Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo Fortuna lige chýba stabilita. Využije DAC zemetrasenie v Slovane?

Ešte sa nový ročník ani nezačal a štyri popredné tímy, ktoré by mali aj tentoraz zohrať v súťaži dôležitú úlohu a udávať tempo i kvalitu v najvyššej futbalovej súťaži, majú už dovedna osem ostrých zápasov za sebou. Prvé vysvedčenia slovenskej elite vystavili európske poháre.

20.07.2019 07:00
Dunajská Streda Foto: ,
Usadnú futbalisti Dunajskej Stredy na slovenský ligový trón?
debata

Kým vlani celé kvarteto mužstiev preskočilo prvú prekážku, teraz sa dva tímy (Slovan a Ružomberok) cez ňu nedostali. Nie príliš lichotivý je fakt, že z ôsmich súbojov sa slovenskí futbaloví lídri minulej sezóny tešili z výhry len v jednom (Trnava).

Začiatok ligy sprevádza nečakané zemetrasenie na Tehelnom poli. Jasne najúspešnejší tím minulého ročníka prežíva horúce dni, ktoré vyvolalo veľké zlyhanie v prvom predkole Ligy majstrov.

Odniesol si to hlavný tréner Martin Ševela i jeho asistent Ivan Vrabec. Deň pred štartom ligy vedenie klubu riešilo problém, kto povedie mužstvo v úvodnom súboji v Žiari nad Hronom a potom aj v ďalšom priebehu.

Táto komplikácia v tábore belasých a vážne nabúranie pohody by mohlo zahrať do karát dunajskostredskému rivalovi.

Ten vstupuje do súťaže síce s niektorými ďalšími hráčskymi stratami (vo štvrtok sa s mužstvom lúčil prakticky jediný reprezentant z domácej ligy Šatka), ale so stabilizovanými pomermi, dobrým zázemím a aj podmienkami, ktoré utvorilo dobudovanie infraštruktúry a mládežníckej akadémie.

Tím zo Žitného ostrova sa jediný síce trošku nesmelo, ale predsa v predsezónnych prognózach prihlásil k tomu, že by chcel naháňať Slovan a prípadne mu skrížiť aj jeho cestu k ďalšiemu plánovanému titulu.

Pravda, po každej búrke sa vyjasní a obhajca titulu má stále nielen najvyššie finančné možnosti, ale aj najsilnejší káder, ktorý mu v slabej slovenskej lige stačil na pohodlný triumf.

Napriek tomu by mohla byť súťaž na najvyšších poschodia aspoň zaujímavejšia a dramatickejšia ako naposledy. Uplynulý ročník priniesol fádny priebeh, boj o titul bol rýchlo rozhodnutý a Slovan získal na čele až sedemnásťbodový náskok, druhý najvyšší v celej histórii samostatnosti.

Hlavná otázka znie, či sa nájde niekto s gurážou, kto bude belasým šliapať na päty. Aj úvodné predkolo Ligy majstrov ukázalo, že slovenský majster nie je nedotknuteľný.

Liga má aj v slovenských pomeroch málo silných tímov. Aj preto je viac takých, ktorí myslia na prežitie, ako na útok na najvyššie priečky. Už druhý rok po sebe sa na prvoligovej futbalovej mape objaví historicky nový účastník.

Po minuloročnej premiére Serede, nastupuje ďalší reprezentant malého mesta – FK Pohronie. Zastupuje Žiar nad Hronom a Dolnú Ždaňu. Na rozdiel od Sereďanov odohrá svoje stretnutia vo svojom domovskom stánku, na rekonštruovanom štadióne v Žiari nad Hronom, čo je nepochybne plus.

Tam už v sobotu vo veľkej premiére privíta Slovan a rád by od začiatku priniesol tradičným nováčikovským elánom oživenie aspoň ako vlani sereďské mužstvo, ktoré sa nečakane pretlačilo do prvej šestky pred tradičné bašty ako sú Trnava, Trenčín, Nitra…

To, že v kluboch nevládla v minulom ročníku spokojnosť, potvrdzuje aj fakt, že z jedenástich mužstiev, ktoré sa aj teraz predstavia v súťaži, až v siedmich vymenili trénerov.

Takmer všade nastal aj pomerne veľký hráčsky pohyb, niekde dokonca budujú od základov nové tímy. Chýba väčšia stabilita. Hráčska i finančná.

Úplne novú éru začína hlavné slovenské futbalové mesto Trnava. S novými majiteľmi, funkcionármi, trénermi i hráčmi. Pre slovenský futbal je dobré, že prežila hektické dni a môže sa už sústrediť na iné ako existenčné otázky.

Pretože lige popri sympatickom eláne malých chýbajú mužstvá a mestá s väčším futbalovým potenciálom. Silná bude opäť vtedy, keď v nej vážne prehovoria aj silné Košice, Banská Bystrica, Prešov…

To už je však hudba budúcnosti, na ktorú si budeme musieť ešte zopár rokov počkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga