Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster padol. Slovan dostal päťku, Kozák sotva potláčal hnev

Obhajca titulu ŠK Slovan Bratislava utrpel prvú prehru vo futbalovej Fortuna lige. V nedeľňajšom šlágri 7. kola prehral na pôde FC DAC 1904 Dunajská Streda vysoko 2:5 a je na druhom mieste tabuľky o tri body za vedúcou Žilinou.

31.08.2019 20:27 , aktualizované: 01.09.2019 22:03
Dunajská Streda Foto: ,
Dunajskostredčania sa radujú. Majstrovi ligy nastrieľali päť gólov.
debata (4)

Kozák v lige prvýkrát prehral

Obe mužstvá sa pustili do seba už od úvodu. Vážna šanca prišla na strane hostí, Nonova strela z hranice pokutového územia však skončila vedľa. V 17. minúte bol hosťujúci Moha faulovaný v pokutovom území a nariadenú penaltu Šporar premenil – 0:1.

V 24. minúte po centri hlavičkoval na bránu K. Vida, ale Greif bol na mieste. V 31. minúte sa k priamemu kopu z 25 metrov dostali domáci, ale Fábry zo sľubnej pozície namieril vedľa. Prvá polhodina priniesla viac bojovnosti.

V 35. minúte De Kamps stiahol K. Vidu v gólovej šanci v pokutovom území, za čo hráč Slovana videl červenú kartu. Nariadený pokutový kop Davis premenil na 1:1. V 40. minúte po prihrávke K. Vidu sa snažil z prvej zakončiť Ramirez, strela však bola zblokovaná.

V nadstavenom čase prvého polčasu išli domáci do vedenia, keď Blackmanovu prihrávku z pravej strany poslal do siete K. Vida.

Druhý polčas začali obe mužstvá aktívne. V 49. minúte Mohovu strelu z päťky reflexne vyrazil Jedlička, o minútu neskôr Nonovu strelu Jedlička pokryl. V 52. minúte DAC zvýšil svoje vedenie, keď sa po Davisovom centri hlavou presadil Ramirez.

O 3 minúty neskôr po Nonovom rohovom kope Abena hlavou poslal loptu do siete na 3:2. V 60. minúte z hranice pokutového územia vyskúšal strelu K. Vida, ale Greif bol na mieste. V 68. minúte domáci opäť zvýšili svoje vedenie. Po Ramirezovej prihrávke Fábry z prvej poslal loptu do siete na 4:2.

Tréner Slovana Ján Kozák ml. nebol na tlačovke v dobrej nálade.

Na druhej strane po Šporarovej prihrávke Danielovu strelu zblízka vyrazil Jedlička. V 75. minúte DAC pridal piaty gól. Ramirez ušiel na ľavej strane a z ostrého uhla poslal loptu do siete.

V 82. minúte Daniel získal loptu od Davisa pred pokutovým územím, obišiel aj Jedličku, ale domáci brankár sa stihol vrátiť do prázdnej bránky a Danielovu šancu zneškodnil. V 87. minúte po priamom kope ešte pohrozil hlavou Ljubičič, lopta však letela nad.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava 5:2 (2:1)
Góly: 52. a 75. Ramírez, 36. Davis (z 11 m), 45.+2 K. Vida, 68. A. Fábry – 11. Šporar (z 11 m), 55. Abena. Rozhodovali: Sedlák – Hancko, Benko, ŽK: 56. Koštrna, 86. Oravec – 41. Suchockyj, 47. Abena, 83. Ljubičič, ČK: 35. De Kamps (Slovan), 11.679 divákov

FC DAC: Jedlička – Koštrna, Beskorovajnyj, Kružliak, Davis – A. Fábry (87. Divkovič), M. Vida, Oravec – Blackman (90. Taiwo), Ramirez, K. Vida (90. Veselovský)
Slovan: Greif – Apau, Abena, Božikov, Suchockyj – Ljubičič, De Kamps – Dražič (69. Daniel), Villar, Moha – Šporar (80. Strelec)

