Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Ligu budú pískať len profesionáli. A pod dohľadom VAR

Státisícové náklady a náročnú prípravu špecialistov prinesie zavedenie systému VAR, ktorý by už o rok mohol pomáhať aj slovenským rozhodcom v najvyššej futbalovej súťaži.

26.06.2019 06:00
Marián Ružbarský Foto: ,
Ak zavedieme VAR, klesne počet rozhodcovských omylov, tvrdí šéf slovenských rozhodcov Marián Ružbarský.
debata

Šéf rozhodcovskej komisie SFZ Marián Ružbarský verí, že sa zníži počet závažných rozhodcovských omylov. Pre Pravdu hovoril o tom, aké sú najväčšie úskalia zavedenia videoasistenta rozhodcu a aká je úroveň rozhodovania v slovenskom futbale.

SFZ pred rokom angažoval siedmich profesionálnych rozhodcov. Osvedčila sa táto novinka?

Tento projekt sa osvedčil. Rozhodcovia, ktorí v ňom dostali šancu, najmä tí, ktorí sú na nominačnej listine FIFA, Kružliak, Glova, Marhefka, Očenáš, a k ním by som zaradil aj Ziembu, odviedli dobrú prácu a patrili ku špičke. Dohál sa začína postupne presadzovať. Za očakávaním zaostáva Nemček, musí v jesennej časti presvedčiť o oprávnenosti zaradenia na listinu profesionálnych rozhodcov.

Bude ich v budúcom ročníku viac?

V zime by sme chceli rozšíriť túto zostavu o jedného rozhodcu. A o rok o ďalších dvoch. S desiatimi profesionálnymi rozhodcami by sme v budúcnosti mali pokryť všetky stretnutia najvyššej súťaže. Našou ambíciou je, že profesionálnu súťaž by mali rozhodovať len profesionáli, ktorí sa môžu plne sústrediť na vedenie zápasov bez vonkajších rušivých vplyvov.

Máte pocit, že profesionálni rozhodcovia na sebe pracujú a zlepšujú sa?

Pravidelne sa zúčastňujú na mítingoch za účasti členov komisie rozhodcov, po absolvovaní tréningu analyzujeme ich stretnutia a zjednocujeme výklad pravidiel. To tiež v značnej miere prispieva k ich napredovaniu a zlepšovaniu v celkovej príprave, aj v ich dobrej výkonnosti v jednotlivých zápasoch.

Ako hodnotíte účinkovanie rozhodcov v uplynulej sezóne?

Nie som spokojný. Je pravda, že chyby boli a aj budú. Samozrejme, usilujeme sa ich eliminovať kvalitnou prípravou rozhodcov, či už na odbornej úrovni, ale tiež dôslednou fyzickou a psychologickou prípravou. Musíme však stále brať do úvahy aj ľudský faktor.

Čo vás najviac mrzí?

Tri stretnutia, ktoré hraničili so škandálmi. Ide o zápas druhej ligy Bardejov – Šamorín, ktorý rozhodcovi Nemčekovi vôbec nevyšiel. V tomto prípade je to o to horšie, že išlo o profesionálneho rozhodcu. Druhým bol zápas Slovenského pohára Michalovce – Poprad. Rozhodca Horváth absolútne nezvládol jeho záver. Chyby v týchto stretnutiach nemali aspoň vplyv na ďalšie pôsobenie mužstiev v súťaži. To však už neplatí o súboji Podbrezová – Zlaté Moravce, najmä preto to bol najhorší prípad. Rozhodca Smolák nesprávne nariadil pokutový kop proti Podbrezovej. Hostia ho využili a tento moment nielenže ovplyvnil výsledok, ale v konečnom dôsledku mal vplyv aj na umiestnenie Podbrezovej.

Predstaviteľ podbrezovského klubu Vladimír Soták ostro kritizoval výkony rozhodcov a vravel o korupčnom správaní. Hovorili ste spolu? Aká je vaša reakcia?

Samozrejme, zaregistroval som kritiku pána generálneho riaditeľa Sotáka a aj sme sa spolu o tom bavili. Chyby rozhodcov ma trápia, ako som už spomenul, najviac nesprávne nariadená penalta v zápase so Zlatými Moravcami. Nemyslím si však, že rozhodcovia boli príčinou vypadnutia Podbrezovej. V podobnom duchu sa vyjadril aj dlhoročný hráč Podbrezovej Viazanko, vnímam ho ako férového človeka. V ostatných stretnutiach sa vyskytli chyby na jednej aj druhej strane. Pán Soták spomínal zápas v Nitre, v ktorom došlo k vážnemu zraneniu hráča Podbrezovej, zavinil ho hráč Nitry. V ďalšom kritizovanom stretnutí, ktoré sa hralo opäť v Nitre, sa zranil takisto podbrezovský futbalista, ale nezavinil to súper. Analyzovali sme aj ďalšie kritizované situácie a z dostupných záberov nebolo zrejmé, že rozhodcovia pochybili.

Znamená to, že sa už nebudete Sotákovými obvineniami zaoberať?

