Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mali derby predčasne ukončiť či kontumovať? Reagoval rozhodca

Blamáž, pohár pretiekol. Usporiadatelia a najmä indivíduá spomedzi fanúšikov Slovana Bratislava zlyhali. Najslávnejšie futbalové derby na Slovensku napísalo v nedeľu čiernu kapitolu. O športe hovoril po stretnutí len málokto.

17.09.2019 09:48
Mitrea Foto: ,
Fanúšik Slovana Bratislava napadol kapitán Trnavy Bogdana Mitreu.
debata (47)

„Inzultácia hráča fanúšikom v riadnom hracom čase je ojedinelý jav aj ligách oveľa temperamentnejších národov a v tomto prípade vyslovujeme nulovú toleranciu takémuto činu,“ uvádza v stanovisku súper Slovana na Tehelnom poli Spartak Trnava.

Exemplárny trest. Mastná finančná pokuta či zavretie minimálne časti štadióna. To sú sankcie, s ktorými musí slovenský majster po zasadnutí disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu počítať. Mnohým sa však tieto tresty mália a žiadajú viac.

V diskusiách na sociálnych sieťach sa spomínali i vyššie postihy pre klub z hlavného mesta. Od kontumácie zápasu s Trnavou až po odpočítanie bodov. Viacerí zdieľali názor, že duel mali po inzultácii kapitána „andelov“ Bogdana Mitreu ukončiť. Mal však hlavný arbiter Pavel Chmura právo na tento krok?

VIDEO: Pozrite si útok fanúšika v zápase Slovan – Spartak a tiež stanovisko polície. Čo výtržníkovi hrozí?

Video

Rozhodcovia nemali v nedeľu jednoduchú prácu. Zápas sprevádzali od úvodu veľké emócie, hraničné a sporné situácie. V základných zostavách sa objavili len štyria Slováci, no rivalitu cítili aj legionári.

Chmura vytiahol 9 žltých kariet a jednu červenú. Mohol aj viac. Podľa diskutérov by situáciu s atakom fanúšika Slovana na hráča Trnavy vyriešil inak s pomocou VAR. Chmura však podľa vlastných slov videl akciu dobre aj bez pomoci videorozhodcu.

„Situáciu som videl na hracej ploche rovnako ako ju vidíte na videu,“ povedal Chmura pre portál ProFutbal a doplnil: „Rovnako by som reagoval aj v budúcnosti. Avšak, dúfam, že sa už nikdy nič podobné nezopakuje.“

Pravidlá futbalu v súčasnosti nedefinujú trest v prípadoch, keď fanúšik napadne hráča (iné je to pri útoku na rozhodcu). Avšak, pokiaľ by hráč inzultoval fanúšika, bol by automaticky vylúčený. Rozhodca môže jedine uviesť napadnutie hráča do zápisu o stretnutí. Prípadné sankcie následne vyvodí disciplinárna komisia.

„K udalostiam, ktoré podliehajú šetreniam komisií SFZ sa do ich výsledku nemôžem vyjadrovať, môžem vám však povedať, že spomínaný incident sme uviedli do zápasových dokumentov,“ potvrdil Chmura.

Slovan - Trnava vo fotografiách Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana si pripravili na derby s...

Kontumovať stretnutie môže až spätne príslušná komisia. V právomoci rozhodcu je predčasne ukončiť zápas. Avšak, len v určitých prípadoch, napríklad pri inzultácii rozhodcu, nie však hráča.

„V pravidlách sú body, keď rozhodca musí predčasne ukončiť stretnutie a potom body, keď má právo predčasne ukončiť stretnutie. Z môjho pohľadu však žiaden z týchto bodov nebol naplnený,“ povedal Chmura.

O trestoch pre kluby rozhodne v priebehu týždňa disciplinárna komisia SFZ, ktorá zhodnotí aj výkon hlavného rozhodcu. Toho však v pozápasových stanoviskách nekritizovala ani jedna strana. Napriek tomu, že v štruktúrach klubov pracujú bývalí rozhodcovia Richard Trutz (Slovan), Roman Slyško a Milan Cuninka (obaja Trnava).

„V oboch zúčastnených kluboch pracujú v súčasnosti na funkcionárskych pozíciách aj bývalí kolegovia, rozhodcovia, ktorí vedia výkon arbitrov fundovane zhodnotiť. Z oboch strán prišli po stretnutí za nami, podali nám ruku a poďakovali za náš výkon,“ zdôraznil Chmura.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Fortuna liga #Pavel Chmura