Hlasy trénerov

Peter Hyballa, tréner DAC: „Gratulujem Slovanu k postupu do skupinovej fázy Európskej ligy. Vo štvrtok som fandil, som rád, že aspoň jedno mužstvo bude hrať skupinovú fázu. Našou predstavou bolo hrať pressing. Greif posielal dlhé lopty, cieľom bolo získať lopty po zemi, mať prevahu v strede a na krajoch. Vďaka Davisovi a Blackmanovi sa to darilo. Často hovorím o rock and roll futbalovom štýle, k tomu treba mať aj sebadôveru. Je dôležité, že keď sme išli dopredu, fungovala aj defenzíva. Slovan má kvalitných hráčov, treba, aby sme ich ustrážili v defenzíve. Bol to dobrý futbal. V menej úspešnom období, keď sa nám nedarilo získať body, veľakrát sme hovorili o štýle mužstva, ale museli sme zostať pokojní. Vývoj je dôležitejší ako výsledky.“

Ján Kozák ml., tréner Slovana: „Dnes by tu mal sedieť niekto iný miesto mňa. Padlo veľa gólov a to je všetko odo mňa.“

Trenčín prehajdákal náskok

Futbalisti AS Trenčín a FC Nitra sa v Žiline rozišli zmierlivo 2:2. Trenčania síce vo svojom prechodnom domove viedli po prvom polčase o dva góly, ale hosťom sa podarilo po zmene strán v krátkom časovom slede zmazať manko a zabodovať druhýkrát v sezóne.

Trenčania mali od začiatku viac z hry a častejšie zamestnávali obranu súpera. Čatakovič poslal loptu v 7. a 12. minúte tesne vedľa Šípošovej bránky, ale v závere úvodnej dvadsaťminútovky sa domáci tešili, keď Comvaliusovu strelu Šípoš vyrazil a Koolwijk ju poslal pohotovo do siete.

V 25. minúte sa mohli Nitrania tešiť z vyrovnávajúceho gólu, ale Gatarič po rýchlom úniku trafil ľavačkou iba do ľavej žrde. Domáci zvýšili onedlho na 2:0.

Najskôr Roguljič po polhodine hlavičkoval vo výbornej pozícii po Comvaliusovom centri zľava nad bránku, ale o chvíľu obrana hostí zaváhala, Roguljič trafil do pravej žrde a odrazenú loptu poslal Čatakovič za Šípoša. Čatakovič mal aj ďalšiu šancu pri priamom kope, ale trafil tesne mimo nitrianskej bránky.

Nástup do druhého polčasu mali hostia vynikajúci a po 12 minútach bolo vyrovnané. V 52. minúte sa z nevinnej akcie po pravej strane, centri do šestnástky a teči presadil Chobot a o 5 minút využil kolmé vysunutie na únik a vyrovnávajúci gól Ristovski.

Nitrania sa tlačili aj do ďalšieho gólu, ale domáci sa spamätali a začali opäť hrať. V 72. minúte Bukari výborne zakončil, dobre však zasiahol aj Šípoš a loptu vyrazil na roh. Následne mali Trenčania niekoľko závarov pred bránkou Nitry, Šípoš si však poradil aj so strelou, ktorú naňho vyslal Zubairu.

V 84. minúte striedajúci Depetris napriahol z hranice šestnástky a Šípoš jeho pokus vytlačil na brvno. V 88. minúte mohol po akcii Van Kessela a odrazenej lopte rozhodnúť Bukari, ale zo 7 metrov poslal loptu len nad poloprázdnu bránku.

Domáci krídelník ideálne nezakončil v dobrej pozícii ani v úvode štvorminútového nadstaveného času. Na opačnej strane mohol rozhodnúť striedajúci Šimončič, opečiatkoval však iba pravú žrď Šemrincovej bránky.

AS Trenčín – FC Nitra 2:2 (2:0)
Góly: 19. Koolwijk, 31. Čatakovič – 52. Chobot, 57. Ristovski. Rozhodovali: Kružliak – Štrbo, Tomčík, ŽK: 42. Roguljič, 69. Šulek, 82. Julien – 40. Vrábel, 48. Kuník, 64. Süttö (tréner Nitry), 415 divákov

Trenčín: Šemrinec – Ligeon, Šulek, Skovajsa (84. Kadák), Julien – Zubairu, Koolwijk – Roguljič (78. Depetris) – Bukari, Čatakovič, Comvalius (64. Van Kessel)
Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Farkaš, Magda – Faško, Vrábel (73. Šurnovský) – Fabiš, Gatarič, Chobot (90. Šimončič) – Ristovski (84. M. Fábry)

Hlasy po zápase

Roman Marčok, tréner Trenčína: „Pre nás spôsob, akým sme odohrali polovicu druhého polčasu, nie je to, čo charakterizuje náš klub. Neboli sme dostatočne agresívni, aktívni, prestali sme hrať s loptou a pustili sme do hry súpera. Ten vyrovnal a začali sme hrať o zápas, o výsledok, no už bolo neskoro. V závere sme mali tri situácie, aby sme zápas vyhrali, ale rovnako mohol rozhodnúť aj súper. Mohlo to dopadnúť akokoľvek. Pre nás je to strata bodov.“

Marián Süttö, tréner Nitry: „Bol to pre nás mimoriadne náročný zápas, či už z pohľadu súpera, alebo trávnika. Obával som sa trenčianskeho rozletu, ich kvalita je na našu súťaž vysoká a tri kolá hrali mimoriadne aj výsledkovo. Hráčov sme takticky zaviazali a súper to využil. Kvalitou nás vpredu prevýšil a nebyť Šípoša, bolo by do polčasu rozhodnuté. V polčase sme si ujasnili veci, zdvihli sme hlavu a druhý polčas sme odmakali. V momentálnej situácii proti súperovi, ako je Trenčín, musíte mať aj šťastie. Tak aj bolo. V závere by bolo asi veľmi kruté pre Trenčín, ak by Šimončič trafil namiesto do žrde do siete. Bod je bod, berieme ho všetkými desiatimi a ideme bojovať ďalej.“

Michalovce od decembra vonku nevyhrali

Futbalisti FC Spartak Trnava zdolali v sobotnom domácom stretnutí MFK Zemplín Michalovce 2:1. Otočili nepriaznivý vývoj, keď na vedúci zásah hosťujúceho Mateja Trusu odpovedali v druhom polčase kapitán Bogdan Mitrea z jedenástky a Emir Halilovič. Trnava si pripísala štvrté víťazstvo v sezóne, Michalovce naopak štvrtú prehru.

Trnavčanom nevyšiel na vlastnom štadióne prvý polčas, ktorého jediný gól padol do ich siete. V 30. minúte poslal Savvidis dlhú loptu za obranu, nabehol si na ňu Danko, jeho zakončenie z uhla ešte brankár Rusov vyrazil, ale iba na nohu Trusu a ten poľahky otvoril skóre do odkrytej siete.

Spartak si vypracoval náznaky príležitostí, päť minút po inkasovanom zásahu Halilovič vysunul Sobczyka, jeho pokus tesne minul priestor Kirovej bránky. Krátko pred prestávkou Kira vyrazil strelu Dangubiča, Yilmazovej dorážke opäť chýbal iba kúsok.

Domáci museli po zmene strán pridať a to sa im aj podarilo. Zvýšené obrátky priniesli gólové ovocie v 60. minúte, keď Halilovič našiel v šestnástke Sobczyka, ktorý spadol po súboji s Carrillom. Hlavný arbiter Ochotnický nariadil jedenástku a Mitrea s prehľadom vyrovnal na 1:1.

