Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický moment pre Dunajskú Stredu. Bude slovenský vicemajster

Futbalisti MFK Ružomberok zdolali bratislavský Slovan 3:2 v zápase 7. kola skupiny o titul vo Fortuna lige.

05.05.2019 17:12 , aktualizované: 19:48
SR Žilina futbal FL 7. titul Dunajská Streda ZAX Foto: ,
Tomáš Huk (Dunajská Streda) a Michal Škvarka (Žilina) v zápase 7. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.
debata

Pod Čebraťom začali lepšie hostia, ktorí sa gólom Dávida Holmana ujali vedenia už v siedmej minúte. Náskok zverencom Martina Ševelu ale dlho nevydržal. V 16. min vyrovnal Štefan Gerec a v nadstavenom čase prvého dejstva poslal domácich do vedenia Zinedin Mustedanagič.

Ružomberok aj po zmene strán pokračoval v dobrom výkone a v 72. min prekonal brankára Michala Šullu prudkou strelou z hranice šestnástky Kristi Qose. Jeho presný zásah sa napokon ukázal byť víťazným, pretože v závere stretnutia už len upravil na konečných 2:3 z pohľadu „belasých“ Marin Ljubičič.

Liptáci tak získali mimoriadne cenné tri body, vďaka ktorým sa dostali na priebežnú tretiu pozíciu, ktorá zaručuje účasť v pohárovej Európe.

Zaujímavosťou je, že aj pred pätnástimi dňami sa v konfrontácii týchto dvoch klubov zrodil výsledok 3:2, vtedy však na Tehelnom poli triumfovali hráči Slovana Bratislava.

Fortuna liga – skupina o titul

MFK Ružomberok – ŠK Slovan Bratislava 3:2 (2:1)
Góly: 16. Gerec, 45.+ Mustedanagič, 72. Qose – 7. Holman, 87. Ljubičič, ŽK: 27. Mustedanagič, 66. Jonec, 82. D. Kružliak – 47. Holman, rozhodovali: Kráľovič – Vorel, Jenčura, 1448 divákov
Ružomberok: Macík – Čurma, J. Maslo, D. Kružliak, Jonec – Qose, Takáč – Kostadinov (75. Jedinák), Mustedanagič (85. M. Kochan), Gál-Andrezly – Gerec (78. R. Kružliak)
Slovan: Šulla – Apau, Bajrič, Guzmics, Stangl (58. Medvěděv)- Ljubičič – Holman (68. Rafal), Dražič – Čavrič (75. Strelec), Šporar, Moha

David Holoubek, tréner Ružomberka: „Prvý polčas zniesol vysoké futbalové parametre. Škoda, že také nasadenie a tempo sa nám nepodarilo udržať počas celého stretnutia. Prvý polčas nás stál veľa síl, v druhom sme už neboli takí kvalitní. Bolo vidno, že ani fyzicky sme to nezvládali. Súper nás svojou kvalitou zatlačil do hlbokého obranného bloku a už sme neboli nebezpeční. Prvá polovica ma však bavila, nielen preto, že sme viedli 2:1. Takéto zápasy majú pre náš tím i pre mňa ako trénera veľký zmysel. Som veľmi rád, že sme vyhrali.“

Martin Ševela, tréner Slovana: „Mali sme dobrý vstup do zápasu, aj sa nám podarilo otvoriť skóre po peknej krídelnej akcii. Treba tiež spomenúť, že súper predtým nastrelil žrď. Prvý polčas mal vysokú kvalitu zásluhou oboch mužstiev, čo sa týka hry, tempa, intenzity a hlavne kvality. Proti nám hrala efektivita, pretože také šance, aké mali Moha, Dražič, Čavrič, na päťke musíme premieňať. Opäť je to o efektivite. Keď nedáte góly z takýchto príležitostí, nemôžete pomýšľať na víťazstvo. Na prestávku sme odchádzali s nepriaznivým výsledkom 1:2. V druhom polčase sme sa snažili dobyť bránku súpera, ten bol však húževnatý, kompaktný, takže nebolo jednoduché sa presadiť. Šance, ktoré boli, pochytal domáci brankár.“

