Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohronie si vo finiši zlepšilo náladu. Žilinčania sa chcú vrátiť do Európy

Už najbližšiu sobotu čaká Žiar nad Hronom veľký futbalový sviatok. Nováčik FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Žďana privíta na vypredanom štadióne v historickej premiére v najvyššej súťaži majstra Slovan Bratislava.

18.07.2019 06:56
MŠK Žilina Foto: ,
Na snímke zľava tréner MŠK Žilina Jaroslav Kentoš, kapitán družstva Miroslav Káčer a športový manažér Karol Belaník počas tlačovej konferencie pred začiatkom nového ročníka Fortuna ligy.
debata

Nováčik sa na mimoriadnu sezónu v histórii klubu chystal v domácich podmienkach. Takmer mesiac prežil na sústredení v neďalekej Lovči. Odohral päť prípravných stretnutí a až posledné, generálka na Slovan, mu zdvihla náladu. Uplynulú sobotu rozstrieľal druholigovú Banskú Bystricu (4:1).

S týmto súperom hral ešte na jar v jednej súťaži a doma v Žiari nad Hronom mu podľahol (0:2). Góly padali až po prestávke a Pohronie konečne v príprave zabralo, pretože tri zápasy predtým prehralo a dalo len gól (Dubnica 0:1, Karviná 0:2, Budafok 1:2). To všetko boli dôvody, prečo sa aj trénerovi Rastislavovi Urgelovi zlepšila nálada.

„Sme radi, že po troch prehrách sme konečne vyhrali a hlavne strelili viac gólov. Je to dobrým impulzom do ligy, na ktorú sa už všetci tešíme,“ hodnotil tréner, ktorý tento zápas považuje za dobrú pozvánku pred štartom súťaže.

Ďalším dôvodom na optimizmus bol fakt, že jeho tímu zabrala čerstvá posila z Poľska. Skúsený útočník Mateusz Zachara (29), ktorý hrával aj v Portugalsku a Číne, dosiahol v rozpätí necelých 20 minút hetrik.

„Po prestávke sme sa zlepšili, boli sme presnejší, rýchlejší, viac sme kombinovali po zemi a utvorili si aj viacero príležitostí. Strelili sme štyri pekné góly a zaslúžene zvíťazili nad dobrým súperom. Najmä ofenzívni striedajúci hráči nám zamotali hlavu pred zápasom so Slovanom,“ vravel Urgela.

Pohronie sa v rámci svojich finančných možností posilnilo, z kádra, ktorý vybojoval postup, odišli siedmi hráči a toľko ich aj prišlo. „Ako nám noví hráči pomôžu, ukáže až čas a ich prínos budeme hodnotiť neskôr. Až jesenná časť nás všetkých preverí,“ vyjadril sa na klubovej stránke Urgela.

Žilina späť do Európy

Po skončení minulého ročníka zostali s prázdnymi rukami. Nezískali nijakú trofej a nevybojovali si ani miestenku do európskej pohárovej súťaže. Túto situáciu zažili aj pred rokom. Žilinskí futbalisti neboli v minulosti na niečo podobné zvyknutí. Preto hlavný cieľ pred novým ročníkom je jasný: MŠK sa chce vrátiť do Európy.

„Pre nás je dôležité vybojovať si účasť v prvej šestke. Zápasy v nej sú náročnejšie a mladým hráčom veľa dali už v minulej sezóne. Získali skúsenosti a veríme, že to ukážu aj v novej sezóne. Chceme obsadiť priečku, ktorá bude znamenať účasť v európskych pohároch, v ktorých sme chýbali posledné dva roky. Je to pre klub i hráčov cenná skúsenosť i motivácia,“ zdôraznil športový manažér MŠK Karol Belaník.

Žilinčania sa pripravovali doma a na sústredení v slovinskej Kranjskej Gore. Tréner Jaroslav Kentoš si cení, že sa jeho zverenci stretli v príprave so zdatnými súpermi.

"Sústredenie splnilo účel. Mali sme výborný tréningový proces, proti nám stáli naozaj kvalitní súperi, ktorí hrajú kvalifikáciu Ligy majstrov, resp. priamo v skupinovej fáze. V Slovinsku sme využili čas aj na to, aby sme posilnili tímovú chémiu, kolektív.

