Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ďalší zjav spod Dubňa. Na Šporara si netrúfa, na Real Madrid áno

Jeho kariéra nabrala nečakané tempo. Vo februári tohto roka podpísal 18-ročný Ján Bernát prvú profesionálnu zmluvu a už na jar nastúpil v siedmich ligových zápasoch, štyri razy v základnej zostave.

20.08.2019 06:00
Ján Bernát Foto: ,
Žilinčan Ján Bernát (vľavo) je po 5 kolách Fortuna ligy najlepším strelcom súťaže.
debata

Na jeseň sa stal stabilným hráčom základnej jedenástky, hneď v úvodnom kole nového ročníka strelil premiérový ligový gól. Naposledy dal proti Nitre dva a s piatimi presnými zásahmi sa usadil na čele streleckej tabuľky súťaže. Prešovský rodák pôsobí v MŠK Žilina tri roky.

Aké ťažké to bolo, keď ste sa presťahovali z východu do žilinskej akadémie v Strážove?

Nebolo to jednoduché. Prišiel som do Žiliny bez rodičov, prvý raz som bol dlhšie z domu. Musel som sa začať starať sám o seba. Zvykol som si a veľmi mi to pomohlo. Stal som sa samostatnejší.

Nie ste klasický zakončovateľ. Na jar ste odohrali v lige stále viac minút ako teraz na jeseň, ale gól ste nestrelili…

Na jar bolo všetko nové, zvykal som si na vyššie tempo i kvalitu zápasov v lige.

Čím si vysvetľujete aktuálnu streleckú formu?

Už som na ligu lepšie pripravený. Aj na jar som mal nejaké šance, ale nevyužil som ich. Som síce stredopoliar, ale mojou úlohou v ofenzíve je dopĺňať útočníka, byť stále za ním a byť nebezpečný pre súperovu bránku. Na jeseň som bol tam, kde som mal byť. Lopta si ma našla.

Trénujete špeciálne aj streľbu?

Venujeme sa jej aj individuálne, aspoň jeden deň v týždni.

Tiež s bývalým výborným strelcom Stanom Grigom?

S ním trénujú len útočníci, ja mám streleckú prípravu s asistentom trénera.

Prinášajú vám góly najväčšiu radosť vo futbale?

Z gólov sa každý veľmi teší. Ale pre mňa nie sú hlavnou náplňou práce. Viem sa rovnako tešiť aj z toho, keď nám vyjde pekná akcia, keď hrá dobre mužstvo, keď vyhrávame. Futbal je kolektívna hra a som rád, ak prispejem k úspechu tímu.

Na jeseň ste si otvorili strelecký ligový účet. Koľko vás to stálo?

Za prvý gól som zaplatil sedemdesiat eur. Za ďalšie už nič, iba ak by som dal ešte hetrik.

K nemu ste s Nitrou nemali ďaleko…

Mohol som dať o gól viac, niektoré situácie v druhom polčase som nevyriešil najlepšie. Ani neviem, aká je taxa za hetrik, ten u nás už dlho nepadol.

V minulom ročníku strelecky vyskočil váš mladý spoluhráč Boženík. Skončil druhý v tabuľke kanonierov za Šporarom. Viete si predstaviť, že budete útočiť na streleckú korunu?

O tom vôbec neuvažujem. Z gólov sa teším, ale to je len jedna z úloh, ktoré mám na ihrisku. Nie som typ zakončovateľa ako Šporar. Na súperenie s ním sa nechystám.

Čo vás baví okrem futbalu? Čomu venujete najviac času?

Nemám ho až tak veľa. Dosť času mi zaberie škola. Rád si zahrám PlayStation. Ale ak mám voľno, tak ho najradšej trávim s priateľkou Natáliou alebo si idem s kamarátmi sadnúť niekam na kávu a koláč.

V tíme sú aj podstatne starší hráči, Viktor Pečovský má tridsaťšesť. Ako vychádzate?

Viktora i ďalších skúsenejších hráčov absolútne rešpektujem a učím sa od nich každý deň. Sú to kamaráti, ktorí mi pomáhajú. Vekový rozdiel necítiť. V šatni je výborná partia, to mi uľahčuje situáciu.

Veľa Žilinčanov už odišlo do popredných líg. Máte svoj vysnívaný klub?

Je ním Real Madrid. Odmalička mu držím palce a mojím snom je zahrať si v tomto tíme.

Myslíte si, že sa vám môže splniť?

Je to možné. Len treba tomu veriť a veľa pre to robiť. Denne využiť všetky šance, aby som sa zlepšoval. Každý by mal mať svoje sny, bez nich sa ťažšie posúva vyššie. Mňa ženie dopredu tento.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

people keep talkin’

Príspevok, ktorý zdieľa Ján Bernát (@janbernat_),

Najbližšiu nedeľu vás čaká zápas so Slovanom. Na jar ste si na Tehelnom poli zahrali niekoľko minút v závere. Žilina podľahla 2:6. Bude to iný zápas?

Verím, že áno. Sme v inej situácii. Na jar sme ťahali horšiu sériu, nemali sme najlepšie výsledky a do tohto obdobia zapadol aj zápas na Tehelnom poli. Teraz sa na Slovan pripravíme lepšie.

Na čo si trúfate?

Vždy chceme vyhrať. Keby to tak nebolo, ťažko môžeme niečo dosiahnuť. Slovan chceme potrápiť a bodovať s ním. Nemám z tohto zápasu obavy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Praise the Lord

Príspevok, ktorý zdieľa Ján Bernát (@janbernat_),

Žilina zostala dva roky bez účasti v európskom pohári, predchádzajúce sezóny jej príliš nevyšli. Teraz začala výborne. Čo sa zmenilo?

Neviem to presne posúdiť. Aj pred rokom sme mali dobrý štart, vtedy som v mužstve ešte nebol. Potom na jar prišli aj zranenia, niektoré veci sme možno podcenili a nehrali sme dobre. Nepozeráme sa teraz ďaleko dopredu, ale v každom najbližšom zápase chceme hrať dobre a vyhrať. Pred sezónou bolo naším prvým cieľom dostať sa do silnejšej šestky a ten priebežne plníme.

Po zápase s Nitrou dostalo mužstvo dva dni voľno. To sa nestáva asi často…

To sa stalo prvý raz v tejto sezóne. Dobre nám to padlo. Asi sme to dostali za dobré výsledky a aj preto, že najbližšie hráme až v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Fortuna liga #Ján Bernát