Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá posila Slovana je z Trnavy. Jej meno sa spája so škvrnou pri otvorení štadióna

Úradujúci slovenský futbalový majster ŠK Slovan Bratislava ohlásil prvú posilu pred novou sezónou. Vedenie fortunaligového klubu podpísalo štvorročný kontrakt so stredným obrancom Myentym Abenom, ktorý dosiaľ pôsobil v konkurenčnom Spartaku Trnava. V stredu sa zapojil do letnej prípravy "belasých".

05.06.2019 17:53
Myenty Abena, Andraž Šporar Foto: ,
Myenty Abena v drese Trnavy sa snaží zastaviť útočníka Slovana Andraža Šporara.
debata

„Posilnenie defenzívnej formácie patrí medzi naše priority v rámci letného prestupového obdobia. Teším sa, že sme získali Myentyho Abenu,“ povedal pre web Slovana generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.:

"Sledovali sme ho už v priebehu jesennej časti, keď podával veľmi dobré výkony v Eredivisie. Aj výkonmi v slovenskej lige nás presvedčil o svojich kvalitách, preto sme po sezóne neváhali a oslovili sme ho s ponukou na spoluprácu. Absolvoval záťažové testy, v ktorých len potvrdil svoje schopnosti. Je veľmi zaujímavý typ hráča.

Využíva svoje fyzické predpoklady, je dôrazný v osobných súbojoch a má dobrú rozohrávku. Zároveň je vo veľmi dobrom futbalovom veku s potenciálom ďalej sa zlepšovať a túži po úspechoch. V priebehu letnej prípravy má šancu zabojovať o svoje miesto v zostave a som presvedčený, že pre nás bude prínosom."

Abena sa narodil na Suriname, ako desaťročný sa však s rodinou presťahoval do Holandska a má aj tamojšie občianstvo. Je odchovanec FC Utrecht, s ktorým v sezóne 2015/2016 triumfoval v holandskej lige do 21 rokov. V sezóne 2017/2018 sa stal hráčom De Graafschapu a prispel k postupu do Eredivisie. Následne odohral v najvyššej holandskej súťaži 12 zápasov.

Jarnú časť ročníka 2018/2019 už absolvoval na Slovensku, za Spartak Trnava si pripísal 14 štartov. "Chápem, že niektorí fanúšikovia môžu citlivo vnímať, v akom klube naposledy pôsobil. Chcem však zdôrazniť niekoľko skutočností. V minulosti sme sa vyjadrili, že angažovanie hráča s trnavskou minulosťou si vieme predstaviť len v prípade, že je futbalista európskych parametrov. Som presvedčený, že Myenty tieto parametre spĺňa, čo ukázal aj počas pôsobenia v Holandsku.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedal v relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video

Zároveň som sa vyjadril, že si neviem predstaviť angažovanie ktoréhokoľvek hráča z trnavského kádra z jesene 2018. Nikoho z nich sme neangažovali. A je rozdiel, ak niekto strávi v Trnave niekoľko sezón, alebo príde v zime z Holandska na Slovensko bez povedomia o rivalite medzi klubmi.

Polročné pôsobenie v drese najväčšieho rivala ho pri vysokých hráčskych kvalitách nemôže diskvalifikovať pre angažmán v Slovane. Navyše, počas rokovaní sme s ním viedli veľa rozhovorov na túto tému a Myenty sám prejavil túžbu nosiť belasý dres, pričom už plne chápe všetky okolnosti. Verím, že ho fanúšikovia prijmú pozitívne a uľahčia mu prvé chvíle v novom klube," dodal Kmotrík ml.

Pre 24-ročného obrancu je to štvrtý angažmán v doterajšej kariére.

"Som veľmi šťastný, že som dostal šancu stať sa súčasťou Slovana Bratislava. Vnímam to ako doteraz najvýznamnejší krok v mojej kariére. Prichádzam totiž do klubu, ktorý je aktuálne majstrom a má túžbu po ďalších métach a úspechoch. Teraz už viem o rivalite medzi Slovanom a mojím bývalým klubom, no úprimne hovorím, že v zime som o tom nemal ani tušenia.

Takže verím, že to pochopia aj naši fanúšikovia. Chcem bojovať za belasé farby, teším sa na silnú konkurenciu a nové výzvy, ktoré nás spoločne čakajú v novej sezóne. Na Slovensku som si už zvykol, páči sa mi aj úroveň tunajšej ligy, hrá sa v dobrom tempe a zápasy majú svoju kvalitu," povedal Abena.

Bol terčom rasistických pokrikov

Meno Abenu zarezonovalo pri odsúdeniahodnom momente počas marcového otvorenia Tehelného poľa.

Po necelej hodine zápasu s Trnavou sa pri potýčke s domácimi hráčmi na čele s kanonierom Andražom Šporarom ozvali na adresu Abenu z hľadiska pokriky a zvuky s rasistickým podtónom.

„Všimol som si to a príde mi to naozaj veľmi úbohé,“ uviedol vtedy pre web Šport.sk tréner Spartaka Trnava Michal Ščasný a pokračoval:

"Veď máme už 21. storočie. Keď si to tak zoberieme, tak aj Slovan má vo svojom kádri hráčov čiernej pleti, a či je jeden tmavší, druhý svetlejší, tak takéto prejavy mi prídu choré. Bez úcty a bez rešpektu k človeku. Žiaľ, deje sa to a niektorých jedincov, ktorí to naštartujú, jednoducho neovplyvníte. Pokazilo to fantastickú atmosféru na štadióne. Je to škvrna, pretože na futbal prídu rodiny s deťmi, slušní fanúšikovia a musia toto počúvať. Hráč čiernej pleti niečo spraví a prídu takéto reakcie.“

Incident z derby približne v čase 1:06:50

"Nevšimol som si to, možno som bol až príliš zažratý do hry a počujem to prvýkrát. Ak sa to však stalo, určite to odsudzujem,“ poznamenal kouč Slovana Martin Ševela.

„Určite také niečo nepatrí na štadión. Všetci sa snažíme bojovať proti rasizmu, fašizmu a podobným prejavom, ktoré nechceme, aby boli na štadiónoch. My sme takisto zástancami toho, aby na futbal chodili rodiny s deťmi a aby si to užívali. Pokiaľ sa udejú takéto veci, tak to, samozrejme, na štadión nepatrí a sme proti tomu,“ dodal.

Disciplinárka o pár dní potrestala Slovan pokutou 10-tisíc eur a zároveň „belasým“ uložila odohrať jedno domáce stretnutie bez divákov v sektoroch C s podmienečným odkladom do 30. júna 2019.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy. A aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Myenty Abena