Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC chce hrať v Európe a naháňať Slovan, kapitánom bude Kalmár

Sme pripravení na novú sezónu a sme silnejší ako vlani, myslí si majiteľ dunajskostredského DAC Oszkár Világi.

15.07.2019 16:51
Peter Hyballa, Zsolt Kalmár Foto: ,
Tréner tímu DAC Dunajská Streda Peter Hyballa a nový kapitán mužstva Zsolt Kalmár počas tlačovej konferencie.
debata

Jeho optimizmus vyplýva najmä zo skutočnosti, že klub má dokončenú kompletnú infraštruktúru. Z tohto pohľadu je podľa neho najlepšia situácia odvtedy, čo prevzal klub. „Nastupujeme do nového ročníka s veľkým odhodlaním,“ tvrdí.

Športový riaditeľ Jan Van Daele i tréner Peter Hyballa zdôraznili, že futbalisti DAC majú za sebou úspešnú sezónu, v ktorej skončili v lige na druhom mieste, najlepšie vo svojej histórii a utvorili niekoľko ďalších klubových rekordov.

Podľa trénera je teraz hlavným cieľom preraziť v Európe a v lige naháňať Slovan. Nebude to jednoduché, pretože v prvom predkole Európskej ligy mužstvo doma remizovalo s Cracoviou Krakov (1:1) a vo štvrtok ho čaká náročná úloha. „A Slovan je silný súper a má lepšie finančné možnosti,“ doplnil Hyballa.

So zložením tímu je spokojný, hoci stále sledujú vývoj na prestupovom trhu. „Chceme hrať ofenzívne, prvé mužstvo je vždy tvárou klubu. Odišlo päť-šesť hráčov, po takej sezóne bol o našich hráčov záujem. Máme ešte o niečo mladší tím, ale sme o rok skúsenejší a krok vpredu.“ S prípravou bol spokojný, DAC v nej odohral šesť stretnutí, tri vyhral, tri prehral.

„Zo zápasov mám dobré pocity, hoci nie vždy z výsledkov, ale tie nie sú v príprave dôležité. Som rád, že nemáme zranených hráčov.“

Van Daele potvrdil, že trénerovou požiadavkou bolo, aby zostal káder pokope. „Prišli však ponuky, ktoré sme nemohli odmietnúť,“ zdôraznil. Odišiel aj kapitán Tomáš Huk (Plast Gliwice) a po štvrtkovom zápase sa s DAC rozlúči reprezentant Ľubomír Šatka (Lech Poznaň).

Káder doplnil bývalý kapitán Ružomberka Dominik Kružliak a z Podbrezovej prišiel Matej Oravec. Tréner pripomenul, že to sú hráči, ktorí sú síce mladí, ale už majú za sebou dosť ligových zápasov a môžu zaujať hneď miesto v zostave. Z hosťovania z Michaloviec sa vrátil Danylo Beskrovajnyj, člen ukrajinskej reprezentácie do 20 rokov, ktorá sa stala majstrom sveta. DAC získal z Karvinej Erica Ramireza, o ktorého sa dlhšie usiloval a ktorý mal viacero iných ponúk.

Tréner Dunajskej Stredy Peter Hyballa o plánoch na ďalšiu sezónu

V kádri sa objavil aj odchovanec z akadémie – Dominik Veselovský. „Vidím ho momentálne ako najväčší talent v tomto klube,“ vyjadril sa o 16-ročnom stredopoliarovi Hyballa. Podľa neho má šancu nastúpiť aj v ligových zápasoch.

Novým kapitánom sa stal Zsolt Kalmár, ktorý mal takisto viacero ponúk na prestup. „Prvý raz som kapitánom. Veľa som sa rozprával s trénerom, mal som iné ponuky, ale dôležité je, že v Dunajskej Strede mám dôveru a cítim sa tu dobre,“ zdôraznil maďarský reprezentant.

Ružomberok s novým trénerom a bez dvoch opôr

S MFK Ružomberok sa lúči jeden z najskúsenejších hráčov v kádri Peter Gal-Andrezly. Dvadsaťdeväťročný stredopoliar odohrá v ružomberskom drese ešte štvrtkovú odvetu 1. predkola Európskej ligy v Sofii a potom zamieri do rumunského Sepsi OSK.

Ružomberskí futbalisti vstúpia najbližší víkend do nového ligového ročníka s mladým kádrom, ktorý bude po tomto prestupe ešte mladší a neskúsenejší. Jeho vekový priemer je 23 rokov a zostal v ňom jediný futbalista nad tridsať – 33-ročný Ján Maslo. V tíme je až desať hráčov do 21 rokov. V letnom prestupovom termíne odišiel aj kapitán mužstva Dominik Kružliak, ktorý sa stal posilou DAC.

V úspešnom tíme minulého ročníka, ktorý obsadil bronzovú priečku, skončili aj tréneri na čele s hlavným Davidom Holoubkom. Jeho miesto zaujal Ján Haspra, ktorého čaká v nedeľu proti Nitre premiéra na lavičke v najvyššej súťaži. Jeho asistentom sa stala bývalá dlhoročná opora ružomberského mužstva Marek Sapara.

Ružomberčania odohrali v príprave päť stretnutí a prehrali len na sústredením v Poľsku s Bialystokom (1:2). S ďalším poľským tímom Slaskom Vroclav zvíťazili (2:1) a v generálke na sezónu potom doma zdolali Třinec (1:0).

"Príprava bola krátka. Prvých desať dní sme hlavne naberali kondíciu v lesoch. Potom sme sa presunuli na sústredenie do Poľska, kde to bolo veľmi kvalitné. Hrali sme dobré zápasy s poľskými mužstvami a verím, že sme dobre pripravení na Európu,“ vyjadril sa na klubovej stránke kapitán Ján Maslo.

V prvom ostrom stretnutí však tím nestačil na silný Levski Sofia, doma mu podľahol (0:2) a jeho postupové šance sú malé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Ružomberok #DAC Dunajská Streda