Triumf DAC-u, rozhodli dva góly Kalmára

Žilina prehrala doma s Dunajskou Stredou 1:2. Domáci tréner Jaroslav Kentoš nominoval na tento duel iba odchovancov žilinského klubu, no z hľadiska výsledku sa mu tento krok nevydaril. Hostia sa dostali do vedenia v 14. min, keď brankára Dominika Holeca prekonal maďarský reprezentant Zsolt Kalmár.

Spomenutý hráč ukázal svoje kvality aj krátko pred uplynutím hodiny hry. Hráči v žlto-modrých dresoch vyrazili do rýchleho protiútoku a po prihrávke Mátého Vidu strelou k pravej žrdi opäť skóroval Kalmár. Dunajská Streda vyhrala piaty duel po sebe a s určitosťou obsadí vo Fortuna lige druhé miesto.

Ide o najlepší výsledok v histórii klubu zo Žitného ostrova. Hosťom radosť z víťazstva nepokazil ani Michal Škvarka, ktorý v nadstavenom čase upravil skóre na konečných 1:2 z pohľadu „šošonov“.

MŠK Žilina – FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:2 (0:1)
Góly: 90.+ Škvarka – 14. a 58. Kalmár, ŽK: 28. Gamboš, 44. Vallo – 25. Čmelík, rozhodovali: I. Kružliak – Somoláni, B. Hancko, 2303 divákov
Žilina: D. Holec – Vallo, Minárik, Králik, B. Sluka – Myslovič (77. Gerebenits), Gamboš, Škvarka – J. Bernát (68. L. Jánošík), Boženík, J. Mihalík (87. Suľa).
Dunajská Streda: Jedlička – Koštrna, Šatka, T. Huk, E. Davis – Ronan, M. Vida, Kalmár (90.+ Blackman) – Čmelík (66. Herc), M. Divkovič, K. Vida (84. Bednár)

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Pripravovali sme sa na to, že Dunajská Streda hrá aktívny futbal, či už s loptou, alebo bez nej. Hráčov sme pripravovali, že musia byť v ponukovej činnosti na rýchlu prácu s loptou pod tlakom súpera. Zápasy s Dunajskou Stredou majú vždy dobrú úroveň a tento nebol výnimkou. Mali sme v prvom polčase šance, ale nevedeli sme ich premeniť, súper nám strelil gól a polhodinu bol lepší. V druhom polčase sme boli aktívnejší, ale nepremenili sme opäť dobré príležitosti. Súper kontrou zvýšil vedenie a zlomil zápas. Záver mal súper pod kontrolou, boli sme lepší na lopte, aj aktívnejší, ale hostia vyhrali zaslúžene.“

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: „Naším cieľom bolo v úvode ‚pressovať‘ súpera, pretože sme predpokladali, že po náročnom pohárovom finále budú jeho hráči unavení. Snažili sme sa súpera vysoko napádať a úvodných 30 minút bolo z našej strany výborných. Hralo sa po celom ihrisku jeden proti jednému. V závere polčasu už to bol taký divoký futbal, ale aj Žilina sa zlepšila. Druhý polčas začala Žilina lepšie, my sme sa snažili vyťažiť niečo z protiútokov. Hráči ich neriešili dobre, ale našli v sebe víťaznú mentalitu ako v predchádzajúcich dueloch a zareagovali výborne. Výsledok a zisk troch bodov je úplne zaslúžený. Som absolútne hrdý na mojich hráčov, či už za historické umiestnenie, alebo za rekordný počet získaných bodov v histórii klubu. Každý z klubu a každý, kto má rád tento klub, môže byť hrdý na výsledok, aký sa nám podarilo dosiahnuť.“

S kamerou TV Pravda sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Fortuna liga