Hovoril o korupčnom správaní, jeho vyjadrenia sme okamžite postúpili disciplinárnej komisii a oddeleniu integrity SFZ, prešetrujú ich. Komisia rozhodcov je prvá, ktorej záleží na čistote futbalu. Nesnažíme sa nič zakrývať. Problémové situácie dôkladne analyzujeme a vážne chyby trestáme. Smoláka sme vyradili z nominácií na zápasy v najvyššej súťaži.

V niektorých krajinách už využívajú aj v ligovej súťaži systém VAR. Kedy sa ho dočkáme na Slovensku?

V dnešnom rýchlom futbale sa už nemôžeme obísť bez moderných technológií. Aj rozhodcovia sú len ľudia, ktorí sa môžu mýliť. Je dokázané, že niektoré rýchle situácie sú bežným ľudským vnímaním, postrehom ťažko správne posúditeľné. Mám na mysli posudzovanie postavenia mimo hry alebo to, či je lopta celým objemom za bránkovou čiarou a podobne. Najmä preto potrebujeme funkciu videoasistenta rozhodcu. Chyby nerobia len naši rozhodcovia, vidíme ich aj vo vyspelých ligách. A často aj väčšie ako u nás. Na zavedení systému VAR už pracujeme.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

Čo zatiaľ bráni jeho využitiu?

V súvislosti s ním existuje komplikovaný protokol, ktorý zaviedla FIFA a musíme ho dodržať. Momentálne prebieha výberové konanie na simulátor VAR, od jesene by sme mali začať zaškoľovať ľudí, od budúcej jari vyhodnocovať zápasy v tréningovom režime. Predpokladám, že od ročníka 2020/21 by sme mali systém VAR aplikovať aj v našej súťaži.

Koľko to bude stáť?

Samozrejme, množstvo peňazí, nie je to lacný špás. Len jeden server vychádza asi na 100-tisíc eur. Server má vstup na maximálne osem kamier. A takých serverov potrebujeme aspoň štyri, dva do centrály v Senci a dva do mobilných jednotiek. Momentálne sa rozhoduje o spôsobe financovania medzi zväzom a klubmi najvyššej súťaže.

Bude pokrývať tento systém len vybraté stretnutia alebo všetky v každom kole?

V začiatkoch uvažujeme o dvoch pracoviskách v Senci, ktoré zároveň budú slúžiť aj ako simulátory na tréningy. Pri použití ďalších dvoch mobilných jednotiek by sme vedeli teoreticky zvládnuť v jeden deň štyri stretnutia. A ďalšie dve by mohli byť v iný deň. Tak by sa dala teoreticky pokryť celá liga. Treba však vyriešiť prenosové cesty do Senca, kvalitné kamery na štadiónoch, videooperátorov… To všetko bude stáť značnú sumu, ktorú neviem úplne presne vyčísliť.

Použitie systému VAR počas MS 2018 v Rusku. Foto: SITA/AP, Sergio Perez
var futbal Použitie systému VAR počas MS 2018 v Rusku.

Aké sú podľa vás plusy i mínusy tohto systému?

Plusy sú veľké. Odstránili by sme závažné chyby, ktoré výrazne ovplyvňujú priebeh a výsledok stretnutia. Hovorím najmä o verdiktoch pri udelení červenej karty, nariadení pokutového kopu, o postavení mimo hry pred strelením gólu, priestupok útočiaceho tímu pred dosiahnutím gólu, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru v priestore bránky… Mínusy sú podľa mňa malé. VAR môže vstúpiť iba do jasných chybných rozhodnutí, nemôže riešiť diskutabilné situácie, ktoré sú z pohľadu rozhodcu nejasné, to znamená 50:50.

Ste presvedčený, že keby bol na Slovensku VAR, výrazne zníži počet chýb rozhodcov?

Určite. Už teraz, ak by sme mohli posudzovať situácie z pohľadu jednej či dvoch kamier, odstránili by sme mnoho chybných rozhodnutí. VAR vyžaduje minimálne šesť kamier. My ich chceme využívať až osem, čo je, ako som spomenul, maximálny počet, ktorý môžeme pripojiť na jeden server. Jednoznačne klesne počet chýb rozhodcov a narastie dôvera zo strany divákov.

Aké sú skúsenosti z krajín, ktoré už zaviedli systém videorozhodcu?

Jasne prevládajú pozitíva, aj keď musím priznať, že sa vyskytli aj negatívne skúsenosti. Negatíva sa dajú pripísať opäť na konto ľudského faktoru, aj za monitorom systému VAR sedí človek. Je na nás, aby sme vybrali rozhodcov, ktorí sú schopní so systémom pracovať a plne ho využívať. Musia mať predovšetkým odborný pohľad na herné situácie a nemôžu ich vyhodnocovať na základe subjektívnych pocitov. VAR musí vážny omyl napraviť – v spolupráci s rozhodcom. Rozhodnutie bude v konečnom dôsledku aj po intervencii VAR vždy len na rozhodcovi.

TV Pravda: Slávna Tour de France sa blíži. Peter Sagan je pred jej štartom na správnej ceste, tvrdí v ďalšej časti relácie Týždeň v športe bývalý slovenský cyklista Peter Velits:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalový rozhodca #Marián Ružbarský