Trnavčania pokračovali v tlaku a onedlho mohli už viesť, Dangubič tesne nedosiahol na prihrávku Tavaresa cez šestnástku. Hostia zareagovali dvoma striedaniami v krátkom slede, no naďalej si nevedeli rady v ťažkých okamihoch.

V 75. minúte ešte Kira s námahou vytlačil halfvolej Oršulu po dlhom pase, ale o minútu neskôr už Halilovič ľavačkou k žrdi otočil skóre na konečných 2:1.

FC Spartak Trnava – MFK Zemplín Michalovce 2:1 (0:1)
Góly: 60. Mitrea (z 11 m), 76. Halilovič – 30. Trusa. Rozhodovali: Ochotnický – Ferenc, Vítko, ŽK: Lovat – Grič, Sidibé, 3228 divákov

Trnava: Rusov – Diogo, Mesík, Mitrea, Záhumenský (42. Tavares) – Dangubič, Tešija, Halilovič, Lovat – Sobczyk (84. Gamboš), Yilmaz (73. Oršula)
Michalovce: Kira – Grič, Carrillo, Červak – Rota, Savvidis, Popovits (79. Kolesár), Mavretič, Danko (71. Turik) – Žofčák (67. Sidibé) – Trusa

Hlasy trénerov

Ricardo Chéu, tréner Trnavy: „Prvý polčas sme nehrali dobre, mali sme síce 1–2 šance, ale inkasovali sme po chybe v obrane. Najmä v strede poľa bolo tých chýb príliš veľa, preto som sa rozhodol ešte pred prestávkou striedať. Chcel som vyslať signál, že nie som spokojný. Najťažšie je hrať jednoducho a to sa nám dlho nedarilo. V druhej polovici už sme hrali viac ofenzívnejšia a nátlakovo. Penalta bola podľa mňa čistá.“

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: „Nemám sa príliš k čomu vyjadrovať. Jeden pán asi chcel, aby to takto dopadlo. Penalta podľa mňa nebola a pred druhým gólom bol faul na nášho hráča. Myslím, že niektorí z rozhodcov to mali vidieť.“

Kanonáda Žiliny

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili na vlastnom štadióne nad FK Senica vysoko 5:0. Žilinčania túžili pred reprezentačnou pauzou a pred vlastnými fanúšikmi natiahnuť sériu bez prehry a predposledná Senica mala byť na to vhodný súper.

Po úvodnom miernom tlaku domácich sa však takmer presadil Seničan El Moudane, keď dostal od Castaňedu dobrý center do šestnástky, ale Holec jeho pokus v 10. min vytlačil na roh. Domáci vzali varovanie vážne, snažili sa hrať s loptou čo najviac na súperovej polovici, ale chýbal im moment prekvapenia a finálna prihrávka.

V 24. min však lopta po rohu Káčera, zmätkoch v šestnástke a pokusoch Diaza a Ďuriša, ktoré hostia s brankárom Tabordom zblokovali, doputovala až k Boženíkovi a reprezentačný útočník SR poslal Žilinu do vedenia.

O tri minúty mohlo byť vyrovnané, ale rýchlu a kolmú akciu a následnú prihrávku Yenneho do šance Žilinčania zblokovali. Aj ďalšiu šancu mali Seničania vďaka Yennemu, ktorý vysunul do dobrej pozície Krča, ale domáci ho faulovali a z priameho kopu sa hostia nepresadili.

V 38. min sa dostal do dobrej príležitosti aj najlepší ligový strelec Bernát, ale jeho pokus sa druhým gólom Žiliny neskončil.

Ihneď po prestávke sa Seničania snažili o vyrovnanie, no Boženík v 48. min vyslal prihrávkou do šance Ďuriša a ten svoj debut v základnej zostave MŠK oslávil gólom na 2:0. Senicu však útočné snahy neopustili, stále sa snažila o kontaktný gól, ale Žilina jej nádej na body zarazila po hodine hry.

