Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slabé a nervózne slávne derby. Horeli ohne i vášne

Futbalisti Slovana privítali druhý raz trnavský Spartak na novom štadióne na Tehelnom poli a druhý raz vyhrali 2:0.

15.09.2019 19:57 , aktualizované: 16.09.2019 12:45
Šporar a Holman Foto: ,
Radosť hráčov Slovana Andraža Šporara (vpravo) a Dávida Holmana po strelení prvého gólu.
debata

Najprestížnejším derby otvorili v marci nový stánok. Bol prvý a zatiaľ posledný raz vypredaný. Teraz v ňom bolo o bezmála osemtisíc fanúšikov menej. Nechýbali veľké emócie, búrlivá atmosféra, ale ani výtržnosti a nechutné prejavy.

Šporar: Tabuľku strelcov nesledujem

Bolo to príliš nervózne derby, ktoré najmä po prestávke prinieslo slabý, až nudný futbal. O to viac sa iskrilo na ihrisku i v hľadisku.

Hostia sa usilovali od začiatku o aktívnu hru. „Prispeli k zaujímavému zápasu. Chceli hrať u nás futbal, ale dva góly sme dali my a vyhrali sme,“ pripomínal fakty domáci stredopoliar Marin Ljubičič.

Slovan - Trnava vo fotografiách Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana si pripravili na derby s...

Belasí nezvíťazili v troch predchádzajúcich stretnutiach, potrebovali pred súbojom s Besiktasom v skupine Európskej ligy zabrať konečne naplno. „Možno to nebolo úplne ideálne, veľa sme od tohto stretnutia očakávali, potrebovali sme najmä tri body,“ priznával Ljubičič.

Trnava držala krok s majstrom, ale nedokázala sa presadiť v jeho šestnástke. Vyššia kvalita domácich sa prejavila vo finálnej fáze akcií. V 20. minúte sa ujali vedenia. Kráľ strelcov minulého ročníka Andraž Šporar si pripísal štvrtý gól v aktuálnej sezóne a pomaly sa doťahuje na momentálne najúspešnejších kanonierov.

„Tabuľku strelcov teraz príliš nesledujem, ale je normálne, že chcem dať čo najviac gólov. Proti Trnave to nebol najlepší zápas z našej strany, nemali sme ho úplne pod kontrolou, ale rozhodujúce je víťazstvo,“ zdôraznil slovinský útočník, ktorý nedávno skóroval aj v národnom tíme.

Chéu: V oslabení sme hrali lepšie

Slovan získal hneď v úvode druhého polčasu výhodu. Mladý stopér Ivan Mesík videl druhú žltú kartu a predčasne odišiel z ihriska. Paradoxne oslabenie nebolo na trávniku cítiť.

„Vylúčenie súpera malo byť pre nás výhodou, ale nebolo to celkom tak. Naďalej sme kontrolovali dianie na trávniku, ale v niektorých situáciách sme zbytočne držali loptu. Mali sme hrať jednoduchšie, vo väčšom pohybe. Očakával som, že si utvoríme viac šancí. Trnava mala dobre organizovanú defenzívu, nebolo to ľahké. Keď vediete iba 1:0, vždy sú obavy, že súper môže vyrovnať,“ komentoval tréner Ján Kozák mladší.

Podobný postreh vyslovil aj trnavský kouč Ricardo Chéu. „Možno niekto očakával, že prídeme iba brániť, ale videli ste, že to neplatilo. Myslím si, že v oslabení sme hrali lepšie ako predtým a napriek prehre sme zanechali dobrý dojem.“

Slovanistom trvalo dlho, kým zlomili súpera a definitívne rozhodli o zisku troch bodov. Spartak v závere aj trochu riskoval, pokúšal sa vyrovnať, ale stratil v strede poľa loptu a traja domáci sa rútili na brankára Rusova. Dražič, ktorý mal loptu na kopačke, dotiahol sám akciu do konca a už v nadstavenom čase strelil druhý gól.

Halilovič: Bol to úplný amaterizmus

Hlásateľ prinajmenšom desaťkrát vyzval slovanistických fanúšikov, aby nepoužívali pyrotechniku a nehádzali predmety na hraciu plochu, ale jeho apel nik nebral vážne.

Domáci zapaľovali svetlice a neustále zasypávali ihrisko. V 50. ninúte musel rozhodca Chmura zápas na niekoľko minút prerušiť. Ale to isté raz urobil aj na druhej strane, keď na plochu doletela z trnavského tábora svetlica, ktorá sa rozhorela v domácej šestnástke.

Neprístojnosti vyvrcholili po druhom góle belasých, keď došlo k nepochopiteľnej mele v trnavskej bránke. Hráči sa navzájom strkali a olej prilial do ohňa jeden z divákov, ktorého usporiadatelia neustrážili, preskočil bariéru a kopol trnavského kapitána Mitreu.

„Nič podobné som ešte nezažil, toto bol úplný amaterizmus,“ krútil hlavou stredopoliar Spartaka, skúsený Emir Halilovič. „Občas sa stane, že sa futbalisti strkajú. A ak niekedy fanúšik aj vbehne na ihrisko, beží zvyčajne za svojím hráčom, nestáva sa, aby napadol súpera. To je naozaj smutné.“

{* sablona=„info­box_v_clanku“ *}

ŠK Slovan Bratislava – Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Góly: 20. Šporar, 90.+ Dražič. Rozhodovali: Chmura – Benko, Hrčka, ŽK: Daniel, Rabiu, Medveděv – Sobczyk, Mesík, ČK: 46. Mesík (Trnava), 14.933 divákov.

Slovan: Greif – Medveděv, Abena, Božikov, Vernon – Ljubičič, Rabiu (77. de Kamps) – Daniel (66. Dražič), Holman (82. Nono), Moha – Šporar

Trnava: Rusov – Diogo, Mesík, Mitrea, Lovat – Dangubič (70. Mihálek), Halilovič (82. Gamboš) – Oršula (49. Menich), Tešija, Tavares – Sobczyk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Fortuna liga