Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kapitán Trnavy: Nečakal som také správanie fanúšikov, ale to je Slovan

Futbalové ligové derby Slovan Bratislava - Spartak Trnava s poradovým číslom 154. opanovali v nedeľu na Tehelnom poli "belasí" 2:0.

16.09.2019 10:19 , aktualizované: 12:48
Slovan Bratislava Foto: ,
Fanúšikovia Slovana si pripravili na derby s Trnavou originálny transparent.
debata (6)

Po zápase 8. kola Fortuna ligy v búrlivej atmosfére pred 14.933 divákmi však bude mať množstvo práce aj disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ).

Oba fanúšikovské kotly zaplnili svoje sektory takmer do posledného miesta, a hoci sa práve tie najviac starali o hlučnú atmosféru, nevyvarovali sa nešportového správania. Hlásateľ musel oba tábory niekoľkokrát vyzývať, aby sa zdržali hanlivých skandovaní, používania nepovolenej pyrotechniky či hádzania predmetov na hraciu plochu.

Kotol domácich fanúšikov v 52. minúte zahádzal bránku hostí, takže sa chvíľku nehralo. Z kotla hostí zasa pred bránku Dominika Greifa dopadla svetlica, opäť sa na pár okamihov hra zdržala.

Veľké emócie tiež vzbudila šarvátka hráčov v bránke Trnavy po druhom góle Dejana Dražiča v nadstavenom čase druhého polčasu pod domácim kotlom. Počas nej usporiadateľskej službe utiekol jeden z divákov, ktorý cez sito bránky zhodil na zem kapitána „andelov“ Bogdana Mitreu.

„Je škoda tých emócií na konci zápasu. Uzavreli sme zápas, mali sme ísť oslavovať s fanúšikmi, veď preto hráme futbal. Niektorí hráči ten zápas ale berú veľmi emocionálne a možno niektorí chcú viac emócie ako futbal. Nech sa však deje čokoľvek, vo všetkom sme spolu,“ cituje Profutbal.sk stredopoliara Slovana Marina Ljubičiča.

Pre rovnaký zdroj sa vyjadril aj k zahádzaniu šestnástky rôznymi predmetmi, ktoré na ihrisko spadli zo sektora domácich: "A ja za to môžem? Pozrite si argentínsku ligu, keď hrá derby Boca Juniors, ako tam lietajú kamene. To sú fanúšikovia. Niekedy nemôžeš ovplyvniť všetko.“

Kanonier Andraž Šporar atak fanúšika na Mitreu odsúdil. Slovinský kanonier sa po góle na 2:0 pustil do roztržky s hráčmi Trnavy.

„Chcel som zobrať loptu a ich kapitán tam niečo… ja neviem. Hráči Trnavy sa musia trošku viac sústrediť na futbal, v každom zápase chcú vyvolať niečo nešportové. Ja a moji spoluhráči takí nie sme, my sa sústredíme na futbal,“ povedal Šporar pre Profutbal.sk.

Brankár Spartaka Dobrivoj Rusov pre RTVS uviedol, že situáciu v závere vyprovokoval Šporar: „Neviem, či má na nás niečo spadnuté. Aj vyhlásenie predtým v novinách aj celkovo… Ukázal svoje IQ. Myslím si, že pre toto nie je v nejakom európskom klube. Takýto charakter som ešte nevidel. Rešpektujem hráčov Slovana, no okrem Šporara. Nebudem sa tu vyjadrovať v nadávkach. Keby som však mohol, tak poviem svoje.“

Gólman Trnavy sa vyjadril aj k správaniu fanúšika v závere.

„Myslím si, že toto sa ešte na Slovensku nestalo. Verím tomu, že spravia tak, aby sa to už viac neopakovalo. Aj keď som si istý, že nespravia absolútne nič, lebo je to Slovan. Nemyslím kontumáciu ani podobne, ale hráči musia byť chránení. Keď je nejaká potýčka, tak je to medzi hráčmi a nie fanúšikmi. Kopnúť niekoho zozadu, keď o tom nevie, to je úbohé,“ pokračoval Rusov.

Na pripomenutie, že trnavský brankár provokoval fanúšikov domácich zdvihnutým prostredníkom, Rusov odpovedal pre sme.sk: „Nemám rád Slovan, nikdy som ho nemal rád. Som tak vychovaný. Oblievali ma pivom, nadávali mi, spomínali aj moju manželku. A ešte všeličo iné. Ak by hocijaký iný človek zažil to, čo ja v druhom polčase, tak by ukázal aj niečo iné ako zdvihnutý prst.“

VIDEO: Zostrih zápasu Slovan – Spartak

„Nečakal som to. Takéto veci sú súčasťou futbalu, ale v budúcnosti by sa už nemali opakovať. Pre deti to nie je dobrým príkladom. Či mal byť zápas prerušený? Neviem, to nie je moja starosť. Ako vravím, nečakal som, že sa fanúšikovia takto zachovajú, ale to je Slovan,“ povedal pre RTVS kapitán Mitreu.

Slovan čaká na verdikt

Slovan tiež stále čaká na definitívne rozhodnutie Európskej futbalovej únie (UEFA) o treste za rasistické pokriky fanúšikov v zápasoch európskych pohárov so Sutjeskou Nikšič a Feronikeli.

Slovan - Trnava vo fotografiách Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana si pripravili na derby s...

UEFA pôvodne vymerala „belasým“ trest uzavretia štadióna na jeden duel Európskej ligy, finančnú pokutu a ročnú podmienku, klub sa proti nemu odvolal. Trest by mal platiť na úvodný zápas Slovana v skupinovej fáze EL 2019/2020 s Besiktasom Istanbul (19. septembra, Tehelné pole). Slovan preto preventívne ani nespustil predaj vstupeniek, keďže stále čaká na výsledok odvolania.

„Zápas sa uskutoční za prítomnosti fanúšikov jedine v prípade, ak UEFA akceptuje naše odvolanie a zmení svoj verdikt. Žiaľ, táto šanca je z realistického pohľadu nízka napriek tomu, že klub vyvinul na všetkých úrovniach maximálne úsilie v prospech fanúšikov,“ uviedol rekordný slovenský majster v oficiálnom vyhlásení ešte z piatka 13. septembra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Andraž Šporar