Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kmotrík: Slováci v Slovane? Najprv musí prísť úspech

Už iba dve kolá chýbajú do skončenia aktuálneho ročníka najvyššej futbalovej súťaže. Otázkou je, či sa suverénnemu Slovanu podarí v najbližších týždňoch udržať súčasný káder.

14.05.2019 11:38
Ivan Kmotrík ml. Foto: ,
Ivan Kmotrík mladší (s trofejou): Musíme pracovať na tom, aby sme kvalitu dokázali na Slovensku nielen vychovať, ale najmä udržať.
debata (4)

Generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík mladší potvrdzuje, že o viacerých hráčov je v Európe záujem. „Nik neprišiel za mnou, že chce odísť,“ vraví Kmotrík.

„Považujem to za dobrý signál. V minulosti, keď sme získali titul či iný úspech, všetci hráči chceli odísť. Kamkoľvek, len nie ostať v Slovane. Tešíme sa, že sa mení myslenie a chcú bojovať za Slovan. V minulých sezónach sme vymenili množstvo futbalistov, ale pre nás je teraz dôležitá stabilita. Urobíme všetko, aby sme mužstvo udržali pokope.“

Slovan po piatich rokoch vybojoval titul až na brankára s cudzincami. Kmotrík by bol rád, keby v zostave bolo viac Slovákov.
Brankár Dominik Greif sa ako jediný pravidelne... Foto: TASR, Martin Baumann
Dominik Greif, Vukan Savičevič Brankár Dominik Greif sa ako jediný pravidelne nastupujúci Slovák podieľal na titule Slovana Bratislava.

„Na to však potrebujeme, aby bol Slovan viac rešpektovaný. Niekoľko talentovaných hráčov v nedávnej minulosti uprednostnilo zahraničie. Išli do klubov, ktoré sú už etablované v Európe, hrajú pravidelne v európskych súťažiach, tým sme neboli schopní konkurovať. Mladí majú sen hrať v Európe, proti silným tímom.“

Kmotrík si uvedomuje, že na zmenu myslenia slovenských futbalistov a ich manažérov potrebuje Slovan dosiahnuť úspech.

„Táto cesta bude ešte dlhá a nebude ľahká. Chceme ponúknuť mladým Slovákom možnosť hrať v európskej súťaži v slovenskom tíme. Potom je šanca udržať ich doma. Tím musí byť dostatočne dobrý, kvalitný, aby im mohol dať takúto perspektívu,“ vraví Kmotrík.

Podľa neho klub dobre pracuje aj s mládežou, má zopár talentov, s ktorými môže v budúcnosti rátať. Sú to však zatiaľ chlapci, ktorí potrebujú čas, aby mohli pôsobiť v mužskom futbale.

„Všetci okolo nás sa zlepšujú, Sparta a Slavia Praha, Legia Varšava, Rapid Viedeň, Salzburg, Dynamo Záhreb, CZ Belehrad, to všetko sú naši priami konkurenti v boji o pohárovú Európu. Ak sa k nim chceme priblížiť, tak len zvyšovaním kvality, nie tým, že budeme mať v základe jedenásť Slovákov. Musíme pracovať na tom, aby sme kvalitu dokázali na Slovensku nielen vychovať, ale najmä udržať.“

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video

Slovan mal v nedávnej minulosti záujem o niektorých mladíkov, napríklad z úspešnej dvadsaťjednotky, ktorá si zahrala na šampionáte v Poľsku.

"Lenže vtedy sme neboli pre nich zaujímaví, uprednostnili iné kluby. Rokovali sme, ale nehrali sme európsku súťaž. Nestačí, ak do prvého mužstva dáme desať alebo dvadsať mládežníkov a budeme čakať niekoľko rokov, či úspech vôbec príde.

Musíme ísť na to opačne. Najprv potrebujeme úspech a kvalitu. Potom docielime, aby bol Slovan zaujímavý aj pre mládežníckych reprezentantov."

Kmotrík sa domnieva, že mix medzi legionármi a domácimi hráčmi zostane aj v budúcnosti a už aj verejnosť začala chápať ich cestu. „Taký je súčasný futbal, tak sa vyvíja. Nemôžeme sa pozerať, odkiaľ pochádza hráč, ale musí nás zaujímať len kvalita.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Fortuna liga #Ivan Kmotrík ml. #prestupová politika