Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šesták sa lúči: Chodiť na ligu pod Tatry? To je pekná adresa

Má za sebou výnimočnú futbalovú kariéru. Ešte jeden deň a Stanislav Šesták (36), ktorý vystrieľal Slovákom postup na svetový šampionát v Afrike, bude o nej hovoriť už len v minulom čase.

31.05.2019 17:57
SR Futbal FL baráž 1. Poprad Trenčín POX Foto: ,
Stanislav Šesták (vpravo) v drese Popradu počas barážového stretnutia proti AS Trenčín.
debata

V sobotu čaká 66-násobného reprezentanta, autora 123 ligových gólov, posledný zápas v profesionálnej kariére.

Pre jeho súčasný tím FK Poprad má historický význam. V barážovej odvete sa predstaví proti Trenčínu v Žiline (17.00). Doma vyhral 2:0 a siaha na postup do najvyššej súťaže.

Ste definitívne rozhodnutý, že sa dnes rozlúčite s profesionálnym futbalom?

Bude to môj posledný ostrý zápas. Viem si ešte predstaviť, že sa v novom ročníku objavím v popradskom drese, ale to už len na zopár minút. A len v prípade, ak by sme postúpili do prvej ligy a v niektorom z prvých kôl by sme narazili na Slovan alebo Žilinu, kde som strávil veľkú časť domácej kariéry. To by som považoval za symbolickú bodku za dlhou kariérou.

To sa môže stať. Poprad v prvom súboji prekvapujúco zdolal favorita z Trenčína a vy ste k tomu prispeli gólom. Čo rozhodlo?

Väčšie srdce a bojovnosť. Aj my máme dobré mužstvo, aj individuality, ktoré už ligu hrali a zaslúžili by si, aby sa do nej vrátili. Ale rozhodla naša tímovosť, ochota zabojovať jeden za druhého.

Ako vidíte vaše šance v odvete?

Prvý výsledok je zaujímavý, dobre sme si to rozohrali, ale teraz to bude úplne iný zápas a favoritom zostal náš súper. Ideme hrať na umelú trávu, čaká nás prvoligista, ktorý na tomto štadióne pred pár mesiacmi jasne zdolal Feyenoord Rotterdam. Ale aj ja som v Žiline hrával a cítim sa tam stále ako doma. Nebude to jednoduchý zápas, ale ani prvý taký nebol. Môžem sľúbiť len to, že zamakáme, dáme do stretnutia úplne všetko. Nebojíme sa, nastúpime na zápas s pokorou, rešpektom, ale sebavedomo. Teším sa na to.

Ak by Poprad postúpil, bol by podľa vás prínosom pre prvú ligu?

Bol by určite jej oživením. Máme aj dosť mladých hráčov, ktorí pri skúsených borcoch, akými sú Pišta Zošák, Vlado Kúkoľ, Peťo Maslo, Janko Malec, jednoznačné rastú. V prvej lige sú z východu len Michalovce, keby pribudol Poprad, trochu by sa to vyvážilo. Chodiť na zápasy pod Tatry? To je pekná adresa.

Považovali by ste postup za splnenie vašej popradskej misie?

Dá sa to povedať. Prišiel som pomôcť popradskému klubu, naše ambície postupne stúpali a aj sme sa stále zlepšovali. V druhej lige sme najskôr skončili tretí, potom druhí, teraz je šanca na postup.

Stanislav Šesták v drese slovenskej reprezentácie. Foto: SITA
Stanislav Šesták Stanislav Šesták v drese slovenskej reprezentácie.

V Poprade ste sa hlásili na začiatku roku 2017, najprv na krátky čas, ale váš pobyt sa v klube natiahol už na dva a pol roka…

Bol som tu veľmi spokojný, neodchádza sa mi ľahko. Je tu výborná partia a klub funguje vynikajúco. Vždy som moje pôsobenie pod Tatrami predlžoval len o pol roka. Napokon v tíme nastúpil tréner Marek Petruš, s ktorým som hrával v Prešove i Slovane. Aj on ma presvedčil, aby som ešte pokračoval, keďže som to bol aj ja, kto chcel, aby do Popradu prišiel. Tak sa stalo, že som potiahol ešte tento celý ročník.

Nepresvedčia vás opäť? Najmä ak mužstvo postúpi, bude vládnuť eufória…

To už nie, naopak, bolo by skvelé, keby som sa rozlúčil po takom výbornom výsledku. Teraz padla definitíva. Už ma presviedčali, aby som ešte pol roka potiahol. Uzavreli sme to. Neviem si vôbec predstaviť, že by som pokračoval v druhej lige. A prvá liga? To už musia prísť noví hráči, ktorí majú perspektívu a mužstvu pomôžu.

Vy ste však boli v uplynulom ročníku najväčšou osobnosťou druhej ligy, najlepším strelcom tímu, dali ste osemnásť gólov. Už by ste nedokázali pomôcť?

Už naozaj treba stavať na mladších hráčoch, vek nik neoklame. Ja som o tom rozmýšľal dlho, chcem odísť na nejakej výkonnostnej úrovni. Možno som už aj svoj správny moment prešvihol. Už budem oporou len môjho amatérskeho tímu.

Ste rodákom z Demjaty neďaleko Prešova a už po príchode do Popradu ste vraveli, že jej futbalový tím, ktorému ste pomáhali aj sponzorsky, musí ešte chvíľu počkať. Teraz prišiel ten čas?

Je to tak, vraciam sa do klubu, v ktorom som začínal a ktorý som občas aj podporil, keď to šlo.

Kam by ste to s demjatským mužstvom chceli dotiahnuť?

To neviem, teraz sme na čele piatej ligy, možno postúpime vyššie, ale vedieme len o bod a ešte nie je koniec. Takže sa ešte uvidí, či si zahrám v piatej alebo už vo štvrtej lige a či budeme mať potom na prípadný ďalší postup.

Na čo budete v Demjate najviac spomínať z vašej peknej kariéry?

Na veľa momentov. Ale ak by som mal povedať len jeden, tak to bol postup na majstrovstvá sveta do Afriky a ak by som mal byť ešte konkrétnejší, tak na kvalifikačný zápas s Poľskom.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy. A od uplynulého víkendu aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Stanislav Šesták #FK Poprad