Do lopty sa z diaľky oprel kapitán Káčer a strelou k ľavej žrdi zvýšil na rozdiel triedy. Káčer mal gól na kopačke aj v 69. min, no Taborda si s jeho pokusom poradil. O dve minúty mohli konečne skórovať Seničania, keď sa lopta po zlom odkope domácich dostala na ich kopačky, Castaňedovu strelu však Holec vyrazil a Baumgartnerov následný pokus chytil.

Káčer bol pri chuti a v 74. min upravil už na 4:0, keď zužitkoval dobrú prihrávku od Boženíka, presadil sa cez obrancov a lobom aj cez Tabordu. Žilinčania už potom viac mysleli na bavenie divákov a útok ako na bránenie a v 85. min sa po rohu Mysloviča a teči Králika lopta dostala do siete po piaty raz.

Upraviť skóre na poltuctový rozdiel mohol ešte Boženík, ale v 88. min jeho pokus Taborda vyrazil a tak ostala žilinská výhra nad Senicou päťgólová.

MŠK Žilina – FK Senica 5:0 (1:0)
Góly: 24. Boženík, 48. Ďuriš, 60. a 74. Káčer, 85. Králik. Rozhodovali: Glova – Pozor, Somoláni, ŽK: Boženík, Králik – Dias, Cascardo, Baumgartner, El Moudane, 2522 divákov

Žilina: Holec – Tomič, Kaša, Králik, Sluka – Demiri – Káčer, Bernát (71. Myslovič) – Ďuriš (77. Jánošík), Boženík, Diaz (65. Vallo)
Senica: Taborda – Cascardo, Dias, Didiba, Krč – Klapan (90. Addo) – Yenne, El Moudane, Totka (68. S. Sulley) – L. Ramirez (61. Baumgartner), Castaňeda

Hlasy trénerov

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Obával som sa tohto zápasu, pretože všetky predošlé so Senicou boli o detailoch a rovnako aj ten dnešný. V prvom polčase nám nefungovala dobre organizácia hry, ale dobre zvládnutou štandardkou sme sa dostali do vedenia. V druhom polčase sme zlepšili organizáciu hry a bolo to vidieť aj na ihrisku. Zlepšili sme náš výkon a za to, čo sme predviedli v druhom polčase, sme si víťazstvo zaslúžili.“

Michal Ščasný, tréner Senice: „Som sklamaný, ani nie tak z predvedenej hry ako z výsledku. Nehrá sa však na to, či hráte pekne, alebo máte nejaké šance, ale či získate body alebo nie. Výsledok je pre nás dosť krutý, pretože do stavu 2:0 sme boli nebezpeční a Žilinu sme nepúšťali do zložitejších situácií. Žilina však od stavu 2:0 a situácie, ktorá zaváňala penaltou v náš prospech, bola lepšia, nebezpečnejšia, dominantnejšia a zaslúžene vyhrala.“

Poltucet s remízou v Myjave

Futbalisti ŠKF iClinic Sereď a FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa remizovali v Myjave 3:3. Oba tímy sa nedočkali plného bodového zisku ani vo štvrtom zápase za sebou, Sereď figuruje na siedmej priečke s ôsmimi bodmi, nováčik z Pohronia nazbieral o dva body menej a je na ôsmom mieste.

Sereď sa v prechodnom myjavskom domove dostala do vedenia už v 8. minúte, keď Iván prekonal z hranice šestnástky hosťujúceho brankára Vantrubu – 1:0. Jej radosť však netrvala dlho, nováčik vyrovnal už o šesť minút neskôr.

Po autovom vhadzovaní predĺžil Abrahám loptu do päťky, kde sa z bezprostrednej blízkosti presadil Zachara. O ďalších päť minút hostia dokonca viedli vďaka štandardnej situácii. Blahút poslal loptu z rohového kopu priamo na Abraháma, ktorý stanovil polčasový stav 1:2.

Zápas plný zvratov pokračoval aj po zmene strán a tentoraz úradovala Sereď. V 58. minúte hosťujúci Nosko nedokázal odvrátiť center na hranicu šestnástky a hlavička Ventúru zapadla za Vantrubu. Ten už o dve minúty neskôr kapituloval aj tretíkrát a opäť po hlavičke protihráča.