Po športovej stránke sme sa rovnako posunuli – môžeme sa baviť o fyzickej kondícii, o taktike, o hernej praxi ako takej. Zamerali sme sa na prácu v defenzíve, chceli sme zlepšiť jej kompaktnosť. Ešte potrebujeme zapracovať na priamočiarosti hlavne v prechode do útoku," hodnotil Kentoš.

V príprave mal jeho tím vyrovnanú bilanciu: po dva zápasy vyhral i prehral, raz remizoval, skóre 5:5. Po zápasoch proti Karvinej (3:4), Shkëndiji (0:1), Lokomotivu Moskva (0:0), Apoelu Nikózia (1:0) nastúpil v generálke s izraelským tímom Hapoel Kiryat Šmona.

S týmto súperom sa stretol aj v predkole Ligy majstrov na jeseň 2012 a vypadol (výhra doma 1:0, prehra vonku 0:2). Teraz vybojoval tesné víťazstvo (1:0).

Káder opustili niekoľkí skúsení hráči. Citeľný bude odchod kapitána Michala Škvarku, ktorý prestúpil do Ferencvárosu, Jakubovi Holúbkovi sa skončila zmluva a zamieril do Plastu Gliwice a Jaroslavovi Mihálikovi sa skončilo hosťovanie a vrátil sa do Cracovie Krakov.

Do tímu pribudol Albánec Besir Demiri. Novým kapitánom sa stal Miroslav Káčer, ktorý už v minulej sezóne mal pásku na rukáve v niekoľkých zápasoch.

Zemplín chce opäť prvú šestku

Jedenáste, dvakrát ôsme a napokon piate miesto. Taká je bilancia futbalistov Michaloviec v najvyššej súťaži.

Rok čo rok stúpali v tabuľke vyššie a naposledy dosiahli svoje historické klubové maximum. V prvej šestke sa hráčom Zemplína zapáčilo a radi by sa v nej udržali aj naďalej. To je cieľ klubu pred štartom nového ročníka.

Tréner Anton Šoltis, ktorý stojí za poslednými úspechmi mužstva, vidí tento cieľ reálne. Neznepokojuje ho príliš ani skutočnosť, že Zemplín ako jediný z prvoligových tímov nevyhral ani jeden zápas v letnej príprave.

Pripísal si v nej v piatich stretnutiach tri remízy a dve prehry, hoci hral so súpermi z nižších súťaží. V generálke remizoval s druholigovým poľským tímom Nowym Saczom 2:2, hoci do prestávky prehrával 0:2.

Zľava hráč MFK Zemplín Michalovce Igor Žofčák,... Foto: TASR, Roman Hanc
Zemplín Michalovce Zľava hráč MFK Zemplín Michalovce Igor Žofčák, tréner MFK Zemplín Michalovce Anton Šoltis a predseda predstavenstva klubu MFK Zemplín Michalovce Štefan Laurinčík počas tlačovej konferencie pred začiatkom nového ročníka Fortuna ligy.

„Príprava prebiehala podobne ako v minulých rokoch. Výsledky v nej neboli ideálne, no tak tomu bolo aj vlani. Odtrénovali sme to, čo sme mali, ale zápasy ukázali, že musíme ešte veľa pracovať,“ vyjadril sa Šoltis.

Trápi ho trochu fakt, že hráči skôr z mužstva odchádzali (dovedna ich bolo až sedem), ale Michalovce zatiaľ posily nezískali. „Potrebujeme zvýšiť konkurenciu v kádri, posilniť ho, aby sme boli konkurencieschopní iným tímom v lige,“ doplnil tréner a verí, že posily ešte prídu.

Momentálne je dôležité, že sa rozhodol pokračovať v kariére skúsený stredopoliar, 36-ročný Igor Žofčák, ktorý povedie naďalej mužstvo v úlohe kapitána.

Michalovčanom už niečo naznačí štart v novom ročníku, ktorý majú nesmierne náročný. Najbližšiu sobotu privítajú Žilinu a o týždeň neskôr sa predstavia na bratislavskom Tehelnom poli proti Slovanu.

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #MFK Zemplín Michalovce #FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa