Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šporara sledoval Liverpool. Pred Slovanom spravil zlú voľbu

Andraž Šporar, najdrahší hráč slovenskej futbalovej ligy, prestúpil v januári 2018 do Slovana Bratislava z FC Bazilej a jeho príchod sprevádzali veľké očakávania.

27.05.2019 08:52
Andraž Šporar Foto: ,
Andraž Šporar poskytol exkluzívny rozhovor pre Pravdu.
debata

Vlani na jar ich nenaplnil, hoci pravidelne nastupoval, strelil len tri ligové góly. V tomto ročníku však naplno ukázal svoje strelecké predpoklady a výnimočný čuch na góly.

V 14 jarných stretnutiach dal 14 gólov a celkovo si v aktuálnom ročníku pripísal 29 presných zásahov. Vyrovnal rekord kanoniera Róberta Semeníka zo sezóny 1995/96. Slovinský reprezentant poskytol Pravde rozhovor.

V Bratislave ste sa pomalšie rozbiehali. Čím si to vysvetľujete?

Potreboval som čas na adaptáciu. Keď som prišiel do Slovana, mal som za sebou zlé obdobie, sústredil som sa na získanie mentálnej sily. Útočník si musí, samozrejme, najmä veriť. Zažil som v kariére zložitejšiu etapu, keď som nehral veľa. Potreboval som sa dostať do formy, pohody, to trvalo niekoľko mesiacov.

Do Slovana ste prišli ako posila. Nečakali v klube príliš dlho, kým naplno zaberiete?

Aj ja som bol trošku sklamaný, že sa mi nejaký čas nedarilo podľa predstáv. Našťastie, netrvalo to dlho, možno dva mesiace. Vedel som, že je to normálne a stále som veril vo svoje sily, predpokladal som, že sa to obráti.

Prvý gól som v lige dal za Slovan tuším v Nitre a to bol len tretí či štvrtý zápas, v ktorom som nastúpil v novom tíme. Po krátkej pauze prišli aj ďalšie, skóroval som potom aj v pohárových stretnutiach, aj vo finále, v ktorom som získal so Slovanom prvú trofej.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy. A od uplynulého víkendu aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video
Video

V tejto sezóne sa situácia definitívne obrátila. Dali ste predtým v niektorej viac gólov?

Nie, nikdy. V aktuálnej sezóne som dovedna nastrieľal 35 gólov, to je môj absolútny strelecký rekord.

Úlohou útočníka je najmä strieľať góly. Takže tento ročník je váš najlepší v doterajšej kariére?

Neberiem do úvahy len výsledky a výkony v Slovane, ale aj slovinskú reprezentáciu. Stal som sa v nej prvým útočníkom, dal som aj svoj premiérový gól – v kvalifikačnom stretnutí v marci v Izraeli. Zo všetkých pohľadov to bola moja najlepšia sezóna.

Dvere do základnej zostavy národného mužstva ste si otvorili výkonmi v Slovane. Vzbudili pozornosť aj v Slovinsku?

Samozrejme, aj doma majú odozvu. Keď hrá slovinský futbalista v inej krajine, sledujú jeho pôsobenie v médiách. O to viac, keď je aj úspešný.

Kto vás na začiatku kariéry najviac ovplyvnil a podporil?

To je úplná klasika – otec a mama. Otec hrával za Olimpiju Ľubľana, bol jej kapitán, ale nastupoval v strede obrany. Pre mňa je príťažlivejšie strielať góly. Obranca si neraz pomôže aj nedovoleným zákrokom, aby mu zabránil. Mám pocit, že všetci futbalisti hrajú najmä pre to, aby dali gól.

V Bratislave je s vami priateľka Mia. Chodia na zápasy aj rodičia?

Áno, boli tu viackrát, vždy na významnejšie stretnutia, s Trnavou, Dunajskou Stredou… Cítim stále podporu najbližších, to je pre mňa dôležité.

Slovan Bratislava oslavuje titul Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovan Bratislava oslavuje majstrovský titul vo...

Keď ste odchádzali v zime 2015 z Olimpije Ľubľana, záujem o vás mali viaceré kluby. Hovorilo sa aj o Liverpoole či Interi Miláno. Prečo ste dali prednosť Bazileju?

Na rokovanie do Ľubľany prišiel športový riaditeľ z Bazileja a mal som z neho dobrý pocit. Cítil som veľký záujem, ponúkol mi pozíciu prvého útočníka a ja som Bazilej vnímal ako vážny európsky klub, ktorý získal množstvo úspechov, črtala sa reálna šanca hrať v Lige majstrov.

Všetko sa skomplikovalo po mojom príchode, v klube som sa hlásil v januári a vo februári som sa zranil. Na sedem mesiacov som vypadol z hry. Keď som sa vrátil, mužstvu sa darilo, kráčalo od výhry k výhre, musel som byť trpezlivý a čakať na šancu.

Máte 25 rokov, ale už ste pôsobili v štyroch krajinách. Okrem Slovinska a Slovenska, aj vo Švajčiarsku a Nemecku. Kde sa vám futbalovo najviac páčilo?

Na to sa mi ťažko odpovedá. Zažil som pekné obdobie v Slovinsku na začiatku kariéry. Ale aj vo Švajčiarsku, kde bola veľká konkurencia. Boli sme traja na jeden post – okrem mňa Doumbia a Janko, to boli európski útočníci.

Ale boli sme super kamaráti. Ako som už spomenul, moja pozícia v Bazileji bola po zranení komplikovanejšia. Bolo veľmi náročné sa vrátiť do tímu. Mal som aj zlú skúsenosť.

V Bazileji?

Nie, v Nemecku. Odišiel som na hosťovanie do Bielefeldu, ukázalo sa, že to nebolo dobré rozhodnutie, nedostal som priestor, aký som očakával. Ale u nás v Slovinsku je príslovie, ktoré hovorí – keď pôjdeš do školy, tak sa niečo naučíš.

Znamená to, že každá skúsenosť sa zíde, niečo nové spoznáš. Možno aj to mi pomohlo, že som neskôr mohol útočiť na slovenský strelecký rekord.

Na Slovensku ste si pripísali najviac gólov. Strieľali sa v slovenskej lige ľahšie ako v predchádzajúcich súťažiach?

To sa určite nedá povedať. Góly sa dávajú všade ťažko, len niekto si myslí, že je to jednoduché. Ich strieľanie, to je všade trochu komplikovaný príbeh. Je úplne jedno, či sa odvíja v Slovinsku, Švajčiarsku, Nemecku či na Slovensku alebo aj niekde úplne inde.

Útočník potrebuje všade dobrú spoluprácu s ostatnými spoluhráčmi a veriť si. Ak to má, potom môže strieľať góly kdekoľvek. Tým nechcem povedať, že je jedno, či hrám v slovenskej lige alebo v Premier League, že sú to rovnaké súťaže, ale myslím si, že keď mám top formu a dobrých spoluhráčov, môžem dať gól tam aj tam.

Andraž Šporar. Foto: TASR, Jakub Kotian
Andraž Šporar Andraž Šporar.

V slovenskej lige ste ich nastrieľali v uplynulom ročníku 29. Je niektorý, ktorý si ceníte viac ako ostatné?

Áno, sú dokonca dva. Oba som dal v otváracom stretnutí na vypredanom novom štadióne na Tehelnom poli, v stretnutí s Trnavou. To bol pre mňa krásny zápas.

Jeden gól vám chýbal, aby ste prekonali strelecký rekord Róberta Semeníka. Ste sklamaný, že to nevyšlo?

Päť rokov nebol Slovan majstrom, my sme to zvládli päť či šesť kôl pred koncom súťaže, to je podstatné. Bola to dobrá sezóna, som šťastný, nie sklamaný. Rekord nik neprekonal 23 rokov a ani sa k nemu nepriblížil.

Dal som 29 gólov, to je veľa. Dúfal som, že ich môžem dať 30, nevyšlo to, nič sa nedeje. Myslím si, že ja i pán Semeník sme teraz spokojní.

V Bazileji ste si zahrali aj v skupine Ligy majstrov, váš tím narazil na Paríž St. Germain či Arsenal. Myslíte si, že aj Slovan má v tejto prestížnej súťaži šancu?

Slovan má teraz veľmi dobrý tím, možno by ešte potreboval dve-tri posily. Lenže na to, aby mužstvo hralo v skupine Ligy majstrov, to nestačí. Potrebuje viac vecí, aby prešiel cez štyri predkolá vrátane play-off až do skupiny.

Napríklad šťastie pri žrebovaní, dôležité je, akých súperov dostane. Na novom štadióne a s veľkou podporou fanúšikov to nemusí byť nereálna úloha.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video

Ste spokojný aj so životom na Slovensku?

Určite. Bratislava je pekné mesto, dobrá na príjemný život. A domov to mám len tri a pol hodiny.

Viete si predstaviť aj to, že tu budete žiť aj ďalší rok?

Prečo nie? Ale na to neviem teraz s určitosťou odpovedať. Vo futbale je všetko možné a ja presne neviem, čo bude zajtra.

Predsa len, teraz sa veľa debatuje o tom, či zostanete v Slovane aj v nasledujúcej sezóne. Takže – zostanete?

Príliš sa tým v tejto chvíli nezaoberám. Už som povedal: cítim sa tu dobre, som tu šťastný, som kapitánom takého mužstva, ako je Slovan. Všetko ostatné sa ešte uvidí.

Vo svete si Slovensko a Slovinsko často pletú. Stretli ste sa s tým aj vy?

Mne sa nič podobné ešte nestalo, ale počul som už o mnohých podobných situáciách. Nebral by som to ako veľký problém, keďže som už trochu doma aj na Slovensku.

Hovoríte po anglicky a za rok ste sa naučili komunikovať v slovenčine. Bolo to podobné aj v predchádzajúcich krajinách, zvládli ste aj nemčinu?

Áno, hovorím aj po nemecky. Nie perfektne, ale nestratím sa. Je to podobné ako po slovensky. To považujem za normálne. Keď pracujete v inej krajine, mali by ste mať snahu dohovoriť sa v domácom jazyku. Pre mňa to znamená aj rešpekt ku krajine, kde žijem.

Čaká vás dovolenka. Ako ju strávite?

Tentoraz bude veľmi krátka. Mám pred sebou ešte dva zápasy v reprezentácii. Potom budem mať sedem dní voľno. To nie je veľa, ale tak akurát. Stačí to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #majster #Andraž Šporar #najlepší strelec