Cleber nacentroval na „malé vápno“ a Hučko vrátil domácich do vedenia – 3:2. Sereď si udržala náskok dlho, nie však do záverečného hvizdu. V nadstavenom čase sa Jacko najlepšie zorientoval po odrazenej lopte z priameho kopu a vyrovnal na konečných 3:3.

ŠKF iClinic Sereď – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 3:3 (1:2)
Góly: 8. Iván, 58. Ventúra, 60. Hučko – 14. Zachara, 19. Abrahám, 90.+3 Jacko. Rozhodovali: Pavlík – Vorel, Súkeníková, ŽK: Nosko (Pohronie)

Sereď: Iliev – Slaninka (90.+1 Matheus), Hučko, Ba, Lukáčik – Ventúra, Adekuoroye – Nascimento (72. Morong), Rorič, Iván (79. Rapanelli) – Špehar
Pohronie: Vantruba – Hrnčár, Nosko, Jacko, Župa – Klec, Sedláček (66. Sojka) – Mészáros (54. Mazan), Abrahám, Blahút (80. Kondrlík) – Zachara

Hlasy trénerov

ViOn je stále na koni

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble zvíťazili nad MFK Ružomberok 4:2. Domáci viedli už o štyri góly, hostia síce znížili manko na polovicu, ale výsledok už neotočili.

Zlaté Moravce dosiahli štvrté víťazstvo v ročníku a s trinástimi bodmi okupujú štvrtú pozíciu, Ružomberok od úspechu v 1. kole zabodoval už len vďaka dvom remízam, z predchádzajúcich piatich zápasov prehral v štyroch.

Zlaté Moravce naznačili vývoj zápasu už v 13. minúte. Ďubek prihral Brašeňovi, ktorého prvé zakončenie ešte hosťujúci brankár Krajčírik vyrazil, ale na dorážku už nestačil – 1:0. Domáci sa v úvodnom dejstve presadili ešte dvakrát a už do prestávky sa výrazne priblížili k trojbodovému zis­ku.

Najskôr v 34. minúte Duga odcentroval z pravého kraja a strelou z prvej zdvojnásobil náskok Sloboda, ktorý v 43. minúte vysunul do samostatného úniku Šveca a ten ešte zvýšil rozdiel – 3:0.

V 55. minúte padol už štvrtý gól do ružomberskej siete. Ďubek rozohral priamy kop z kraja ihriska, no z netradičnej streleckej pozície sa mu podarilo zaskočiť Krajčírika. Zdalo sa byť rozhodnuté, ale hostia nezložili zbrane a zdramatizovali sú­boj.

Najprv hlavný rozhodca Ziemba nariadil jedenástku po páde Kostadinova a Twardzik v 66. minúte pokazil čisté konto Pindrochovi v domácej bránke. Ružomberčania sa presadili aj o desať minút neskôr zásluhou Gereca (4:2), ale viac už nestihli a Zlaté Moravce si postrážili víťazstvo.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – MFK Ružomberok 4:2 (3:0)
Góly: 13. Brašeň, 34. Sloboda, 43. Švec, 55. Ďubek – 66. Twardzik (z 11 m), 76. Čurma. Rozhodovali: Ziemba – Hrčka, Hrmo, ŽK: Sloboda, Ďubek (obaja Z. Moravce), 1970 divákov

Zlaté Moravce: Pindroch – Čögley, Tóth (77. Pintér), Asanovič, Brašeň – Švec (75. Orávik), Sloboda, Duga (81. Richtárech), Koval – Ďubek – Jarovič
Ružomberok: Krajčírik – Čurma, J. Maslo, Twardzik, Mojžiš – Takáč – Kostadinov, Qose, Brenkus (46. Gerec), Regáli (46. Almaský) – Novotný (80. Bobček)

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga