderom do hlavy. Potom sa vrátil do hľadiska.

Bolo to nervózne stretnutie, ktoré sa rozhodcovi vymklo z rúk. Ale dve červené karty, ktoré udelil domácim – Hrabalovi a Mačákovi – sedeli. Prvý ju videl ešte v prvom polčase, druhý hneď po prestávke.

Horkokrvní diváci hádzali na plochu celý čas rôzne predmety, aj kamene a fľaše, ohrozovali hráčov i rozhodcov. Neskôr poškodili humenský autobus. Musela zasahovať polícia.

Negatívne emócie dlho lomcovali aktérmi aj po zápase. Keď hráči odchádzali do šatne, v útrobách štadióna došlo k mele. Trnavskí hráči, skúsený Ján Gabriel a mladý Jaroslav Hrabal, napadli humenského brankára Juraja Bučeka a asistenta trénera Michala Kopeja.

Usporiadatelia sa snažia spacifikovať... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Slovan, Trnava Usporiadatelia sa snažia spacifikovať fanúšikov, ktorí vbehli na ihrisko počas roztržky hráčov Slovana a Trnavy. Futbalová liga zažila viacero škandálov.

Do Trnavy? Už nikdy viac

Humenčania boli v šoku. Na tlačovú besedu po stretnutí vtrhol zhrozený šéf humenského klubu Dušan Kapráľ a vzrušene oznámil: „Trnavčania napadli našich hráčov, dokopali brankára Bučeka a zbili asistenta trénera Kopeja. Vonku nám rozbili autobus. Po tom, čo sme zažili, nikdy v živote do Trnavy neprídeme.“

Vtedajší tréner Spartaka Karol Pecze potvrdzoval, že na ceste do šatní došlo k stretom, ale nebol konkrétny. „Strhla sa tam trma-vrma, hádky a osočovanie.“

Kapitán hostí Peter Dzúrik o chvíľu upresnil, kto bol iniciátorom útoku na jeho spoluhráčov.

Aj rozhodcovia sa dostali do šatní s problémami a len vďaka ochranke.

Hoci v tom čase nijaké kamerové systémy neexistovali, domáci usporiadatelia zadržali chlapíka, ktorý napadol Mušáka priamo na ploche a odovzdali ho do rúk polície. Išlo o 26-ročného Trnavčana. Vypovedal, že ho rozčuľovali verdikty rozhodcu. Priznal, že na štadióne si dal „asi štyri pivá“.

Dostal doživotný zákaz vstupu na štadión. Nie je známe, či to ešte stále platí…

VIDEO: Humenné a Trnava na seba narazili dva mesiace po incidente vo finále Slovenského pohára

Padli exemplárne tresty

Zväzové orgány reagovali rýchlo a razantne. Udelili exemplárne tresty, ktoré predtým a ani potom už nikdy nepadli.

Tu je ich sumár. Trnava najbližší utorok hrala doma s Trebišovom vo štvrťfinále Slovenského pohára. Zápas sa uskutočnil, ale na prázdnom štadióne, bez divákov. Humenné vyhralo ligový súboj kontumačne a Trnave po skončení ročníka ešte odrátali aj tri body. Klub zaplatil mastnú pokutu – 100-tisíc korún.

Gabriel dostal nepodmienečný zákaz činnosti na pol roka. „To je koniec mojej kariéry,“ vyhlásil potrestaný futbalista, ktorý mal v tom čase 34 rokov.

Hrabal, 22-ročný talent, vyviazol s polovicou jeho trestu, čo znamenalo pre neho predčasný koniec sezóny. Poučil sa, o tri roky neskôr si obliekol reprezentačný dres a prežil krátke obdobie, keď v národnom tíme patril k stabilným hráčom (celkovo 11 štartov).

Z týchto trestov boli Trnavčania zdrvení, vnímali to ako futbalové lynčovanie. „Pokojne napíšte, že to, ako nás súdia, mi pripomína procesy z päťdesiatych rokov,“ reagoval nahnevane v návale emócii šéf trnavského klubu Jozef Bachratý.

Vo federálnej lige bolo 18 kontumácií

V treťom ročníku najvyššej súťaže išlo o šokujúci prípad, slovenský futbal nič podobné dovtedy nezažil. Pravda, už aj predtým, ešte v spoločnej lige s Čechmi, sa vyskytli viaceré problémy, ktoré zamestnávali disciplinárku.

Vo federálnej súťaži v 63 ročníkoch padlo 18 kontumačných výsledkov z rôznych dôvodov. Posledná kontumácia bola zo Žitného ostrova, kde 18. augusta 1991 v 83. minúte zápasu Dunajská Streda – Inter Bratislava inzultoval divák rozhodcu Zvoniča a ten zápas predčasne ukončil za stavu 0:1.

Federálna disciplinárka v trinástich prípadoch zavrela ihrisko. Napríklad Slovan hral ligu v Malackách, Žilina v Čadci, Považská Bystrica v Dubnici, Prešov v Bardejove, Nitra v Šali, Lokomotíva Košice v Prešove. Naposledy mala v čs. lige uzavreté ihrisko Sparta v roku 1980.

Mimochodom, škandalózny prípad z Trnavy mal pikantnú dohru. Osud zariadil, že vo finále Slovenského pohára vo Vranove nad Topľou narazili na seba – Humenné a Trnava. Našťastie, po takmer dvoch mesiacoch horúce hlavy vychladli a zápas prebehol vcelku hladko. Chemlon prekvapujúco zdolal Spartak 2:1 a prvý i posledný raz získal cennú trofej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #inzultácia #Humenné